icon

Boli 90. roky naozaj také drsné ako sa vykresľuje?

4. feb 2025

Ahojte, naozaj ma to zaujíma a rada by som príbehy možno aj vaše, naozaj boli 90tky také ako sa vykresluje vo filmoch o Černakovi? Ten kto to videl, vie mi povedať čo napríklad nesedi? Pre mňa ako dieťa, ktoré to fakt nezazilo, rodina žila v malom meste a oni takéto skúsenosti nezazili, pre mňa ako naivného človeka je mnoho vecí nerealnych. A viem, že to čo teraz prežívam ja tieto pocity, bude prežívať moje dieťa o par rokov z dnešnej doby...
Máte nejaké zážitky s ľuďmi, ktorí boli súčasťou mafie? Lebo napríklad mne chyba mnoho informácií o tých obetí, boli naozaj len nevinne obete alebo to boli ľudia z ich "podsvetia"?
Naozaj ma zaujíma ako ste vnimali možno z Bratislavy, z Košíc, 90te roky, či ste vnimali to čo sa deje, alebo ako ste to brali?

Strana
z3
simca06022011
5. feb 2025

@simca06022011 este dodam napr. moj otec podnikal a problem nemal.. dokonca aj prevadzky v bb/a inde/ okolo 96-98 az do 2009... cize ono to bolo len kratke obdobie a potom sa skor objavovali take kadejake vrazdy a techtle mechte medzi "mafinami"= ale to si len matne spominam na to uz. Nezila s tym podla mna cela verejnost ako dnes, ze aj male deti pomaly vedia, kde co koho. neviem, ci vobec tu sa take nieco dialo, ze by vybuchovalo nieco, podpalovalo sa, to skor potom v BA a inde... ale neviem.. predsa som bola soplana vtedy.. :D
A jasne.. vzdy historia deti bude fascinovat a budu sa tvarit co sa dialo.. a bude to skreslene a prehnane... tak isto ako dnes napr. kadejaky podvodnici po ulici pobehovali a podnikatelia spekulovali s biznismi, danami.. jedna radost, kedze to bolo lahsie ako teraz.. ale aj teraz sa to robi.

simca06022011
5. feb 2025

inak velmi zaujimave tema 👏 Idem si to popozerat.. na youtube som uz nasla z BA videa =kanal "Miesto Cinu"

jana_eyre_2
5. feb 2025

Ja síce nemám kontakty na žiadnych mafiánov, ale v 90tych rokoch som vyrastala na bratislavskom sídlisku vedľa pentagónu.. bolo úplne bežné že sa v okoli pohybovalo veľa dealerov drog a nafetovanych ľudí.. policajti aj mňa ako decko niekoľko krát kontrolovali čo mám zalubom, lebo som sa rozprávala s najlepším kamarátom pred domom.. (on vyzeral staršie, ja zase mlado, ale reálne sme boli rovesníci) a vôbec neboli milí..

Raz ma dokopal jeden chlap na chodbe domu, lebo sa mu zdalo že sa mu smejem.. mala som cez ústa šál a bohužiaľ moje oči vyzerajú tak že sa usmievajú.. s kamarátmi sme šli von a čakali sme na výťah, on po nás začal bliakat a o mne si teda myslel že sa smejem.. dal mi facku že som spadla na zem a kopal ma, niekoľko krát.. volali sme aj políciu a tí povedali, že som ho nemala provokovať..

Taktiež má raz zbili dievcata z pentagónu.. len tak lebo som šla okolo, mala som nejakých 11rokov, skopli ma na zem a vrieskali pomne.. môj muž bol môj sused a jeho dokopali vyrastkovia tak, že mal silný otras mozgu a ležal dva týždne v nemocnici.. mal 12rokov a bol to typ nevinného detského chlapca, žiaden frajer.. svokor bol aj na polícii a nikto nič..

niekoľko krát zbili aj mojich spolužiakov, báli sme sa chodiť von.. polícia nič nerobila, stačilo že sa zakričalo "robo ide" a všetci sme sa rozpŕchli ako muchy..

