Aký máte názor na ženy v domácnosti ?
Dievčatá, tak premýšľam a napadlo ma, že by som založila túto tému. Som zvedavá na Vaše názory a pevne dúfam, že sa to zaobíde bez hádok a urážok.
Kedysi to tak bolo, že ženy boli doma, starali sa o deti, domácnosť a nikto im to nemal za zlé. Dnešná doba je celkom iná, dnes musia aj ženy prispievať do domácnosti, je veľa rodín, ktoré by z jedného príjmu skrátka nevyšli. Celkovo dnes vidím akési napätie, žena príde vyšťavená z práce, unavená a doma ju čaká ďalšia šichta - obriadiť deti, pomôcť s úlohami, variť, prať ...
Samozrejme sú aj ženy, ktoré nepracujú, buď pracovať nechcú alebo skrátka nemusia. Týmto ženám sa dnes dáva prívlastok ako "lenivá, neambiciózna, necieľavedomá. Myslím, že v mnohých prípadoch neprávom.
Potom je tu ďalšia sorta žien, ktoré prácu majú rady, prípadne ich práca je ich koníčkom.
A ženy, ktoré do práce chodia, lebo musia, nemajú svoju prácu rady, ale musia tam chodiť, pretože ten príjem skrátka potrebujú.
Mám tetu, ktorá je od, myslím, roku ´88 doma, porodila 3 deti, manžel podniká dodnes. Teda ona pracovať nemusela, ale, nebudem klamať, ani sa jej pracovať nechcelo. Takže je doma cez 30 rokov (ako to bude mať s dôchodkom netuším).
Ako sa Vy pozeráte na ženy v domácosti? Myslíte si, že je riskantné zostať doma? Je to fér voči mužovi?
A Vy, ktoré ste v domácnosti, ako využívate ten čas doma? Aj sa nejak vzdelávate, máte koníčky, učíte sa jazyky?
Prípadne ženy, ktoré ste/boli ste na materskej, rodičáku, ako ste využili ten čas?
@oliva276 áno, ale tí, ktorým stačilo v minulosti byť poistený 15 rokov už nikto neodoberie dôchodok iba preto, že aktuálne sa zmenili podmienky a musí byť poistenec aspoň 30 rokov. Ja tu do nikoho kopem, tak celkom nechápem takémuto komentu. Iba píšem reálnu skúsenosť ako na tom sú niektorí dnešní dôchodcovia. Takže kľud.
@fokuska nepísala som o tete autorkynej otázke. Písala som o mojej mame. Pracovala vyše 40 rokov, má minimálny dôchodok. Jej "známa" pracovala pred 89, po revolúcii už neodrobila nič a má vyšší dôchodok ako moja mama. Detto mamin sused, ktorý tiež prestal pracovať po revolúcii, vyšší dôchodok ako moja mama. O tom som písala. A to sú neni domnienky, to je fakt.
Ja môžem písať len za seba. Momentálne som žena v domácnosti. Starám sa o to aby bol poriadok, všetko ako ma byť keď sa muž vráti z prace (finančne sa nesťažujem, živí nás dobre), aby bol spokojny, starám sa o syna (neskôr keď Boh dá, I o ďalšie deti) ☺
Kariera ma nikdy nelakala, skôr vlastne podnikanie v mojom odbore alebo hobby, a to robím popri domácnosti keď mám čas.
