icon

Bojujem s neporiadkom. Poraďte, ako to robíte?

maminuska
23. máj 2011

Mám dojem že neustále bojujem s horou prádla a to ako čistou tak aj špinavou , po byte mám hojne rozložené kvôpky prádla na zloženie alebo žehlenie a aj usilovne skladám a žehlím ale ony mrchy akokeby sa nezmenšovali ale stále su akési konštantné 😠.Konštantná kopa špinavého prádla v kupelni, konštantná kopa zavesená a konštantná kopa po stoličkách. Pomoooc, ja sa z toho asi fakt nevyhrabem a fakt sa snažím 😖
Ďalší boj zvádzam s mojim bytom , začnem ho trocha z jedného kraja hladkať aby sa upratal a on sa podvolí , ale hnusák jeden prídem na jeho druhý koniec a on sa spolčí s mojim troma deťúrencami a sme tam kde sme boli .
Ja tak závidím niektorým ženám ktoré to dokážu mať aj prádlo v skrini , aj byt učesaný a obriadený, ja som vždy tak na pol ceste. Som jednoducho v tomto neschopná - slová mojej mamy. 😒.Ženy ako to robíte?
A niekedy totálne potom prehrám boj s depkou , ale to je už dôsledok predtým prehratých uvedených vojen.

Strana
z6
betka48
9. júl 2012

@xlucia Dakujem za radu

briketa
9. júl 2012

@maminuska tiez tri deti, z toho dve uplne male. Jedine co funguje na sto percent je co najvacsiu cast dna nebyt doma.
Z praktickych veci - mat co najmenej prazdnych vodorovnych ploch kde sa da nieco len tak pohodit.
- v detskej izbe mat este v polickach nejake pekne, vesele boxy a tych tisic malych hraciek a serepeticiek vzdy nahadzat do boxov. snazit sa aj v detskej mat veci farebne zladene, napriklad mam detsku prirodne drevo, vonku su vylozene na ociach zase len drevene hracky, farby bezove, naturalne s jednou veselou doplnkovou farbou. Co neladi, je v boxoch.
- periem zvacsa skory vecer (teraz uz denne), lebo potom mam klud ked uz vsetci spia to aj poskladat a naukladat do skrin. Kym nemam ulozene, dalsie neperiem. Tak nejako mi to funguje, jedna susicka sa mi odklada lahsie ako potom tri naraz.
- byt minimalista. ciste linie, jednoduchy ale zladeny interier. aj co sa tyka kupelne, vzdy mam len jeden produkt a kym sa neminie, dalsi nekupujem.
- nerobim jedno velke upratovanie v tyzdni, neznasam to. kazdy den spravim cosi "medzi recou". na jarne a jesenne velke upratovanie si teraz pri troch detoch najimame sluzbu. dvakrat do roka nas to nezruinuje. radsej to usetrim na niecom inom.

betka48
Odpoveď bola odstránená
elli333
10. júl 2012

táto téma sa mi páči,je mi dôverne známa 😀 baby aj vám sa stáva že manželove ponožky záhadne miznú? on si normálne nakúpi že aspoň 20párov vynosí to a zrazu nemá len asi 3 alebo 5kusov vždy zásadne nepárny počet 😀 a nikdy nezistím kam tie ponožky vlastne zmizli,ale ak by sa raz našli tak aby asi zapratali celú jednu izbu

betka48
Odpoveď bola odstránená
miruss_013
10. júl 2012

@maminuska jááj ja mám doma to iste ties sa snazim aby bol poriadok ale nedá sa to len co vsetko poriadim a pridem na koniec,mozem ist zase od zaciatku ci uz malá rozhádze alebo drahy nieco zabudne.takto by som musela 24 hodin denne behat za ich zadkami a nerobit nic ine len upratovat.

miruss_013
10. júl 2012

@elli333 veru ze stáva a potom je zle namna ze kde ich dávam...

mata25
11. júl 2012

ja mam tiez jeden overeny postup ako existovat v bordeli. rano pozreme a ked je prilis vela bordelu ideme rychlo prec a prideme az vecer, to som unavena a nic sa mi nechce, takto to zopakujem par dni, a potom ked uz nie je kam stupit tak si spravim upratovaci den, vsetko upracem a operiem, zehlenie som zrusila ako nepotrebnu aktivitu, a mozeme rozhadzovat znova. u nas aj ked vsetko upracem a pozmyvam podlahy aj tak je to za pol hodinu akoby som nic nerobila. na slak trafenie, ale chvalabohu u nas nie sme tak strasne poriadkumilovny aby sme stale len upratovali. samozrejme take veci ako umyvanie riadov a podobne sa robia priebezne. skor len to vysavanie. utieranie prachu a umyvanie podlah niekedy ignorujem par dni, aj tak sme od jari do jesene prec a domov chodime len spat.

silvia123
11. júl 2012

Základ "akoby" uprataného bytu je mať povysavané, umyté dlážky a utretý prach, ale nie vždy sa to dá stihnúť, napríklad ja vysávam tri krát v týždni a ani to nie je dosť pri takých loptšoch ako mám ja, ale častejšie fakt nemienim! Na riad v kuchyni mám našťastie umývačku, na tú nedám dopustiť, najlepšie rozhodnutie v živote 😀, to že deti nanosia do izby hračky, šaty, alebo podobne, z toho si v priebehu dňa hlavu nerobím a ani neupratujem, keď už je toho veľa tak rozkážem im nech si hračky upracú, aj keď je to vždy len tak na 50% upratané a potom doupratujem po nich večer keď spia. Najväčší bordel mám keď varím, lebo si neviem priebežne upratovať, takže to je asi tak najhoršie. A čo sa týka manžela, tak ten ma najviac zo všetkého vytáča stále tým istým -omrvinkami na stole a pokvapkaným drezom-je na ňom vidieť príšerne stopy po vodnom kameni, doslova neznášam, keď si vyčistím drez a on si ide umyť zeleninu, ruky, alebo sa napiť a rozprská mi tam vodu a nechá uschnúť a samozrejme sa mi nachytá vodný kameň a drez vyzerá otrasne. Inak je to neustály kolotoč v domácnosti a tiež ma to absolútne nebaví a najhoršie je, keď aj človek niečo urobí ochvíľu je všetko v rovnakom stave... napríklad umyjem všetky dvierka od nábytku v kuchyni, stačí týždeň a sú uchytkané...niekedy mi príde úplne absurdné niektoré veci upratovať...

