Budú všetky medvede naozaj odstreľované?
To naozaj teraz vystrielaju všetky medvede? Nedá sa to riešiť odchytom, alebo neviem, nejak inak? Ja chápem, ze niekedy to inak nejde, keby na niekoho z rodiny zaútočil medveď, sama by som iné riešenie nehľadala, ale toto mi príde už na hlavu...
@miroslava21 no odrazu. Nevravím,že neexistujú, ani to,že nebol útok na človeka. Všetci vieme,že schádzali do mieste,do kontajnerov. Ale zrazu sú všade? Aj tam kde nikdy neboli? A vlastne boli tam vôbec?
@tetapetra co je pre teba odrazu? Pol roka dozadu? Od volebnej kampane ?
A presne tak, maju svoje teritorium a to dost velke a kedze je ich privela, nemaju kde byt a pribliziju sa k nam coraz viac. Nebojim sa paradoxne v horach, kde maju svoje miesta a su prirodzeni, ak samozrejme nechodim mimo trasy. Bojim sa tu za mestom, kde uz nemaju normalne spravanie. Chcem ist do prirody, prejst sa, bicyklovat, ist na huby, opekat bez obav a strachu.
Ved treba vyhubit medvede, lebo o rok uz nebudu ani lesy. Budu tu len hole kopce a nich si potom akurat tak mozte slnit hole rite, ktore vam vdaka tejto tupej vladnej bande ostanu.
Pytas sa, ci je to riesenie. Nuz ano, v sucasnosti to uz riesenie je. Kedze sa to roky neriesilo a nechali to dojst do stavu, ked ich je prilis. My chodime radi na lazy, kde mala muzova rodina dom uz pred viac ako 100 rokmi. Medveda tam nikto cele dlhe roky nestretol, vsetci vedeli, ze medved je hlboko v hore, ze v lese treba byt ticho a nerusit vtactvo a zver, v pohode aj nas bravali rodicia na huby ci lesne jahody. Zial, uz par rokov sme sa drzali len na okraji lesa a v sucasnosti je situacia taka, ze si ani len nedovolime sa k lesu priblizit, medveda nafotili aj na ceste z lazu a predstav si, ze sa nezlakol ani partie mladochov, co na laz na luku vyliezli aj s magnetofonom, z ktoreho im hudba revala na cely laz a macko z lesa vysiel, aby okukol, co sa to deje. Ludia tam zijuci sa boja deti posielat do skol samotne, radsej ich vozia, hoci pred rokmi nic take nebolo. Tento rok tam zachytila fotopasca medvedicu s mladymi. A kazdy ten medved ked dospeje, bude potrebovat vlastne dost velke uzemie, ktore tu nie je. Blbosti o smetiakoch nezabezpecenych a pod. nemozem ani pocut, pretoze na laze nikdy smetiaky neboli, smeti si vzdy kazdy laznik pekne nosil dole do dediny. Chranit prirodu a zvieratka je pekne, ale kazde to zviera potrebuje urcity svoj priestor a nemozes cakat, ze kazde sa zrazu uspokoji len s patinou predtym zabrateho teritoria, pretoze je ich prilis. A ano, mozes ich presidlit. Ked sa ich naucis odborne odlovit, bezpecne prenasat a este k tomu vybavis, aby si ich pekne okolite staty vzali a dopriali im priestor vo vlastnych horach. Len je tu problem - nikto ich nechce, vsetci su radi, ze sa medvedov davno zbavili.
@miroslava21 áno, ten hon začal vtedy a pokračuje. Nevravím, že to netreba korigovať, ale presne ako píšu baby, tým výrubom, ktorý si odhlasovali a ktorý sa tu roky vykonáva načierno sme si zavarili sami. A naši fešáci v parlamente si to ešte aj veľmi radi nafuknu, veď strašia 9m
Medvede sú premnožené. Na také malé územie ako je Slovensko je tu medveďov príliš. Ak by aj odstrelili zopár tisíc stále by boli premnožené.
