icon

Aký je váš názor na dieťa bez svadby?

13. júl 2020

Ako vnimate nazor mat najprv dieta a svadbu vobec nejako neriesime. Bud bude potom alebo ako prinesie cas

mistymay33
13. júl 2020

To ze budes mat najprv svadbu a az potom dieta, nie je zarukou nicoho. Robte ako chcete vy, nie ako to chce modry konik. Ale je pravda, ze nas pravny poriadok neoznava ziadny iny zvazok ako manzelsky, ziadne druh a druzka alebo nieco podobne. Pred zakonom, a v dedicskom konani ak nie si manzelka, tak pomaly nie si nic. Ale na deuhej strane papier nie je zarukou stastneho vztahu.

ivangeline
13. júl 2020

Keď sa to dieťa nepodarilo náhodou,tak preco nemat svadbu? Nechápem to veľmi.

pribinak
13. júl 2020

@nelca84 keď zostane sama s deťmi, tak aj rok poberať vdovský je lepšie ako nič.

vilma7
13. júl 2020

@nelca84 nedávala si čiarky v texte, tak mi to hneď nedošlo.
Tak v manželstve má žena nárok, neviem či aj po právnej stránke, žiť plnohodnotný život ako manžel.
Zas ja by na take samostatné financovaní nikdy nepristúpila, mnoho žien túto chybu robí a potom mravkajú na MK.

mlska19
13. júl 2020

Ja som skor za postupku manzelstvo + dieta, alebo teda dieta + do roka po narodeni svadba.Potom sa uz do toho chlapom velmi nechce.A uprimne-na manzelstve zalezi viac zenam ako muzom.Znama ma mladsieho partnera,nie su zobrati,po 7 rokoch vztahu uz chcela velmi dieta,tak sa nan nechal ukecat (ona mala 30,on 28)a ked som videla fotku z porodnice,hovorim si:Dievca ma recht!-dcera mala priezvisko po nej.Neskor vyslo najavo,ze mlady pan bol hrozne urazeny,ze to tak je,no ale on nevedel,ze musi ist kvoli dohode o priezvisku vopred na matriku apod.Ona ako submisivne ziena spanikarila a malej dali rychlo zmenit priezvisko po nom.Zasnubili sa,mali mat v septembri svadbu-ha,ale mlady pan uz v maji svadbu rychlo prelozil na dalsi rok,lebo korona...co je z jeho strany len vyhovorka,lebo svoju 30-ku planuje na jesen vo velkom.Je to smutne,ale vela chlapov sa bud boji sobasa alebo si neuvedomuje,ze je pre zeny dolezity.

nelca84
13. júl 2020

@pribinak to asi ano, ale ta svadba bude pravdepodobne drahsia, takze kalkulovat so svadbou kvoli vdovskemu asi nema vyznam

zuzana_ilkova
13. júl 2020

Ahoj ja som s patrnerom 7 rokov, 3roky sme zasnubeny, pred 2 rokmi sme stali pred otazkou vi kupime dom a zacneme prerabku alebo urobime svadbu na oboje nebol cas ani peniaze, samozrejme ze sme spolu kupili dom, minuly rok som otehotnela a s pupkom sim svadbu nechcela a najblizsie 2 roky asni svadbu riesit nebudem cakame kym maly vyrastie trosku aby sme si to uzili vsetci.... niejeky je lepsue veci neriesit s nechat plynut, zmena priezvyska ani papier o svadbe ti stastie nezarucia to musis hladat v inych veciach...

danielak84
13. júl 2020

Ja mam 5 deti ale ani jedno sa nenarodilo v manzelstve.Prvy syn mal cca pol roka ked sme sa zobrali.Moc sa mi do svatby nechcelo ale koli synovi som sa dala nakecat.Nedopadlo to dobre a rozviedli sme sa.Spoznala som dalsieho muza a po case zistila ze s nim by to slo a ostala som tehotna ale pocas tehotenstva som svatbu nechcela.Po 4 mesiacoch od porodu zase tehotna tak zase ziadna svatba.Potom sme prerabali dom a penazi nebolo nazvys.Uz sme aj planovali ale stalo sa nestastie,zomrela nam dcerka,plany isli bokom a neriesili sme svatbu.Potom este dalsie 2 deti a nakoniec po 8 rokoch 18.8.2018 nastal nas den.

lenka_21
13. júl 2020

Ono by to bolo jedno, ale SK zakony nie su na to stavane.
Teraz je dobre, ale nikdy nevies co a ako bude.

