icon

Ako zvládnuť vyrušovanie dieťaťa počas omše?

1. dec 2024

Dnes sme boli s detmi na svätej omši dcéra menšia ma 2 roky ako dieta pocas omše párkrát hlasnejšie niečo povedala no ako dieta .Ppo prijímaní ku nám prišla stará pani a manželovi začala počas omše kázať ci chodíme s detmi do kostola ju vyrušovať ze načo tam.ideme
Je mi z toho smutno ťažko 2 ročnej vysvetlim ze ma byt ticho je to pre ňu dlha doba
A samozrejme ak je veľmi hlučná ju ako matka zoberiem.von ..
Trosku sa cítim sklamaná ako pani reagovala otočila sa a ešte povedala hlasné no toto....

elenajezova
2. dec 2024

Však nemáte v kostole taky kútik vyhradený pre rodičov s deťmi? Trošku je odhlučnený od kostola, ale je to prepojené s kostolom. Ú nás taký je. A sú v nedeľu aj detské omše.

markusrasford
2. dec 2024

@heleninamama no aj ty si dôkaz ze sa riadis desatorom. Ďalší "veriaci" ktorý neodpustí svojmu blížnemu. Opisujes situáciu ako keby si tam bola. Deti patria do kostola a mamička v tomto smere robí veľmi správne ze dieťa nosí do kostola. Kostol patrí tak deťom ako aj ľuďom čo majú podľa teba trápenia. Ako ma mladá mamička riešiť detskú omšu keď v ich obci nieje detská omša? Kostol je chrám kde sa schádzajú ľudia a chodia tam dobrovoľne. Není to na pozvánku pre vyvolených. Si veľmi panovačna a ešte si dokážeš aj vymýšľať. Nebola si tam ale si to opísala ako keby si bola súčasťou omše. Odpustí tej mamičke ze konala v dobrej viere.

ivangeline
2. dec 2024

;D … si predstáv 4 deti mať v kostole. A dali to krasne, ešte ich aj chválim a hentaketo tetky si nevšímam. :D

saxana000
2. dec 2024

Dcerka zacala teraz pripravu na prijimanie a chodim s niu na omse s babetkom lebo muzovi sa nie vzdy da byt doma. tiez mi niekedy zaplace alebo zamrnci z kocika..aby sa babky nezblaznili pripomen jej nabuduce co kristus povedal.nechajte malickych ku mne prist.. ak ozaj len parkrat prehovorila nebehala neskakala netancovala pred oltarom bola by mi babka zvysoka ukradnuta. Kostol aj omsa je pre vsetkych aj pre deti babka nech da do kludu a stara o seba..u nas je v nedelu len jedna omsa ziadna detska ziadna ranna a s dvoma detmi sa tralagat do mesta urcite nebudem

maryetta
2. dec 2024

Chodime s detmi do kostola "od perinky". Jasne niekedy placu. Niekedy skricia.
"Neriesim". Ale nie ze ignorujem ze dieta necham robit si co chce ale... nezabranim nijako. Je to dieta.
Ale vysvetlujem. Snazim sa vzdy nejako dieta zaujat. Knizocku. Mame taky privesok anjelika. Ruzencek. Pripadne nejaku piskotu.

katulienkax
2. dec 2024

Nuz ale treba brat do uvahy aj fakt, ze stari ludia maju kadejake diagnozy a ten hluk uz radi nemaju a nemusi to byt vzdy len preto ze je to stara protiva, ale uz i zacinajuca demencia alebo ine pridruzene choroby mozu sposobovat neznasanlivost hluku a detskeho placu

nykkushka
2. dec 2024

Len sa tak pytam,odpoveď nevyžadujem. Ženy boli by ste taketo “tolerantné” aj voči ZŤP ľudom? Ich by ste na aku omsu poslali? Omša pre mentalne postihnutých neexistuje a takí ludia tiež vedia byť hluční, sem tam niečo vykriknuť 🤔 či to by Vám nevadilo, len malé dieťa do kostola nepatri?

autor
2. dec 2024

@elenajezova nemame

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
barbie2023
2. dec 2024

Ja nie som katolícka,ale u nás sa automaticky myslí na deti a v nedeľu počas kázni je besiedka v inej miestnosti. Ale ak aj bábätká sú a vymýšľajú počas kázne ,nikto z toho absolutne nerobí žiadny problem. Deti patria do cirkvi .

lucia147852
2. dec 2024

@nykkushka u nás chodí rodina s mentálne postihnutou dcérou. Absolútne to neriešim. Je proste taká. Tak isto ako mi nevadí keď vykríkne malé dieťa. Čo mi vadí sú ohováračky tetiek priamo počas omše a hlucne deti vo veku (nsor prvoprijimajuce) kedy už vedia 45 minút vydržať.

