icon

Cestujú vaše deti autobusom alebo ich vozíte do školy autom?

1. sep 2022

Dobré ráno,
Mám otázku náš 2,5 ročný syn nastupuje od septembra do škôlky. Ja do práce kde začínam 07:30 a končím 15:30 ak nebude práca naviac teda niekedy budem musieť ostať nadčas ja mám deti z predchádzajúceho vzťahu druhý stupeň ZŠ, tie cestujú autobusom (bývame na dedine). Sú samostatne tak su naučené čo sa cestovania, školy týka a pod. Môj muž ma dieťa z predošlého vzťahu od septembra bude piatak resp tiež druhý stupeň. Chlapec zahlásil, že cestovať do školy autobusom nebude, aj jeho mama mu tak povedala a muž ho má voziť do školy autom. Vysvetľujem mužovi, že druhý stupeň nemá družinu či bude stále priepustku brať a druhá vec, že čo s malým, keď ja nebudem môcť lebo ostanem nadčas kto ho vezme zo škôlky tak najprv srandoval, že škoda, ze nieje chodník cez celu trasu mohol by chodiť sám (škôlka je vo vedľajšej dedine) a potom, že malý ostane v škôlke kým ja nepôjdem z práce on sa totiž musí v prvom rade o školáka postarať a v škôlke sa malý zahrá. Lenze riaditeľka nás na stretnutí upozornila, aby sme takýchto malých brali čo najskôr o 15-tej max 15:30 tak ja neviem som mierne nasrata na muža a nechápem prečo by chlapec nemohol chodiť autobusom ako moji, alebo kopec inych detí.

markus1
Odpoveď bola odstránená
mpg
1. sep 2022

Ideálne by bolo tento rok ho začať voziť a postupne napr. od mája budúceho roku ho už začať učiť autobusom.

ukulela
1. sep 2022

Rano odviezt ako dotetaz. Poobederiesit tak, aby to neobmedzovalo rodinu. Ak odmieta bus, mozepickat u mamy, kym po praci po neho otec pride? Je ine chodit v skupine ziakov spolu skolskym busom a ine prestupovat, cakat, ci stresovat.

zuzanockamt
1. sep 2022

Autorka:
Určite by som nechala muža, nech dieťa zo začiatku vozí. Aspoň ráno. A keďže si to želá dieťa aj jeho matka. Je to mužovo dieťa, také isté ako vaše. Časom ho zvykať na cestovanie busom. Ak by tam nebol prestup, bolo by to iné. Keby sa jednalo o tvoje dieťa, tak by si s vozením nemala problém. Nuž žiješ s rozvedeným, bolo treba počítať s obmedzeniami.
Moje dieťa začínalo samé chodiť busom v 2.triede, ale to bolo v rámci mesta a len 3 zastávky.

autor
1. sep 2022

@ivana11155 Necestuju do vedľajšej dediny, ale do mesta a tam majú ešte cca pol hodinu pešo do školy. Ja sa potrebujem na muza spoľahnúť, že keď budem musieť ostať v práci, že malého zoberie, alebo zanesie do škôlky, asi keď budem odchádzať z práce skôr v skúšobnej dobe dlho si prácu neudržím

namornicka
1. sep 2022

Tak ved mate na vozenie/odprevadzanie v podstate kazdy jedno dieta na starosti, ty maleho a muz piataka. Mne sa to zda vyrovnane. Ti piataci to je taky vek, ze niektori su uz samostatni a niektori menej, to treba posudit individualne. Ked mlady nechce busom, ja by som na zaciatku do skoly vozila a postupne to smerovala tam, ze bude chodit sam. Vyzdvihovat nie, ved ked nema druzinu tak to ktory rodic moze byt kazdy den o druhej v skole? To ani technicky nie je mozne, az na par vynimiek. Malickeho zo skolky vyzdvihnes po skonceni tvojej pracovnej doby, ak sa stane, ako pises, ze budes musiet ostat dlhsie, ak to bude obcas tak nikto sa z toho nezblazni, alebo vyzdvihne muz, dokedy ma pracovnu dobu?

