Čašník si vypýtal tringelt
Zdravím,
bola som dnes na káve (iba káva) a platila som kartou. Čašník zadal sumu a keď som išla priložiť kartu, tak sa ma opýtal, či môže pridať alebo necháme takú sumu (nie moc príjemným tónom). Prekvapilo ma to, takto mi to ešte nikto nepovedal. Som študentka na VŠ a celkovo sa snažím si sama variť, nekupovať blbosti (minerálky, káva v škole, sladkosti...), žiadny Bolt atd.... táto káva bola taká odmena. 😅 preto by som vás chcela poprosiť o názor - je v poriadku, keď ako študentka nedám tringelt? Alebo je to ,, na hanbu"? Lebo ako neviem, veď áno, bolo tam dosť ľudí, ale boli 3 čašníci, a zase nepriniesol mi 10 rôznych nápojov. Na druhej strane bol ale vysmiaty, mal dobrú energiu (až na záver). Poprosím o normálne rady a názory, že či to brať ako ,,povinnosť" alebo netreba. Tringelt som nedala, už len pre tú otázku, celkom ma to aj zahanbilo pred ľudmi, čo boli za mnou. Keby ale platím, a vedľa mňa je niekto, koho poznám, tak by som ten tringelt dala, nech nie som za lakomú... Ďakujem.
@autorka podľa mňa to veľmi prežívaš. Ten časník si robil svoju prácu. Ak by mal nejaké predsudky ako Ty, tak by sa to možno hanbil aj vypýtať. Však žobrať tringelt ako žobrák nebude. Je to súčasť jeho práce a k niektorým službám už tradične tringelt patrí. Pri platbe kartou to nie je všade možné, tak Ti naznačil, že u nich to možné je. Nie je to žobranie. Kto sa rozhodne tringelt nedať, tak je to jeho slovodná voľba. So svojimi peniazmi si môžeš robiť čo chceš a nemusíš mať za to výčitky, že si socka. On za Tvoje pocity zodpovedný nie je. Má dosť sebavedomia si pýtať, maj aj Ty dosť sebavedomia odmietnuť bez výčitiek.
@ajka19 ako spoločnosť sme nikdy nemali dopustiť to, aby tringelty tvorili pracovníkom veľkú časť mzdy ako je to v prípade čašníkov a nesuplovali povinnosť zamestnávateľa adekvátne ohodnotiť danú pozíciu a nikdy by tu nevznikol tento problém. Lebo kto rozhoduje o tom, v ktorých službách sa patrí dať tringelt, ako tu niekto spomenul, dokonca je to prejav kultivovanosti 🙄 a komu už nie? Teraz budeme dávať tringelty v kaderníctve, na kozmetike, na masáži, na nechtoch, v hoteli, na parkovisku, v čistiarni atď atď atď, za každú službu, lebo zamestnávateľ platí nízku mzdu a zamestnanec to akceptuje? To aby sme si po víkendoch privyrábali na tringelty iným ľuďom alebo aby sme neboli nekultivovaní, nechodili vôbec nikam.
Dávam, keď je príjemná obsluha, ale nie vždy.
Ako sa v Cechach vravi: bez penez do hospody nelez. Dat vsimne obsluhe je zvykom aj v inych krajinach a niekde dokonca nepisane pravidlo. Casnici robia zvacsa za minimalne mzdy a tringelty su podstatnym zdrojom ich prijmov. Pri platbe kartou bud nechas drobne na stole, alebo to rovno zadavas do terminalu, preto sa to casnik pytal. Nie je to povinnost, ale slusnost.
@kp7333 prevádzkovateľ by chcel, aby to bola slušnosť. Skôr by to malo byť poďakovanie za dobrú prácu. Odmena. Predpokladám, že oni odmeny inak nedostávajú. Odmeniť ich má zákazník, ktorý bol spokojný a to má zamestnanca motivovať k lepším pracovným výkonom. Je to proste efektívny systém odmeňovania a neviem čo je na tom také pohoršujúce. Si spokojný, priplať a on to dostane nezdanené a bez odvodového zaťaženia. Mne to pripadá férové.
mňa by zaujímalo,kto rozhodol o tom,že dávať tringelt je slušnosť.
