icon

Celoročné pneumatiky: Sú vhodné aj do zimy?

17. nov 2023

Ahojte. Používate niekto celoročné pneumatiky aj do poriadnej zimy? Jazdím do práce krátke trasy 2km tam a 2 späť) a zvažujem, či je potrebné pneumatiky prezúvať alebo dať celoročné a mať pokoj... . Máte niekto skúsenosti s celoročnými? Na rôznych fórach sú názory rôzne...zaujíma ma hlavne názor tých, čo s nimi majú nejakú skúsenosť. Pekný deň všetkým 🙂

tilly
17. nov 2023

Prepáč, preto sa pýtam, či nemáte chodníky...

miusa00
17. nov 2023

Ja ked som v minulosti jazdila malicko, tak som celorocne jazdila na zimnych.

autor
17. nov 2023

@tilly neozaj nemáme ... A aj deti sa bojím v zime pustiť samé kráčať po ceste, v lete zas lietajú na autách ako šarkani.. 😐

tiezjedna
17. nov 2023

@mima1608 Kedysi a dnes? Kedysi, keď auto mala každá možno tretia rodina a nie každá rodina dve ako dnes? Kedysi, keď maximálna rýchlosť bola 120 km/h, aj to len u pár vyvolených značiek, ktorú mal jeden z desiatich?? To myslíš vážne??🙄 Btw. autosedačku tiež nemáte? Ani sa nepútate? Lebo to ľudia kedysi tiež neriešili a prežili to v zdraví🙄

gabrm
Autor odpoveď zmazal
nepic
17. nov 2023

Takto ti napíšem,autobusy a kamióny sa neprezúvajú na zimné/letné,jazdí sa na takzvaných celoročných pneu a nemyslím si,že zvlášť kamión najazdí málo kilometrov za rok. Niekedy treba len viac zdravého rozumu,ako kvalitné a zimné pneu. Keď prší,idem jednoducho pomalšie a keď sneží tak ešte pomalšie. A chvála Bohu,za mojich 50+ rokov som vždy došiel v poriadku domov.

hefo
17. nov 2023

V nížinatých oblastiach celoročné gumy úplne stačia. Najviac na bezpečnosti jazdy aj tak robí hlava vodiča.

Na jednom aute (malom) máme celoročné, na druhom mám dve sady pneu na diskoch, ale to tiež len preto, že s novým autom som dostal len letné, a nedávalo by zmysel prezuť ich na celoročné a letné vyhodiť - tak som kúpil zimné aj s diskami a prehadzujem si to sám. Kto má jedny disky, tak na prezúvaní letných na zimné a späť pri dnešných cenách servisu zaplatí majlant.

123juno
17. nov 2023

Ja prejdem denne 20 km a jazdím celý rok na zimných. Poradil mi to automechanik v servise, keďže jazdím krátke trasy.

tilly
17. nov 2023

Daj si do Google testy celoročných pneumatík. Na nejakej moto tv robili veľmi rozsiahle testy.

mima1608
17. nov 2023

@tiezjedna pletieš hrušky s jablkami. Maximálna povolená rýchlosť mimo mesta je 90, v meste 50, na diaľnici 130 (tú diaľnicu veľmi málo ľudí jazdí pravidelne). Takže sa budem opakovať, môžu byť na aute obuté NAJ NAJ NAJ gumy aké kedy vyrobili, ale keď je debil šofér, nezachráni ho nič. A práve preto, že dnes má aj 2 autá jedna rodina, tak tie letné/zimné pneu sú biznis ako šľak.

nikha2809
17. nov 2023

Môj muž má maličký pneuservis.V živote by mi nedovolil mať celoročky, vraj je to totálna blbosť a to teda na mne určite zarobiť nechce keďže financie máme spoločné 😃

eviann
17. nov 2023

My sme nase dve auta dvakrat rocne prezuvali, zimne, letne, vlacit to, u mechanika sme nechavali za prezutie 1,000 dolarov. Niekolko poslednych rokov sme presli na celorocne Micheliny, zijeme na totalnej nizine, robotu mame 8 km a ked su cesty zle, ostavame doma. Za mna celorocky ano.

