Budú všetky medvede naozaj odstreľované?
To naozaj teraz vystrielaju všetky medvede? Nedá sa to riešiť odchytom, alebo neviem, nejak inak? Ja chápem, ze niekedy to inak nejde, keby na niekoho z rodiny zaútočil medveď, sama by som iné riešenie nehľadala, ale toto mi príde už na hlavu...
@viestta mne to nejde, neviem prečo...
Vsak pri hociktorom komente mozes napisat, nemusis pod svojim prispevkom
@duunlo trikrát - naživo, v lese. Vždy odišiel. Raz staru s dvoma mladými, na štvorkolke. Vzala mladé, odišla. Raz v susedovej záhrade na jablkach, neboli jablka, už nebol ani medveď. Nikto nehovorí o problémových jedincoch - u nas posledný cca 25 rokov dozadu, streleny. Ale zase netvarme sa, že pri pilitikoch nejde o zámienku viac ťažiť.
@miroslava21 nepopieram,že problém neexistuje. Štve ma to,ako je táto téma teraz preberana, ale až choro. A ešte horšie je,že všetci vieme, čo za tým všetkým je. Výrub, výrub, výrub
@hiro Rumunsko je "skvelý" príklad vyriešenia situácie..
Tam sa im v niektorých oblastiach medvede prechadzaju do mestách a dedinách... Normálne po záhradách a to úplne bežne.
Každú chvíľu nejakého uspia a odvezu inam. Len tie potvory lezú späť.. ohrozujú ľudí, terorizujú pastierov oviec...
Ono, keď raz medvedica naučí mladé chodiť za potravou k ľuďom, už neprestanú.
Čiže autorka - toto je aj dôvod, pre ktorý je odchyt a odvoz "hlboko do lesa" (pobavila predstava slovenskej hlbokej divočiny) nezmysel.
@viestta ja mam všade len možnosť poslať srdiečko a zrušiť, ale nie tému, len to políčko.
@duunlo vies, ľahko sa bojuje proti odstrelu a oplakáva každý jeden medveď, kým sa nemusíš báť, že jeden taký vyskočí na tvoje dieťa cestou do školy..
Ti, čo broja za zákaz odstrelu, si ani nevedia predstaviť, čo to je, stretnúť medveďa, ktorý stratil prirodzenu plachost, na vlastnom dvore..
Ale konieckoncov, prečo by sme sa mali báť?
Stačí vrecko mrkvy a je to ok. Veď medveď je predsa vegetarián... 🤦
vsak napis do toho kde ziadas zrusit prispevok, ze chces zrusit celu debatu
@tetapetra praveze vyrub nie je hlavna pricina
@autor asi nebývaš v liptovskom Mikuláši. Ten medveď čo im tam behal bol len vrchol ľadovca. Tie medvede tam žijú na okoli všade, blízko obydlí ľudí. Ten, kto nepociťuje bezprostrednú hrozbu to vníma inak a chce ich zachraňovať…
Ja neviem, či je tu medveďov reálne tak veľa, aby spôsobovali zásadné problémy. Skôr než sa začalo s masovým odstrelom by bolo vhodné skúsiť aj iné riešenia. V prvom rade medveď schádza do dedín, lebo tam nájde jedlo. Už sa niekedy niekto pozrel, ako sú riešené smetné nádoby vo svete v oblastiach výskytu medveďov? Druhá vec, medveď schádza za ľuďmi, lebo nemá čo žrať v lese. Už sa reálne poriešili nájazdy ľudí (nielen osadníkov) ktorí zbierajú vedrá a vedrá lesných plodov a predávajú ich pri cestách alebo z nich doma vyrábajú domáce džemy, sirupy a neviem čo ďalšie na predaj? A po tretie - medveď útoči, keď nevidí východisko. Už sa rieši to, že ľudia sa nevedia pohybovať v lese a sami sa dostávajú do nebezpečných situácii?
Medveď sa neriešil roky, myslím tým riešenie a nie kecy.
Odchytit medveďa by išlo ale kam ho dáš? ZOO ho nechce, okolité štáty tiež nie, ďalej do lesa to nejde tam sú iné jedince ktorým by to vadilo a donútili by medveďa sa odsťahovať a problém vznikne zase.
V Rakúsku ich vystrielali, to isté Švajčiarsko. V Nórsku ich lovia.
Každý medveď potrebuje svoje územie na ktorom žije. Netoleruje tam iného medveďa. Slabšie /mladšie sú nútené ísť nižšie. A to znamená častý stred s človekom.
@annm81 prosím ta, kde su tie vetra plodov? Čučoriedky začínajú dozrievať teraz, brusnice za pár mesiacov. Medvede žerú len lesné plody a len počas letných mesiacov keď rastu?
@andaluzia12 Ozaj si ešte nikdy nepostrehla, že len čo je sezóna niečoho, tak kopec ľudí predáva či už spracované alebo nespracované byliny, rastliny, plody z lesa? Od medvedieho cesnaku v apríli, cez bazu v júli, až po černice v auguste. Medveď sa z drvivej väčšiny živí rastlinnou stravou. Čokoľvek ľudia odnášajú z lesa, ovplyvňujú tým ekosystém - nielen priamo medvede. A možno, ak si pozorne čítala príspevok, tak si si všimla, že je to len jeden z troch bodov, ktoré som uviedla. A predpokladám, že odborníci by vedeli spomenúť aj ďalšie.
A to kto povedal, že ich idú všetky vystrieľať? Niečo také som vôbec nezachytila.
@vanilkovazmrzka no co myslis...
@terry658 a čo tu už melieš Rakúsko?
@miroslava21 je jedna z príčin,za mňa aj najhlavnejšia.
@duunlo jojo, druha skupina čo ma napočúvane od miestnych, ako píšeš, to som aj ja. Medveďa som videla, pokojne sa pasol. Druhý prechádzal cez cestu. Ja sa ako debilko z mesta proste pýtam miestnych, či majú skúsenosť s medveďom, lebo napr idem na bike sama (lesom) a naposledy ma ujko dobre že nevysmial ze celý život chodí po lese a nikdy medveďa nevidel ( Muráň a okolie )
@annm81 ja mam praveze pocit, ze praveze teraz v obdobi supermarketov nie je zvyseny zber lesnych plodov oproti v minulosti.
bohuzial to uz zaslo tak daleko ,ze ine riesenie nieje.. nemaju priestor a ludi je stale viac a viac... tak ako medveda neodnaucis hladat potravu na dedinach ked sa tam povaluju plne smetiaky (aj mesta) tak ludi neodnaucis byt chamtivymi a chvciet viac a viac ... zviera bolo je a bude vzdy menej ako clovek .. tak ako odstreluju ine lesne zvery,ako sa zabijaju kurence,kravy, prasata- mnohokrat zbytocne kedze ludia plytvaju jedlom ,tak sa budu nadalej strielat jelene , medcete , srny a podobne ... hold kolobeh zivota
@ahhola keby radšej takto riešili psie útulky,

vies aj ty, klikni na tu sipku a napis co chces