Bábätká z Kramárov. Pridajte sa
Túto tému zakladám, aby sme sa nemiešali maminkám, ktoré bažia po informáciách o Kramároch v téme o pôrodnici. Takže hola hola, všetky bábätká, ktoré uzreli svetlo sveta na Kramároch sem sa.! 🙂
@kacenka821 obe dcéry som začala až v pol roku prikrmovať a to zeleninkou 🙂
a prečo chceš už začať? nie je to skoro? ak dojčíš, tak sa začína až okolo 6 mesiaca a ak tvoja malá papá UM, tak teraz odporúčajú začínať s príkrmami až v 5 mesiaci...
@eliska22 to ma fakt mrzí..ale nič si nevyčítaj, jednoducho niektoré detičky bývajú chorlavejšie ako iné...inak ma napadlo, čistíš jej denne nos? myslím, aj keď je zrdavaá....
@myzma ja ti neviem, čo sa týka rád našich mám, ja už nepočúvam nič z toho, čo mi tu denne omielajú.. 😀 predsa len sme sa o kus posunuli a vieme, čo je o.k. a čo nie..kedysi robili, čo vedeli, žiadne výskumy ich neovplyvňovali, vzduch, voda a j potraviny, ktoré dala zem boli v poriadku...dnes je všetko diskutabilné...myslím, že ku všetkému treba len zdravý rozum a pozorovať vlastné dieťa...z tej zeleninky sa určite neotrávi 😀 množstvo soli v nej možno nie je vysoké, len si myslím, že ide o to, že tá chuť je naozaj zvýraznená a neskôr sa môže, ale aj nemusí, vyskytnúť problém s potravinami, ktoré nebudú chuťovo výrazné...a potom, už bude treba soliť, sladiť a dochucovať, hoci bude ešte skoro....to je ale môj pohľad...tak neviem, je to na každej mamine...
v Egypte sme boli keď mala 22 mesiacov, chodila , ale mala ešte plienky, čo bolo o.k., lebo kde tam budeš hľadať toaletu v dobrom stave pre bábätko... 😒 mali sme all inclusive, takže vždy sa niečo našlo, čo mohla papať aj ona, ale väčšinou nechcela, boli sme 11 dní a bolo to pre malú super...treba le dávať požor, aké ovocie dávaš, musí mať šupku, aby si mohla šupu dať dole..neumývať v ich vode nič, ja som aj malú umývala v balenej vode 😀 boli sme v strede júna a dalo sa, mali sme síce aj 36 °C , ale pofukovalo, tak to nebolo cítiť...spinkala dva x na pláži, tam som ju nakojila a hajala na lehátku, my sme zatiaľ v dohlade hrali soft tenis vo vode... 😀 bolo ozaj super, v mori plávať nechcela ale bazén milovala...je pravda, že na druhý deň sa vyhádzala zo slniečka, aj mala zvýšenú teplotu, ale to z letísk, lebo tam bola klíma..prešlo to v pohode a o tri dni sme nevedeli, že sa niečo dialo..papala mliečko a pila balené šťavičky, úplná pohoda.. 🙂 😉
@eliska22 nie zeby som uz chcela zacat, myslim ze jej nic neujde...len sme mali taky rozhovor s mamou a v jednom ma pravdu ze UM je sama chemia...aj ked dnes je chemia asi vsetko...len ma tak napadlo ci aj niekto zacinal skor ako v 5 mesiaci...ja som pri 1 dcere zacina uz v 4 mesiaci..samozrejme ze len 1-2 lyzicky na obed a zvysok UM ale na vecer som jej uz vedela urobit tu riedku krupicu...a klop-klop ale neboli s nou ziadne problemy a chora bola iba jediny krat..ak sa to vobec chorou da nazvat 😀 😀 😀
@kacenka821 ja som malemu davala ochutnat vyzivu cca v 4 mesiaci,ale neujala sa ani jedna lyzicka...to ja len tak ci bude chciet 😝 ...ale potom sme sa rozbehli naplno,ked mal maly 4mes a 3tt,ale s oficialnym suhlasom od dr,kedze nepriberal...mne sa varit moc nechce,tak kupujem malemu vselijake tie papanicka od sunaru,hamanek,hippu a co ja viem coho este...polievky sa snazim varit len z cerstvej zeleniny,inak ma ani nenapadne...tak mu dam od sunaru,ta je fajnova,ta chuti aj mne 😀 ale s telacim masom je to humus.,inak trochu musim osolit,uplne malicko,aby to malo aku taku chut a ficime takto stale...obcas ani nedochutim a spapa aj tak...ale to zavisi od vyrobku....vyzivy spapa krasne,tie su sami o sebe sladke,cajicek ide tiez pekne,,,,a ked ideme von a nestihame sa vratit,tak mam zo sebou pre istotu presne davky a to zbodne jak nic 😉
no a nakoniec ma maly zapal priedusiek...uplne bez teploty a bez sopla a bez chrcania...ale ma 😲
@bibione prajem skore uzdravenie... inak ako na to dr. prisla? stacilo popocuvat, ci co?