Pre mňa je to takto vyhovujúce. Aj muž je spokojný keď je doma poriadok, navarene, dieťa spokojne. ☺️
Chápem ale I ženy ktoré to majú inak. ☺️
Tiež som bola par rokov žena v domacnosti(nemali sme deti), lebo muž zarábal tak, že som sa mohla venovat studiu. Spravila som si dve výšky, vycestovala na dlhodobý jazykový pobyt k moru, kde som sa naucila, Resp zlepsila si jazyk a venovala som sa charite(nielen financne, ale priložením rúk k dielu). Mna to veľmi napĺňalo, bola som stastna, ale keďže mužovi sa prestalo dariť, musela som ist do práce. Praca bola narocna, nadčasy, komunikácia len v cudzom jazyku a pomerne odborná praca. Keďže som bola sikovna a spoľahlivá, dosť mi navyse nakladali, takze sa ani necudujem niekomu, keď povie, že ho praca nebaví a nechce tam chodit😀 vykúpením bolo pre mna ist na matersku a zase som žena v domacnosti a okrem starostlivosti o deti sa napr. Učím dalsi cudzi jazyk.. Sestra je tiež bezdetna žena v domacnosti, sem-tam niečo mužovi pomoze do prace-max hodinu denne, plati jej, čiže má nejaké minimálne odvody, ktoré sa jej budú počítať do dochodku, ale ona nerobi nič zmysluplne, len vyslovene upratuje, chodi na masaze, cvicit a moc ju takýto zivot ani nenapĺňa.. takze veľmi veľa záleží, ako dotyčný človek ten čas trávi, či je to len premarneny zivot, alebo buduje nejaké hodnoty. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale možno hodnota mojej pomoci v charite mala vacsi vyznam ako nejakeho predavača nabytku, aj keď by má mnohé odsudzovali, že som nepracovala..
A čo sa týka môjho nazoru, ak má niekto podmienky zostať doma, tak kľudne, ale treba naozaj pozerať aj na zadné vratka. Tvoja teta nebude dostavať ziaden dôchodok, možno tak 60 EUR dávku v hmotnej nudzi. U nás v rodine bol takýto pripad, ale dotyčnej dlhoročný sponzor a druh si nasiel milenku v 60tke a opustil ju, čiže je úplne náhrata, lebo nebude mat z čoho zit a ani kde byvat a to už o dva roky dovŕši dôchodkový vek
A ako to majú ženy, čo majú už väčšie deti a sú doma, ak nie sú zaevidované na ÚP? Platíte si samé odvody či ako?
@ivkazba Ty si napisala toto:
ivkazba Dnes o 10:05
Ja sa vyjadrím k tomu aký bude mať dôchodok tvoja teta, ktorý 30 rokov nepracuje. Bude ho mať vyšší ako moja mama, ktorá pracovala 43 rokov.
Teraz pises, ze si sa nevyjadrovala k autorkinej tete, ale k inym ludom... Ja som reagovala na tuto tvoju povodnu vetu.
Mne sa na dnešnej dobe páči práve tá sloboda, že ženy môžu žiť roznorodo. Ja by som doma ostať nevedela, práca by mi chýbala. Mám 5 mesačne bábätko a do prace chcem ísť určite skôr aj keď nemusím. Na druhej strane keď nejakej žene vyhovuje byť doma aj 15 rokov, nech kľudne je. Prečo by všetci museli pracovať? Prečo by každá žena musela mať pracovné ambície? Určite nemusí, tak ako nie každá žena chce a musí mať deti, tak rovnako nie každá žena musí pracovať a chcieť si budovať kariéru, vzdelávať sa atď. Ci je to fér voči mužovi, tak to je na ich dohode, niektorým mužom môže vyhovovať že je doma, iným nemusí.
@ibrunova povinnosť je len platiť si zdravotné poistenie, ak sa prihlási dotyčná na úrade prace, plati ho štát. Možnosťou je ešte zamestnať sa u niekoho na dohodu, že pracujes hodinu denne, vtedy tá zdravotka vyjde len niečo cez 20eur, ale soc. Poisťovňa takéto pracovne pomery kontroluje
@ivkazba - a čo má byť, majú im dôchodok priznaný podľa predošlých podmienok odobrať?
Vtedy im bol vypočítaný podľa iných parametrov, kalkulovalo sa s nižšou dĺžkou dožitia, dnes ľudia žijú podstatne dlhšie.
A ak títo starodôchodci nespĺňajú podmienku 30 rokov dôch. poistenia, dôchodky im nebudú dorovnané.