abbey1
1. sep 2022

Ja chcem ja chcem ja chcem. Čo tak pocuvat aj manzelovo ja chcem. Keď doppsial vozil, aky je problem vozit nadalej, ked manzel s tym zjavne problem nema.
Ja som piatacku do skoly vodila. To som ja a moje deti. A moze mi 1000 matiek napisat, ze oni to maju inak.
Ved kludne moze manzel nalozit jedno I druhe dieta a urobit zastavku v skolke I skole.
Chceli ste striedavku, tak teba ppcitat I s takymito vecami.

autor
1. sep 2022

@zuzanockamt to nie je o tom..."moje tvoje" mne ide o to aby mohol zo škôlky vybrať, alebo zaniesť, keď ja nebudem stíhať. To je všetko. Poobede si neviem predstaviť ako chce vyzdvihovat chlapca, keď ma vyučovanie podľa rozvrhu do 13-tej to bude stále odchádzať z práce? Ako to robíte, keď vyzdvihujete staršie deti ? Odchádzate každý deň z práce?

zuzanockamt
1. sep 2022

Autorka:
Tak nech chlapec ostane u matky poobede, kým príde otec po neho. A na mieste jeho matky by som trvala na zrušení striedavky, keďže dieťa to stresuje (nútia ho cestovať busom a u matky má školu blízko).
Moje dieťa chodí domov samé a mladšie som z jaslí vyzdvihla po práci, od septembra ide do MŠ. Manžel pracuje na smeny, on deti vyzdvihovať pravidelne nemôže.

simca06022011
1. sep 2022

Dcera cestuje od konca 3rocnika sama, bez problemov, z dediny do mesta a spat. Ziadny problem s tym nema. Prave naopak. A ani riaditelka nema co ziadat aby ste chodili do skolky po deti o 15tej,lebo.. neviem co. Ak skolka funguje a nevychadza vam to, tak proste tam moze byt. Zaujimav eze ziadne individua nestretava :D Niektori rodicia by deti naozaj do bubliinkovej folie zabalili a nepustili z oci, a potom tu mam revajuce 11-12r dievcata na prespavacke, lebo nevydrzia bez mamy, maju problem si cestou zo skoly kupit aj tuhu do pera v papiernictve pri skole. TO je priam na smiech :DD Dceru vozime ak mame cestu rano/poobede, ak je zle pocasie (na zastavku to ma pesi 600m v dedine, rano v tme, a v meste tiez musi ist dost cez centrum pesi)
Co sa tyka vozenia toho syna, nech sa strieda s ex. Preco on ho ma vylucne vozit? Lebo ona sa rozhodla?
CO as tyka vyzdvihovania zo skoly, a rozvoz na kurzky/domov.. ano odchadzala som v tom 1-2-3rocniku z prace a potom sa vracala alebo dokoncovala doma veci, na figu cely praovny den, som rada, ze uz to obdobie je prec.

simca06022011
1. sep 2022

@zuzanockamt presne ak matka byva pri skole, tak ta streidavka je somarina. Otec si moze bravat syna cez vikendy atd

namornicka
1. sep 2022

Aku ma tvoj muz pracu zeby mohol takto kazdy den odchadzaz z prace? Bud uz velmi vysoka pozicia ze moze robit v ramci dna kedy sa mu da, alebo podnikatel. Predpokladam, ze nie zamestnanec co robi od-do. Ale k tvojej otazke. V piatej triede pride na pretras tema “co s detmi poobede”, kedze nemaju druzinu. Deti spoluziakov co byvali na dedinach a skolu mali v meste si rodicia bravali do prace (v tom meste) poobede. Tam prisli busom, robili si tam ulohy, isli odtial na kruzok a podvecer vsetci spolu domov. Alebo decka ostali vonku po skole, este v septembri ci oktobri a potom ich rodicia brali z ihriska. Rozne to riesili.

zuzanockamt
1. sep 2022

@simca06022011 No asi tak. A keď si to otec nevie zabezpečiť a na striedavke trval, tak by som ani prstom nehla, aby som mu to uľahčila (závisí aj od dôvodu rozvodu 🤭). A určite by som hneď vybavovala zrušenie striedavky a nie takto vláčiť chúďa chlapca.

