Aký bol skutočný socializmus v minulosti?
Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?
@dskjhfdlkdjhl ako múdra demokratka kde som písal ja ze by som chcel v tej dobe žiť? Nikde. Ale budeš trepať.
socializmus u nas siel ruka v ruke s komunizmom, myslienka to nebola zla, vsetci mali pracu, byvanie, skolstvo a intervencia do volneho casu bola dobre organizovana, co sa tyka vyroby a polnohospodarstva sme boli celkom dobre sebestacni, ale musel si drzat hubu a krok - tvoji rodicia boli robotnici? tak aj z teba bude robotnik. tvoji rodicia nie su v komunistickej strane? no tak na vysoku, alebo lepsiu strednu zabudni, pre teba je ucnovka. zly kadrovy posudok? zabudni na dovolenku v zahranici. stredna vrstva sa mala celkom dobre, byt, auto chata, ale robotnicka trieda vacsinou zila z ruky do huby, prazdne regale v obchodoch, nedostatkovy a podpultovy tovar....
je vela dokumentov o tom ako sa zilo, ale stale sa najde vela ludi co bude hovorit, ze bolo dobre.
@dskjhfdlkdjhl od 1989 si odrataj koľko chceš a zistíš ze ja so socializmom mam bohaté skúsenosti.
Bola to zlata klietka, vlastne len pozlatena. Ludia boli chudaci. Mali peniaze, ale v obchodoch sa nic nedalo kupit. Vkuse sa stalo v radoch, na vsetko! Na zakladne veci! Chcela si koberec? Nikto neriesil aky koberec, aky farbu… hocaky bol sen! Lebo sa k nemu dali dostat len tak, ze ti predavacka odlozila. Ked dosiel totiz tovar, prislo kobercov napriklad 5… takze sa k beznemu zakaznikovi neuslo. Predavacky si rozobrali. Na vela komodit bolo treba povolenie. Chcela si si kupit kotol? Najskor na urad, ziskat povolenie, az potom ti predali kotol. Alebo obrucky a kopec inych veci. Ked si nedrzal hubu a krok, tak si proste peciatku neziskal a kotol si si nekupil. Tak drzali ludi v sachu, aby boli poslusni. Najvacsi blbci mohli sefovat a sikanovat ludi, stacilo, ked mali cervenu knizku. Flakac zarobil tolko isto ako ten, co sa snazil. Co viedlo k tomu, ze sa nakoniec nesnazil nikto. A to nespominam zostatnenie a burlive 50te roky, ked obesili barskoho, kto sa im nepacil. Potom ich sice v 60tych rokoch rehabilitovali, ale to im uz asi bolo figu platne, ked uz davno vonali fialky odspodu … to len tak v skratke…
Este sem napisem svoje dojmy a myslienky, ktore mam, ked jedniducho zijem svoj slobodny zivot. Sedim v metre v Madride, prave som priletela z domova-z Kanarskych ostrovov, tesim sa na stretko s kamoskou, rozumiem ludom naokolo, kedze rozpravam dokonalou spanielcinou, a napada mi, ze ak by mi toto niekto povedal, ked som mala 14 rokov, ze raz budem takto zit, tak by som mu neverila a vysmiala by som ho. Zili sme v tak malom a obmedzenom svete, ze sme sa bali aj snivat. Clovek mohol byt sikovny, mohol mat ambicie, ale bolo mu to figu platne.
@tenerifka nedávno som bol v Madride ja som si to mesto zamiloval. Nie nadarmo sa mu hovorí kráľovské mesto. Bol som na futbale Real Madrid zážitok veľký. No žiaľ ja neviem po španielsky
@mane01 Ja som ako staršia školáčka chodila nakupovať, lebo mama robila do 16,30 a všetko v obchode mali. Akurát tropické ovocie, to len niekedy, ale ľudia mali k dispozícii iné aj vlastné ovocie. A ktoré veci nemali v bežnom obchode, dali sa kúpiť v Tuzexe.
A šefovali väčšinou ľudia s praxou, väčšina ľudí brala svoju prácu zodpovedne.
Aj socializmus mal svoje + a - a aj terajšia doba má.
@markusrasford Ja som niekde pisala, ze Ty by si chcel zit v socializme? Mas problem s citanim? A ano, som demokratka a nehanbim sa zato.
Presne si to autorka vystihla, že socializmus mal taký negatívny opar. Ja som bola malá tak som to tak nevnímala ale presne keď si na to teraz spomeniem ako keby sa nad nami vznasalo dačo🤣. Napriek tomu som bola celkom spokojná ale to preto že iné som nepoznala. byt sme nedostali ale zaplatili sme za neho a potom ďalej splácali lebo bol družstevný, všetko bolo take hnusne šedé, chodníky nedokončené, jeden malý obchod na cele sidlisko a všetci mali všetko rovnaké nič sa nedalo zohnať kto niečo mal buď bol daky papaláš pripadne mal znamu predavačku, kde sa dalo tam ľudia brali zo štátneho napr v kurze boli dosť mäsiari, ale aj remeselnici. Stále sa na niečo čakalo, stále niečo nemali, obchody prázdne iba leziaky, keď mi mama kupovala topánky to bolo utrpenie lebo sme nemali známu predavačku, nikam sa nedalo ísť občas sme šli do Maďarska aj to sme forinty na hraniciach museli schovávať . Mne sa páčilo veľmi že som bola pionierka a chcela som už byt zväzácka, čo som sa nedočkala 😅. A k tomu jak komunisti postavali no dobre sa im stavalo keď pobrali ľudom , aj našej rodine zobrali pozemky aj z domov vysťahovali proste keď si zmysleli zobrali dom a bolo. Spätne to vnímam ako take depresívne obdobie teraz to tiež nie je jednoduche, ale určite lepšie ako vtedy🙂
Česi majú skvelý seriál Vypravěj,odporúčam pozrieť.