marca12
13. júl 2020

@budembabka je taka doba. Volakedy sa mladi brali,lebo boli v tom vyhody,dostali byvanie,ak bol 25 rocny clovek bezdetny,tak platil staromladenecku dan tusim oslovska ci ako sa to volalo. Takze stat tlacil mladych do zvazku. Bolo to tak zauzivane. Dnes ta nikto netlaci a nastala volnost a aj volnost v tomto smere.

lenuliatko84
13. júl 2020

Je to divna doba.najskor svadba ludia

x_mery_x
13. júl 2020

Mu sme sa vzali ked som.bola v 7 mesiaci, ale iba na urade srodicmi, aby mohol muz potom vsetko vybavovat 🙂 velku svadbu sme nechceli a ani by sme na to nemali financie, kedze sme brali hypo

pribinak
13. júl 2020

@nelca84 2 svedkovia + ženích + nevesta? To určite nebude drahšie

zuz0110
13. júl 2020

Kazdy si pozna svoj vztah najlepsie. My mame tiez dieta a nie sme zobrati. Svadba nam nechyba, nepotrebujeme ju. Sme spolu 11 rokov. S "holym zadkom" neodidem. Rob, ako citis ty, ze je spravne. ;)

julia204
13. júl 2020

Sme spolu 9rokov mame 2 deti - 7rokov a 1 rok.. Svadbu sme zatial nemali nakoľko obe tehu riizkove lezala som aj tak sa obe deti narodili skôr.. Svokrovci chcu veľkú svadbu maju veľkú rodinu, co ja nechcem nie su na to peniaze. A pre nich svadba o rodičoch a svedkoch nie je svadba.. Mne svadba ani nechyba..Deti maju priezvisko po priateľovi a vsade kde prídem ma oslovujú jeho priezviskom..

sante81
13. júl 2020

Po rozchode väčšinou odchádzaš s ,,holou ritou,, pri rozvode máš nárok na polovicu. Iný rozdiel už nevidím, pretože v dnešnej dobe ani manželstvo nieje zárukou dlhodobého vzťahu.. veľmi rada by som sa mýlila, ale vlastná skúsenosť nepustí

nelca84
13. júl 2020

@pribinak v tomto pripade samozrejme nie. Aby som to ozrejmila, ja nie som proti svadbe, som vydata 3 roky za otca mojho 14-rocneho syna, to snad hovori za vsetko... len si myslim, ze ludia by sa mali brat ked to tak citia, nie preto, ze sa to patri, svadba nie je zarukou nicoho a radsej sa zobrat neskor alebo sa nezobrat ak to nema byt z presvedcenia ale kvoli tomu co ludia povedia

extempore
13. júl 2020

@nelca84 vdovske sa poberá rok, potom sa stav prehodnocuje. Ak sa ale žena stara o dieťa/deti tak poberá vdovske aj naďalej, až kym sa nahodou znovu nevydá.

krasnysen
13. júl 2020

@nelca84 vdovské sa poberá počas celého obdobia, pokiaľ má žena s tým mužom nezaopatrené deti, ktoré študujú a aj deti sirotské počas tej celej doby do 26r. a až potom zase až dosiahne určitý vek a splní podmienky...

krasnysen
13. júl 2020

ja by som do detí bez svadby nešla, mám pár známych, ktoré tak mali a hneď pri prvých problémoch pri deťoch išli od seba... keby boli zobratí, myslím, že by to nejako preskákali... a aj jedna mi tak povedala, že by spolu zostali, lebo to nie je už len o tom sa len tak zbaliť, však náš nič pri sebe nedrží...

nelca84
13. júl 2020

@krasnysen a kolko poznas takych co mali deti a predsa su rozvedeni? Ako to, ze to nepreskakali?

cee_68
13. júl 2020

My mame 2 deti, ja osobne som stale nepochopila tie vyhody manzelstva. Asi preto, ze mam aj vlastne byvanie a o deti sa kedykolvek viem postarat aj sama. Doplnim este: prsten aj ziadost o ruku bola. Kazdy ako mu vyhovuje.

cervenaruza123
13. júl 2020

Dnes je bezne najprv dieta, potom svadba a myslim, ze dnes je to aj lahsie ako v minulosti a nikto sa nad tym nepozastavuje. Ale ja som za prakticke dovody a praktickejsie je to naopak, ze najprv sobas, potom dieta. Je to aj rokmi overeny model a v dnesnej dobe proste o cosi praktickejsi. Ale samozrejme vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody.

dzina007
13. júl 2020

@nelca84 no podla toho co citam na socialnej poistovni poberas vdovsky kym sastaras o nezaopatrene dieta.

