icon

Byt verzus bungalov

sonicka96
2. apr 2018

Ahojte,s priateľom s rozhodujeme nad bytom a bungalovom 🙂 zatiaľ víťazí dom ah jed bez pozemku :D
Chcela by som sa spýtať, čo budete niektorá bungalov dom, výhody oproti bytu a kde ste si ho začali stavať či cez modrú strechu alebo inú spoločnosť 🙂

selema
2. apr 2018

@sonicka96 určite dom. My bývame od augusta v dome/bungalov a nevieme si vynachváliť. Stavali sme svojpomocne, trvalo nám to 2 roky od výkopu základov. Pozerala som na nete ten dom, čo si dala obrázok, ktorý chcete stavať. Ak môžem poradiť, myslite do budúcna. Ak plánujete aj druhé mimčo, určite pridať ešte jednu izbu a určite odporúčam niečo ako technickú miestnosť, kde môžeš uskladniť sezónne veci - taká miestnosť je na nezaplatenie 😉🙂

sasesoe
2. apr 2018

@deti95060810 no ak chces nizkoenerheticky, pasivny ci aktivny, tak dost zavisi na detailoch, takze treba zvazit, aby presiel kolaudaciou, uz su normy, nemoze byt "zla energeticka trieda". Tiez zavisi ci ma kto robit svojpomocne...je to na zvazenie a zamyslenie

sasesoe
2. apr 2018

@sonicka96 ta reklama co si tu dala - tak ak sa nemylim, to "bez pozemku" znamena cenu domu. Pozemok bud mas alebo nejaky kupis zvlast - ale nejaky potrebujes, kde budu stavat. Tiez pozistuj ako to je so zakladnou doskou atd.

mata682
3. apr 2018

Ja osobne by som urcite brala bungalov. Nie je nad to mat vlastny dom, zahradu, tu slobodu. Ak ma clovek aj pozemok je bungalov s bytom cenovo dost podobny. Ak nie, tak pozemok zaberie tiez kopu financii. To uz zavisi od kazdeho cloveka.

sipka1990
3. apr 2018

My mame postaveny bungalov a nevieme si vynachvalit mame svoj klud, zahradu stavali sme svojpomocne zo vsetkym nam to trvalo dva roky ..... Urcite z bytom sa to neda porovnat ako mat domcek zo zahradou a deti sa mozu hrat vonku, pozemok sme nekupovali muz mal vlastny pozemok a cez jednu stranku sme nasli projekt na nas dom bungalov

leeo
3. apr 2018

Jednoznacne dom. Ja by som do bytu a mesta nesla ani keby bol zadarmo

eliska13
3. apr 2018

@deti95060810 áno to beriem, ale úprimne ako často natierate bránu?raz za 3 roky?neviem tipujem.Burinu a sadenie kvetov beriem ako relax komu to vadí, tak naozaj nech zostane v paneláku.
@44janica44 renovácia chodníkov tým myslíš, že zámková sa poposuva?garáž máme v rámci domu a altánok nemáme máme veľkú terasu, ale susedia majú to viem, že každý rok natierajú, ale veď to je práca na pol dňa.

nufiatko
3. apr 2018

Zalezi na tom aky ste typ ludi .. Ja som bytova a byvanie v byte mi vyhovuje . Mame v plane za par rokov kupit chatu / chalupu , nech mame kde na vikend kde vypadnut .

harmona
3. apr 2018

Podla mna to zalezi aj od toho ako si naucena, ja mam rada dom, paci sa mi take byvanie, ale tiez ma mnozstvo vyhod aj nevyhod a to iste je aj pri byte. Musis si len zvazit, co ma pre teba viac pozitiv 😉

44janica44
3. apr 2018

@eliska13 hovorím zaleží aký velký máš dom aké materiály použíté (nie každému sa tie bezúdržbové páčia) a akú velku záhradu....... napr nam strihanie tují zabralo tento rok celú sobotu a to len strihanie tují. ked ako my o 6 ráno odchádzaš z bytu do roboty a prídeš o piatej večer .... ked ideš ešte do obchodu tak prídeš o 6 večer to akurát rýchlo navariť niečo upratať a môžeš isť spať lebo ráno o 5 už zvoní budík a to ešte nemáme deti. čiže na dom a veci okolo neho nam zostávajú len víkendy za mna jednoznačne ked maš deti a chodíte obaja do práce vyhráva byt. jasné pokial maš ako teraz dom so záhradou meter krát meter to v pohode stihneš ale tam už nevidím žiadne výhody oproti bývaniu v byte - žiadna zahrada, žiadne súkromie navyše - naopak menej súkromia lebo susedia sú hned za rohom a aj tak všetko počujú.......
aj pre mna je práca v záhrade relax či už v tej okrasnej časti alebo úžitkovej len nie celej rodine taký relax vyhovuje sú ludia čo radšej spomínajú ako boli tam tam tam na výlete a nie ako kosili a udržiavali dvor a dom....

