icon

Budú sa rodinné vzťahy vrátiť do normálu?

12. apr 2024

Ospravedlňujem sa za ďalšiu politickú tému, chcem sa asi len vyrozprávať. V sobotu ráno som po dlhšom čase prišla do mojej rodnej dediny na predĺžený víkend, do stredy som mala voľno. Aj kvôli voľbám, ale samozrejme som aj chcela vidieť rodinu, stráviť pár dní v dome miesto bytu. Starí rodičia bývajú hneď vedľa, čiže som chcela ísť pozrieť aj ich, v detstve mi boli ako druhí rodičia.
To, že môj otec ma veľmi proruské názory a nie je s ním o politike reč, to viem už dlhšie - tým, že ma má rád, tak ma akceptuje a proste sa o tom nebavíme. Čo ma však prekvapilo boli starí rodičia, ktorí politiku nikdy nejako neriešili. Hneď druhá otázka, koho som volila. Následne monológ, že či som sa zbláznila, či chcem aby strýko a bratranci išli umrieť na Ukrajinu. Vysvetlila som čo sa dalo, no aj tak pokračovali. Dedo začal riešiť "teplých", k čomu som sa nevyjadrovala vôbec, tak si to len nejak "šomral" pre seba. Každá druhá téma, ktorú som sa snažila začať, skončila pri politike či kadejakých konšpiráciach. Čo som myslela že bude príjemná návšteva, tak sa zmenilo na prednášku konšpiracii od výmyslu sveta. Na druhý deň už boli výsledky volieb, k starým rodičom prišli na návštevu strýko a teta s rodinami, tak som sa tam poobede zastavila s mamou aj ja. Od začiatku do konca posmešné komentáre, tentokrát už aj od strýka ktorý sa nejako snaží dostať do lsns ak som tomu správne pochopila - jeho dvaja synovia zdielaju jeho názor aj keď sú to mladí ľudia. Nemalo zmysel akokoľvek argumentovať, tak som proste tie témy či otázky vždy len nejako odbila. Na to, že sme sa naposledy videli tuším cez Vianoce, tak som sa o rodine nedozvedela skoro nič, lebo sa riešili "dôležitejšie" veci, napríklad ako nás EU chce postupne otráviť ukrajinskou múkou.
Mama mi potvrdila, že toto je už niekoľko mesiacov, ale že však "v niečom aj majú pravdu"... Po celej dedine sú tabule čo všetko sa spravilo z eurofondov, inak by to tu 20 rokov vyzeralo stále rovnako, no to je tu všetkým očividne jedno.
V stredu som sa k starým rodičom ešte skočila rozlúčiť, čo som myslela že už nebudú do toho ťahať politiku - jasne že ťahali.
Ja mám na fb bývalé spolužiačky, spolužiakov odtiaľ, čo podobné veci šíria a veria im, neriešim. Ale úprimne sa cítim sklamaná, že všetkým tým veciam verí väčšina mojej rodiny, že im 95. diskusia o politike kde si len navzájom pritakaju, bola dôležitejšia ako normálne rodinné posedenie. S nostalgiou spomínam na stretnutia, pri ktorých sme sa bavili o tom čo má kto nové, aké má plány, zážitky, proste príjemné veci. Navyše si uvedomujem, že starí rodičia už majú nad 70, nebudú tu večne, a miesto toho aby si užívali dôchodok, tak sa obklopujú samými hlupostami. Myslíte že sa to časom zmení alebo si len treba zvyknúť že takto to teraz je ..

nikaeli
12. apr 2024

@kristiii vôbec si ma nepochopila, nevadí. Mne je úplne jedno koho si volila a aký si mala názor na kovid a všetko okolo neho. Je to tvoj život 🙋‍♀️ ži ho podľa svojich predstáv.