Mňa vždy fascinovali ti cigani s kyblami čučoriedok pri cestách. Nikdy som v správach nepočula, že by sa im niečo stalo, keď sa motajú po lesoch deň čo deň. Čo sme postretali miestnych ľudí v lesoch, napr na Poľane a pod, tiež hovorili, že sa to nafukuje. To sú slova x ľudí čo tam žijú a chodia po lesoch. Vedia kafial chodiť a v akom čase chodiť. Pár ľudí ma smolu a stretnú medveďa a dopadne to zle, ale oveľa viac stretnutí a pozorovaní medveďa je bez problémov a bez pozornosti médií. Ešte stále tu a v cechach viac ľudí ako medvede skosili ožratí “poľovníci” no s tým sa neurobí nič, lebo táto vláda ma v obľube s kamarátmi chlastat na poľovačkách
@vanilkovazmrzka ale sa zlostis...a ja som myslela ze strasenie je prac. metoda vladnucej garnitury...po volbach nemalo vyjst slnko a teraz o rok nebudu lesy? a co este? zastavia chod zeme a nastane apokalypsa?
Medvede sa tlačia do obydlí jedine preto, že im je dennodenne narúšané ich prirodzené prostredie = les. Taká obrovská ťažba dreva ako je teraz, ešte nebola. Vidím to každý deň, kedy vyvážajú od 5 rána nákladné autá stromy z lesa a otočia sa tak 6x. A to ich niekedy počujeme aj v noci. Vo veľkom miznú lesy, netreba strieľať medvede, stačí prestať toľko ryžovať na dreve.
@anjelicek26 "Mame ich viac ako cele Švédsko a Nórsko dokopy" - noo, ale ak tym argumentujes, preco by tam vobec mali medvede hnede zit... Myslim ze to nie je ich zivotne prostredie. Porovnaj to s Rumunskom ;)
Inak jasne, mame ich vela a ked sa ich zopar postriela, nic sa nestane. Ale k obydliam nechodia preto ze su hladne ale preto ze par metrov od domov polovnici robia krmoviska a tak vedia ze popri dedinach najdu dost potravy. Keby tam nic nebolo tak nemaju najmensi dovod ist k ludom.
@miroslava21 "Medved jednoducho nema v prirode nepriatela"
Toto je pravda, preto ako riešenie navrhujem importovať zviera, ktoré si s tými neposlušnými medveďmi poradí. Navrhujem Tyranosaura.
(Len pre zábavu, AI mi povedala "Áno, existujú zvieratá, ktoré by sa mohli pokúsiť zaútočiť na medveďa. Napríklad vlk, ktorý je výrazne väčší a silnejší ako hnedý medveď" - len ukážka že s AI sa dá žartovať, ale na fakty to ozaj nie je.)
@neviditelnypes Este to je aj takto - cim viac medvedov a cim viac starych tym viac pozabijaju mladat ako to maju vo zvyku... ;)
+ tu máme nelegálne krmoviská pre medvede, často sa pri nájdení medveďa blízko turistického chodníka alebo obydlia nájde neďaleko aj takéto krmovisko
@tomasisa zijes ty vobec na slovensku?
Dobre, ešte raz. Neprotorecim si, nejdem sama proti sebe. Nepíšem, ze zbúrať pol Slovenska vysadiť lesy, ani o zakazoch chodenia do lesa. Len skôr som napísala, lebo som si chcela prečítať aj veci, ktoré možno sama nevidím. To, ze mi je ľúto zveri kvôli tomu, ze situácia sa vymkla spod kontroly pred x rokmi je jedna vec. Tiež som napísala, ze keby som sama mala skúsenosť, asi by som inú cestu nehladala. Nikde nepíšem, ze som nejaký fanatik a ze som zásadne proti odstrelu, len teraz mi to príde také radikálne, bezhlave. Opakujem, ze rozumiem každému, kto ma dovod na obavy, u nás medvede vidieť, ale nepoznám nikoho, kto by ho stretol. A ze donedávna nikde nič, a posledne tri roky taky nával. Ale vidím, ze tu je prvoradý útok a zosmiesnenie každého, kto sa pýta. Ano, nemám vedomosti, a k téme viem to, co je dostupné bežnej verejnosti. Preto táto tema. Ale chápem, ubytovať sa v hoteli v lese a ľutovať odstrel medveďov, niet horšieho človeka.
