Bili vás rodičia?
Ahojte, bude to cudna otazka pre niekoho.
Vas bili rodicia, ked ste boli deti? Mna ano, skoro kazdy den typu. Tahania za vlasov, velke otcovske facky, lebo som nechcela jest, alebo konarom zo stromu vrby bielej (ako bic, a stipe velmi), raz mi mama zlomila varesku na mojej ruke. 🤦🏻♀️
A teraz mam synceka, a neviem si predstavit, aby som mu ublizila aj ked mi robi nervy. Snazim sa nekricat, lebo sa mi hned rozplace. Aj ked niekedy sa to neda... A ked si pomyslim, ako ma bili a pritom plakala, normalne ma boli dusa, a neviem, preco ma nelutovali... A este sa aj teraz moji rodicia sa na tom smeju, ako ma bili uz ako male dievcatko, lebo som nechcela ist autobusom ( ako som dostala uz na ceste na autubus). Inak teraz mam s nimi velmi dobry vztah. 🙂
Na vas zanechali nejake stopy tieto bitky v detstve?
Mam presne rovnake pocity. Syn uz musi byt ozaj zly, aby dostal na zadok. Aj to mi ho je po chvilke luto. Zato na mne si to otec uzival. A mama zase vedela slovne ublizit. Neviem ci boli vtedy rodicia chladnejsi, alebo cim to bolo...
Nebili,nebola som vymyselnik, ale ked tatko zhúkol, tyzden som chodila ako duch potichucky....
Nie nebili. Mala som krásne detstvo 🙂
volakedy bili trstenicou aj velke deti na gymnaziu, bola taka doba, naco je to dobre prirovnavat. Teraz ucitel nesmie udriet dieta ale zato dieta moze napadnut ucitela a este aj otec dojde a ucitela by za svojho nevychovaneho fagana tiez tresol
@katulienkax Nie, ani v dnešnej dome dieťa nesmie napadnúť učiteľa.
@katulienkax čo to píšeš za nezmysly! Ani v dnešnej dobe NESMIE žiak napadnúť učiteľa a ak to aj urobí tak NORMÁLNY rodič nebude takéto dieťa zastavať, ale riešiť čo sa stalo
Ak si svoje dieťa napriek tomu čo sa stalo zastáva, tak buď je to úplný grobianstvo alebo je tam diagnoza
Bil. Otec. Povedala by som, že dosť.
Následky to na mne zanechalo- viem, že svoje deti biť nebudem. Neviem povedať, či to bolo prínos, či trauma. Dnes som tu. Zdravá a šťastná.
Dostala som, ale skôr vystrahovo - nebolelo. Rodičia rýchlo pochopili, že nepustiť ma von s kamoškami je pre mňa horší trest ako bitka (niekedy som šla "vyjednávať, aby ma zbili ale aby som mohla ísť von 🤣) mojím deťom tiež dám po riti, ale skôr kričím- až do nepríčetnosti niekedy... ale nikdy by som dieťaťu neublížila...
@ckocka no zas ale treba sa na to pozrieť aj inak - ak ti šéf zadá úlohu, tak ju proste spravíš. Ak nie a bude sa to opakovať, tak ťa zrejme čaká ukončenie pracovného pomeru, prípadne nedostaneš výplatu a tak... Ak ti partner povie, že mu nemáš kresliť kameňom po kapote auta, tak s tým tiež asi hneď prestaneš a nebudeš to opakovať. Okrem toho si asi nedovolíš šéfovi či partnerovi drzo papuľovať a nečakáš, kým ti niečo povedia 10x aby si to potom s revom išla spraviť.
Takže porovnávať správanie "dieťa-rodič" a "šéf-zamestnanec" alebo "manžel-manželka" nie je podľa mňa úplne ok. Okrem toho so šéfom či partnerom môžeš prakticky okamžite vzťah ukončiť ak ti vytočí, s vlastným dieťaťom to zas tak úplne easy nie je, hlavne ak nie je plnoleté.
Tým neobhajujem bitku v pravom slova zmysle, ale jedna po riti v správnej chvíli ešte nikomu traumu nespôsobila. U nás to bolo fakt už v takých situáciách, kedy opakovane nezabralo dobré slovo, zvýšený hlas, iný trest... A úprimne - keď vidím na ihrisku tieto "dohováračské" mamičky, ktoré tomu svojmu rozmaznanému spratkovi milučko 1000x povedia "to je nono hádzať dievčatku piesok do očiek" a on to spraví 1001.x, tak by som ich zlískala oboch nech sa preberú.
@zmrzlinka2021 Otazka znela, ci bezny a mierny trest po zadku raz za cas, sposobilo traumy. Odpoved bola, ze nie? A nie, ze tresty su spravne. Moja dostala od mna za 11 rokov 2 krat par miernych na zadok, ked ma vytocila. A nehanbim sa za to.
Uprimne, my sme obcas dostali po zadku. Pomahali sme doma, na poli, chodili od 15 na brigady. Vsetci od nas z rodiny, ktorych poznam mali taku vychovu a su z nich sebestacni, zodpovedni ludia s rodinami.