Mam muža, ktorý v pohode odfinancuje domácnosť a rodinu sám. Nevadilo by mu, ak by som chcela zostať doma a venovala sa len deťom a domácnosti. A mal by sakra výhrady, ak by naše deti mali vychovávať prevažne opatrovateľky. Ja som mala sakra výhrady, aby sa zo mňa stala žienka domáca. Naš kompromis bol, že robím na čiastočnom úväzku a na voľnej nohe, logistika okolo deti je na mne, v domácnosti mame pomoc a keby sa nedajboh chlapovi niečo stalo, stačí zvýšiť môj úväzok a jeho výpadok nebude znamenať finančný kolaps. Doma by som nezostala v žiadnom prípade. Riziko, že sa manželstvo rozpadne alebo sa niečo pritrafí, je pre mňa privysoké.
Co sa tyka dôchodku, ja osobne si platím dobrovoľne sociálne poistenie (ako SZCO) mimo rokov kedy som na rodičovskej dovolenke. Čiže sa mi aj tie roky platenia dobrovolneho poistenia i tej rodičovskej dovolenky rátajú do odpracovaných rokov.
☺
A neviem.. Keď si vezmete ako sa ten dohocdkovy vek posúva a system sa stále mení, tak sa nad tým veľmi nezamyslam. Keď je muž spokojný, darí sa mu v práci, zarobí slušne. Co sa nám zvýši, môžeme po splatení hypo investovať do nehnuteľností atď, a tým si "sporiť" na dôchodok.
A ktovie ci ma dovtedy neprejde niekde elektricka, 😀 človek nikdy nevie ci sa dožije zajtrajška, nie to ešte dôchodku na Slovensku. 😀
@lenkakravcova tak ja tak isto, tiež som doma! Čakám druhé babo! Mužovi to tiež vyhovuje, keď sme sa po RD zhovárali o tom, žeby som teda nastúpila do prace, tak povedal ze nie! Ze on potrebuje mať doma ženu a nie kôpku nervov, ktorá nebude vedieť kde je sever
Ale každá sme ina, zatiaľ čo som ja obdivovala kamošku, že proste do prace, príde večer, treba variť malému do školky kvôli alergii, upratať a tak aj keď na úkor toho, že s malým je minimálne, ona mi vraví, že zas obdivuje mňa, že dokážem byť s malou celý deň, že ona svojho síce miluje, ale byt s nim celý deň, asi ho vyhodí z balkóna 😂
Švagriná išla do prace keď mal chlapec 2 roky, často teraz spomína, že už by to neurobila! Má dve dospelé deti, ktoré pomaly nevidela vyrastať a len sa potlkali po babkach
Takže záleží na mužovi a žene ako im to vyhovuje, kazda domácnosť ma svoje pravidlá fungovania
A nie, nemám ani umývačku riadu, ani sušičku, ani robotický vysávač! Všetko robím ručne a ja 😂
Zatiaľ čo mám v okoli ženy, čo sú doma tiež, majú tieto všetky vymoženosti a stále nestíhajú, ale zas stíhajú kavicky, kadernícky a kozmeticky
Takže každý má nejaké svoje priority
Ja som si cez RD urobila vodičak, s malou sa učím angličtinu, aj keď len základy, ale aspoň niečo, a chcela by som si urobiť externe výšku, ale to teda neviem ci sa podarí
Aj ja som dobrovoľne doma- po dohode s manželom. Už od 2013 teho roku. Dôvody na takýto krok môžu byť ozaj rôzne, nikto nevidí do dynamiky rodiny. My sme mali obaja kariéru a nefungovalo nám to. Obaja na služobkách- doma sme sa striedali, roky sa nám nedarilo bábätko, tak som sa rozhodla z práce odísť- jeden plat nám chvalabohu postačuje k spokojnému a plnohodnotnému životu. Dieťatko sa k nám dostalo formou adopcie, už chodieva do škôlky a ja som ostala doma. Nám sa to osvedčilo. Aj teraz je muž na služobke, ja si v pokoji navarím , upracem, zájdem pre malého do škôlky a môžem sa mu následne ůplne plnohodnotne venovať. Sme v poradovníku aj na ďalšie dieťatko, tak pokiaľ k nám príde a pokiaľ bude potrebné sa mu venovať, ostanem iste doma. Potom sa uvidí ako sa situácia vyvinie. Ak by sa medzičasom čokoľvek zmenilo, prácu si nájdem, zatiaľ si to situácia nevyžaduje. Platím si zdravotné odvody.