V Rumunsku a Slovinsku sa normalne medvede strielaju ako u nas jelene na mäso. Kolegovia nechapali, ze preco je to u nas chranene zviera 😅
Ešte pridám video, medvedica a dve mladé, ako to dopadne...?
https://www.youtube.com/watch?v=TfA5Ghaz-DQKed ta tak zaujimaju🐻🐻🐻tak je mrte fb stranok len o medvidkoch.
Vela fanatikov, keby sa to nakotilo z dnesnych 5000 na 50 000 furt budu za ich ochranu, aj ked budu medvedovi trcat z papule.
Pred par rokmi sme darovali rakusanom a ti s vdakou prijali
🐻🐻🐻🐻🐻(5 kusov) do ich rozlahlych Alp.
Autorka, preco ich do mesiaca vystrielali? Ti ekobiorawgreen rakusaci???
Turizmus first? A slovak nech skape, bez ceskeho turistu a v medvedej papuli.
Nehybernuju ako kedysi, 2 vrhy do roka namiesto jedneho, viac mladat. Nedopina? 💥
Autorka pises, ze jes mäso ale vedia ti nejake “jatky” s medvedmi. Neviem, ale kolko medvedov uz odstrelili za posledny rok? A kolko hovadzieho dobytka, prasiat, kurciat vyzabijali aby si si ty naplnila zaludok? To pre teba uz jatky nie su? Myslis, ze tie zvierata sa same zabiju aby si ich mohla zjest?
Par kilometrov od nas medved napadol piliaceho pilcika...nevylakal ho ani rev motorovej pily... tak mi povedz, ako inak sa toto da riesit? Medvede su premnozene, roky sa to neriesilo, lesov je stale menej a menej, medvedov viac...
Inak sranda citat tu tie prispevky, jedne pisu ze ich je vela a tam kde ziju sa az boja zit, kvoli vysokemu vyskytu medvedov a castych navstev a potom tu pise druha skupinka, ktora ma napocuvane od ludi zijucich v oblastiach, kde su medvede a ze to taky problem nie je… ale notak, predsa ta druha skupinka zien, ktore ani nevideli medveda nazivo, nevedia vysvetlit zenam, ktore prichadzaju s nim do kontaktu, ze sa ich nemaju bat?🤣🤣
Autorka, ze ty nepoznas nikoho, kto ich stretol, to nic neznamena. Ja som stretla viackrat a poznam vela takych ludi. Moj syn napr na motorke priamo na tatranskej magistrale, kde je fakt rušno alebo na cintorin pridu cez den alebo špaciruju po cyklochodniku atd atd. Je toho plny internet a to na oficialnych strankach mesta. Toto je normalne?!
@tetapetra chapem, ze mas pocit, ze to "odrazu" je akoze len od predvolebnej kampane. Predstav si, ze to tak nie je. Lebo ano zacalo sa to viac medializovat. Ale na problem je poukazovane uz viac rokov, len to nikto nemal zaujem riesit a bagatelizovali to. Zijem na Liptove, od narodenia v okrese RK a v okrese LM asi 10 rokov. V RK pred niekolkymi rokmi zacali medvede zchadzat dole, ako zijem v LM na dedine asi 5 rokmi sme zacali pocitovat problem s medvedmi, na okraji dedin medvede napadali ovce a vcelstvo. Pred 3 rokmi nam zacali chodit po dedine, nikto to neriesil len ze davajte si pozor. Ako si mam dat pozor ked idem rano peso na bus? A riesenie proste ziadne, pride zasahovy tim odplasi medveda ( ak vobec) a za par dni je to odznova. A tak dalej, nedalo sa a tym noc robit lebo zakonom chranene zviera. Ale skody ludom napachane poriadne vysoke, strach ludi zijucich na dedinach.
Neviem, ako zrušiť tému, ale ak by bol niekto ochotný požiadať o zrušenie admina, budem rada.

@michaela329 mne ako donedavna zijucej pod lesom na okraji Stiavnickych vrchov situacia teda smiesna vobec nie je. Kazde rano som trpla, ci dcera nastupi na bus skor ako okolo pojde medved.