Aký je Váš názor na otváranie škôl v čase koronavírusu?
Chcem sa spytat na Vas nazor.
@magg424 a este som robila tak, ze detom som troska prestavila rezim. Boli dlhsie so mnou hore a rano mohli spat aj do 10.00, 11.00 potom sa najedli, mali povolenu rozpravku potom sa ucila co som nachystala. Zredukovala som tym cas co boli same. Kontrola cez telefon, pripadne suseda klopla ci vsetko OK. To sa da aj teraz zrealizovat.
A ano bola som vystavena z roboty, ale nasli sme system a slo to.
Ja by som do školy škôlky dala, bohužiaľ my ledva lepime s mužom tieto dni, deťom to tiež neprospieva keď sú raz tam raz tam, potom sa im neviem adekvátne venovať a učiť ich, nie každý môže byť v domácom prostredí a pokojne sa deťom venovať . Navyše keď vám zamestnávateľ nechce vyjsť v ústrety a požaduje maximálny pracovný výkon, neberie ohľad na to, ako máte zabezpečené deti. Naše deti chodia k babke, ktorá je zdravotník a robí na smeny a ešte je aj riziková skupina vzhľadom k veku , viem že to nie je správne ale nemôžeme inak, ja robím v štátnej správe muž nemôže zostať doma , takže otvorenie minimálne družin pre deti by nám neuveriteľne pomohlo
@janage ok, jasne su moznosti, ale ak rodic zaraba 600eur neda 200 opatrovatelke( to som este prikraslila tu sumu) .. ja nemam problem si deti nechat doma ale napr su rodiny kde nemozu na ocr lebo zamestnavatel sa vyhraza vypovedou.. proste ich potrebuje a oni su radi ze robia.. a naozaj mam tak kamosku ktora ma 3 deti, s minimalnym vekovym rozdielom , pracuje v prvej linii ( zdravotnictvo) manzel pracuje v sukromnej firme , cize funguju tak ze ona je doma od 6;30 a funguje s detmi ( 3 skolaci, 3x online vyucovanie, najmensia prvacka , najstarsi piatak) navari, uprace, oduci sa s detmi, proste vsetko co my co sme doma s detmi ma ocrkach, pnkach, rodicakoch materskych....muz ide na 7 do prace a prichadza o 16 domov a ona uz o 18 je naspat v praci na nocnej... ako dlho to vydrzi? Rada by si sa stretla napr. S takouto doslova udrbanou ( unavenou) zdravotnou sestrou ak by bolo tvoje zdravie ohrozene ? Proste ta korona tu bude, ona nezoslabne, resp znizi sa len tak ze ju viaceri prekoname, pokial budeme cakat na gaucoch doma znicime nasu ekonomiku tak ze sa z toho budeme 20 rokov spamatavat
@janage ale o akych velkych detoch ty hovoris? Lebo su rodiny kde maju deti napr 4 a 6 rokov, aj tie nechas same doma a nech im klopne suseda? Ja som takto mimo karanteny riesila syna od 2 rokov, nonstop sme k nemu niekoho hladali, striedali sa s muzom pri nom a pod( nemohol do skolky koli zdravotnemu stavu) a poviem ti ze nebolo to lahke a to sme sa neucili s nim...
Prve co mi napadlo ked sa zavreli skoly - SUPER, teraz je cas sa ucit prakticke veci, pisat listy, riesit realne problemy, skumat realny svet za chodu, priroda sa budi, stale je co pozorovat. Ja som za to, aby sa otvorili skoly a skolky, ale hlavne, aby sa ucilo VONKU, cele ZS ucivo sa da vysvetlit v pohode vonku na zivych prikladoch, rozpravat a vysvetlovat veci si mozu v ramci vzdelavacej skupiny kdekolvek, potom vypracovat doma projekty, ulohy... Najma teraz ked neprsi a neprsi, kolko uciva mohli taketo vzdelavacie skupiny uz prejst niekde v prirode, na lavickach, v parku...
@magg424 ja to chapem, ale za poslednych niekolko rokov som riesila dilemu zdravie verzus praca. No ak ta zdravotna sestra ochorie nedaj boh s trvalymi nasledkami potom rodina ekonomicky ku dnu nepojde? velky rozdiel medzi pn a podporou nevidim. Ja som 3 roky dozadu chytila zapal pluc od dcery. Atypicky, ani som netusila dovtedy ze existuje. Nikto ma nevaroval ze,sa to da chytit. Vysledok Vianoce na infekcnom, zaplene zily od atb, kasel ze nespis. To nebolo, ze polezis tri dni v nemocnici a ides domov a dalsi den do prace. 2 mesiace som bola mimo. A podotykam nie som rizikova skupina. A nebol to ani obojstranny zapal pluc. Dcera sa liecila doma. Mne v nemocnici robili xtestov, ale povodcu ochorenia nezistili.