miriam11
13. apr 2024

Každý človek môže mat názor aky chce. Rozmohlo sa tu však divné zmýšľanie určitej skupiny ľudí, ktorí su presvedčení, že su niečo viac ako ostatní, že su nadludia, ostatní sú hlúpi, lebo majú iný politický názor. Pozor, toto je silné fašistické zmýšľanie. Všetci sne si rovní a rodinu zavrhnúť pre iný názor? Mediálna propagagda funguje, ľudia nie su schopní pátrať po pravde, uveria všetko,co napíše mainstream. Idú lynčovat slovne ľudí s opačným názorom. Ako si vôbec dovoľujú dehonestovat dôchodcov, alebo kohokoľvek s rozdielnou ideológiou? Podnecujú nenávisť, hejtuju, urážajú, osocuju. Nevedia s tým pracovať. Demokracia je predsa o slobode slova a prejavu, tu su vsak ľudia umlcovani a cenzurovani. Lebo niekto tu zahlási, že to je hoax a bum ľudia to zožerú lebo čerpajú info z povrchovej informačnej linky. Kde je tolerancia a úcta k ľuďom?

gribka1
13. apr 2024

@miriam11 Všimla si si to na oboch stranách dúfam. Lebo to bolo také, no, že ty si na správnej strane a tí druhí nie. V ničom sa neodlišuješ. Toleranciu a slušne argumentovanie som ja osobne žiaľ zo strany koaličného spektra nezažila. Fakt nie. A rada by som.

eva8
13. apr 2024

Snad po volbach do EP a volbach prezidenta usa to skonci.
Neskor nastane cenzura a spolocnost sa zjednoti vo velebeni nasej vlady. A vratime sa k teoriam, ako jasteri (tentokrat vzor chlap, lebo v ludskej podobe) ovladaju nasu plochu zem praskovanu kadecim...

eva8
13. apr 2024

P.S. A kedy sa vratime k otazkam typu "Ako sa mas?" a teseniu sa z malickosti?

@autorka plne s tebou citim ❤️

gribka1
13. apr 2024

@eva8 Plochú? A dutú, že sme vo vnútri si už zachytila? 😁

gribka1
13. apr 2024

A myslím, že od normálnosti sme ešte ďaleko, ešte nie sme na dne.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
snowflakenel
13. apr 2024

Podla mna to uz.lepsie ani nebude. Bohuzial...

gabrm
13. apr 2024

@autor
Áno môžem potvrdiť že aj u nás to je tak,otec povedal že ide voliť Pelle lebo mu dal 300€ k dôchodku a svokrovci detto. Tu deťom rozprávajú,že ich ovláda televízor,ale že ich ovládali 40 nezmyselné heslá a zjazdy a podobne to ani náhodou. A tiež im vadia LGBT,ale buzerant prezident už nevadí. Proste všetko čo je teraz je zle a treba to zrušiť a kedysi bolo všetko dobré a normálne. Je to možno škoda,lebo práve aj pre toto už s nimi trávime čím ďalej menej času,lebo ako keby nič iné neexistovalo len politika.

mizoko
13. apr 2024

Naša spoločnosť je úplne rozvratena a toto neviem či sa ešte dá spraviť. Už tu nemáme také osobnosti kt by boli schopné nás stmeliť. Nadávajú si oba tábory - aj keď ten jeden je agresívnejší viac ale nadávky sú na oboch stranách. Ponižovanie,útoky. Ja čakám kedy to prejde do fyzického násilia na uliciach a bude vymaľované. Úplne sme si nechali rozvrátiť spoločnosť a teraz sa v tom marazme cvachceme všetci

chodec15
Odpoveď bola odstránená
mizoko
13. apr 2024

@miriam11 mám tolerovať ak mi niekto nadava do liebralnych fašistov,progresívneho hnoja,opozičného prasata a posiela má aj s celou rodinou do p.ce? A len preto že oponujem? A nie,nie som pritom vulgárna ani nikoho nezosmiesnujem. Ani si nerozvraciam rodinu ak má niekto iný názor. Viem,že v oboch táboroch sú ľudia kt sú agresívni ale na tej druhej strane je ich omnoho,omnoho viac. Ja sledujem informácie z oboch strán a nepapagajujem len to čo povie tá jedna. Mám na vec vlastný názor.

gribka1
13. apr 2024

Fyzického násilia sa nebojím, ono hrdinovia spoza klávesnice si dokazujú svoju dôležitosť, a tam to hasne.