renovácie myslím že každý materiál sa časom opotrebuje a treba myslieť že treba nasporiť na nové zámkova sa poposúva, zničí sa, fasadu bude treba tiež časom urobiť novú..... proste nič nemá životnosť večne a treba myslieť na to že treba si tvoriť určitú rezervu na renovácie.

eliska13
3. apr 2018

@44janica44 chápem, ale raz, keď budeš mať deti Ti budú pilit uši, keď prídete domov zo škôlky, školy, že chcú ísť von, hrať futbal...aj tebe dobre padne sadnúť po celom dni na dvor a pol je svetlo ešte sa zabavíte.Ja si pamatam, keď som nemala dieťa ako som kazdemu hovorila chcem byť v meste, všetko po ruke, nie nuda na dedine dochádzanie prešlo pár rokov a pochopila som.A to som bola strašne mestský človek🙂

44janica44
3. apr 2018

@eliska13 tak možno rok dva potom sa už budú chcieť hrať s kamaratmi na ihrisku a nie s mamou na dvore. ihrisko vidím rovno z obývačky - každé poobedie je na nom plno detí kedže bytovky sú do tvaru kocky kde je vchod iba z jednej strany cca 5 m nie je problém že dieťa vybehne niekam na cestu - kúsok dalej je dalšie ešte väčšie. to že bývaš na byte neznamená že nemôžeš chodiť von a vonku ten futbal hrať pokial nebývaš v nejakej panelakovej džungli. bývame na malom sídlisku kde z okna vidím na koniec sídliska a da sa prejsť do prírody, kúsok od vchodu je velký priestor medzi panelákmi kde decka hrajú futbal asi 10 ihrisk naokolo

dai
3. apr 2018

@eliska13 tak ja mam 6 a 10rocne deti a na dvore v dome ich neudrzis... ono ten dom je fajn pokial je zena na materskej a pre deti tak do 5 rokov... potom uz chcu byt vonku s kamaratmi ... ja prave kvoli detom chcem byt v byte v centre mesta - vsade blizko, skola, kruzky, kino, restauracie...netravim hodinu v aute - ale jasne ze je rozdiel ak byvas v hornej dolnej a vo vacsom meste... keby byvam v hornej dolnej tak urcite chcem dom - v tych dedinach vlastne ani pekne byty nestavaju☹

misinka0611
3. apr 2018

@eliska13 Ináč teraz tie dediny pri väčších mestách už niesu také dediny kde je jedna " samoška" a vybavené. Dosť sa to rozrastá. Konkrétne ja som bývala v dedine pri BA kde bolo viac menej všetko, malé TESCO, Metro, zmrzliny, kaviareň, langoše, fastfood, pizzerie, ihrisko, drogéria, zdravotné stredisko kde bolo všetko od obvodného lekára, cez zubára až po gyn. banky atd. Dochádzanie bolo problémové len v tých neustálych zápchach, ale tie sú tiež v mestách. Na to, že to bola dedina veľmi rozvinutá, len škoda, že som tam bývala v byte. Teraz bývam daľej od BA ale stále v tesnej blízkosti okresného mesta kde všetko a navyše to, že je okresné tak teraz mám bližšie na vybavovanie úradov 🙂 Ja sice som aj mestský typ, že rada idem po nákupnych centrách ale na druhej strane som taky typ kt. sa rad realizuje a preto sme vybrali dom, nech sa môžem realizovať na záhradke 🙂 Takú tu zlatú strednu cestu. V okresnom meste som autom do 5 min, tak je to blízko. Na druhej strane " svokrovci " bývaju v dedine kde fakt je doslova ten jeden obchod, tam by som si keby mozem nevybrala miesto na život.