V tom case som chcela len jedno aby sme boli zdravi. Choreho zamestna kto?
Uz dva roky sa omiela vsade, ze ekonomika speje do recesie a ludia nemaju rezervu na dva mesiace?
Nemyslim si ani, ze by teraz davali sestram vypovede ked ich je nedostatok dlhodobo.
Ako su obete skrz choroby tak budu aj skrz ekonomiku. Stat nech pomoze tym co im vypadol prijem a mali ho nizky. Ti co platli riadne odvody maju pol roka narok na podporu.
Ti co chudaci miesto 4x dovolenky za rok teraz nepojdu a miesto novych handier kazdy mesiac teraz nakupia len raz,za tri nech si urcia priority.
A predrazene byty nech kludne cenovo klesnu.
Vcera akurat v spravach, ze velkym podnikom nestaci podpora prezamestnanca do vysky 880 lebo tam sa pohybuju mzdy tak 1500. No teda z takej mzdy mas mat rezervu, a docasne ked si doma tak proste suhlasim s tymi 880.
Ano Korona tu bude dlho, ale lepsie ju spozname, budeme vediet napr. tie skoly lepsie zabezpecit.
Ci potom budeme kricat, ze,stat neprijal dostatocne opatrenia a poslal deti do skoly. Ze my sme nevedeli ako to tam prakticky chodi? Ze nie je tepla voda?
Budeme obvinovat skolu a ucitelov, ze deti neustriehli, ze od toho su tam?
Ci sme ochotni prijat predstavu, ze ucitel tam bude len na ucenie a vsetky ostatne rizika znasaju rodicia.
Cas do septembra nam da moznost pripravit konkretny plan ako to bude. Ake povinnosti bude mat skola ake rodicia. Naucime sa fungovat s obmedzeniami.
A urcite bude skupina, ze ked su spolu deti v skole, tak preco nie na ihrisku, ak na ihrisku preco aj rodicia by sa nemohli stykat vsak uz je to aj tak jedno.
Zijem v Cesku a od 25.5. pljanuju otvorit skolky a zakladne skoly. Zatial sa este doladuju detaily, ako to vsetko bude na ktorej skole prebiehat, ale pravdepodobne to bude na dobrovolnej baze a triedy budu rozdelene na mensie skupinky.
Nakolko sme s muzom obaja doma na homeoffice, tak sme zatial za to, ze syna nechame doma min do juna a potom uvidime. Ale uz je to o hubu obcas a aj synovi chyba detsky kolektiv. Ak by sme museli chodit do prace, syn by siel normalne do skolky.
Je fajn, ze sa to vsetko zacina pomaly otvarat. Ludia musia fungovat dalej a musia sa naucit zit s virusom, pretoze ten uz tak lahko nevymizne.
@magg424 take deti potrebuju opateru neucia sa este. Riesila by som to starostlivo vybranou opatrovatelkou. Striedanim s muzom. Ja som toto mala s predskolackou (objavili sa pluzgiere na rukach a nohach zo spodu, ze chodit nemohla) nasa skusena koziarka si nevedela rady, nic nezaberalo dva tyzdne, potom zacali lieky pomaly zaberat a trvalo mesiac, dva kym to bolo v povodnom stave, nik nezistil pricinu, dieta vystresovane plakalo ci to tak uz bude navzdy) to len ukazka jednej situacie. Dlhodobo bola doma. Ja nehovorim, ze to je lahke, ale ze da sa zvladnut.
Ze az prezije niekto tu situaciu ze v priebehu 24 mozes prist o zdravie, prehadzes priority.
Vsetko naozaj vsetko okrem zdravia je nahraditelne
keby poniektorí rodičia nezneužívali OČR tak by sa možno ani MŠ neotvárali resp. neuvažovalo sa o tom....Ale poznám rodičov , čo matka je na OČR s jedným deckom a ocinko s druhým - v jednej domácnosti . Zbytočne dvaja rodičia doma. Asi si niekto myslí že to úrady nevidia a potom kde nato zobrať vyplácať toľko OČR.
Ja som za aby sa otvorili MŠ aj ZŠ.