darina77
17. nov 2023

@miusa00 presne, ja mám celý rok zimné pneumatiky

simsalabim
17. nov 2023

Ja som dlho auto prezuvala, ale prestalo ma to bavit - skladovat pneumatiky, naklady, cas. Jazdim v podstate iba na rovine v BA, som spokojna. Kupovala som ich podla testu ADAC. Zimne vsak mam odlozene pre strycka prihodu, ak by daktore z deti chcelo ist mojim autom na hory.

duunlo
17. nov 2023

Tu to zase bude rad preco celorocne nie, lebo 9 z 10-tich “odbornikov-kamaratov” a kolegov ich neodporuca. Treba si uvedomit, ze je rok 2023, pneumatiky su uz na inej urovni nie ako niekedy. Tvrdit, ze celorocne su zle a letne, zimne dobre je asi taka blbost, ako tvrdit ze Michelin je horsi ako Goodyear. Keby, ze byvam v BA tak sa vobec neobavam celorocnych pneu. Ja viem ze ked je v BA 5cm snehu tak uz sa to poklada za snehovu kalamitu, ale zimne mi budu na lade tak prd platne ako aj hocake ine. Je to proste lad, ze nemam brzdnu drahu 30m ale 22m mi je v meste aj tak nanic. Kto nevie jazdit a prisposobit jazdu podmienkam, tomu nepomozu ani hroty.

tiezjedna
17. nov 2023

@mima1608 úplná blbosť čo píšeš. Lakomstvo na úkor bezpečnosti.
@eviann keď sú cesty zlé, ostávate doma - tak to máte super, že môžete. Realita väčšiny ľudí, zvlášť tých, čo rozvážajú deti, cestujú do práce (a nemôžu zostať doma) je niekde inde😉
@duunlo na ľade ti budú k prdu akékoľvek pneumatiky. Na snehu, zvlášť mäkkom snehu ti správny dezén môže zachrániť krk aj v BA. Alebo niekomu inému.

alex2018
17. nov 2023

Neviem ci je dobry napad sa pytat na mamickovskom fore na pneumatiky 😬😬
Skor by som to nechala na chlapov 😉 moj muz kupil minuly rok celorocne Michellin crossclimate, sme spokojni- maju dobre hodnotenie, na jazdenie v BA stacia uplne, boli sme aj lyzovat vo Vratnej, tiez v pohode. Ak nebyvas niekde na Orave kde su zaveje tak su celorocne dostacujuce. Dokonca maju lepsie vysledky v testoch ako niektore zimne 🤷‍♀️

duunlo
17. nov 2023

@simsalabim pozor len na to, ze ked ich budes dlho skladovat, tak ich radsej vyhod. Stvrdnu a budu dost nebezpecne pre pouzitie.

duunlo
17. nov 2023

@tiezjedna a co je ten spravny dezen? Kazdy vyrobca a kazdy model ma iny a kazdy si mysli, ze ten jeho je najlepsi a pritom to nie je pravda. Ja som tiez raz kupil vyhercu zimnych pneu podla ADAC testu. S kludom anglicana mozem prehlasit, ze horsie pneu som v zivote nemal obute na aute a to take Barum a Matador sa mozu skryt. 🤣

duunlo
17. nov 2023

@nikha2809 tak prezrad preco celorocne pneu nie? Ze niekto prezuva pneu a objednava ich podla velkosti z velkoskladu, neviem ci to z cloveka robi odbornika.

yoxinka
17. nov 2023

Máme celoročky na jednom aute. Keď je chladnejšie, mrzne, radšej beriem auto číslo dva, lebo sa nám už
stalo, že muž došiel domov peši a auto odparkované pod kopcom, lebo proste na celoročkách nevyšiel. Auto sa aj na slabšie zamrznutej ceste správalo veľmi nepredvídateľne. Je to veľmi nebezpečné. Podotýkam, sme z BA, žiadna Orava.