mamartinka
3. apr 2018

Caute,caute.Na dobru temu som tu narazila.Tiez staviame bungalov svojpomocne.No sme v zahraniciu tak to ide troska tazsie.Hruba stavba uz je len pozariadovat nutro,dat podlahy,kurenie,eletriku natiahnut.Este dost je toho veru.Chcem sa spitat ci tu nemozte dat aj ake mate kuchyne.Konkretne z dresom pod oknom ma zaujima.A odkial robena alebo kupovana.Dakujem.

asia83
3. apr 2018

@sonicka96 Nechápem tieto bungalovy. Zastavať si skoro celý pozemok. Za pozemok platíte, za vzduch vo výške nie. Zastavajte si len menšiu časť pozemku (budete mať väčší pozemok pre deti, záhradu, bazén) a ťahajte dom do výšky. Tam je to zadarmo. Nehovoriac o tom, že na poschodí keď spíte, dole môžu aj techno počúvať, vy nič nepočujete. Proste oddelená nočná a denná časť. Pre mňa je bungalov byt bez susedov.

liv1
3. apr 2018

@asia83 to si povedala mudrost hmm. Ze hore nie je pocut? To urcite😅. a to behanie po schodoch hore dole. Ja som v takom byvala, cely svoj detsky zivot. A uz nikdy viac. Pokial je ta moznost a mozem si vybrat uz nie poschodovy urcite.

44janica44
4. apr 2018

@asia83
@liv1
Ja suhlasim s tym ze dnesne domy s mini pozemkami su ako byty. Zahrada ziadna sukromie minimalne tiez kazdy vsetko pocuje. Ja som byvala v poschodovom a teda mne tie schody vobec nevadili...sice aj na poschodie pocut hluk ale daleko menej. Vybehnut par schodov hore dole nie je taky problem dnes su ludia strasne pohodlni a aj par krokov navyse vidia ako strasnu otravu.ked uz nic ine je to aspon prospesne pre zdravie - trochu pohybu navyse ;)

liv1
4. apr 2018

@44janica44 skús si vyvrtnut členok, zlomiť nohu, alebo skús len zostarnúť. Potom sa pobavíme o tých schodoch...

44janica44
4. apr 2018

@liv1to su extremne pripady neviem ako ty ale ja nemam pravidelne vyvrtnuty clenok ani zlomenu nohu. Ale tak starka ma 80 a v pohode vybehne hore schodami. Kolegyna s vyvrtnutym clenkom a barlami chodila na poschodie do prace.... vsetko sa da ked sa chce su to extremne pripady ktore sa stavaju raz za x rokov....takze jediny problem je to zostarnutie a to si myslim ze ked clovek nevladze vyjst po schodoch tak nevladze urobit ani udrzbu okolo domu a zahrady a potom mu je lepsi byt 🙂

dai
4. apr 2018

@44janica44 yslis si zle... ja teda mam viac ludi s poschodovymi domami v okoli a vsetci nadavaju - a to su 30-40rocni ludia...
Moja mama nema cela rokov ale je chora - ma maly bungalow a zahradku v meste - krasne si to vie udrziavat ale so schodami ma obrovsky problem... osobne vyznam v poschodovom dome vidim len pri vyhladoch a moznom psychickom efekte ( na poschodi sa clovek citi bezpecnejsie ) - inak by som tiez volila dom prizemny rozlahly uprostred velkeho pozemku uprostred mesta🙂

smile31
4. apr 2018

@sonicka96 ahoj 🙂 my akurát staváme dom - bungalov, tiež sme sa rozhodovali, či byt, či dom, no keď som si predstavila, že máme kúpiť 3 izbový byt za cenu 70 000 - 80 000 eur a dom postavíme za cca 110 000 - samozrejme svojpomocne tak sme sa rozhodli pre dom, predsa len, otvoríš dvere a nevidíš malú chodbičku a dvere susedov, ďalej výhoda dvor, nemusís behať pred panelákom za dieťaťom mu za zadkom lebo tam máte hneď cestu, zahrá sa pekne bezpečne na dvore 🙂 u nás vyhral jednoznačne dom

eliska13
4. apr 2018

@dai všetci čo majú poschodový dom v našom okolí sa sťažujú, že keby ešte raz...tak bungalov.Moja mama hovorí, že vrch vôbec nevyužívajú iba tam upratuje a chodí spať.Povedala, že dole, keď kúri všetko teplo je hore a je tam na nevydržanie.
kamošky čo postavili poschodové ešte ako bezdetné zistili po narodení deti,že aj tak decká majú hračky, v obývačke a celé dianie je v kuchyni a obývačke.Povedala, že hore 3 detské izby a deti si píšu úlohy, hrajú sa dole, že tiež tam idú iba späť.....ale áno finančné to vychádza lepšie mať 2 podlažný pár tehál navyše a raz taká obytná plocha, ale .....a hore je všetko veľmi pocut
@misinka0611 škoda Ivanka je veľmi dobrá dedinka🙂
@44janica44 to zistíš, keď teda 3,5 ročne budeš posielať samé na ihrisko.