@janage takze v prvom rade, je rozdiel zostat na PN ( 2mesiace ) ako na OCR pol roka... ja napr.mam v pripade dlhodobej pn aj komercne poistenie ktore mi doplaca taku vysku denneho odskodneho ze mam vlastne s PN viac ako mzdu... pri OCR tato moznost nieje.....
A co sa tyka tej ,, podpory,, statu pre podniky, szco, sro a pod.. neviem co do toho vidis z uctovneho hladiska? Asi si celkom nepochopila o com tym podnikom ide... ak ma dat zamestnancovi 80perc.a stat mu preplati 80per. On musi 20perc. Doplatit... ( lebo pdvody sice odialili ale neodpustili) a ak zarabal clovek 1300, zamestnavatela stoji realne 1700cca, a stat da len 880, firma nerobi lebo nemoze vykonavat cinnost naroadenim vlady, vyrobi 0, ak by si ty ako firma( lebo aj sro je casto len otec nejakej rodiny) mala co i len 10 zamestnancom doplatit 400e , musis mat mesacne 4000e, 3000e najom, 2000energie.... a zarobis 0 nemusis mat vysoku skolu ekonomicku aby si tuto jednoduchu matiku nepochopila....
Proste nie kazda rodina si moze dovolit znizit svoj prijem o 40percent na pol roka, to nieje o tom ze nejdem na dovolenku alebo ku kadernicke... to je o tom ze nepokryjem hypo , najom, lieky, stravu a v neppslednom rade vzdelavanie svojih deti( lebo napr. Moj syn chodi do sukromnej skolky ktorej naklady platit musim ci tam je alebo nie) lebo aj ta skolka je len firma ktora musi platit naklady....
A co sa tyka rezervy... no mozno ppkryjes mesiac, dva ale viac nedas.... a co sa tyka davky v nezamestnanosti, zase len klesnes na 50perc. Mzdy... proste musime robit
@mirkarose ako učiteľka čakám na otvorenie škôl ako na spasenie ... toto učenie na diaľku je pre mňa osobne velmi náročné. Ale ak sa aj otvoria školy, podľa toho, čo som čítala tie hygienické usmernenia pri konaní maturít, bude to v školách otrasné. Najmä aj jún bude horúci. Najlepšie by bolo pustiť deti do škôl až v septembri, teraz len už urobiť nutné veci - prijímačky, skúšky, maturity.
Napr. v ČR - Triedy sa nebudú môcť učiť spolu, v triede by malo byť menej detí (do 15) a každý sám v lavici. Celý deň v rúšku, po každej hodine dezinfikovať, umývať ruky. Deti sa nesmú stretávať mimo svojej skupiny, takže aj cele prestávky v triede a spolu. Na WC neviem, ako majú ísť, asi podla rozpisu. Detto na obed, každa skupina musí ísť oddelene. Ak sa teda bude variť... školské kluby nebudú, krúžky tiež nie.
@deti95060810 je pravda, že sú takí, čo to zneužívajú ,... ale niektorí zamestnávatelia sami zamestnancov na OČR poslali a to ich svojim spôsobom zachránilo, lebo ak je prevádzka zatvorená, nezarobia nič a museli by platiť časť platu ako správne píše
@magg424
@janage ja som takto riesila syna, musela som.nastupit do prace od jeho 2r a nonstop sme opateru striedali.... jeho zdravotny stav nedovoloval zariadenia a tak skoncil v sukromnej skolke s malym poctom deti, a aj tak tam viac bol ako nebol... teraz sa vraciam do prace od 6 mesacneho, ja presne viem co to obnasa ale my to s muzom snad dame, ale ja stale obhajujem rodiny co to proste nemaju ako dat ak su deti male a nemaju funkcne zariadneie
@nenullienka potvrdenie od lekára počas korony nikomu nepomôže.....a tie skrátené hodiny a dať deto do skupiniek po 6detí je nereálne.....ak skrátia vyuč.hodiny deti budú musieť byť v družine, lebo rodičia pôjdu do práce - takže skrátené hodiny ničomu nepomôžu....a nie je ani toľko učiteľov aby mali taký prepych že učiť len 6detí😉
@magg424 ja zas odpadavam z takychto nazorov...
Je pre mna nepocbopitelne, ze ludia nevidia, co by sa stalo, ak by sa teraz skoly otvorili. Ze nariekaju, lebo "je narocne to stihat", ale nevidia, ze otvorenim skol by sa spustila lavina a zomrelo zbytocne vela ludi. Rozum mi to neberie.
Napriklad ja mam deti 6, z toho troch skolakov, troch dalsich este malickych, takze ucit doma 3 deti a vsetok servis okolo nich je tiez casovo narocne, ale radsej budem takto, ako poslat ich do skoly.