zienky, dnes som malemu nasla zapareninku, v priebehu dna sa zvacsila na dvojnasobok, je tp zatial len cervene, nastastie, ale chcela by som poprosit o radu, ci mate skusenost s niecim, co na to.... my pouzivame nivea baby wundschutz creme od nejakeho 3. tyzdna (dovtedy klasika rybacia masticka)... vopred vdaka 😵
@csina tak to si mala nevesele s papanim.... dufam, ze moja nebude tak dlho vymyslat ☹ uf
ale uz mam pocit od vcera asi, ze jej zacina chutit. a aj zeleninka 🙂 ovocie spapa celkom pekne, ale z jablcka sa akosi vyhadzuje, tak teraz vynechavam... 😒 a kasicky ma rada, nastastie 🙂
@bibione a ako ste dopadli u dr? co je malinkemu????
@eliska22 no niektori lekari fakt nechapu ten strach rodicov malych deti... ved to by aj mna vyplasilo v jednom mesiaci! ale neboj, utesim ta, ze casom to uz nebudes brat tak tragicky... to len ti najmensi ese nevedia povedat, co im je, co ich boli, nevedia sediet atd. a preto sa o nich bojime viac 😉
jaaaaj, no som vas docitala a vy ste toho nejako vela popisali 😀
@bibione tak zelam aj ja skoe uzdravenie. a co ste na to dostali???
@eliska22 no teraz som si uvedomila, ze ty uz jednu mas... takze vies, ake to je...
no ja som dnes nejaka vymleta, asi by som uz mala ist spat 😀
inak ja som v papani a prikrmoch celkom striktna a drzim sa svojho zauzivaneho a nepocuvam nase mamy... tiez mi uz davno tlacili do hlavy, ze nech jej uz davam mrkvove a pomarancove!!! stavy....
lekari a vobec ti, co sa venuju zdravej strave tvrdia, ze jedlo sa ma solit a dochucovat az po dovareni, kedze obsahuje dost soli samo o sebe a tym ze dieta este neochutnalo ochutenu stravu, tak mu to nepride ako taky hnus ako nam, co sme toho zivy uz xy rokov.... takze ja nesolim a ani tak skoro nebudem. andrejkovi som zacala ochucovat az okolo cca dvoch rokov, aby si postupne zvykal na nasu stravu. terezke varim tiez samostatne, obcas kupim zeleninovy prikrm, niekedy ho rozdelim na dva dni a pridam jej do toho ryzu alebo zemiacik. ale vela citam, co tie prikrmy obsahuju. napr paradajka je tiez alergen a niektori vyrobcovia ju pridavaju do jedla uz od 4.mesiaca 😅
a na pitie som zasadne za vodu. ziadne caje. maximalne ak boli brusko prevarenu rascu alebo fenykel. sladkeho sa napiju v zivote este dost. nic nezmeskaju a hlavne im to neskor nebude robit problem vypit aj cistu vodu. moj syn pil tri roky len cistu vodu, potom som uz davala aj dzusik alebo caj. uz bude mat sest rokov a az teraz ochutnal bublinky 😉 a nemyslim, ze mu to chybalo 🙂
@kacenka821 myslim si, ze je skoro na ochutnavanie... ja som zacala v 4m+2t. a piskotky obsahuju lepok, takze ten az zaciatkom siedmeho mesiaca 😉 a ak chces kasu, tak namiesto psenicnej daj radsej ryzovu alebo kukuricnu 😉
@myzma pocuvala ho doki asi pol hodiny...nic nepocula...za to krpec vrestal o dusu,,,nejaky je odrazu precitlively 😀 ,potom mu urobili CRP,jasne,ze negativne,potom RTG,to prevrestal tiez...a tam dajaky naznak infektu,este mu urobili vyterz z nosa a hrdla,tak v stredu ideme akoze na kontrolu,budu vysledky vyterov...aaale...akurat mucolsalvan mu napisala,nic ine...no aspon uz prestal tak dychcat,tak hnusne prieduskovo zakaslal uz len raz...klop klop 😔
na ritulku je najlepsia ta rybacinka 😉 smrdi to jak fras,ale sak to nevadi 😉 a najlepsie snad vela vetrat,nech nieje babo vela v plienke...ja som ho tak davala na volno,az sa mi posral do postele 😀 takze bacha na to 😀
@mirulienka mrkvova stava je fajn,,,ma vela vitaminov,to by som nedemonstrovala 😉 odstavena je super a cerstva tot vitaminova bomba,ale inak len od smadu davam ked niekam ideme,inak detsky cajik a ten nesladim,alebo len cistu vodu,ako sa podari 🙂 piskotky nedavam ani ja...sice su aj bezlepkove,ale sladke ma vo vyzive,tak tomu bohate staci...sak aj to mlieko je samo o sebe sladke
no konecne mozem povedat,ze pribera...prechod na prikrmy urobil svoje,,,jake ma liciska jak taka vevericka 😵
@kacenka821 ty mas este minimalne 3 mesiace cas 😉 moja mama tiez hodi do placu nejaku tu mudru hlasku,potom sa uraza,ze ju hned zrusim...proste nieco mi pride ako dobre,moze byt...ale inokedy ju zrusim hned v pociatku.aj ta moja vravela,ze daj mu krupicu...a ja ze no urcite!! to mal len 3 mesiace a mne ju davala az v 8mich,tak co toto je??