janulka1802
2. dec 2024

Nabudúce buď pripravená a povedz babke, že nebo je plné detí. 😉Nám sa rovnaká situácia stala raz na Štedrý deň a ozaj syn nebol extra hlučný. Tuším som tej pani povedala, či si nepamätá, aké je to mať deti.

arvven
2. dec 2024

Deti su sucastou zivota, podobne ako starsi ludia alebo zdravotne znevyhodneni. Svata omsa nie je o priestore tichej modlitby pre jednodlivca, je to stretnutie spolocenstva pri Ježišovi.
Na tichu adoraciu s detmi nechodim, lebo rozumiem ze clovek potrebuje aj tichy priestor na modlitbu. Ale na pravidelnu nedelnu omsu od narodenia. Pretoze sucastou vychovy je priklad rodicovskeho zivotneho stylu. A dieta sa nenauci ako sa spravat v kostole mimo kostol.... Myslim ze milujuca mama vie rozoznat kedy sa dieta pyta nieco k veci alebo kedy krici na cely kostol a je potrebne vyjst von. Nenechajte sa odradiť 🙂

danyelia
2. dec 2024

No neviem, ja skôr nechápem, načo je dobré brať tak malé dieťa do kostola - určite nevníma, prečo tam je, nudí sa, vyrušuje, nič z toho nemá, žiadny ,,zážitok,,...a ani Ty, keď s ním musíš vybiehať von, keď je hlučné, ani tie babky okolo. Nemyslím to v zlom, no vyrušujúce malé deti vedia pokaziť zážitok aj napr. z vystúpenia v škôlke, keď tam rodičia dotiahnu 10 mladších súrodencov, ktorí pištia, plačú, kričia, smejú sa a vyrušujú vystupujúce deti aj ostatných - a hlavne, že vystúpenie sa nahráva 🤨 Toto nikdy nepochopím a to píšem ako mama 4 malých detí.

lucia147852
2. dec 2024

@danyelia nie každý ma možnosť deti “odložiť”. Tiež chodíme na vystúpenia staršej s mladšou a nie som jediná, keďže väčšina jej spolužiakov ma mladších súrodencov. Či to rodič nemá prísť zato že ma mladšie dieťa?

danyelia
2. dec 2024

@lucia147852 No ak Tebe nevadí, že Tvoje dieťa vyrušuje svojim ,,zvukom,, ďalších 50 ľudí, tak ok...ak by moje dieťa vystrájalo, vadilo by to aj mne samej a preto by som ho radšej nechala s babkou doma. Ak sa mu dá vysvetliť, aby sa správalo slušne, nie je žiadny problém.

taktotedanie
2. dec 2024

Skuste detske omse ako klasicke
Tam je menej dospelakov, ktorym by to prekazalo omse su kratsie
Uprimne mna by to tiez vyrusovalo aj ako matku toboz nie cudzi clovek

markusrasford
2. dec 2024

@danyelia co ked nemá babku. Nedramatizujte tu že malé deti vám vadia na omši. Farárom to nevadí ale vám "veriacim" to vadí. Nech sa páči navštívte boho službu večer. Nemusíte chodiť doobeda.

lucia147852
2. dec 2024

@danyelia píšem, že nie každý ma babku alebo niekoho na strazenie. Takže treba citát s porozumením. Niekomu už vadí každý prd. Nie nevadí mi, že moje dieťa povie 5 slov medzi ľuďmi. Keby jačí na plne pľúca, alebo rozpráva nonstop, tak to je iná situácia. Hádam každý ma toľko rozumu, že v kritickej situácii vyjde von dieťa ukľudniť.

maryetta
2. dec 2024

@danyelia tiez mame 4 deti a s tymto pristupom co pises by som uz 10rokov bola doma zatvorena.
Nie... deti treba brat a ucit ich. Jasne ak su nejake extra ukricane alebo placlive ci bojazlive nemato vyznam ale...
berieme aj do kina. Aj do kostola. Aj na vystupenia. Babky mame 300km od nas. Ak je niektore chore iba vted ostava jeden rodic doma a druhy ide kam je treba. Inac ideme vsetci spolu.

danyelia
2. dec 2024

@markusrasford Ja nie som veriaca a nechodím do kostola vôbec...

bielasovicka
2. dec 2024

Autorka, už sa ta tu viaceré pýtali, prečo nechodíte na detské omše. Mohla by si už nato konečne odpovedať?

markusrasford
2. dec 2024

@bielasovicka kto sa pýtal okrem teba? Ty prečo nechodíš večer na omšu? A zbytočne provokuješ.

