Bol to týraný pes alebo čo iné mu môže byť?

9. sep 2023

Ahojte, kolega dostal psíka, ktorý už mal majiteľov ale nemohli si ho nechať. Je už u neho vyše mesiaca a stále sa nenaučil von vykonávať potrebu. Uteká mu hneď domov, ako výjdu von a doma im spraví potrebu keď sa vrátia z venčenia. Mohol ten pes dostať nejaký šok/traumu u predchádzajúcich majiteľov? Venčiť ho venčí pravidelne. Nebije ho, nekrici, raz ho capol novinami po zadku na začiatku, keď sa mu doma vycikal na parketach a hneď sa schovával pod posteľou. Odvtedy hovoril, že to význam nemá tie noviny používať.
Ako mu poradiť?

tramtada31
9. sep 2023

Ako je starý ten psik?

autor
9. sep 2023

@tramtada31 6 mesiacov má. Ja som mu hovorila, to by už mal vydržať. Ma podložky doma, kvôli tým parketam.

anonymanonym
9. sep 2023

Pravdu hovori, ze to capanie novinami po zadku nema vyznam. Ked vykona potrebu doma, je to v jeho pritomnosti? Vidi ho pri tom? Lebo ak je to vzdy bez jeho pritomnosti/schovava sa, to by naznacovalo, ze bol u predchadzajucich majitelov trestany (nemusi to byt zrovna tyranie) za vykonanie potreby na nevhodnom mieste a spojil si to celkovo s vykonavanim potreby a tak sa pri tom schova. Co by vysvetlovalo aj to, ze vonku to robit nechce (kedze je clovek stale pri nom a nema moznost spravit to "na tajnasa"). Ale dost moze robit aj este relativne mlady vek, aj zmena majitelov... a aj tie podlozky. Tie akurat tak zbytocne psovi pletu hlavu a cely proces ucenia len predlzuju... A samozrejme chodit s nim velmi velmi casto von a/alebo na dlho (ak trva kym vykona vonku potrebu a nechava si to na doma). A hned vychvaaaalit prehnano a dat odmenu vysokej hodnoty. Doma netrestat, nekarkat, proste to bez kecov upratat a riadne vydezinfikovat (kvoli pachom). A kopec trpezlivosti. A celkovo s tym psikom pracovat. Budovat si doveru...

tramtada31
9. sep 2023

Ano, keď má 6 mesiacov, mal by už byt pomaly schopny vykonávať vonku potrebu. Ako uvadza prispievatelka nado mnou, je možné, že bol trestaný za vykonávanie potreby, preto sa boji, keď je pri ňom človek. Treba ho stále sledovat. Ak začne cikat, hneď zobrat na ruky a utekat na travu, polozit ho na ňu, že tu sa cika a odmeniť. Non stop chodit von, keď sa zobudi, napije, pohra, vtedy psikovia potrebuju vykonávať potrebu.

autor
10. sep 2023

Predchádzajúci majitelia mu hovoril aby ho len novinami, ked este hryzol. Ale len jemne ho capol. A druhý krát len priložil na zadok (necapol) noviny, aj tak utekal pod posteľ aj keď len noviny držal v ruke ako priniesol zo schránky- uz tu mal kontrolku niečo sa deje. Dokonca spomínal, ak sa aj na tu podlozku vycikal vykakal nevedel ci je to dobre alebo zle- ostal zamrznutý stať.
Doma je na HO, pri ňom je dokonca stále psík za ním chodí, taký je rád s ním, len tá toaleta mu nejde... Proste aj keď idu von, hneď dnu a doma spraví potrebu. Potom už začal mimo podložku, na parkety alebo naschvál na koberec-tak ešte nechal tie podložky ale poviem mu nech ich odloží (vie ze bude musieť aj tak nové parkety pokladat😁) ďakujeme.
Psa mal od malička svojho, ale auto mu ho zrazilo, čiže
to nebude problém žeby nevedel pracovať so psami dokonca tiež kríženec ako toto co ma a bez problémov.
Ano a chvali ho, ked vonku vykoná potrebu. Vnútri ho nekarha.
Aj on aj my v práci si myslíme, ze nevedeli predchádzajúci so psom pracovať tak preto ho rychlo posúvali. Keďže si to správanie nevieme viacerí v práci vysvetliť.
Nám ostatným ked sme spomínali, sa pes vonku vždy Este vycikal aj keď sa postastilo doma, ale ešte to vonku docikal a neutekal domov, ako jeho 🤔

trema
10. sep 2023

Dlhsia prechadzka, najst si nejaky roh ktory psi znackuju a tam sa zastavit a mozno ho aj on oznackuje.

trema
10. sep 2023

Dat prec podlozky, vsetko kde cikal umyt octom, aby tam nezostal zapach..

pribinak
10. sep 2023

Častejšie chodiť von s na dlhšie.