Ako dievča som sa naučila nikdy nepozerať do očí, tváriť sa že nič nevidím aby sa mi nič nestalo.. co sa dialo ďalej odomna som si ako dieťa úplne neuvedomovala.. aké bola Bratislava nebezpečna a nikto s tým nič nerobi... A dnes je to tu opäť.. náckovia kopu ľudí na ulici a nikto ich uz mesiace nechytil..

Vidíme sa na protestoch..

autor
5. feb 2025

@jana_eyre_2 Poviem ti, ze ďakujem že si sem prispela. Až mi prišlo úzko z čítania. Bohužiaľ ano aj na nadväznosti toho čo sa v Ba poslednú dobu deje som túto diskusiu otvorila, je mnoho vecí ktoré sa podobajú tým rokom...
Desivé a šialene.

jananovotna88
5. feb 2025

@tilly ja ani nie bola som bezstarostná teenegerka😀 vroku 2000 som mala 20. V Nitre si pamätám, že nám.vyhorela v 90 rokoch diskotéka (Atlanta, PKO) mohlo to byť aj pre výpalné???
A sa všade písalo koľko vplyvných skupín bolo v Nitre a ja som nič nevidela, nepočula.
Z 90 si pamätám Nitru ako ošumelé mesto, kde sa dalo ľahko dostať k drogám, Skinheadov, ktorý vyprovokovali bitky z dlhovlasými a punkermi. Futbalových hooligans😀 V Nitre bolo málo práce pre Nitrančanov a teraz vozíme robotníkov z Ázie!

autor
5. feb 2025

@karolinakr Mego odišiel zo startitup ako som písala a na ig nič nepridáva, ani na YouTube, má nejaké predstavenia po slovensku, ale žeby to bolo to, čím bol dobrý to si nemyslím. Neviem prečo sa takto stiahol, ale vyzerá to tak, že asi dostal povyhražane, keďže sa stiahol. Ale to je len môj tip.

merlinja
5. feb 2025

A to ti je načo, máš málo vzrušenia? "Rodičia to tak nevnímali", tak buďte radi a se.... na to. Mnohí iní by to chceli vnímať ako vy, ale už nemajú tú možnosť.

autor
5. feb 2025

@merlinja Máš asi nudný život. Tak ako sa zaujímam o históriu všeobecne, komunizmus, socializmus, či o vojne logicky sa zaujímam aj o iné obdobie našej histórie aj teda mečiarizmus, nemyslím si, že táto debata je v zlom duchu vedena, ba práve naopak. A je podľa mňa správne aby sa nezabudlo na to, čo sa dialo. Nemôžeme predsa zatvárať oči pred vecami len preto lebo to nebolo pekné, takto história nefunguje.

gab1sol
5. feb 2025

V Žiline to boli ľudia okolo Salingera. Tiež som bola ešte dieťa, ale dodnes si pamätám, ako ma rodičia varovali, keď sme išli zo školy do centra (napr. na mestské slávnosti, alebo do divadla), aby som sa vyhýbala hotelu Astoria. A dodnes mám z toho miesta nepríjemné pocity. Stačí, že idem okolo. Tiež si pamätám výbuch telefónnej búdky, kde boli aj civilné obete.

simca06022011
5. feb 2025

@jananovotna88 s tou diskoskou si to pamatam.. ja som tam bola na prazdninach zda sa mi ze tesne potom, cez jarne prazdniny.. a boli sme si to obzerat (ja som mala menej vtedy 13-14?). A na tie bitky skinheadacke som uz aj zabudla... ach...

sweaaa
5. feb 2025

Môjho vtedajšieho frajera vtedy násťročného zbila vonku skupina mladých len tak. Boli asi piati alebo šiesti. Vraj preto že mal dlhé vlasy.