matab19
2. dec 2024

Milé kritičky tejto maminky 😉,vysvetlite mi,ako naučíme deti sedieť asi hodinu tichúčko v kostole,ak ich do toho kostola nevezme.Niekedy treba mať s tým dieťaťom svätú trpezlivosť,nie len zo strany rodiča,ale aj okolosediacich.Aj ja som chodila s malými deťmi a vychádzala som von iba keď veľmi vyrušovali a nie pri každom hlasnejšom slove.Teraz chápem každého rodiča a viem si predstaviť ako mu od stresu tečie pot dolu chrbtom,a nikdy by som nikomu nepovedala,nemáš tu čo robiť.Poznám ,ako dieťa doma sľubuje...budem ticho,len ma vezmi si sebou...a v kostole na ten sľub zabudne...buďme aj my , ktorí už máme deti odrastené trpezliví s tými, ktorí sa snažia dieťa vychovávať vo viere a postupne ho učia v kostole vydržať celú svätú omšu.😉🙂

frantisska
2. dec 2024

ja by som sa na nu usmiala a povedala: dakujem, ze ste sa nam prihovorili, pomodlime sa za vas :D ale to v tej chvili cloveku nenapadne. ak dvojrocne dieta sedi hodinu slusne v kostole tak to je fakt rarita. Aj ja mam dvojrocnu, a jej vylomeniny su schopni opakovat aj starsi bratia, no ale chodime na destke omse, kde je plno takych deti, miestost pre deti, a tak, ale nie vsade je to tak

bara_borka
2. dec 2024

mali ste jej odvrknut, že sa má cvičiť v trpezlivosti a láske k blížnemu, keď nejaké dieťa vyrušuje.

lenkakravcova
2. dec 2024

K tomu mi napadlo toto video, hlavne ten koniec keď dieťa prestavilo pri modlitbe nahlas telefón:

https://www.youtube.com/watch?v=fXHtiPrG-e8

Alebo títo smykajuc sa na koberci:

https://www.youtube.com/watch?v=mZGSTa8VsqM

😃
Snáď babičku tá zlosť prejde a bude to brať nabudúce viac ako veriaca, nie neveriaca..

katulkagajdos
2. dec 2024

Ja chodím s deťmi tiež do kostola, ale sú detske omše, neviem ako u Vás, ale mame aj priestor pre rodiny s deťmi, nie každý - hlavne starší človek proste toto zvláda v kostole. A nie každý kňaz sa napr. zvláda sústrediť na kázeň, ked mu tam vyrušuje dieťa. Navyše detske omše sú deťom aj prispôsobené, aby pre nich boli zaujímavé.

helenbozka
2. dec 2024

Osobne nevidím dôvod brať 2 ročné dieťa do kostola. Celá omša trvá častokrát dlho aj pre mňa ako dospelú, nie to ešte pre dieťa. deti ešte nevedia udržať pozornosť ani ukáznene sedieť hodinu (v lepších prípadoch 3/4 hod)... Nemá fakt význam ju tam brať, lebo ani nechápe,čo sa deje a vnucovať jej vieru prostredníctvom zákazov a tých vážnych tvárí a zdvihnutých prstov nie je vhodný spôsob, ako ju priviesť k pozitívnemu pocitu k náboženstvu. Ja som svoje dieťa do kostola nebrala v takomto veku, prišlo mi to fakt zbytočné, prvýkrát som ju vzala keď mala asi 5 rokov (aj to som jej dala nejakú hračku, aby sa zabavila)... A vieš čo? Teraz má 7 rokov a každý večer sa modlí Otčenáš ako "profík" na rozdiel od jej bratranca, ktorého vláčili do kostola od mala a nevie sa chlapec poriadne ani prežehnať.

kikappp
2. dec 2024

@matab19 práve preto ze 2r dieta to nevydrží nená tam co robit nemá to ziaden prínos pre rodinu ,okolie a uz vobec nie pre to dieta .Treba trosku pohnúť rozumom a hlavne brat ohľad aj na ostatných a nie len sa oháňať kresťanstvom. Je vela spôsobov a možnosti ako viest dieta k viere ale jemu veku prijateľné napr.ist do kostola na chvíľu práve keď nieje omša,ísť sa pomodliť ku kriziku alebo ked je detská omša asi na niečo sú tie detské omše. ALE TERAZ NOVA MODA VSETCI SU ZLI FUJ FUJ 2ROCNE DIETA ICH OBTAZUJE A CHUDA MAMICKA .ALE MILA MAMICKA POKIAL DIETA NIEJE PRIPRAVENE RESPEKTOVAT PRAVIDLA TAK TAM NEMA CO ROBIT A JE JEDNO CI JE TO KOSTOL ,KINO, RESTSURACIA .
Milá autorka predstav si 10 takých 2 ročných zlatých detičiek ako to tvoje naraz v kostole to by tam asi babky aj infarkt dostali ešteže sú aj matky co nemyslia len na seba milá krestsnka .