Akú radu by ste dali samé sebe skôr než by ste sa stali matkami?
Čítala som taký článok a napadlo mi, že by z toho mohla byť pekná a možno aj prínosná diskusia. Takže dámy, za čo by ste boli rady, keby ste to videli, alebo vám niekto poradil, ešte kým ste sa stali matkami. Čo by ste ohľadom materstva poradili svojmu maldšiemu ja? Na čo by ste rady prišli skôr? Také filozofické okienko na večer. ☺️
ze kazde zle obdobie (zuby, teploty, separácia, vzdor, trucovanie, ....) raz prejde a netreba si z toho robit taku hlavu. Treba trochu veci brat s rezervou a nadhľadom a zivot bude krajší
Mat deti s malym vekovym rozdielom, hned po sebe. A nekupovat vela somarin a pekneho oblecenia, ajtak z toho rychlo vyrastie.
Po porode sa zrazu vyroji milion ludi, ktori maju pocit, ze sa musia vyjadrit a rozdavat nevyziadane rady. Poradila by som, ze to treba nejako filtrovat, neporovnavat deti, robit to, co vyhovuje matke a dietatu - kazde dieta je individualne, kazde ma ine poteby - to, co pomohlo jankovi, nemusi pomoct miskovi. To, ze jedno sa v pol roku stavia na nohy a druhe sa zatial len prevaluje, nemusi znamenat, ze to druhe je vadne.
A este by som poradila zenam, aby pouzivali zdravy sedliacky rozum. Nie vsetko, co vycitaju na internete, musi byt pravda a to, ze je zena tehotna, neznamena, ze je chora a musi sa zavriet v bubline. Potom tu kazdy den pribudaju debilne otazky typu ci mozem ist v 5tt na svadbu a ci mozem jest to a to.
Ze ked spi dieta, mam spat aj ja.
Dieťa nepotrebuje len "veci", ale hlavne lasku,pozornosť a nás čas
@diewcatqoo jooj, komentáre 😂 v sobotu mi otcova sestra dohovárala, že ako vegetarianka mám slabé mlieko a preto mám také malé dieťatko. Môj Matej je len kojený a má tri a pol mesiaca a osem a štvrť kila. Akože fakt podviživený.
@sona96 mala by si mu reznik vyprazit😀
@diewcatqoo hlavne, že mne na Sociálnej poisťovne povedala ženská, že čo vymýšľam, mala som ísť na PN
@sona96 tak to urcite mas slabe mlieko, ked ma v 3,5m osem a stvrt kila.. moj mal tolko v roku 🙈 :D Navar mu segedin, snad trosku vyrastie 🙂
Ze netreba brat tak vazne samu seba 🙂 je uplny nezmysel zduvat sa za to, ze ma niekto iny nazor na materstvo ako ja a nahlas ho vyjadri. Nie kazdy, kto mi radi, to mysli zle, vacsinou je to prave naopak. To, ze som mama, este neznamena, ze som pupok sveta a porodila som si patent na rozum. Kludne moze mat pravdu aj ten druhy a ked budem schopna vnimat, co mi ludia hovoria, mozno si aj ulahcim zivot. A ked aj nie, neubudne zo mna 😄
Že dojčenie na požiadanie je už od určitého veku blbosť, treba si určiť hranice a nenechať sa cucat 10x za noc :D
zo začiatku som bola veľmi citlivá na malého, nemala som rada, keď ho niekto bral, keď ho chcel ísť kočíkovať a podobne, no dnes si uvedomujem aký blízon som bola a neni to tak dávno 😀 dnes sa teším z každej jednej návštevy a každého záujmu pre malého 😀 že si aspoň vydýchnem 😀
Asi by som si povedala to coho sa drzim od zaciatku (1.dieta v 18), dieta treba lubit lubit lubit a dat mu pocit bezpecia, ostatne sa prepaci,zabudne alebo sa da napravit. 😆 A ked ma potom 15 tak si to treba opakovat pri dvihani adrenalinu 😂
Že dieťa MÔŽE aj plakať. Akonáhle syn keď bol maličký a zamrnkal hneď som ku nemu skákala a snažila sa ho nejako utíšiť. Doteraz som v tom slabá a stačí zaplakanie a už skáčem okolo neho.
Tiež že režim je síce super ale nemusí to byť presný čas na minútu pretože dieťatko sa mení, spánok sa upravuje, jedenie tiež... No nebude stále rovnaké.
To boli prvé tri mesiace kedy sme sa snažili zvyknúť si na seba. Teraz to je síce lepšie ale stále sa mám sama na sebe čo učiť 😀
sebe by som odkazala mat dieta podstatne skor.az do narodenia dcery som bola sama total decko,myslim ze ma materstvo zmenilo k lepsiemu.