sipka1990
4. apr 2018

@44janica44 Moj nazor na velke domy poschodove je zbytocnost hlavne ak su tam schody predsa clovek ked bude mat vela rokov nebude uz tak vladat ist hore a dole po schodoch ako mlady clovek, a ked ma clovek deti casom odidu z domu a naco je dobre mat velke domy kopec vykurovania a upratovania, ja by som nechcela taky dom ani zadarmo mame bungalov a bohato nam staci aj na vykurovanie aj na upratovanie na vsetko...

bobricek1979
4. apr 2018

Určite dom my sme nestavali ake kúpili bungalov a spokojnosť kľud pohoda a hlavne ti, ako sa hovorí nikto nenazera pod pokrievku máš svoje

katren
4. apr 2018

@sonicka96 presun sa na modrastrecha.sk 😉 tam ti poradia viac...a prihlasenie mas to iste ako tu

lenkafirka1
4. apr 2018

@sonicka96 my máme Stilo ak sa chces niečo opýtať 😉

tilly
4. apr 2018

pri byvani je najdolezitejsia poloha. Za mna radsej byt v dobrej stvrti, ako dom niekde, kde lisky davaju dobru noc.
Kazdy mame ine potreby, rozhodnut sa musis sama. Ja by som napr. ani bungalov nezniesla. Dom ma mat schody, hore spime, dole zijeme. Moji rodicia maju 70 a trojposchodovy dom, zvladaju aj upratovat, aj chodit po schodoch. My mame stvorposchodovy dom (aj ked teda jedno poschodie zatial moc nevyuzivame, len pre hosti, je to zariadene, je tam aj kuchyna, aj obyvacka aj spalna aj velka kupelka) vobec nie je problem vybehnut po schodoch. Jedine, co mi na schodoch vadi, dali sme si na schody sklenene a nerezove zabradlie a to lestim skoro kazdy den...
A ak uz bungalov, tak poriadny, s garazou a uloznymi priestormi.
Videla som predavat domceky vo velkosti garaze bez tej garaze a bez uloznych moznosti (ked mas dom, potrebujes niekde skladovat kosacku a podobne veci) k tomu pozemok cca. 300 m2, tak to radsej byt.

timilv
4. apr 2018

Jedna známa mi hovorila, že jej brat má dom cez Dom snov a že nikdy viac. Že akonáhle im skončila záruka sa mu postupne začalo všetko kaziť (neviem detaily), ale proste, že už do neho museli navyše toľko vraziť, že strach. Nepozerajte len na cenu... Prebehnite si pre istotu aj recenzie, nájdite ľudí, ktorí bývajú v dome tej firmy(ideálne dlhšiu dobu), ktorú si vyberiete a choďte sa pozrieť a popýtať.
A či dom alebo byt? My sme tiež doteraz s manželom bývali v byte ale momentálne riešime kúpu domu ;) ale každému môže iné vyhovovať, to je ba Vás 😉

jana_eyre
4. apr 2018

@asia83 a ty mas dom.s poschodim? ja ano a nepoznam vlastne nikoho komu to realne vyhovuje.. hlavne pri malych detoch to neznasam.. uz len taka situacia, dvaja obleceni, spoteni vonku ich samych dat este nemozem, lebo by hned skocili do blata, obliekam posledneho najmaldsieho a ked sme uz vychystani, tak zistim, ze kazdy ma len jednu suchu rukavicu, ciste su na poschodi a ja sa musim rychlo trepat hore, neznasam to 😅😅 alebo za cokolvek - hore mame to a dole to.. milion krat sa presuvat.. tak isto vsetko z dola pocut hore.. nevraviac o tom, ze tu dozit urcite nebudeme moct, 60r svokra sa tazko vytrepe hore a ja nebudem ina v jej veku.. ja by som si uz len bungalov postavila.. ale jasne kazdy je iny a kazdemu vyhovuje nieco ine a vela ludi pride az pouzivanim co je lepsie konkretne pre neho..