Uvolnovat opatrenia treba postupne, a nie hned skoly otvarat. Tie su najvacsim rizikom pre prenos nakazy. Proste velmi pravdepodobne by sa kratko po otvoreni skol "spustila lavina" a boli by sme opat na zaciatku. Opat karantena, este vacsie ekonomicke straty. Nehovoriac o stratach na zivotoch...
@mirkarose momentálne s tým nesúhlasím....áno,korona tu už bude asi navždy a musíme sa s ňou naučiť žiť,ale myslím,že Slovensko v tejto chvíli nie je na to ešte pripravené.....Slovensko by ešte popri korone "normálne" fungovať nevedelo...všetko je len o odhadoch a domienkach ...
@vamajka ja som zdravotnik.pracujem aj budem.robia stare sestry vekom.mlade su doma.lebo deti...povolaju aj tie.ak si nielto mysli ze nie.tak sa myli..takze tie deti v skolkach budu skor ci neskor..alebo nastupia do nemocnic laici ako ty? Nechdapaci.krmit pacientov a umyvat dlazky dokaze kazdy..
Aj dobrovolnik nezdravotnik
@mogaa družina nebude. Takze decko bude v škole maximálne 4-5 hodín aj s obedom a rodič má problém. Ale karanténa OČR nebude mozna. Takze rodič si môže vybrať, či vezme dovolenku, najme opatrovateľku, nechá dieťa doma samé, alebo ostane bez roboty a pôjdu sa pásť asi ... vyber si...
@hettinka dnes som čítala v Plus 7 dní článok s Grohlingom celá situácia ma veľké plus idú sa prehodnotiť osnovy, zredukovať učivo možno práve toto celé školstvo potrebovalo.Len nezávidím učiteľom potom to dobiehanie budúci školský rok a dať zase deti trocha do obrazu a disciplíny.
Ja som za to, aby škôlky, školy boli zatvorené do septembra.Kazdy sa má postarať o svoje deti ako vie.
@hettinka len tam je ten problém že bude málo zdravotníkov - lekárky, sestry čo sú na OČR.....a nemôžu nútiť ísť ani lekárku ani sestru do práce ak má nárok na OČR lebo budú zatvorené škôlky,školy.....dajú sa teoreticky otvoriť škôlky a nejaké centrá pre detiravotníkov kde sa im budú venovať napr.študenti VŠ pedagogickej.....chorých bude pribúdať, veľa zdravotníkov bude musieť v karanténe lebo kolega bude nakazený a ide o to aby sa mal kto o pacientov postarať....a netýka sa to len tých s koronou ale všetkých - akútne stavy, infarkty, porážky.......takže Krčméry preto navrhol otvoriť škôlky a školy....nemôžu robiť diskrimináciu že ty si sestra a nemôžeš ostať doma na OČR a ty robíš v administratíve -ty si ostaň na OČR....takže na jednej strane núdzový stav že musíš do práce a druhej že niekto môže ostať doma s dieťaťom a ty nie....
@magg424 nie, to nie som. Lebo som na rd s 8 mesacnym, 2rocnou, plus mam 5 rocneho, a prvacku, druhaka, a piataka. Takze roboty je tolko, akoby som bola v praci...nie 10hodin, ale 24😁🤭
Takze tolko k tvojej otazke. Nic to nemeni na tom, co som napisala. Otvorenie skol by viedlo opat k zhorseniu situacie, opat ku karantene, vacsim ekonomickym stratam...a pre teba aj k dlhsie trvajucemu "nekomfortu"....

Akonáhle sa otvoria školy, prestávame chrániť rizikové skupiny. Nielen pedagógovia sú starší ľudia, ale veľké percento domácností býva spolu s rodičmi, starými rodičmi, ktorým to deti môžu priniesť. Pri striedavom a neúplnom vyučovaní sa rodičia aj tak do práce vrátiť nemôžu. V školách a škôlkach nie je možné dodržiavať hygienické pravidlá. Čiže otvorením škôl by sme sa zároveň rozhodli dobrovoľne pustiť šírenie vírusu do populácie. Chceme to? Sme na to pripravení? To je tá Johnsonova cesta kolektívnej imunity a všetci vieme, ako na tom Británia je s úmrtiami.
Tiež si neviem predstaviť, ako by to fungovalo, keby sa na nejakej škole vírus potvrdil - zase pôjde po otvorení do dvojtýždňovej karantény? Potom sa žiaci vrátia, zase sa vyskytne vírus, zase karanténa a takto dokola? To by asi nešlo.