mizoko
13. apr 2024

@chodec15 a ja ti v tom ani neoponujem. Len som napísala,že sa v tom teraz cvachtame všetci ako spoločnosť. A áno,ten kto tu tu stále priživuje je koalícia. Ich správaním,ich slovníkom,všetkým,čo robia. Ale či to zmizne spolu s nimi tak to neviem. Snáď áno,ale bojím sa,že už sme v takom rozvrate že sa tu zozerieme aj bez nich

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vvvvb
13. apr 2024

Nečítala som celú diskusiu, ale takéto vyhrotené to tu už raz bolo, za Mečiara. Najprv silno protimaďarské nálady podnecované Slotom a potom protičeské, aby im prešlo rozdelenie federácie. Bolo to hrozné, stokrát horšie než teraz. Zázrak, že to nevyústilo do občianskej vojny. V tej dobe som mala fešáka z Moravy a ten sa tuná normálne až bál prehovoriť, aby ho náhodou nezbili.
Myslela som si, že sa ľudia už trocha poučili, ale ako vidím tak nie.

gribka1
13. apr 2024

@chodec15 Už sa objavili, sú to mladšie ročníky.

mizoko
13. apr 2024

@chodec15 joooj,ale veď Pelleho volili aj mladučki ľudia. Ti 18 +. Toto neviem či sa vytratí spolu s dôchodcami. Lebo oni v tomto vyrastajú a nasávajú od úplného mala od rodičov a spoločnosti.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
gribka1
13. apr 2024

@chodec15 Zatiaľ nevidno nikoho takéto, čo by strhol davy. Našťastie.

carolynka
13. apr 2024

@chodec15
@miriam11 naozaj, prosim ta, vyjadri sa k tomu videu co sem chodec dal, a nemyslim to v zlom. Ved kludne si vol koho chces,maj nazor aky chces, ale toto ti nevadi ani trochu?

autor
13. apr 2024

Mne by ako tak ani nevadilo že majú iny názor, však to ani nečakám že budú mať rovnaký ako ja. Ale to celé poblaznenie politikou, utvrdzovanie sa kto má väčšiu pravdu, viac informácií (často skôr konšpiracii), nekonečné rozoberanie covidu, Matoviča, lgbt, USA, Ukrajiny... Ľuďmi, ktorí ešte pred pár rokmi trávili celé dni pri hospodárstve v záhrade a v novinách ich každý týždeň zaujímalo len kto zomrel a inzercia. To nemyslím posmešne, ja si ich vážim a som šťastná, že som s nimi trávila ako dieťa veľa času, len s tým ako sa spoločnosť za posledné roky zmenila, sa veľmi zmenili aj oni. Naozaj by som sa nechcela od nich kvôli tomu odstrihnúť, no je mi ľúto že keď sa rodina stretne po dlhšom čase, tak politika je téma číslo 1. O mesiac sa kvôli rodinnej oslave stretneme zas a ani sa neteším, keď viem čo zas budem počúvať...

gribka1
13. apr 2024

Skús ich stále odviesť od tejto témy, zadaj inú nepolitickú, priprav si nejaké otázky, čo by ťa zaujímalo. A opakuj to donekonečna. Jemne nie agresívne, možno to pomôže.

miriam11
13. apr 2024

@chodec15 ja nie som Fico volič, ani Rusofil!

mizoko
13. apr 2024

@chodec15 naozaj čakáš že sa k tomu vyjadri? Veď oni takéto konfrontácie úplne ignorujú. Stret s realitou je pre nich príliš tvrdý. Poprípade to vedia celé prekrútiť svojim acohentizmom

miriam11
13. apr 2024

@mizoko obe strany by sa malí tolerovať.

miriam11
13. apr 2024

@mizoko znova začínaš? Zas hejtujes? Opäť a znova. Prestaň urážať a podsúvať aky kto je.

miriam11
13. apr 2024

@chodec15 k videu sa nevyjadrim, lebo mi nejde otvoriť túto stránku.

miriam11
13. apr 2024

@gribka1 áno, su take obe strany.Jedna strana však mi príde agresívnejšia. Vidno to aj na tomto fóre. A znova opakujem nie som Fico volič!