svetielkoand
11. júl 2012

@silvia123 silno suhlasim a rozmyslam, ci mas doma ty mojho, alebo ja tvojho manzela 😀 😀 😀

ichbinich
12. júl 2012

Suhlasim s @briketa.
Ako prve, znizit naroky na poriadok a cistotu 😉
Neupratovat vsetko naraz, iba vo vynimocnych pripadoch, ze deti nie su doma alebo ich zabava niekto iny.
Upratat kazdy den nieco ine: jeden den wecko, druhy kupelnu, treti umyt zrkalda a pod.
Vysavat sa da samozrejem iba naraz, ale povysavane je rychlo. Dlazky utierat sa da iba, ked nie je syn pri vedomi alebo ho zabava niekto iny, a to mimo domu. Iba raz som sa pokusala umyt dlazky, ked bol pri vedomi... Skoncilo to tak, ze som mala kybel na balkone a handru som si chodila prat na balkon 😀
Prat stiham priebezne. Zvycajne dam veci do pracky a nastavim si ju, ze pridem domov a mam oprate, potom dam uz iba zmykat, ak som dala vypnut zmykanie. Zavesim podla moznosti hned, potom netreba zehlit 😉 Ulozim do skrine sa snazim tiez hned po zveseni. Niekedy to caka do druheho dna, ked ho zlozim az po tom, co siel spat syn, tak uz v spalni nepracujem, neviem pracovat po tme a nechcem svietit.
Zehlim iba bluzky a "fajnove veci", a to zvycajne tesne pred oblecenim. Ked mam raz za sto rokov cas, alebo pride mama, ozehlim (mi) aj postelne pradlo.
Umyvacka ide podla toho, ako stiham. Niekedy nalozim, zapnem a vylozim v jeden den, ale niekedy to skonci tak, ze vyberam po jednom ciste taniere z umyvacky, v dreze sa mi kopia spinave a potom niekedy o 10 vecer predsa len vylozim zvysok, nalozim spinave a zapnem... Podla toho, ci sa mi neskoro vecer este chce alebo nie...
Ked vari moj manzel, je po nom pohroma, s tym uz ratam 😀 Ale varit vie dobre 😝
Ked ma prist navsteva, bude vsetko vyzerat prave vyluxovane, ak: je povysavane, je umyty zachod a umyvadlo a su ciste zrkadla 😀 Samozrejme, ze musia byt odstranene ponozky a pod., ale to je treba pred vysavanim... 😉
Inak sa zakazdym na navstevach presviedcam, ze tam, kde su deti, su proste hracky vsade a nik si nad tym nelame hlavu, aspon nie u nasich znamych. Takze, take it easy 😀

betka48
27. aug 2012

S čim umyt dlazbu aby sa nelepila skušala som s octom ale aj tak sa lepi

lenocka23
13. sep 2012

@betka48 znama pouzivala okenu na vysoko lesklu dlazbu a nemala som u nej nikdy pocit, ze by sa lepilo... 😉

zuzulienka1973
14. sep 2012

@maminuska Tak ten neporiadok vyhadzuje na oci aj moja mama .Vyzera to u nas tak ako u vas.Ja som to uz vdala.Upracem raz za den a hotovoViac sa nesnazim iba ak mm vezme deti aspon na pol dna prec.Alevsak ked oni vyrastu budu musiet pomahat.Musime ich k tomu viest.Ak nebudu chciet pomahat ked uz budu moct zatrhnem im nieco oblubene napr. pocitac, kamaratov a podobne pokial si nevykonaju svoje povinnosti

paris3
14. sep 2012

tak viete ako som to vyriesila ja? nasla som si opatrovatelku pre malu. zoberie mi malu von tak 2x tyzdenne na dve hodinky a zatial spravim take vacsie upratovanie. ostatne musim stihat pri malej.
keby mi moj muz postrazil malu na tu nevyhnutnu dobu, tak by som sa obisla aj bez opatrovatelky. ale on je stale prec, takze som to nikdy nestihala. teraz je to uz ok. zatial to financne nastastie vychadza, inak neviem co by som robila 😒

betka48
23. sep 2012

@lenocka23 Velmi pekne dakujem za radu určite vyskušam.

lenocka23
23. sep 2012

@paris3 moja suseda opacne, ma pani na upratovanie... ona ide s malym mimo bytu a tetuska jej povysava, postiera podlahu, tusim aj pradlo posklada a pozehli ak je... ked treba umyje okna... take by sa aj mne viac pacilo.. 😉 🙂

paris3
23. sep 2012

@lenocka23 aj pani na upratovanie je dobre riesenie 😉 ja som zase rada, ked mam aspon nejaku zmenu, pri tom upratovani si rozhybem kosti, trochu psychicky vypnem a tesim sa na malu, ked sa vrati domov.... a s opatrovatelkou sa krasne zahra a aj ona sa mala sa tesi, ze ma trochu zmenu 🙂

Strana
z6