icon

Aký bol skutočný socializmus v minulosti?

31. aug 2024

Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?

medda_beda
1. sep 2024

@sara07 A čo je normálna rodina? Lebo aj z jednej aj z druhej strany mali 3izbáky aj moja babka aj svokrovci aj ich súrodenci aj môj otčim.Taká priemierná až chudobná rodina.
Aj keď je možné, že mohlo záležať od toho či pracuješ pre veľký podnik v meste alebo pomimo.

gribka1
1. sep 2024

@medda_beda U nás 2 izb. aj s dvoma detmi. 3 mali tí lepší v niečom.

medda_beda
1. sep 2024

@luccija U nás v rodine sa pracovalo aj bez zastrašovania vždy.Ale niektorým by sa to zišlo asi aj dnes aby sme nemuseli robiť na ich lenivé zadky.
Súhlasím s tým, že ľudia nemali na výber či môžu odísť a veľa vecí zo socializmu bolo zlých, ale žiadna doba nie je ideálna a nikdy ani nebude pretože každý hľadí len na seba.
Ľudia spominajú na socializmus v lepšom ak mali prácu do dôchodku, bývanie uľahčilo im to život to však neznamená, že socializmus bol úžasný a bezchybný kedže ako môžeme vidieť tu rovnosť nebola.
Z tej VŠ som ajtak odišla lebo škola očakávala od študentov zariadenie školy, sponzoring a projekty by som finančne neutiahla.Spolužiakom dali rodičia kľudne aj 200€ takže som radšej šla do práce.
A keď sa niekomu nepáčiš tak aj v dnešnej dobe to funguje tak, že buď dáš do obálky alebo dovidenia.
A to som už počula neraz, takže niektoré veci sa až tak nezmenili.
Buď budeš držať hubu a krok alebo vyletíš aj z roboty a nepomôže ti ani inšpektorát.
Ešte je čo zlepšovať aj dnes a keby to boli ojediné prípady, ale deje sa to často.

medda_beda
1. sep 2024

@gribka1 Ja som v jednom z takých bytov žila a bol to 3izbák, ale ako som už písala mohlo záležať od toho pre akú firmu ľudia pracovali v akom kraji.
Ono je to vlastne jedno či žiješ v 2/3 izbáku ja neviem odkiaľ sa nabral ten tlak dnes, že musíš mať veľký byt dom inak si socka.

gribka1
1. sep 2024

@medda_beda No v 2 s detmi, buď všetci spali v jednej izbe, alebo rodicia na gauči. Tak vieš podľa čoho sa prideľovali byty? Po známostiach, úplatkoch, čo bol základ socializmu a dodnes sa to ľudia neodučili.

medda_beda
1. sep 2024

@gribka1 Známosti boli vždy, ale veľké podniky tieto možnosti ponúkali.Svokor pracoval pre veľký podnik ťažkou manuálnou prácou napríklad.
Nemal každý bytu autá len po známosti.

A dnes čo myslíš, že moja generácia toto nezažíva, že 2 izbák, a ty spíš na gauči? Z jedného platu utiahnuť hypotéku, spotrebák je viac než dosť aj na malý byt.
3izbák vyrátali známej cez 1000€ a to len hypotéka, spotrebný bez energií.

gribka1
1. sep 2024

@medda_beda Tak podnikové boli, podpísali zmluvy, že tam odpracuju x rokov. To je iné. Potom to bolo na úrade, kde sa podávali žiadosti a tam to už bolo eldorádo.

medda_beda
1. sep 2024

@gribka1 Eldorádo máš na úradoch aj dnes.
Čo taký inšpektorát práce, tu kamoško tam kamoško a zmietne sa to zo stola a tak isto aj iné úrady.
Kto myslíš pracuje vo veľkých firmách, mestských firmách.

gribka1
1. sep 2024

@medda_beda Veď vravím, že sa to nevedia slováci odučiť. Katastrofa, neuznávam a vadí mi to.

medda_beda
1. sep 2024

@gribka1 Socializmus mal nejakú myšlienku, ale nevyšlo to len nikto asi neštrngal za to kde sa to zvrtlo.
Nikoho nezaujímajú obyčajní ľudia takže človek sa aj dnes musí zariadiť ako najlepšie vie aj keď každý sa posťažuje lebo fakt je to až smiešne ako niektoré veci nefungujú.

guiseppinka
1. sep 2024

@gribka1 tieto kontakty a neskutocna byrokracia prekvita aj v at. Normalne to tu oficialne volaju vitamin B. Bonzactvo tiez celkom pekne prekvita, len teda nie az tak mega okato ako na svk... co sa tyka uradov, tak kazdy vravi, ze tu sme este v k.u.k. monarchii...

heni79
1. sep 2024

@medda_beda Prosím ťa, v čom mal socializmus myšlienku? Čo bolo jeho cieľom a zámerom? Čítam medzi riadkami tvojich vyjadrení, že asi to bola v podstate myšlienka dobrá. Len aká? 🤔 Budem rada, ak mi to „vysvetlíš". 😉

gribka1
1. sep 2024

@heni79 Asi, že všetci sú si rovný, čo je utópia, hlúposť.