@lenka2710 Hej no, ja tiež nemám umývačku ani sušičkou ani robotický vysávač. Umývačku plánujeme keď bude viac detí (kvôli šetrení vody),, ale vysávač určite robotický nie, lebo vysávanie je moja najobľúbenejšia domáca činnosť. 😂😂
Tiež som rozmýšľala si dorobiť nejakú na stavbu alebo kurzy, uvidím ci sa to podarí popri živnosti. ☺️
Ja nerozumiem, ako môže jedna žena odsúdiť druhú za to, že sa rozhodla po spoločnej dohode s manželom, že zostane doma. Ako môže napísať, že to je choré, že je lenivá, že je hlúpa a pod. Coy ona ju bude živiť? Je to LEN a LEN na dohode medzi mužom a ženou, nikto cudzí nemá právo ich odsudzovať. To je to isté, ako keby ženy čo sú doma začali odsudzovať a nadávať ženám, ktoré chodia do práce, že sa dosť nevenujú deťom, rodine....
@lenkakravcova
@lenka2710 ja mám aj umývačku aj sušičku a robotický vysávač si ideme zabezpečiť 🙈
@nikadomi mne ho chcel muž kúpiť na Vianoce, ten vysávač, ale som ho zvozila pod čiernu zem, že ja rada vysavam! Ale to ani tak nie kvôli mne ale kvôli sebe, keď mu niekedy kazem až povysava, keď napríklad niekto zavolá že príde, tak ja narýchlo niečo v kuchyni a on rýchlo upratať 😂
@lenkakravcova ale tam nejde len o starobný dôchodok, ale aj invalidný. Ako píšeš, zajtra tá môže zraziť elektricka, skončíš napr bez ruk(sestrin spolužiak tak pred 15 rokmi po strete s elektrickou skončil bez noh) a mozes skončiť bez penazi, lebo aj tam sa berú do úvahy roky poistenia..
@lenkakravcova s Vami uplne suhlasim, co sa tyka dochodku a zabezpecenia buducnosti. Najlepsi sposob ako sa postarat o svoju budúcnosť je investovat, napr. do nehnuteľnosti, ktoru bud prenajmem alebo predám a budem z tych penazi zit. Co mam z toho, ze stat mi zacne vyplacat v sedemdesiatke dochodok povedzme 800€, ked sa dožijem napr. 80 rokov.
@nienna @lenkakravcova baby a čo robia ženy ,ktoré možnosť investície nemajú (lebo veď 1 plat), keď napr manžel v 55 zostane nezamestnaný, klesne plat, bude sa treba starať oňho alebo ich rovno opustí? Dá sa teda prežiť aj vtedy? Toto ma vážne zaujíma , prípadne to teraz neriešia a budú to riešiť až keď bude zle?
@lenka2710 u nás práveže muž rád vysáva 😀 a robotický vysávač riešime z jediného dôvodu, že máme novú veľkú a veľmi ťažkú sedačku a pod ňou sa koncentruje prach (každý to pozná) a nijako sa nám nedarí povysávať to a robotický nám to porieši, hoc sme ozaj dlho odolávali. A tak zas, keď už bude doma, asi ho nechám pobehať po celom byte 🙃 uvidíme.