..inak s tym varenim zeleninky v polievke..to je fakt ovela lepsie,ako samotna zelenina,to nema absolutne ziadnu chut...prefektna kuracia polievocka s cserstvou zeleninkou,pomixujem a maly basti jedna radost
@myzma na zapareniny nám pomohol pytiol - je to mastička, čo používali ešte naše maminy, je smradľavá, ale pomáha...odporúčam 🙂 inak naša malá má aj v zárezoch sem-tam červené zaparené, tak tam jej dávam klasický púder Aviril 🙂
našej malej je dnes už lepšie, teploty nemala už ani v noci a pekne spinkala 😎 tak dúfam, že jej to čoskoro prejde 😕
ale zato teraz nechce ísť spať 😀
@csina ja malej dávam tak preventívne libenar a teraz mám taký sprej na hygienu nosa, takže to jej dávam, aj keď nie každý deň 😕
teraz jej dávam nasivin a ten sprej a odsávame a odsávame, keď som s ňou sama doma, tak malú musím pri aplikácii kvapiek a pri odsávaní jemne prisadnúť 😒 lebo sa myká a jeduje 😒
@mirulienka s tou stravou a vodičkou aj ja mám rovnaký názor, aj keď teda prvej dcére som tak do 1 roku varila samostatne a potom už jedla skoro všetko to čo my.
a teraz mi lekárka hovorila, že práve lepok sa má zavádzať už skôr do siedmeho mesiaca, aby si deti zvykli čím skôr 😎
Ahojte maminy... tak sme sa dnes vratili z dovolenky, bolo skvele, pocasie nam nastastie vyslo.. ak sa podari, pridam aj nejake fotecky.. Istriu pre mensie deti mozem len odporucat, aj ked nas mensi vo vode nebol... dostal totiz nieco ako nadchu, ale vsetci hovoria ze je to len reakcia na morsky vzduch... ☹ kazdopadne ak sa budete niekam chystat (hocikam) nezabudnite si odsavacku na sopliky.... 😉
No maly cestu zvládol v pohode,snažili sme sa ísť keď spava, no a v sadu s deckami sedela aj svokra, takze aj keď bol Kubik hore, zabával ho.. Matuskovi sme ešte pred rokom kúpili DVD prehrávač takze ak nespal a už ho nebavilo sledovať krajinu pozeral rozprávky.. No a stali sme vždy keď si zapytali..
@lenocka23 super 😉 a mali ste kamienkovu alebo pisocnatu plaz?
@eliska22 tak som rada, ze este niekto, lebo velakrat mam pocit, ze len ja som taka svacnuta 😖
@bibione tak mrkvova stave je v pohode, ale naco v troch mesiacoch uz?? lebo mne to tiez hovorili mamy uz vtedy....
a asi som nepisala, ale kontrolu na kardio mame uspesne za sebou. mala bola na moje velke prekvapenie bohovska a drzala sa, jak hluchy dvere 😀 nemame ziadnu zmenu, ale zato dnes poctivo zapisujeme, co robime a mala zuzlala kabliky o 106 😀 som zvedava, co z nich nachyta 😅
ozaj baby, a vy preventivne nejako cistite nosteky malym??