sara07
1. sep 2024

@simsalabim najlepší bol aj tak ten draplavy strihany toaletny papier, to bola topka aj také zasobníčky na ne bol , nebol iny musel byt tento, ešte aj tu farbu si pamätám
no hnus velebnosti 😂😂 pokrčit to nešlo, draplave to bolo najhorší najlacnejší teraz bol lepší

xenia65
1. sep 2024

Moje spomienky na socik: som ročník 1965. Mala som asi 7-8 rokov a rozprávala som sa s kamarátkou susedkou, že môj otec je na liečení v PN. A ona, že aj jej otec je na liečení. Večer som to spomenula mame. A ona na to, že áno a nosí pásikavé pyžamo. (bol vo väzení, lebo sa mu nechcelo pracovať). Dnes, komu sa nechce pracovať, ešte dostane peniaze... Druhý postreh je, že komunisti kde postavili fabriku, tam chodil aj autobus a stavali sa sídliská. Dnes sa postaví fabrika na zelenej lúke (poli) a ak tam chces pracovať, musíš mať auto. Potom sú v každej rodine aspoň 2 autá, ale zemiaky nie je pomaly kde pestovať. Ale už by som návrat nechcela... Každá doba má svoje+ aj - Šikovný Slovák sa aj tak vždy vynašiel 👍

sara07
1. sep 2024

@medda_beda tzv štátne byty pre určitych ludí boli ovela väčšie , tvz vojenské alebo policajné alebo uradne bytovky
družstevné boli menšie okrem mastnej zálohy si mala splátky na 40 rokov ako dnes hypoteka len sa to inak nazyvalo
v štatnych bytoch boli dotované energie a plyn napr .

ahhola
1. sep 2024

@slovakboy... Dobry si👍
Ja som pi 89.cakala,ze sa ideme prioritne vrhnut na ekologiu, nabusena kresankom a Bratislavou nahlas odkazmi, ako vsetci zhynieme na splodiny socializmu. A hla, prioriťou demokradov sa stala Privatizacia. Nove slovo zo starym obsahom. Vobec ho nemuseli vymyslat. Stacilo pouzit aj ho rozdelit tak, ako v Obchode na korze.
Invet-
arizacia. 😈 Znarodnenie by tiez sadlo. Teda Odnarodnenie.

dadis
1. sep 2024

@sara07 Vies co, ka aj tak nechapem, ze sa tu riesia byty. Ja vo svojom okoli nepoznam rodinu, kde prsvuju obaja dospeli a nevedia sa dovolit splacst hypoteku. Stavebnictvo prosperuje, ludia si vedia dovolit kupit byt podla svojich schopnosti. Skor si uz neviem predstavit zit v takej spolocnosti, ze sa bojis vyjadrit svoj nazor, ze sa bojis si dat polrocny sabbatical alebo nepracovat, ze nemozes slobodne cestovat..a clovek to porovnava s bytmi, ktore su dostupne i teraz.

simsalabim
1. sep 2024

@sara07 ja si pamatam taky leskly smyklavy. Aby sa dal ako tak pouzit, bolo ho treba riadne pokrcit… my sme doma mali ten zasobnik na stene wc 🙈 Ale teda vacsinou prazdny. Ved sa to nedalo pouzit. Ako dnesny papier na pecenie …

tetapetra
1. sep 2024

@medda_beda ty si myslíš,že my ostatné nemáme hypotéky? 😄 Že nám padajú pečené holuby do huby?

ahhola
1. sep 2024

@dadis lenze do 89.boli byty na byvanie, potom ako investicia. Pokial su v najme, tak sluzia. Ked niekto drzi 3 a nikto v nich nebyva, tak sa ludom neuchadza. Do 89.mal kazdy financne prebytky na knizke. Dnes v byte. Na zapade v akciach. Preto bytova nudza +nieco odcerpali ua.

tetapetra
1. sep 2024

@simsalabim Ježiš to si pamätám, ale u prababky v kadibudke 😵

hiro
1. sep 2024

@simsalabim Jo jo, ten hnedy pamatam. Mavali sme aj aky taky normalny - taky sivy tenucky. Ale tento papier na pecenie, hnedy, z jednej uplne leskly z druhej trosku matny, zmolil som ho kym nebol ako tak pouzitelny. Kto to kedy vymyslel nechapem. Fakt noviny boli 2x lepsie.

fido69
Autor odpoveď zmazal
heni79
1. sep 2024

@simsalabim
@hiro Môj prvý zážitok z divadla, niekedy na ZŠ. Opereta v divadle v ZV. Predstavenie si pamätám matne, ani názov neviem. Ten „toaletný papier" si stále vybavujem veľmi drsne. 😉🤔

heni79
1. sep 2024

@gribka1 Jáj, myslíš to Orwelovské? Všetci sme si rovní, no niektorí rovnejší? Ten vtedy takú pravdu napísal v tej jeho Zvieracej farme, že sa stále nestačíme čudovať.

gribka1
1. sep 2024

@heni79 Veď na to sa hrali v tom socializme🤣

dadis
1. sep 2024

@ahhola Mozu si byt prenajat 🤷‍♀️.

medda_beda
1. sep 2024

@tetapetra A to som napísala kde?
Nehádž mi svoje domnienky do úsť.Ďakujem za pochopenie.

tetapetra
1. sep 2024

@medda_beda A dnes čo myslíš, že moja generácia toto nezažíva, že 2 izbák, a ty spíš na gauči? Z jedného platu utiahnuť hypotéku, spotrebák je viac než dosť aj na malý byt.
3izbák vyrátali známej cez 1000€ a to len hypotéka, spotrebný bez energií. Tvoje vyjadrenie