Aký bol skutočný socializmus v minulosti?
Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?
@eva8 ano ano, to som pocula😂
Kto si pamätá reláciu Federálna kriminálna ústredňa pátra? 😀 to by mohli davať aj teraz, ale nebola by 3 minuty, ale pol hodinu
uraduje spomienkovy sentiment. Stari ludiansi obvykle pamataju to dobre, okrem toho boli mladi, zdravi, plni zivotnych planov. Nech urobili akukolvek statistiku, mali sa vtedy realne oooovela horsie ako dnes (napr. tolko ospevovana kvalita potravin - parky boli na vyber len jedny, obsah masa taky, ze by to ani najvacsi chudak dnes nechcel, ale vtedy vsetkym chutili, lebo ine nebolo.... a dnes je samozrejme vsetko zle, lebo si mozes vybrat z X druhov).
@princezna_bosorka presne ako pisem na prvej strane-jedine pozitivum bolo, ze som bola mlada😉
@dskjhfdlkdjhl ani ja neverim nejakej neznamej uzivatelke MK, ktora v case, ked som si ja kupila v obycajnej drogerii Ninu Riccu, ona cakala za nedostatkovym toaletnym papierom 🤣
@oli18 Mne je to jedno, ani si mi to nemusela oznamovat😉
@yosi moze byt. Ja som reagovala na to, co si pisal o leteckej doprave, leteckych dovolenkach. Malokto v tej dobe chodil letecky, bol to luxus. Spominam si na jedno interview s Pet Shop Boys, po rokoch hovorili o svojich zaciatkoch - ak ti to daco hovori - a jeden z nich hovoril, ako boli vsetci naokolo uzasnuti, ze to idu do Ameriky skusit a letecky! Neveril, ze on pojde niekam lietadlom. Cela rodina sa mu na tu letenku zlozila. Hovoril asi o zac. 80.rokov. Ta cena bola aj vtedy ina ako teraz. Co pises o TV posudit neviem, manzel vsak ma rodinu v Skandinavii (rodeni) a nespomina si na nieco take, no Skandinavci boli vzdy pro-socialni a sporovlivi.
@simsalabim Akože nie som nejaký veľký znalec alebo pamätník, ale myslím, že PSB v 80-tych ešte len začínali a nikto ich nepoznal. Popri hudobných začiatkoch makali v nejakom obchode či čo. Beriem, že nemuseli mať prachy
@yosi ano a to ilustruje to, ze letecka doprava nebola bezne pouzivana. Dnes by sadli na Ryanair za par drobnych. Vtedy to bolo daco extra tu aj na zapade. Len tolko som chcela, kedze si pisal, ze letecka dovolenka bola nepredstavitelna za sociku. Bola, ale aj na zapade.
@yosi na prvú leteckú dovolenku som šla v roku 1988, to som mala 9 rokov. Bolo nás plné lietadlo, vtedy ešte lietali TUčka a po pristátí sa tlieskalo😀 Takúto parádu sme si mohli dovoliť, pretože rodičia (obaja) pracovali v podnikoch, ktoré mali dobré odbory. Neboli papaláši, ale ani nepracovali ako robotníci. A rozhodne sme nelietali každý rok. Frontu na toaleťák si nepamätám, ale tú na mandarínky áno😎 Keďže sa mama pohybovala v oblasti obchodu (veľkoobchodu), tak my sme nikdy nemali o jedlo núdzu, ale tieto fronty naozaj nie sú žiaden mýtus. Možno sa niekde na dedine naozaj stála fronta aj na toaleťák... Hoci ja osobne som sa rozhodne nemala zle, tá doba bola debilná a buďme radi za to, ako môžeme žiť dnes - slobodne a bez straníckych posudkov.
@oli18 Aj my sme nakupovali v okresnom meste v drogérii (vtedy to bol samostatný obchod ako teraz DM) a všeličo som tam videla, papier sme kúpili aj do zásoby a pozerala som si, čo tam majú, lebo v našom obchode na dedine mali väčšinou len zíákladné veci.
Aj zlatý prsteň, naušnice, retiazky si mohol kúpiť, koľko chcel.
Ja si pamatam nedostatok wc papiera a aj to, ako sme stali v rade pred drogeriou, lebo tusim vyhoreli Harmanecke papirne? a papier bol na pridel. V rade sme sa rodina tvarili, ze sa nepozname 😅 aby nam predali.
A pamatam si aj take obvazove vlozky. Tiez raz neboli - kto vie, preco? - a doviezli sa z Nemecka take akoby s papierovym povrchom a lepiacim pasikom 👍 To bolo daco 😅
Nivea bola na pultoch bezne - ten krem - vedla Mariny ci ako sa volal.
@dadis aj v socializme aj v kapitalizme mas ludi ktori ziju od vyplaty k vyplate aj takych ktori sa maju dobre. Nikde to nie je dokonale. A mas rodiny ktore sa maju dobre (myslim tak akurat dobre) za akehokolvek zriadenia a vlady. Lebo sa ich clenovia jednoducho prisposobia. Lebo necakaju na davky a na zlacnovanie potravin.
Aj na Slovensku mas dost ludi ktorym zmena vlady zivotny standard nijako nenarusi. Nazorovo sa s politikou vlady nemusia zhodovat ale zdrazenie masla alebo benzinu ci zrusenie benefitu na zuby ich rozpoctom nezatrasie. Ci vladnu komunisti, Meciar, Dzurinda, Fico, Matovic ci PS im je jedno.
@medda_beda až na to že za sociku ak si neprešla komisiou tak si si to dieta musela nechat rozhodli za teba
ja som poukazovala že ani za sociku tak ako teraz nemali velkometražne byty normálne rodiny ,bežne 4 ludia v dvojizbovom ako dnes
@tiezjedna Ja som si ešte za socializmu objednávala oblečenie z katalogu Obchodný dom Prostějov, mali tam celkom kvalitné oblečenie.
@petronelag my sme s mamou obšlahávali strihy z Burdy a potom nám šila jej kamoška krásne handry😂
@tiezjedna Ja som si z tadiaľ objednala dosť veľa vecí, mama sa hnevala, že mám nejako veľa oblečenia.

@canany 👏