icon

Ako zvládnuť zvláštnu reakciu psa na novorodenca?

nssv2
30. nov 2023

Ahojte,
pred pár dňami sme prišli z nemocnice s novorodencom, mame staforda, ktorý ma rok a pol, zoznámili sme ich hneď po príchode. Prvotná reakcia stiahol chvost a išiel preč o chvíľu sa vrátil oňuchával a potom si šiel ľahnúť.
Teraz keď ju mám na rukách väčšinou od nás ide preč alebo očucha až potom ide. Napríklad dnes spal na gauči, mala sa zobudila išla som ju na gauč nakojit a on išiel do pelechu (do ktorého nikdy dobrovolne nejde), včera v noci začala plakať, išla som snou do obývačky kde bol a proste utiekol, utekal pred nami, naopak dnes keď plakala pri prebaľovani došiel nás z druhej izby skontrolovať- pozriet čo sa deje.
Máte nejakú podobnú skúsenosť? Neviem či je urazený alebo žiarli, neviem čo odneho čakať.
Ďakujem za každú radu, skusenost

anonymanonym
1. dec 2023

"mali sme psa, cvičného cvičiteľkou" hlavne by sa mal cvicit, ucit, vzdelavat majitel psa, resp. do urcitej miery aj vsetci v domacnosti. Slovickarenie, ale mne hned ta formulacia vety udrela do oci, ze absolutne nestaci dat si psa vycvicit. Okrem inych dovodov aj preto, ze bez vedomosti neviem odhadnut, ci dany cvicitel je dobry v tom co robi alebo nie.

A ano, su utoky psov, žiaľ. Ale fakt ma stve ak sa tu ide prezentovat, ze len tak, z nicoho nic. Nic tomu nepredchadzalo, ci uz vo vychove, v celkovom pristupe ku psovi, atd alebo v samotnej situacii... Vooobec nic 😐 Ok, pre cloveka, kt kynologia nezaujima je mozno aj tazke spatne odhadnut prečo sa to vlastne stalo. Mozno je naozaj doteraz presvedceny, ze vsetko tam bolo na 100% super akurat psovi ruplo v bedni. Co je tiez na zamyslenie, ze psa si moze kupit kazdy bez nutnosti nejakych znalosti...

https://www.instagram.com/reel/CzbMKpKOtdK/?igs...

soraya25
1. dec 2023

@natall113 áno žili sme v jaskyni aby nás nezozrali a teraz si pustime zviera len tak k decku proste úsudok úplne stratený

natall113
1. dec 2023

@soraya25 dúfam že nemáš žiadneho psa ak áno je mi ho úprimne ľúto
Máš pravdu tvoj úsudok je úplne stratený a názory sa zasekli niekde 15 rokov dozadu.

anonymanonym
1. dec 2023

@soraya25 zili sme v jaskyni aby nas nezozrali? Uz ked boli pravlci (spolocny predok vlka a psa) tak sme s nimi vytvarali spolocenstvo. Krotkejsi jedinci sa sami zacali k nam priblizovat, bolo to vzajomne vyhodne pre oba zivocisne druhy, nas aj ich.

candii
1. dec 2023

Ja neverím psom, je to zviera a riadi sa svojimi pudmi. K malym deťom by som nepustila takéhoto psa

svokrinjazykmonika
1. dec 2023

@nssv2 aj môj robil to isté, zo začiatku sa jej dosť vyhýbal ale vždy pribehol keď plakala. Neskôr doniesol aj hračku lebo si myslel že je to nejaká hra. Začal robiť aj hlúposti že sa vycikal rovno pred nami ale prešlo to. Nejako si zvykol. Snažili sme sa mu venovať čo najviac aj spolu s bábätkom.

idemo
1. dec 2023

Máme jazvečíka (kto ma/ mal jazvečíka tak vie čo to znamená😬)…dokedy sme nemali dieťa tam ona sa cítila ako princezná a dávala to dosť najavo. Potom prišlo dieťa. Najprv mala oňho záujem ale potom prišla nato že už nie je na prvom mieste😬. U nás je to tak - vidíme že náš pes syna neznáša lebo jej prebral prvenstvo ale úplne ho rešepktuje a nikdy v živote by malému neublížila (a to ma malý už 2r a dosť ju naťahuje). Je to proste o povahe psíka a dôvere medzi nami že sa nič nestane.