tiezjedna
17. nov 2023

@duunlo ide o hĺbku dezénu/drážky. Čím hlbšia, tým na snehových podmienkach účinnejšia. Logicky nemôže celoročka na snehu fungovať ako zimná. Celoročná pneumatika je na snehu čistý hazard bez ohľadu na to, ako zdatný je medzičlánok medzi sedačkou a volantom.

egonsk
17. nov 2023

@yoxinka No neviem si predstavit ake to mate auto, ja som v BA na letnych kedysi vysiel bez problemov aj hore na dlhe diely, aj na kramare, aj ku vezi, proste vsade. Ale ak mas tie celorocky uz jak slicky, resp. 1.6mm a mensi dezen, tak to uz chapem, ze moze byt problem ked je sneh a clapkanica. ;) V BA je len par velmi vynimocnych prijazdovych cesticiek, ktore aj pri silnom dazdi vyzaduju dobre auto, gumy aj vodica, no podla nich by som nesudil zvysok.

nikha2809
17. nov 2023

@duunlo môj muž neobjednava nič z veľkoskladu ale nevadí, okrem toho je aj vyučený automechanik a venuje sa tomu celý život.A že prečo?Poviem ti úprimne, ani moc netuším, raz mi to vysvetľoval, ale ja takéto veci počúvam jedným uchom dnu druhým von, takže tak..Okrem toho, žijeme na strednom sk. nie v ba a u nás ešte stále zvykne v januári nasnasnezit a mrznúť do konca februára, marca

katarinaforever
17. nov 2023

Ahoj mám celoročne gumy a neviem si to vynachváliť !🙂 jazdím len po Ba a občas na horehronie a nikdy som nemala žiadny problém ani kolíziu. Sami mi to v pneuservise odporučili -dokonca môj kolega zo švajčiarska mi tvrdil že u nich väčšina jazdy na celerockach ale kvalitných. Samozrejme záleží ako jazdis a kde jazdis. Neboj sa toho

veronicka1901
17. nov 2023

My sme mali dve sezóny celoročné kvalitné pneumatiky a nemôžem povedať krivého slova. Zimy už veľmi dávno nie sú, čo bývali. A jazdíme len po meste, cesty sú vždy upravené.
Ale máme odložené ešte aj zimné na diskoch, ak by náhodou.

yoxinka
17. nov 2023

@egonsk
Áno, to je pravda, je to malinké auto, VW UP. Ale autorka tiež nepíše, na akom aute jazdí, teda, nezaregistrovala som. Možno tiež take malé prdítko a to je ozaj problém.

sisaka
17. nov 2023

Muž má veľké, ťažké auto (Mercedes, to pre tie, čo si myslia, že len chudobní chodia na celoročných) a má na ňom celoročné pneumatiky. Žijeme
v Kanade, haldy snehu mávame aj v meste, ľad je úplne bežný, lebo pod -20 už ani soľ nepomože, aj chodíme lyžovať do hor. Absolútne bez problémov.
Ja na mojom aute prezuvam, mam sedan, all wheel drive (BMW) - také ľahké auto úplne inak “sedí” na ceste, aj v zákrutách, takže ani nerozmyšlam nad celoročnými.
Čo sa týka ľadu, tam nepomôžu ani zimné.

Keby som žila na juhu Slovenska by ma ani len nenapadlo dávať zimné pneumatiky, celoročné úplne bez problémov.

zuzanaete
17. nov 2023

Prosim, co mate celorocne pneu, tak ich obcas date poprehadzovat a vyvazit? Lebo nie vzdy sa pneumatiky opotrebuvavaju rovnako. Dakujem

duunlo
17. nov 2023

@zuzanaete ked sa neopotrebuvaju rovnako, je potrebne skontrolovat geometriu na aute.