Aký je Váš názor na otváranie škôl v čase koronavírusu?
Chcem sa spytat na Vas nazor.
Nedám svoje deti do škôlky ani náhodou. Pre fungovanie našej rodiny je vhodnejšie, aby jediný chodil medzi ľudí manžel a to do práce. Vďaka tomu máme čo jesť. Zbytočne ohrozime nás finančný príjem tým, že dáme deti do kolektívu, kde sa môžu nakaziť, nakazia aj manžela a klesne nam príjem
ja by som súhlasila za veľmi prísnych podmienok, rozdeliť deti po menej a bez družiny ale jednoznačne treba začať riešiť aj školy, áno chápem aj tých čo nesúhlasia, ale na druhej strane niektorí rodičia musia aj pracovať, a keďže budeme rúška nosiť kým sa nevyvinie vakcína takže rok a pol to potrvá, to si viete predstaviť nič nefungovať ja osobne nie, tak či tak príde čas, keby bude treba vyskúšať aj inú možnosť ako všetko pozatvárať a doma sa báť zavretý, je to vírus ktorý tu už bude a je to tak, buď si zvykneme alebo ........
Nikto este neodpovedal na otazku ako ochranit pedagogov. V skolach ich pracuje vela starsich a chronicky chorych teda rizikovych. Hovorite ,ze ucit vonku, ale Krcmery povedal, ze detske ihriska pri skolach budu uzavrete a deti sa budu mocy pohybovat iba v ramci svoje triedy. Ako budu obedovat ked maju byt 2 metre od seba. Taki isto vela zdravotnikov bude nakazenych a nakazu prinesie domov? Co ak sa nakazi aj dieta a prinesie nakazu do skoly, skolky? Ci ved na par ludoch nezalezi?
Nečítala som skoro žiaden komentár. Nemám ani deti, čiže neviem, či mám právo sa k tejto diskusii vyjadrit, ak nie tak sa vopred ospravedlňujem. Chcela len napísať názor ako asistent v špeciálnej školy. Veľmi rada by som sa vrátila späť do prace, ale žiaľ nie v tejto situácii. Máme deti s rôznymi diagnózami, ale aj z rôznych pomerov. Naše deti by v rúškach nevydržali. Máme autistického chlapceka, ktorý nerozpráva má svoj svet. Veľa krát nás aj uhryzne, poškrabe. Ďalšie deti sú aj plienkovane, čiže to znamená že ich prebalujeme a tu je ďalšie riziko. Ani jedno z našich detí nieje samostatne, čo znamená, že to vyžaduje pomoc. Chytenie ruky, pomoc pri písaní.... To isté si myslím, že je aj v škôlkach. Ak som týmto komentárom niekoho pobúrila, tak naozaj mi o to nešlo a vopred sa ospravedlňujem
@hettinka presne perfektný názor, áno sú rodičia čo nemajú bohužial čo s detičkami tak idú k starkým a veď je to normálne alebo prestať robiť nemať prácu dva roky a byť úplne psychicky aj finančne na dne nedá sa všetko, a fungovať takto sa áno dá mesiac ale nie dva roky, deti zvládnu vírus koľko ani nevie, že ho má, až veľmi je to prepanikované, nechcem to zľahčovať, áno starší ľudia sú nachylný tak na tých treba dávať pozor, ale ostatný by mohli fungovať
@hettinka presne perfektný názor, áno sú rodičia čo nemajú bohužial čo s detičkami tak idú k starkým a veď je to normálne alebo prestať robiť nemať prácu dva roky a byť úplne psychicky aj finančne na dne nedá sa všetko, a fungovať takto sa áno dá mesiac ale nie dva roky, deti zvládnu vírus koľko ani nevie, že ho má, až veľmi je to prepanikované, nechcem to zľahčovať, áno starší ľudia sú nachylný tak na tých treba dávať pozor, ale ostatný by mohli fungovať