luxus10
1. dec 2023

@candii ja by som ziadneho psa nepustila..

luxus10
1. dec 2023

ja len vzdy zasnem, ked vidim psickarov s navolno pustenymi psami, a recami, nebojte sa on vam neublizi----a to ako vie? pohryzol uz aj ine psickarky...

natall113
1. dec 2023

@luxus10 ja vždy žasnem keď vidím takýchto ľudí

lenqua_12325
1. dec 2023

Človek by mal byť vždy opatný.
Aj keď ma tu milovníčky psov udupú ...aj ja som ich milovala a nebála sa. Denne sme boli v kontakte.
Pes o kt. som sa roky starala a dobre ma poznal, ma jedného dňa napadol.
Išla som k nemu, pohladkala ho po hlave, pozravila a už si len pamätám ako vyskočil, zavrčal a prebrala som sa asi o 300 metrov ďalej.
Skončila som 2 týždne v nemocnici a skoro prišla o ruku od ramena. Silná infekcia, ruka zlomená v lakti, roztrhané šľachy. Neznesiteľne bolestivé ošetrovanie. Ruka 2 mesiace v sádre. Opakovane čistená zvnútra bez akéhokoľvek umŕtvenia. Preväzovavá. Neprajem nikomu.

natall113
1. dec 2023

@lenqua_12325 nejdem sa zastávať psa ani ťa udupat ako píšeš ale tu je otázne ako si sa starala a aký bol váš vzťah

soraya25
1. dec 2023

@anonymanonym jasne pravlci pred 1000 rokmi a pri ohni tiež spávas? Či bojis sa uhorenia.. proste takýto pes nepatrí k novorodencovi matka by mala chrániť dieťa pred vsetkym čo dokáže predvídať a ovplyvniť a pri takomto psovi by mi stačil len Krivý pohľad a adios

natall113
1. dec 2023

@soraya25 prosím povec že nemáš psa

soraya25
1. dec 2023

@natall113 dúfam že ty nemáš dieťa teda .. a predstav si mame psa cely život

natall113
1. dec 2023

@soraya25 mám dieťa si predstav a je spokojné vychovávane láskou ku zvieratám. Chudák pes úprimne ho ľutujem

soraya25
1. dec 2023

@natall113 nevedela som že láska k zvieratám sa meria podľa toho či mám bojove plemeno na sedacke vedľa novorodenca ale Ok

natall113
1. dec 2023

@soraya25 bojové plemeno NEEXISTUJE
prepáč ale ak si schopná dať psa preč kvôli "krivemu pohľadu" tak zo skúseností už neverím že ho berieš ako člena rodiny a že sa k nemu správate tak aby nezautocil. Ja nikde nepíšem že máš dať psa na sedačku k novorodencovi, na to sú postupy dáš psovi plienku ovonat a postupne keď nereaguje na plač a prejavy dieťaťa ich dávaš do kontaktu samozrejme treba dávať pozor ja nikde nehovorím že nie ale ty píšeš ako dieťa treba izolovať a psa hneď dať preč takže pochybujem že máš psa nejako extra rada

lenkasarka
1. dec 2023

@nssv2 môj pes sa správal rovnako ako tvoj. Potreboval čas,aby si zvykol. Vlastne my tiež 😁

misiak7777
1. dec 2023

@soraya25 že máte toho psa vonku 🙂

joannita
1. dec 2023

@nssv2 jasne ze ziarli. Ja ked som vosla prvy x do bytu so synom vo vajicku, tak nas civavak na strasne rozstekal na mna a pozeral mi stale do oci, zacal behat po byte a stekat. Nikdy som ho takto nevidela. Ziarli velmi stale a syn uz ma 5 rokov a uz aj 2 rocnu dceru uz mame. Staci ked sa s nimi objimam, hned pride, postavi sa medzi nas a silno steka... 🤷‍♀️
U tvojho psa by som si davala pozor, moj vazi necele 4kg ale u tvojho by som sa mala na pozore, aj ked mu veris. Je to zviera. Nenechavaj ich osamote. Kupte take tie ohradkove dvierka medzi miestnosti.