Nárok na výplatu vdovského dôchodku po dobu jedného roka od smrti manžela má každá vdova. Po uplynutí tohto jedného roka zaniká iba nárok na výplatu vdovského dôchodku, samotný nárok na vdovský dôchodok však trvá aj naďalej. Po uplynutí jedného roka nárok na výplatu trvá iba vtedy, ak vdova spĺňa niektorú z nasledujúcich podmienok:

-stará sa aspoň o jedno nezaopatrené dieťa (pozri: nezaopatrené dieťa), ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok alebo ktoré bolo v rodine zomretého vychovávané (t. j. vlastné dieťa vdovy, osvojené dieťa vdovy alebo dieťa, ktoré bolo rozhodnutím príslušného orgánu počas trvania manželstva vdove alebo zomretému manželovi zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov),
-je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %,
-vychovala aspoň tri deti (táto podmienka sa uplatňuje najskôr od 1. augusta 2006)
-dovŕšila vek 52 rokov a vychovala dve deti (táto podmienka sa uplatňuje najskôr od 1. augusta 2006) 
-dovŕšila dôchodkový vek.

dzina007
13. júl 2020

Za výchovu dieťaťa na tieto účely sa považuje výchova dieťaťa od jeho narodenia až po dosiahnutie plnoletosti (t.j. do dosiahnutia 18 rokov veku, prípadne do dňa uzavretia manželstva, ak dieťa uzavrelo manželstvo skôr).

Ak vdove zanikne nárok na výplatu vdovského dôchodku, pretože prestane spĺňať podmienku starostlivosti o nezaopatrené dieťa alebo prestane byť invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, a neskôr, s odstupom času, začne niektorú z týchto podmienok znovu spĺňať, nárok na výplatu vdovského dôchodku jej vznikne znovu.

nelca84
13. júl 2020

@dzina007 ani v takom pripade si nemyslim, ze pripadny vdovsky dochodok by mal byt ten spravny dovod na svadbu, v tom bola pointa mojho prispevku, ale dakujem za presne informacie

basullinka
13. júl 2020

Čo sa týka svadby/nesvadby - dôležité je, aby s tým boli stotožnení obaja vo vzťahu a zdieľali rovnaký názor. Iba vtedy to bude fungovať. Ostatným je do toho veľké makové. Ja osobne mam svoje vnútorné presvedčenie, že najskôr svadba potom deti. Môj manžel tiež.

majamat
13. júl 2020

@vilma7 je, vernost nie je o tom,c i sa beru,a le ci chcu byt spolu. ak chcu, nepotrebuju papier.

saluda
13. júl 2020

Ja som to vždy mala tak v hlave nastavené, že najprv svadba, potom deti. Nad iným modelom som ani nerozmýšľala, ani neviem prečo. Môj manžel to mal tak isto, tak sme nemali čo riesit. Teraz vnímam hlavne tie praktické, právne záležitosti okolo toho, plus pocit naozajstnej rodiny. Asi by som to nevnímala rovnako, keby sme neboli manželia. Nechcem tým povedať, že tí, ktorí sú spolu bez svadby, nemajú naozajstnú rodinu. Len ja to takto vnímam v mojom prípade.

qetka
13. júl 2020

@nelca84 tak vies, v pripade nestastia, ze ti umrie partner / manzel je naozaj velky rozdiel, ci dostanes nejake peniaze alebo nie. Ked zomrel moj otec, sestra mala 17. Neviem ako by bez vdovskeho zvladli jej vysoku skolu. Samozrejme toto jediny dovod na svadbu nie je, ale plynie z toho viacero vyhod.
A za mna teda je fakt divne, volat sa inac ako moje deti a muz. Ved sme rodina. V poslednej dobe je svadba 100x vacsi zavazok, ako deti. Pre mna nepochopitelne 🤷‍♀️ Ved v konecnom dosledku sa rozviest da vzdy, ale spolocne deti su spolocne deti navzdy...
A naozaj dennodene tu citame pribehy, ako ma kazdy svoje peniaze. Zena taha domacnost z rodicovskeho prispevku a muz si setri 🤦‍♀️, ved su to jeho peniaze a tvari sa ako najvacsi king, ked si musi partnerka pytat peniaze. Na facku tito chlapi...