Napr môj pes keď bol šteniatko a ešte vykonával veľkú potrebu kde to na neho prišlo, tak to bolo jasne vidieť, nuchal úplne pri zemi a točil sa.
Vtedy sme ho rýchlo vzali na ruky a bežali von. Vonku za urobenú potrebu dostal pochvalu a odmenu
Rýchlo sa ro naučil. 6 mesačný pes už doma určite potreby nerobil a ani nemal žiadne nehody

colsami
10. sep 2023

Vsetky podlozky prec. Ja chapem preco ich ma, ale z pohladu psa je to infirmacia ze "vyprazdnuj sa tu na tie podlozky, nech sa paci".
Tie treba dat prec nuz a dlhe vencenia, po najedeni, aktivite a hre sa 6mes stena vonku vykaka... Podla mna venci v zlom case alebo nedostatocne.
A podlozky su chyba c. 1.
Parkety neparkety.

dadis
10. sep 2023

Naco ma podlozky? Ved je doma na HO. Chodit kazde 2h vonku a za kazde cikanie a kakanie vonku riadne vychvalit, dat maskrtu.

simca06022011
10. sep 2023

učiť ako malé stena, každé 2h von, pochváliť kwd urobi potrebu vonku, vyhresit keď vnútri. Žiadne noviny a pod... ani ked hryzie.. ak necháva podložky je to presne ako sa už píše... "pripravené pre neho".
A presne ako.sa pise, na našom bolo vidno a aj t3raz je, keď ide kakat... prostr vtedy zobrať a dat kam treba.. kam môže

hladamematku
10. sep 2023

ako clovek co si v zasade berie tyrane psy z utulku ci DO odkaz kamaratovi, ze mu pomoze len laska a trpezlivost, ziadne pokusy, analyzy a finty. Z toho co si popisala, je zo psariadne vystresovany, ma na neho vysoke naroky, pes je chudak v uzkostoiach a to je zarovbene na problem...k buchnutiu novinami sa nebudem vyjadrovat, vzbudzuju vo mne tieto veci agresivitu, nevinna stenacia dusa ktora prelsa par domovami nikde nebol lubeny a akceptovany a za normalnu vec dostane svacnute po riti ludskou rukou, rukou ktorej sa ma naucit verit, ktora ho ma hladit a krmit aby raz nekusal. clovek ktory nevie akceptovat pranie pso psovi, jeho stanie sranie v pripade nehody, lebo ano moze prist hnackovite ochorenie apodobne, nema zviera co mat) cize chlapec nech bduuje lasku a doveru, nie len naroky. vola sa to adaptacne obdobie...ved to je este psie "babeno"

hladamematku
10. sep 2023

boze to je preklepov...sorry

autor
10. sep 2023

Odkázala som aby podložky odložil, vyzerá to sľubne- ďakujeme 🙂

@hladamematku Prečítaj si čo som písala, lebo píšeš z cesty.

autor
10. sep 2023

@dadis Keď je doma na HO, neznamená že si doma honí 🤦🏻‍♀️

hladamematku
10. sep 2023

z cesty je zatial cely zivot tohto psa

autor
10. sep 2023

@hladamematku Vidno že ti nehovorí čítanie s porozumením... A týmto som s tebou diskusiu uzavrela.

dadis
11. sep 2023

😳 tak snad si vyhoni za 3 minuty a rovnako s takym steniatkom staci vybehnut pred dom na dalsie 3 minutky - po cca 2 hodinach od vencenia. Ved to je menej, ako chodia fajciari na prestavky a je to len na kratucku dobu, kym sa adaptuje a dozreje. 6m steniatko vydrzi max 6h, idealne kazde 2h dat von na cikanie/kakanie, ked ho uci navykom. Ale, ked nema cas, tak nech si stanky utiera v byte.

hladamematku
11. sep 2023

super trafila som achilovku, cize mam pravdu, a ty s tvojim partnerom strkajte hlavu do piesku a honte si ego na malom stenati

zaphyra
11. sep 2023

Celkom nerozumiem tej narazke na honenie na komentar od @dadis ..... Ved ti normalne slušne poradila bez akychkolvek blbych narážok..... Jednoducho tak to je ked chces psa naucit hygienu,keďže pri tomto to ocividne pokaslali pôvodní majitelia na plnej čiare. Nie je to o tom aky ma vek a ci by mal vydrzat, ten psik musi pochopit co ma robiť, pretože doteraz mu to ocividne nevysvetlili spravnou cestou. Ja som si brala z utulku pred 11rokmi rocneho psa a fungovala som s nim ako s malym steniatkom, t.j. kazde dve hodiny von... Ano aj v noci a pekne sa naučil. S tymto jednoducho treba počítať, ked si clovek zaobstara psika. Bol to kotercovy dedinsky pes, ktory sa nevedel ani hrat s hračkami, takze boo jedno ci mal rok alebo dva mesiace... Nevedel nic. Podlozky su hlupost kym psik nema realny zdravotny problem.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. sep 2023

@zaphyra nemá žiadne zdravotné problémy. Zlé návyky od predchádzajúcich majiteľov. Kolega ďakuje a pozdravuje vás:
@anonymanonym
@tramtada31
@trema
@pribinak
@colsami
@simca06022011

A tebe @hladamematku odkazuje 🖕 keď ti nič nehovorí čítanie s porozumením, ako som aj ja písala.

tanyag
11. sep 2023

@autorka
Nechápem, čo ti @dadis a @hladamematku spravili. Veď len napísali svoj názor, svoje rady. Trocha slušného správania by ti nezaškodilo.
Aj keď toho psa čapol novinami len raz, ani to nemal robiť, keďže už psa mal a vie to so psom (sama si to písala). Takže nabudúce, keď sem prídeš po radu, počítaj s tým, že tak ako je každý človek iný, tak aj názory ľudí sa líšia. Rešpektuj názory a rady iných a ak s nimi nesúhlasiš, nemusíš sa k tomu vyjadrovať.