Dnes 19-20 rocni lezia doma a nepohnu kuskom slamy. Mamy ich ofukovali, preboha, dieta ma vsetky prava a ziadne povinnosti, ved este nema 18. Tuzia lezat doma, nepracovat a aby peniaze chodili same na ucet bez namahy(robia videa na youtube). A prizivovat sa na niekom (rodicia, partneri) im pride absolutne normalne. Potom maju fungovat vztahy, ked kazdy je vychovany zit bez zodpovednosti, ze vo vztahu bude lezat a druhy bude za neho kmitat a starat sa, aby bolo kde a za co zit. A skoncia u rodicov na mama hoteli.
Bili a ešte ako s prutom po rukách ba keď sme mali v izbe neporiadok všetko letelo cez okno 🤣
@zoro9836 Ved prave to, vysledky vychovy "po zadku" vidim v celej slovenskej spolocnosti a takto to vyzera aj v tomto state - vacsina rozdrbanych jedincov voliacich smer, kotlebu, republiku... nadavajuc na vsetko, nevaziac si slobodu, demokraciu, cestnost... len odrbavat, zavidiet, nenavidiet a hladat "vyníka", lebo ja som obet a mne je ublizovane...
Netvrdim, ze za všetko vyššie moze bitie deti, ale som presvedcena o tom, ze to, co dostava clovek v detstve, velmi ovplyvnuje aj jeho zivot pocas celeho zvysku zivota.
@zoro9836 podla mna je idealna taka zlata stredna cesta.
nasilie je nasilie. ci je to nasilie na inej dospelej osobe, alebo na dietati. Nasilie na dietati je este horsie, lebo sa nevie branit. Priznam ze som dcere pakrat dala po zadku, ked mi praskli nervy ale vzdy mi to bolo velmi luto, ospravedlnila som sa jej a snazim sa pracovat na tom, aby som sa vedela ovladat. Kricanie tiez nie je sposob ako riesit problemy, ci uz s detmi, alebo dospelymi.
@liljana nie, to nie je trend. Nemylte si to, co nepoznate. Deti skutocne boli dusa, a nie ta bitka. Nezasluzia si ju. A jedine, co ich tym ucime je, ze je v poriadku, ked vas niekto nahneva, udriet ho. A vy hovorite o niecom, o com nic neviete. Respektijuca vychova nie je o tom, ze detom vsetko dovolite. Takze sa vyjadrite potom, ked budete mat aspon zakladne informacie
@katulienkax asi preto sú dnes učitelia napádaní žiakmi, lebo existujú názory ako máš ty, že môžu.
@zmrzlinka2021 Ak sa niekto tak sprava, je to preto, ze je to proste hlupak a rodicia ho nic nenaucili, lebo sami nic neovladali. A nie, ze im niekto vymlatil bitkou po zadku rozum. 🙂
Svagrina je jedinacik, v zivote nerobila, vzdy ju zivili rodicia, ofukovali. Dnes fici na hoaxoch o neockovani, tak ze sadla do busu a sla "demostrovat" 200 km do Blavy proti vlade. A samozrejme je aj proruska a velka putinovka. Je jednoducha preto, lebo sa nikdy o nic v zivote nemusela snazit. Vzdy jej to niekto polozil pod nos.
Nikdy nás rodičia nebili, keď sme urobili niečo zlé tak zvýšili hlas,pokricali ale nebili a to nás bolo päť súrodencov.Nam stačilo keď sa otec na nás pozrel, nebáli sme sa ho , vravím nikdy nezdvíhal ruku na nas ale mali sme pred ním rešpekt,vedeli sme že máme hneď prestať robiť zle.Ja teraz ako matka pohukam po deťoch, keď si zaslúžia aj im tapnem (trochu) ale teraz je taká doba že tie deti sú....🤦Teraz keď ja po nich pozriem keď dačo zrobia,povedia mamina čo tak pozeráš 😁😁🤦
@lejusinka presne tak. Uplne sa s tymto stotoznujem. Ved bitkou ice deti iba tomu, ze ked ta niekto hneva, tak ho udries. A nasilie plodi iba nasilie. A ti, ktori tvrdia, ze boli biti, a neublizilo im to, tak na nich to zanechalo najhorsie stopy, a preto pokracuju dalej
@zmrzlinka2021 ja skôr nesuhlasi lebo ludia su taky preto lebo že dajte , starajte sa o mna ,pomôžte .... ale v dnesnej dobe plati ze sa o seba postaraj alebo skap .... viem je to krute ale to je realita
Nie nikdy nas so sestrou nebili,ale tak my sme boli takmer dokonale deti takze ani zla znamka nehrozila ani medzi sebou sme sa nikdy nehadali,nemali proste zaco..
- "Tati a bila tě někdy tvoje maminka?"
- "Ne, jenom ta tvoje" 😂 😂
Bolo nas pät surodencov a nie, rodicia nas nebili. A vyrastli z nas slusni, normalni ludia.Ci sme dostali ako krpci po zadku si nepamätam, oni tvrdia,ze ano. Ja mam dvojrocneho syna a nebijem ho, pre mna je to neprijatelne. Ale to vobec neznamena,ze si moze robit,co chce. Aj zvysim hlas, aj zakricim, aj zakazem ak treba.