@lucyluv od akeho veku podla teba? 🙂
Hmmm
V prvom rade osobne hovorím pravdu, tehotenstvo, pôrod, po narodení. Nevediem mamičky za nos ako viedli mňa. Napr. Druhé dieťa z teba vyletí ani nevieš kedy. Jasne, zabila by som každého kto mi to povedal. Takže ja otvorené aj keď mamičku možno vystrašim, ale nech vie a nech je pripravená.
V druhom rade, nestresovat sa rečami a za každú cenu robiť tak ako to niekto iný chce s do mienkou, že veď mi nechce zle (mama, rodina atď)
Že bábätko môže plakať plakať cele dni a noci a nie je to moja vina, proste jedného dňa z toho vyrastie aj keď to je v 3 rokoch 😅.
A hlavne, nebrať si k srdcu vety typu... Na ruky si si dieťa naučila tak sa nesťažuj, že bez rúk len plače a nechaj ho vyplákat a nevšímat si. Nie, nenaučila proste som mala mojkacikov a potrebovali ma nonstop citit🙂
(teraz sa mi to hovorí, vtedy som mala chuť sa vystreliť na mesiac😅)
@tehulka2011 čakám druhé dieťa, tak cca okolo toho pol roku začnem tomu postupne dávať nejaké hranice, uvidím ako to pôjde :D hlavne chcem dieťa naučiť zaspávať inak ako na prsniku, lebo to potom robí ten kolobeh nekonečný. Teda aspoň z mojej doterajšej skúsenosti.
Nezrutit sa psychicky ak nie je mozne dojčiť. Mne kazdy tvrdil, ake je to uzasne jednoduché, ze nedojcene dieta bude furt chore a debilne... a to kvoli tomu, ze nedojcim... a ze musim mat mlieko... no nie, nemala som. Ani pri prvom, ani pri druhom. Ako prvorodičku ma privádzali tieto reci do stavu šialenstva. Pri kazdej navsteve, v každom mamickovskom časopise len dojčenie a dojčenie. Akoby nic ine neexistovalo. Nebyť vtedy mojej rodiny tak to nedám. Odvtedy som vyslovene alergická, ked sa aj tu napadajú zeny, ktore dojcia a ktore nie. Prehliadam články o kojení a beriem s rezervou vsetky tie zaručene informácie o 500%-nej imunite, nadpriemernej inteligencii a podobne. Lebo viem, ze aj nedojcene deti su zdravé a inteligentne. A v niektorých prípadoch mozno aj viac milovane. Lebo dat prsník nie je vsetko.
Nestresuj tolko, su veci, ktore neovplyvnis. Mysli pozitivne a neporovnavaj sa a ani svoje dietatko
Nedavaj snojho 2horodeneho psychiatricke a obzvlast oblbovaky,pri ktorych nebol schopny nic.len spat a to aj v skole zbytocne takto presedel 2hy pol rok prveho rocnika z ktoreho nic nemal a musel ho opakovat.pritom stacilo len pockat aby si zvykol.a ked si uz zvykol uz bol ako normalny prvacik.
@sona96 ze pri dietati je ista len jedna vec -.zmena. Takze sa nerozculovat nad tym a neriesit preco ako ze zrazu nechce spat, jest atd. No lebo. Je to babatko, ktore rastie, meni sa, ma rozne obdobia. Len vydrzat, to raz prejde.Pri dcerke uz som tie uplakane, nespave obdobia tak neprezivala, len zatla zuby.
Aj ked dnes ma islo rozhodit ked dcerka 14 mesacna od rana nic poriadne nechcela jest. Hoci doteraz bola dobry papacik. Tesila som sa ze to bude ine ako pri synovi. No asi nebude 🙂
Ze vetu 'spi ako babatko' musel vymysliet nejaky blb 🤣
Odkazala by som si, ze si mam uzivat kazducku sekundu..aj ked to nie je vzdy lahke...ale rychlo to preleti a uz nas nikdy nebudu natolko potrebovat.
@lavender273 musela som sa zasmiať nad týmto tvojím komentárom. Podľa mňa to nejaký chlap vymyslel, ktorý nemusel k deťom vstávať 😀

@janulka1985 presne s tymto suhlasim i ja. Potom je s tym akurat oštara komu podarovat alebo kde popredat /a vzhladom na to,ze bazare i konik su presytene detskymi vecami - je to problem/.... a riadne sa zrelaxovat a vyspat 😀