@petronelag všetko v obchode mali? Na pomaranče sa stála pred Vianocami aj 50m rada ,veľa vecí bolo po známosti, podpultovych. Skoro každý mal doma zariadené +- rovnako bolo dostať pár typov gauč a,kuchynskej linky atd
Ja doporucujem tento film:
https://www.csfd.cz/film/1223396-muz-ktery-stal...
Take super to tu bolo, len hlupak moze banovat za socializmom.
@dskjhfdlkdjhl už konečne mi odpovieš v akom stave je zdravotníctvo? školstvo? Lebo píšeš o všetkom možnom len nie o tom co som sa ta slušne opýtal. Píš argumenty a nie to že čo ja...
@petronelag A to bol aky obchod? Ja si pamatam ako sme stali v rade na vlozky, toaletak a podobne veci. Takze nielen tropicke ovocie.
@markusrasford Ty sa nauc slusne komunikovat a potom s Tebou niekto aj bude debatit, mne uz debata s Tebou stacila. Ked prestanes utocit, tak sa ozvi.
@markusrasford koment vhodný muža v rokoch ,naozaj som rada,že sa dzentlmenstvo nevytráca.
@monillia Uz som ho nahlasila. To je presne ten typ, ktory si sem prisiel vyliat zlost.
@monillia keď sa 3x opýtal ako džentlmen tu istú otázku a odpoveď neprichádza a stále sa krúti ako had a útočí na moju osobu. Ozaj vtedy si prečo nereagovala? Tak 4x napíšem to co som napísal.
@petronelag v obchodoch mali základne potraviny to mali to sme nakupovali keď sme chceli dačo navyše alebo dačo vypadlo tak sup do radu a čakať a dúfať či sa mi ešte ujde 🤣
@markusrasford Ani ja😉
Moja babka mi hovorila, co bolo za 1.republiky a ja som myslela, ze hovori o praveku. Takisto clovek narodeny nech v roku 2000...absolutne nepochopi zivot pred 1989.
Ved si len spomente na tie smiesne PC co sme mali a izbe zaberal 60cm *60*60😂
Bez wifi, yt, fb, instacov...
Na sociku bola najleosia - hudba zo zapadu. Zlaty vek umenia, to sa uz nikdy nevrati...
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/falco/w...
Len je divne, ze teraz sa svet vlastne ruti tiez na tu cestu, taku podobnu komunizmu, robit budu roboty za nas a my si budeme zit, vsetko budeme mat, ako v komunizme malo byt. Len, kto nas bude za nic robenie platit? To bude len lazo plazo
My sme bývali 5 km od okresného mesta, také veci ako toaletný, vložky sme si doniesli rovno z drogérie, tak isto mäso a v našej dedine som už išla iba pre chlieb a čo chýbalo. A niekedy som natrafila, že mali aj pomaranče a banány.
A prvý farebný TV som kúpila v Tuzexe, podobne nejaké pekné rifle a oblečenie.
Neviem ludia, ale vy mate dojem, ze dnes je nejaka velka sloboda slova? A co si s nou pomozete? Ano poviete si svoj nazor, za ktory vas dnes nezavrimu, ale ma to nejaku vahu? Mozete si so svojim nazorom akurat rit vytriet. Aj volby poslednu dobu dopadnu katastrofalne, lebo prosty kud dostal pravo volit. Ze mozeme cestovat? ked ledva zaplatime hypoteky, skolu detom, tak na dovolenku neostane ani cent. Vtedy aspon nejaka cast ludi dostala byty, dnes nie je nic zadarno. Mozno boli poloprazdne alebo poloplne regale,ale neboli to sracky ako dnes kupime odpad zo zapadu. Stali sme sa zumpou vyspelym ekonomikam, zneuzivaju nasu pracovnu silu za par eur. Vsetko co mame su zahranicne investicie. Nase polnohospodarstvo a hospodarstvo je znicene, co sme budovali za sociku. Ceskoslovensko sme vyrabali vlastne auta, motorky, traktory, mali svoje druzstva a svoje dopestovane, teraz dovazame uz aj jablka, hrozno, zeleninu.
Neobhajujem, ja som to nezazila vo velkom, mali sme sa dobre, otec dostal byt, jazdili sme do Juhosky na dovolenky, rodicia mali pracu, ale ked som si premietla vase negativa za sociku co tu pisete a porovnala s tym co mame "akoze" dnes, velky rozdiel tam nevidim. Stale sme vacsina v zlatej klietke bez moznosti zmeny a uteku. Stale v strese, aby sme neprisli o pracu, v praci drzat zobal a makat, lebo ako potom uzivim rodinu, hypoteku, detom nakupit plno veci do skoly, lebo skolstvo nema peniaze, zdravotnictvo kolabuje, cakacie terminy, ze skor clovek umrie ako sa dostane na operaciu, ak nema znamosti alebo peniaze. Deti sikanuju, zo zapadu sem chodia same debiliny a decka sa nezmestia do koze. Fcbk, insta, youtube, kazdy chce zarabat takto, lebo to videl na sieti, ale ze pekar je otrocina, ktory nas krmi a zasluzi si viac ako nejaky ubohy youtuber, to nikto nevidi. Ze tie celebrity ci filmove, hudobne, sportove su viac cenene ako zena co rano vstava ku kravam, aby nadojila, aby sme mali mlieko,ktore za par centov ide do Nemecka a vrati sa nam shit s 200% prirazkou.
To nikto nevidi?

@markusrasford Az takto podrobne si mi to pisat nemusel, mne stacil Tvoj vek.