Ja už len čakám kedy otvoria 🙏 vírus nevirus je to na nevydržanie. Deti vkuse revu či vonku či dnu nevedia sa spolu zahrať nemáme kam ísť žiadna terasa ani dvor proste utekať z domu kde spí mama väčšinou po nočnej aby jej dali pokoj 🤦 hruza .. prvá príležitosť a letí. Keď máme dostať vírus tak ho dostaneme aj keď budeme sedieť doma
A hlavne ide o to, že ja som mladá, ale väčšina kolegýň má po 50. Majú doma rodiny, deti, manželov. Ale taktiež sa veľa z nich stará ešte o svojich rodičov. Čo sú najrizikovejšia skupina. Chápem aj rodičov, musia chodiť do práce starať sa o domácnosť a k tomu ešte dobiehať školu, ale verte, že aj učiteľ doma strávi niekoľko hodín nad tým kým vypracuje pracovné listy pre deti
Zaujimava diskusia. Zaujimave je pre mna osobne sledovat to, ze mnohe rodiny nevedia vydrzat so svojimi vlastnymi detmi a mozno este nedavno nadavali na neschopne ucitelky🙊
@belllinka ake dristy?...kazde dieta na druhom stupni vie citat...a ucebnice nie su napisane az tak zle, aby to dieta nepochopilo...stale ma moznost si pozriet problematiku na nete alebo nakontaktovat ucitela...tak mi nehovor, ze to nejde...ano, ked clovek nechce, tak to nejde...
@mirkarose prepac ale kto chrani lekarov, sestry, policajtov, uradnikov, colnikov, hasicov, predavacky, personal v DDS? Napr ak ma colnicka s policajtom 3 deti? Ako su uchranene oni doma? Sa mi tak zda ze v tejto situacii vidi kazdy len po dlzku svojho nosa... jasne , matke na rodicaku je jedno ci ma deti doma, stale ma rodicak a moze sa venovat detom... matka ktora nema problem zostat na ocr pol roka je to tiez jedno, rovnako ako ucitelom ktori maju 100percent.... ale nie vsetci to takto maju...
Ale teda na odlahcenie , ja mam vlastne koronu ako holiday... tym ze moja mama pracuje na homeoffice, denne mi berie kocikovat mladsieho, manzel sice nezarobi co by mal ( jeho firma ma obmedzenu prevadzku, prepustil vsetkych 15 zamestnankyn a prevadzku uz neobnovi lebo korona ho polozila) ale on si na seba este zarobi... mne chodi materska , manzel robi len do 14tej, cize kopec casu travi s detmi, a ja mam pohodicku, 3-4x do tyzdna trening s trenerom, kadernicku aj pedikerku som stihla 😂😂😂😂😂
@hettinka pockaj ! Trenujem vonku , zatvorili fitka, nezakazali trenerom trenovat a kadernicka a pedikerka mozu vykonavat svoju cinnost u klienta doma na vlastnu zodpovednost.... treba si pozriet usmernenia uradu verejneho zdravotnoctva...moj muz vsak prevadzku otvorenu mat nemoze, rozhodlo o tom mimoriadne opatrenie vlady... za to nemoze ani moja kadernicka a ani moj trener, a mimochodom, tiez zomru od hladu ak tu cinnost vykonavat nebudu
@magg424 lebo stari su len jedna cast, ti zvysni su chori napr. srdciari, onkopacienti v remisii, autoimunitne ochorenia, co mimochodom nikto nespecifikoval ktore. Ludia co beru lieky na znizovanie imunity. A kopec z nich teraz pracuje, a inak normalne chodi do skoly a ty ani netusis, ze su chori a maju problem.
Nasa,skola take deti ma a je ich v kazdej triede minimalne jeden, dvaja. Normalne, sikovne deti.
S nimi co? Moje jedno ma autoimunitne ochorenie stitnej zlazy je rizikova? Ziadny lekar nam nepovedal.
A neviem preco sa hovori o polrocnej ocr. Ved v lete su skoly zatvorene, tam podla mna narok na ocr z dovodu karanteny nebude.