@rozculena mala sa zamestnať v gastre, to je ako prečo má niekto taký plat a niekto iný
@rozculena verím tomu, že ten kto to vymyslel je sám veľký žgrloš.
Ak nemám na tringelt (alebo nechcem dat), nejdem ani na kavu. Nie je to povinnosť, ale hanbila by som sa jak pes. Inak kavu pijem doma.
@rozculena nikto nerozhodol. Je to proste praktický systém odmeňovania v službách. Keď sa človek pascujúci v službách posnaží viac, tak by mal byť zákazníkom viac odmenený.viac zarobiť. Chápeš?
@anketkarka nie je prakticky a nie je ani spravodlivy... ak katka v office dostane 50EUR navyse k platu, zdani sa jej to a vsetko.. zatial co casnici co nazbieraju do vacku.. nezdania nic. Ake efektivne? prakticke?
ja to beriem = ak niekto chce da, ak nie neda. Ak som spokojna a mam na to dam. AK by som na to nemala, tak pekne podakujem a zaplatim za skonzumovane.
A ked sa dnes zamyslite nad tym, tak aj to je uz dost = proste ak si mam vybrat ako podnikatel, ci ma prist zakaznik a najest sa u mna a nenechat tringelt, tak nech pekne pride = mozem byt totiz rada, ze ku mne ludia chodia. SU restiky kde sa biju o kazdeho zakaznika a ked sa clovek prejde mestom, su zvacsa prazdne alebo polopraznde podniky vsade.
A pre tie, ktoré svojim kaderníčkam, nechtárkam, kozmetičkam, .... nedávate tringelty, tak ich nútite si tú odmenu pre seba ,,dopočítať" v cene, ktorú vám napočítajú a vy jej tak nemáte ako dať na javo, že ste boli teraz spokojnejšie viac. Keď príde klientka, ktorá im ten tringelt dá, tak jej radšej najdú termín, keď bude mať plno. Vy si budete musieť počkať dlhšie.
Chybou je, že majú blbý terminal a musia sa zakaznika pytať, či dá tringelt. No trapas.
Som zvyknutá, že tringelt nabieha ako prvý a ako zakaznik si volím percento, zadávam vlastnú sumu, alebo volím možnosť bez tringeltu - to len vtedy, keď ide o fast food reštauraciu, kde ma nik neobsluhuje.
Na Slovensku je zvyk zaokruhlovať, tak je to vždy len pár centov, to hádam nezrujnuje nikoho, to som normalne zaokruhlovala uz pred 30. rokmi ako študentka strednej školy.
@simca06022011 je spravodlivý a praktický. Ten zakazník najlepšie vie ohodnotiť, či si ten časník zaslúži sprepitné teda odmenu. Načo by ho odmeňoval majiteľ a musel by steiehnuť či je lepší Peťko alebo Paľko. Takto sa aj zamestnanci snažia lepšie. A pokiaľ ide o to, že to majú nezdanené, tak predpokladám, že aj Ty by si sa potešila, keby Ti mohol zamestnávateľ poslať odmenu v čistom a nie časť zaplatiť štátu.
@lilope mala by som vždy keď niekomu v práci odpisem na mail pridať do odpovede QR kód s IBANom 😅
@strawberry0797 nejde o to, či na ten tringelt nemám alebo ho nechcem dať. V úvode som písala, že sa snažím nemínať na blbosti, pre mňa je to aj ten tringelt (aj keď to niekoho možno rozhnevá), hlavne, keď to súviselo s touto situáciou. Áno, tá káva bola možno zbytočný rozmar, ale psychicky som ju potrebovala - posledné týždne/mesiace pijem tak akurát čistú vodu a lidlacku kávu na intráku, rozhádzaný spánok, proste niekedy sa chcem cítiť znova ako človek a to kapučíno s penou znelo fajn. 🙂 Od budúceho mesiaca to už bude ok (finančne), ale aj tak, prečo by som na tú kávu ísť nemohla? On mi ju neurobil zadarmo, zaplatila som za ňu asi 3e, jediný môj prehrešok bol, že som asi nedoplatila to, že mi ju doniesol, alebo ja neviem. Keby bolo na tom terminále rovno napísané, že mám ja zakliknúť napr. koľko % chcem dať, tak v poriadku, ale keď za mnou stáli ľudia, tak čo som mala povedať, aby to nevyznelo blbo? Že dajme 20 centov? Na západe? No už teraz mám pocit, že by ešte viac prekrútil očami. Fakt netuším, aký tringelt sa očakáva za 3e kávu, môžete prípadne poradiť.