anonymanonym
1. dec 2023

@soraya25 s argumentaciou o jaskyniach a o tom, ze sme sa vraj schovavali aby nas nezozrali si zacala ty, ja som len napisala, ze uz aj v tom obdobi sme s niektorymi jedincami pravlkov zili v symbioze. "Takyto pes" nepatri? A aky patri? Zjavne mas totalne skreslenu predstavu o akoze "bojovych plemenach". Uz len ten fakt, ze si myslis, ze je to spravny pojem hovori dost. Chranit dieta? Predvidat? Samozrejme. Preto nie je vhodne nechavat dieta so psom bez dozoru. Preto je potrebne vediet ako na to, rozumiet psom a vsetko ostatne s tym suvisiace. Pes sam o sebe je zodpovednost, v podstate zbran, nie to este v kombinacii s dietatom. Tak k tomu treba aj pristupovat - zodpovedne. A dat prec psa lebo pribudlo do rodiny dieta je faaakt zodpovedne... Stacil by ti krivy pohlad psa a "letel" by? Pochybujem o tom, ze vies vobec spravne vyhodnotit prejavy psa. A ze mas aspon zaujem snazit sa pochopit reč, myslenia psa atd. a naucit sa k tomu adekvatne reagovat. Co tu pises mi pridu ako typicke slova ludi, ktori maju psa ako živú hracku alebo živý zvoncek, ale hlavne, ze budu na internetoch rozdavat rozumy...... sorry not sorry.

janinah
1. dec 2023

Žasnem ako niektoré tvrdíte.ze pes neublíži.ze je vycvičený.clen rodiny atď...ak ublíži dieťaťu je už neskoro bedakat a riešiť...a je jedno prečo sa to stalo.Pracujem aj s úrazmi deti a tvrdim.ze im treba predchadzat.nie len čakať.ze zasiahnem.ak sa niečo bude diať...nezasiahnes.lebo to nestihnes.
.Mali sme psov .ale vonku.nikdy neliezli do domu a už vôbec nie deťom do postele.Ja ho na rozdiel od vás niektorých nekladiem na úroveň človeka.vzdy je to len zviera.

andreakotesova
1. dec 2023

@janinah presne tak. Pes má strážiť dom, teda voľakedy to bola jeho úloha.

natall113
1. dec 2023

@janinah a presne kvôli tvojmu prístupu by ten pes mohol zaútočiť žasnem nad tvojim názorom a pritom stačia základy kynológie aby si mala psa na úrovni, pes není živý zvonček a odpadkový kôš a nenechala by som ho v zime vonku
@andreakotesova načo sú potom terapeutické a vodiace a záchranárske psy??

anonymanonym
1. dec 2023

@janinah a kto tu tvrdi, ze nie je potrebne tomu predchadzat??? Je! Tak, ze este raz nenecham dieta so psom bez dozoru, a tak, ze si sadnem na zadok a najdem relevantne zdroje, precitam knihy a/alebo absolvujem seminare a/alebo si dohodnem stretnutie s trenerom a/alebo milion dalsich moznosti ktore v dnesnej dobe mame... a NAUCIM sa ako tomu predchadzat, ako sa spravat ku psovi, ako ho vediet citat, ako ho vychovat, riadne vycvicit atd atd... a ak je niekto lenivy na to pristupovat k tomu, ze ma psa zodpovedne, tak je jednoduche riesenie - ziadneho psa si nekupovat.
@andreakotesova pozri si FCI delenie plemien psov a mozno pochopis, ze od pradavna psy nesluzili len na strazenie majetku

andreakotesova
1. dec 2023

@natall113 to je výnimka, to má opodstatnenie. Tie psy sú na to vycvicene.

anonymanonym
1. dec 2023

@andreakotesova vynimka? Salasnicke psy? Ovciarske? Pastierske? Polovnicke? Durice? Spolocenske? ... Vsetko vynimky? Wau

andreakotesova
1. dec 2023

@anonymanonym veď píšem- tie psy majú svoju úlohu, pre ktorú sú vycvicene.

natall113
1. dec 2023

@andreakotesova každý pes sa dá vycvičiť len to sa mu treba venovať a nie vyvret na dvor a ži si čo chces