Myslim, ze ak sa uz rodina rozhodne takto fungovat, tak treba to mat vsetko premyslene a osetrene. Napriklad, ze si zena plati len povinnu zdravotku a potom bud dobrovolne cely balicek do socialnej poistovne, alebo ma uzatvorene komercne poistenie, alebo maju zabezpecene vynosy z investovania, alebo pasivnych prijmov, takze v pripade planovaneho dochodku ale aj neplanovanych udalosti ako urazy, invalidita a pod. su zabezpeceni a nebudu im jednotlive dochodky a davky od statu chybat.
Na to podla mna treba ist rozumne a zabezpecit si co budu robit v pripadoch, ked sa o pracujucich "postara" stat.
mne by to momentálne nemal nikto za zlé, manžel zarába teraz dobre, mohli by sme si dovoliť, že by som nepracovala ... ale popravde, doma by mi z toho asi preskočilo. Už len 6 týždňov počas leta, ktoré som doma (som učka) mi doma jemne povedané šibe. Upratujem upratané, periem dokola, vyváram ... lebo od nudy neviem, čo so sebou. po výletoch a dovolenkách sa stále chodiť nedá, s deťmi trávim nadpriemerne vela času, ale napr. minulý rok boli obaja súbežne preč 2 týždne (každy na svojej dovolenke) a ja sama doma na nervy.
Tiež by som sa obávala nie aktuálneho stavu na účte, ale čo potom v prípade choroby, dôchodku. v minulosti to ženám nemal síce nikto za zlé, ale boli 100% závislé od muža a jeho vôli a nevôli (aj preto sa ženy nemohli napríklad rozviesť). Ak bývali na dedine, každý od nich očakával tip-top domácnosť a prácu na poli, domáce výrobky ... no možno sa nadreli viac, ako ženy, ktorá robia v kancelárii, alebo ja v škole. Len to mali výhodu, že im ráno nezvonil budík a mohli si sami zadeliť čas ,,, ale ked by náhodou suseda pokopala zemiaky skor, to by už bol problém.
No a na tému domáca "šichta" - ako si urobíš, zariadiš, tak máš ... ja určite doma žiadnu ďalšiu šichtu neťahám, mám muža, deti, každý niečo urobí a maximálne dám cez týžden do práčky a sušičky, zapnem umývačku alebo navarím nejakú polievku na večeru (to už ked sa velmi nudím). Domáce úlohy už s deťmi tiež nepíšem, kedysi som to robila, na 1. stupni ZŠ, od 4.-5. triedy robia DU sami a je to ich zodpovednosť, aby všetko mali. maximálne večer preskúšam ústne, námatkovo mladšieho skontrolujem.
@fokuska kde vezme žena bez príjmu peniaze na to, aby si to "ošetrila"? No jedine musí niečo zdediť po rodičoch, zarobiť ešte pred deťmi a svadbou, alebo jej na to musí dávať peniaze muž a to chcem potom vidieť v prípade napríklad náročného rozvodu, ako to vytiahne pred súdom, že všetky prachy sú aj tak jeho, on ich zarobil, zaplatil. A zasa nútiť ho,a by majetok písal výlučne na ženu by vyzeralo, že si niečo chystá...

Ja si neviem predstavit nepracovat a nie z hladiska financii, ale co by som asi tak so sebou cely den robila 😀 Iste zavisi aj od prace samotnej, od prac. prostredia, kde sa dobre robi tam sa chodi aj dobre do nej. A mam taku pracu, ze sa stale musim vzdelavat, pouzivam denne anglictinu, cize ma to nuti cibrit si ju dalej, stretavam ludi viacerych narodnosti a kultur. Ja by som pracovala aj keby som nemusela, mozno nie na full-time, ale urcite aspon na part-time. Clovek pracu potrebuje najma kvoli sebe.
Kazdopadne, ak sa zena rozhodne byt doma je to vyhradne vec jej a jej rodiny. Absolutne nikoho nesudim, v podstate ma to nijako ani nezaujima.