sweaaa
5. feb 2025

Tie bitky skončili až vraždou Tupého.

paradajkova
5. feb 2025

Moj otec bol kontrolor, dal podniku mafiana pokutu. Podotykam, ze najprv ich opakovane ziadal o napravu, pretoze nedodrziavali predpisy. O par dni ho v meste, za bieleho dna zbili tak, ze par tyzdnov nevladal vstat z postele.

sense
5. feb 2025

Môj ex je z Ružomberku ten by ti vedel povypravat...ja som žila v inej časti Slovenska tam moc toho počuť nebolo

enmery
5. feb 2025

@jana_eyre_2 O tých náckoch. Ako sa polícia vyjadrila, že neevidujú TO. Net plný ich útokov, fotiek a oni nič. Ale keď nejaký človek po streľbe na Fica napísal, že súper ďakujeme, prišli mu vykopnút dvere. Zatiaľ nackovia mlatia deti a ženy na ulici. Proste vivat Slovakistan. Ja som si na vlastné riziko otvorila Bombicov telegram a došlo mi normálne zle, koľko takto prepnutých ľudí na SK žije.

stanulienkat
5. feb 2025

@simca06022011 ale žila tym cela verejnosť. Celá doba žila Mafiánmi a obavou o holy život. Rozoberali to vsetco všade. Každú chvíľu bol niekto zastrelený a popravený. K tomu vyčínanie Mečiara, únos prezidentovho syna..albánci, jugosi, podsvetie. Republika bola v rozvrate, 25 % nezamestnanosť, inflácia, vysoké ceny po revolúcii. Sialena doba. Strasne je, ze dnesok da zacina podobat na besne 90. roky. Nackovoa uz vycinaju. Nielen v uliciach. Hlavni vladni predstavitelia sa chodia fotit s primitivnym nackom.

jana_eyre_2
5. feb 2025

@enmery áno presne... Že jednu ženu stíhajú za to, že napísala "karma je zdarma"... Na to ich je dosť... 🤮 Na grcanie celá situácia...

simca06022011
5. feb 2025

@stanulienkat ja som pisala, ako som to vnimala ja... ano v spravach bolo kadeco, ale tam kde sme sa pohybovali, bezne my, rodiny, znami.. to bolo v pohode. A co sa dialo = bolo skor take "v spravach", Iste ak v ba vybuchovali auta jedna radost a pod, tak to bolo ine... Ale tu som nemala taky pocit, az na to, teda, ze ti co v mojom okoli robili s peniazmi, bez zbrane, ochranky a kadecoho sa nepohli... ale to nebol standard. Ak to niekto prezival inak, tak budis. Ja som mala vzdy pocit skor taky, ze fakt sa to tyka tych, co sa zapletu s kdekym... A iste k dnesku by som to neporovnavala :DD a hlavne o tom ani tato tema nie je.

stanulienkat
5. feb 2025

@simca06022011 tak píšes, že si nebola v centre diania, ani nie si z Bratislavy a bola si soplaňa... tak jasné že máš skreslené videnie. Zároveň píšeš, že to bolo "len také správach" a že to bolo úplne v "pohode". Ty máš celkovo akukolvek politickú situáciu vnimanu takú v "pohode", co som si vsimla. Zrejme zijes v nejakej zvlastnej bubline, kde sa veci vysvetluju inak ako sa stali, alebo sa deju.

tilly
5. feb 2025

@jana_eyre_2 presne, veľa vecí sa vracia. Aj na cestách. Bolo bežné také, že ti niekto odkopol spätné zrkadlo na križovatke so slovami "nepoužívaš, nepotrebuješ". Alebo po malej hlúposti ťa vybrzdili tak, že si si rozbila auto a ešte ťa aj zbili... jazda na červenú alebo pod vplyvom bola úplne bežná

tetapetra
5. feb 2025

Východ bol známy prevadzacstvom, ale to boli skôr roky 00 a hore. Jeden kamoš bol práve vtedy na"vojne" a napomáhal predvádzačom, dostal basu. Ďalšieho známeho pri Tom chytili,tiež si posedel. Ale to boli naozaj malinké ryby. Spolužiačkinho otca v 99-00 zabili. Našli ho v koberci.