@janage ale ja mam doma take iste dietA, tiez je rizikove, napriek tomu si myslim ze tato polrocna karantena nas ako spolocnost polozi... preco by nemala byt ocr cez leto, mne skolka funguje aj v lete, ak fungovat nemoze, nech ma stat podpori.. ci zato ze skolaci maju prazdniny tak ostatni rodicia si musia poroadit ? Ja platim 5 rokov sukromnu skolku preto aby som nemala problem v praci cez prazdniny... tak nech teda mozem cerpat ocr ked stat nepovoli prevadzku
kludne sa môžu začať otvárať školy a školky...Sulík chce od pondelka otvárať všetky obchody a dnes prehlásil že kludne sa môžu otvárať terasy pri reštauráciách🙂 jeho argumentácia k maloobchodom - nebola nakazená žiadna predavačka alebo sa žiadny zákazník nenakazil v obchode a ak ano, mohol sa nakaziť vo veľkom reťazci ako Kaufland....k tým otvoreným terasám - sa vyjadril že vonku je nízka koncentrácia vírusov😉takže tak či tak sa budú musieť otvárať školy a škôlky lebo v tých obchodoch a terasách(reštiky) nebude mať kto robiť keď bude polovica zamestnancov na OČR lebo sú zatvorené škôlky.....
@mogaa ale bude mať kto robiť ... veľa ľudí prišlo o prácu, alebo nemajú príjem, takže radi vezmú brigádu. Napr. aj moja dcéra prišla po zatvorení prevádzok o prácu, čo mala ako brigádu popri škole, ked zmaturuje, ma do jesene čas a chce si pred VŠ zarobiť, takže ak by bola možnosť, rada niekam nastúpi. Najradšej späť do Decathlonu, ale prevádzky v rámci OC sa asi otvoria až neskôr.
@nenullienka a na co by boli tie potvrdenia...?? :DDDD akoze vies, s kym sa dieta stretlo po ceste, za posledne dva tyzdne.. opeciatkujes papier ze je zdrave (hura, pediatri budu mat plne cakarne..) 🙂
@magg424 závidím😊mne neuveriteľne chýba masaz.Ty bývaš na SK či ČR, lebo viem, že tam bolo o to usmernenie v takom štýle, že doma môžu vykonávať prácu pedikerky a pod...nesledujem ako to je na Sk, ale aj keby som v takom niečom pracovala asi by som nechcela, aby mi ľudia z ulice domov chodili.
Sulik vie preco to robi, takto vsetci pytaju prispevky... ;) aj taki, co nezarabali ani prt, si uz pisu ziadosti, ako mali obrat 0EUR... (viem, sledujem uctovnicke fora)...PRetazene su socialky, danove urady, vsade si pytaju ludia odklady.. To je prvy dovod podla mna preco chcu otvarat. My sme ostali otvoreni a dopadli sme tak, ze nebudeme mat narok na nic :DDD kiez by som hodila zamestnancov na prekazku v praci a boli by doma :DD
A k teme, nie nie som za otvaranie skol, deita tam nedam. Najviac ludi stretnem po ceste do a zo skoly, rovnako kopa inych rodicov, automaticky budu napchate autobusy, lebo ludia samozrejme vsetci nechodia autami... Tym detom nic neujde. Este sme za mesiac doma neprisli do fazy, kedy by som musela malej nieco vysvetlovat dlhsie ako 5 minut... a homeoffice je na drzku, ale my to mame vyrieisene.. chlap je v praci cez den a potom si urobim veci ja...
@magg424 presne, nezakazali vykonavat cinnosti.. zatvorili prevadzky, kde sa zgrupovali a striedali klienti. Sam premier to povedal, este sa mi zda ze aj Pelegrini to bol... ze si maju ludia najst sposob, je mu jedno ci budu vydavat veci cez okienko atd... U nas "podnikatelia co chcu" funguju... jedlo vozia, nosia, vydavaju... zaviedli objednavanie tovaru emaiom, telefonom, nachystaju a ludia si pridu zobrat v urcenych hodinach... sposoby su, ked sa chce. Ale su ludia co maju paniku a radsej nebudu pracovat, to je jedna skupina a druha skupina ma tiez paniku a prehana vsetko a bohuzial ked je to na riadiacich funkciach, je to katastrofa pre podniky... Vidno to okrem ineho v obchdoch kam dochodci ani nechodia u nas, ale NIKOHO TAM nepusti predavacka od 9tej do 12tej aj keby mali skrachovat 😂
@mogaa myslím, že vezmu aj brigádnikov nech len čo najviac ušetria😊Teraz sa trh práce úplne pokazil a aj tí čo nemusia všetko využijú.U muža v práci vsetky prevádzky otvorené oni práveže ešte majú vyššie tržby a tiež majiteľ dal hneď -20% percent z platu a vzal všetky iné výhody.