@mirulienka jasne,ze som nemyslela v 3 mesiacoch,to je fakt skoro 🙂
gratulujem k uspesnej kontrole,nas to este len caka...tak dufam,ze sa nepripojim k srdieckovym mamickam 😖
nostek cistim kazdy den vatovou tycinkou napustenou v avirile, lebo krpec ked krtkuje,tak si zakazdym ucpe nostek a ma tam takeee velke susniky 😀 inak libenar nedavam,pokial nema vyslovene sople
opakujem ze nemam v plane zacat uz teraz...len ma zaujmal vas nazor..kedze ja si sama myslim ze je to skoro..islo cisto o otazku zo zvedavosti...
nas caka v utorok ockovnie..a zajtra cestujeme na vikend k nasim co je 200km vlakom...tak dufi ze to zvladneme a v pondelok sa v zdravi vratime..
@kacenka821 napadlo mi k tomu vlaku... ak cestujes IC-ckom, kup si miestenku do vagona pre rodicov s detmi.. je to nefajciarske, bezbarierove, takze je tam sirsia ulicka a mozes pripadne aj "kocikovat"... 🙂
@lenocka23 a to je iba IC? lebo mi ideme v klasickom rychliku...
@kacenka821 ja som chodila IC-kom, neviem ako je to v rychliku.. ☹
Baby, čo dávate na stipance od komarov? Teda okrem fenistilu.. (nejaký babickovsky recept) Matuska ustipol jeden tesne nad okom a teraz ho ani otvoriť nevie.. Chuda ešte aj slabší vyron na členku má, boli večer na pohotovosti... Mu hovoríme "naša ranená breza"... ☹
@lenocka23 nevadi..ja som to dnes vyzistila...chudacik maly...a co robkal ze ma vyron?? co je dobre je potriet kuskom cibule, abo troskou octu..to stlmi svrbenie..
@kacenka821 Pri futbale v škôlke spadol, a do večera nám nič nepovedal, až keď začal večer kričať sme to zistili... Octom sme ho natreli tak hádam pomoze..
@lenocka23 ako je ale mozne ze ucitelka vam to nepovedala..moja ked chodila do skolky sotilo do nej jedno dievca a spadla z cca 1,5m...tiez mala vyron..ale ucitelka ma o tom hned upovedomila...asi to beru ako samozrejmost ked dieta padne...tak nech je maly rychlo v poriadku...a beha ako srnka 🙂
@kacenka821 no veď pri futbale sa stane že dieťa padne.. my sme tiež nevedeli a to sa ešte vypytal do detského kutika a tam lietal.. Už aj včera cez deň behal a dnes už je aj opuch preč.. Už len to ocko.. 🙂
je uzasny utok komarov 😠 chvalabohu,ze maly sa im sikovne vyhyba...alebo oni 😝 ja sa natietam tym sprejom Off co reklamuiju,je fakt dobry,ale tie svine komarske su vychcane,takze sa treba natriet uplne vsade,aj tvar aj do vlasov
tiez na stipance davam ocot,hned prestane svrbiet 😉
Ahojte,
tak baby ja som v posledných dňoch úplne vyšťavená 😝 Eliška keď nespinká, tak si vyžaduje stále pozornosť a musím vymýšľať ako ju zabaviť a to začali ešte aj prázdniny, tak sa musím venovať aj staršej dcérke. Večer malá so mnou cvičí tak 1,5 hodinky kým zaspí 😠 😠 😠 a potom padnem do postele 😕 no a to začína druhá šichta, keďže neviem ako Vám, ale mne sa malá budí už okolo desiatej (a to zaspí o pol deviatej) a potom ako kedy 2x až 10x za noc 😠 😠 😠 no a ráno, že načo by ona spinkala dlhšie ako do piatej, pol šiestej, keď slniečko tak pekne svieti 😀 😀 😀
dnes poobede som si aj ľahla keď spala, ale od únavy som nemohla zaspať 😒
zajtra ideme na víkend preč a teraz sa mi nechce baliť, tak ráno budem makať ☹
ale mám aj pozitívne správy 😀 , Lenka priniesla samé jednotky na vysvedčení a Eliška spapká už na obed celý príkrm 🙂

kocky v akom veku ste dali detom 1x ochutnat nieco ine ako mliecko?moja mama mi uz povedala ze kludnem mozem riedku krupicu co prejde cez flasu, abo zeleninku z polievky, abo nastruhanu piskotu s mlieckom..a ze tu kasu aj na lyzicku hustejsiu trosicku...ze nam davala od 2m stavicky a v 3 uz tie piskotky a kasicky...co vy na to?zacinala niektora aj skor ako v 5m?