merlinja
5. feb 2025

Som rada, že si zhodnotila môj život. Nebudem ani komentovať. Sledovať a hodnotiť, niečo čo bolo, je vzrušo - užívaj!

simca06022011
5. feb 2025

@tilly ale tak to ide s aroganciou a agresivitou ludi...

tilly
5. feb 2025

@simca06022011 a skorumpovanou políciou a sudcami plus slabý trestný zákon

mamutka
5. feb 2025

My sme ako obyčajná rodina z malého mesta nemal nič, takže o výpalníkoch a tom ostatnom sme len počúvali. Ale raz brata napadla skupina chalanov, hrali sa na miestnu karikatúru mafie. Stal pred obchodom, lebo strážil nášho psíka kým mamina nakupovala. Mal cca 16 rokov. Hodili ho na zem, kopali hlava nehlava a ľudia okolo sa ešte postavili a naočkovaní vedomosťami z televízora mudrovali že to iste nejaké kšefty majú medzi sebou…. On taky slušnák, domased…. Mamina vybehla a taškou ich začala otĺkať a rozhanat.
Chudák brat ležal doma na gauči sama modrina, otec moj keď dosiel, ten skoro infarkt dostal. Ten čo v živote muche neublížil chytil taky jed, že večer donútil brata ísť do mesta s tým, že ti pankharti nesedia doma, iste sa flakaju po meste a ide to riešiť. Brat naozaj jedného z nich videl a môj otec jak je chudý a šľachovitý, tak toho zmdra chlapa tam zdvihol za krk a držal na múre, len mu nohy viseli a hučal naňho, že ho zabije, len čo sa k jeho synovi ešte priblíži. Našťastie bol potom pokoj, ale ešte som o nich počula, že napádali iných ľudí

simca06022011
5. feb 2025

@tilly ja si myslím, ze za gro si môžu ľudia. S tým nemá nič zákon aj ked sa nirkomi zda ze tz je zly, slaby.. A polícia? Podľa mňa ( bez urazky) impotentna ako všetky úrady v SR uz dlhé roky od uplne beznych, cez tie co maju riadne konat policia, fs, ... Všetci chcú byť len chrumkavucki, pripadne nič sa nedá, nevie, a nebudú si robiť problémy a starosti, prípadne nemas správne " meno" aby sa námahali. Ved nevedia ani bezne veci fakt 10rocia vyriešiť 😂 Aktuálne som sa dozvedela, ze pekne dam právnikovi pracu dat na sud navrh na exe a zazracne v den podania sa to uhradí... jasne firmu do mesiaca prepisu na fiktivnu so sidlom v tramtarii ana starodti to ma pan oproti pravnikovi.. 😂 keby sme boli v rokoch 90tich, tak podnikateľ minimálne partiu holohlavych chysta chystá.. čiže nie, je iná doba. Ale som si istá ze ak to pôjde takto ďalej aj to príde, ľudia budú zúfalí a takí potom rôzne konajú. Lebo co... ved aj ku mne sa tak správajú, aj ja sa budem...

marco88
5. feb 2025

https://youtube.com/playlist?list=PLNa3sdIlOMKy...
Na Youtube je to pekne spracované, od roku 1998.

tilly
6. feb 2025

@simca06022011 samozrejme, že je to o ľuďoch, ale keď máš fungujúci systém, fungujúcu políciu a adekvátne tresty, tak si ti ľudia povedia, že sa im neoplatí ten systém obchádzať. Ak ťa za bitku zavrú, tak si to zrátaš a neurobíš to, ale ak sa ti nič nestane, čo ti bráni? Teda nie konkrétne tebe, ale sú takí jedinci...

Strana
z3