@eliska13 nechoda ludia z ulice, ale vacsinou len zname klientky... a uz roky su pediekrky a kadernicky co chodia ku klientom domov 🙂 aj maser chodi domov 🙂
@magg424 no inak ku skolkam a skolam cez prazdniny.. je to masaker pre niektore rodiny zabezpecit 2mesiace dietatu opateru, a teraz ked budeme doma 3+mesiaca a potom este aj leto.. tak to neviem ako niektore domacnosti vykryju (este mame deti drzat aj od starych rodicov, nebudu tabory.. ) . Ja vzdy nadbehnem pracu v juni, urobim vsetko co vladzem aj do noci :D a potom viem mat volnejsie jul august..ale tento rok nic take... niektori sa rozculovali, ze preco by sa mali zrusit prazdniny.. no podla mna presne pre toto, aj tak dovolenkovat nikto nebude podla vsetkeho. Ludia budu mat problem vykryt vydavky, dobiehat pracu, zachranovat firmy.. kludne tym detom tie prazdniny mohli posunut na jun/jul a od augusta do skoly.. alebo tak nejak
Ani jeden konkrétny názor ako si to zastankyne otvárania škôl predstavujú v praxi. Ak tvrdíte, že nech otvoria školu, dajte návrh ako tie deti na 1 st. A skolkari majú fungovať. Oháňať sa tým, že majú otvoriť je vec jedna ale konštruktívny návrh dat vec druhá. Koľke z vás majú prehľad o školách, typoch škôl, možnostiach škôl, atď. Alebo vás len zaujíma vysadenie deti pred školou a holt dej sa zázrak. Ako to, že rodič nevydrží s vlastným dieťaťom, či deťmi? Nadávať, hroziť na učiteľov je opäť len jedna vec ale nezvladat vlastne deti je vec druhá. V tejto situácii chcete od učiteľov aby všetko super ovládali, ale pre nich je dištančné vyučovanie tiež úplnou novinkou. Nik nikdy nepredpokladal, že táto situácia nastane. Prečo chcete dať vaše dieťa do školy v tejto situácii? Lebo v škole sa to lepšie naučí? Tak predsa ti učitelia nie sú až tak na zahodenie, že? Lebo potrebujete zarábať? A kto nie? Koho však budete obviňovať ak sa vášmu dieťaťu čokoľvek prihodí? V rámci epidémie samozrejme. Nebavíme sa o uhryznuti, kopnuti atď. Je len a len vizitkou rodiča ako zvláda svoje dieťa, splodili, porodili ste deti aj vychovávať ich treba. Je vizitkou rodiča, že sa dieťa vo vyssom ročníku nevie učiť. To, že sa nechce, je pre daný vek prirodzene. Ale všetko chcete od učiteľa. No ten nemá v triede len vaše dieťa ale minimálne 15 ďalších deti. A väčšina z učiteľov ma aj vlastné deti doma. Tak sa matky zamyslite, čo vlastne chcete?
@simca06022011 vdaka ze niekto.ma normal nazor ako ty, proste normalna rodina to nevykryje aj ked sa pototo... normalna rodina kde matka nieje doma s mladsim, kde obaja pracuju a nemaju moznost homeoffice, kde niesu stari rodicia po ruke.... a baby to nie ze ony vykonavaju cinnost doma ale u zakaznicky...

@hettinka z epidemiologickeho hladiska teraz tvoje deti nenakazia ine deti a tie tak nenakazia svojich starych rodicov s ktorymi byvaju napr.