@bonboniera hlavne keď si slušná a príjemná, lebo to je asi bonus navyše, nie štandard. 😉
@anketkarka ale v čom je taký rozdiel medzi službami? A taká upratovačka nerobí službu? Kuchár nerobí službu? Školník nerobí službu? Pracovník na úrade nerobí službu? Prečo tam sa nedáva tringelt,na dokonca by ti bolo divné,keby dáš peniaze v banke,lebo boli milí.Ba ešte by sa to bralo ako uplatok.
A byť slusny, príjemný a milý je úplne bežné a má to byť automaticky pri kontakte s inými ľuďmi.
Každy robí svoju prácu a za ňu má dostať plat. Nie "očakávať"niečo navyše.
.
Autorka Normálne povedz že sumu nechať tak alebo povedz že teraz nechať tak, zaokrúhliš nabudúce. Mne viac vadilo napríklad v MC Donalds kedysi ked mávali také zbierky a priamo pri objednávke sa predavačka opýtala, či môže zaokrúhliť pre nejaké chudobné deti alebo choré deti a podobne. Ja teda radšej si vyberám sama akej organizácii prispejem, nie takto nútene, tak som normálne povedala, že dnes nie. A to bolo blbšie pocitovo, lebo tu neprispeješ čašníkovi, tam priamo neprispeješ nejakej charite čo to potrebuje... Teraz objednávam cez kiosky, stále to núka možnosť zaokrúhliť na charitu, ale nerobím tak a je to iné ked to kliknem len stroju ako odmietnuť priamo predavača.
Možno sa hanbil a preto ten tón. No ale k veci nie je to hanba. Každý ako chce a na čo má. Za kávu tringelt je asi moc opovážlivé pýtať. Ale tak skúsil, za pokus nič nedá.
@marsmykkok no veď jasné. Keby to bolo na obrazovke, sama si zakliknem napr. 5 -10%, vypočíta mi to tých pár drobných, okej, neriešim. Ale za mnou stáli ľudia, ktorí išli tiež platiť, možnosť s % tam nebola, opýtal sa to nahlas a ja som mala odpovedať nahlas tú sumu, pred nimi. Ja mu to nevyčítam, skôr to bol len nekomfort celkovej situácie. To je celé.
O tom, či dávať tringelt alebo nie, sú milióny tém. Skôr má zarazilo že ten tringelt si vypýtal sám čašník. Zažil som niečo podobné, stál som pri bare a jedna buchta chcela platiť kartou. Čašník sa jej spýtal či má do toho započítať aj tringelt. Ona mu povedala nie. Ja by som tiež povedal nie. Prišlo mi to od neho drzé.
Ja tringeltom u nás na Slovensku nerozumiem. Nie sme predsa v USA, čašníci na Slovensku majú svoju výplatu. Ja za svoju prácu tringelt nedostávam (pričom je psychicky dosť náročná), prečo by mal byť gastro biznis výnimkou?

@lienka.7 lebo sa ráta, že zarobia na tringeltoch a mzdu majú smiešnu. Ale zase profesionalita by mala byť a ľudskosť. Nikdy nevie čašník že ten človek čo príde na 1 kávu nie je študent z chudobnej rodiny alebo matka samozivelka alebo chorý človek s nízkym ID čo si takýto "luxus" dopraje dvakrát ročne a tých 50 centov by mu chýbalo napríklad na večeru. Ale zase ak niekto urobí utratu za 20 eur a dá si kávu, koláč, pivo, vodu a nenechá ani cent a pričom čašník sa snaží to je už prejav držgroša.