macko_usko222
1. sep 2022

@simca06022011 to ty zijes asi v bublinkovej folii ked si ziadne individua nikdy nestretla🙂

autor
1. sep 2022

@zuzanockamt Chlapec chúďa nie je. Jednoducho dospeláci sa nevedia dohodnúť. Ja nemám nič proti vozeniu. Ja osobne prácu potrebujem, rada by som si ju udržala a keďže to, že riaditeľka MŠ stanovila pravidlo, aby sa deti bravali o 15-tej a ja jediná som sa ozvala, že to asi nestihnem..tak mi odvrkla, že teda 15:30 max. Čo mám robiť už som aj rozmýšľala, že budú moji starší vyzdvihovat ale to by museli vystúpiť v tej dedine zobrať malého a s ním čakať na ďalší autobus

andrejka1974
1. sep 2022

Neboj po týždni zistí že nemôže ísť pre neho o 13.00 a tvoje bábätko vtedy spí tak to nepôjde mne syn chodil od tretej triedy sám autobusom do školy a zvládal to v pohode a staršia dcéra chodí tiež od štvrtej triedy je to len lenivosť dieťaťa a ráno ho ako chce voziť keď školský klub v piatej triede nie je toho nechá čakať pred školou do 7.40

jaskolka
1. sep 2022

Ja som z toho celého trochu "jeleň". Proste raz keď chlapec konci o jednej a nemá už družinu a cestovať busom nechce, a manžel robí povedzme do 16.00,tam ho vyzdvihovat a voziť nemôže. Bodka. Co tam chcete riesit? Jednoducho musí bud ísť k mame (alebo zrušiť striedačku) alebo sa naučí chodiť busom, či chce, alebo nechce.
Malý syn 2,5 ročný nemôže chodiť sam domov, to je tirz hádam jasne každému. Čiže keď ty nebudeš môcť v robote a muž áno, tak jednoducho pôjde po menšieho syna on a môže sa aj na hlavu postaviť. Starší si musí v ten deň poradiť inak, lebo je starší a to je tiež rodičovská (vaša) povinnost ho na to pripraviť a naučiť že nie vždy pôjde všetko tak, ako on chce.
Ci akože čo? Mladší bude sedieť po záverečnej v školke, lebo 11 chalan nevie (nechce) sadnúť na autobus?

zuzanockamt
1. sep 2022

Autorka:
A to na striedavke trvala matka dieťaťa či otec dieťaťa?
S MŠ by som si starosti nerobila. Žiadne také pravidlá neexistujú. Dokedy je MŠ otvorená, dovtedy tam dieťa môže byť.

sense
1. sep 2022

No ale ak bude otec syna vyberať o jednej z prace tak nebude pressa problém o tretej vybrať malého, ci ako si to otec predstavuje pôjde o jednej z prace pre syna, dovezie ho domov a o druhej pôjde späť do práce?
Neviem co máš ty za prácu ale ak budeš občas musieť ostať dlhšie tak starší môžu vybrať mladšieho občas, občas ty, občas otec a je po probkeme

mpg
1. sep 2022

@jaskolka Ale toto je zložitejšia cesta, že piatak by mal ísť autobusom s prestupom? do mesta a tam má ešte pol hodinu pešo zájsť do školy. To by som sa nepoľahla, že to zvládne, keby išiel s nejakou skupinkou detí, ale sám. To ešte treba voziť a ideálne by bolo, keby po škole išiel k mame (čo má blízko). Toto sú tie naviac problémy, keď si zoberie rozvedeného muža, často je to nie ľahká vec zladiť.

autor
1. sep 2022

@zuzanockamt muž chcel striedavu, ale to je už iná téma

autor
1. sep 2022

@mpg on ma od zastávky ku škole 5minut pešo
Moji cestujú autobusom a musia ešte pol hodinu šľapat pešo do školy..

macko_usko222
1. sep 2022

u nas v meste, v ZS ktoru navstebuje moj syn je normálne pre 5ty rocnik ešte školský klub.

zuzanockamt
1. sep 2022

Autorka
Nuž keď chcel striedavku, nech sa snaží. Skomplikoval život všetkým.

abbey1
1. sep 2022

A doposial ten chlapec chodil ako do skoly? Ak ho manzel vozil, neviem stale, kde je problem, aby sa v tom pokracovalo.
Nuz to je tak, ked v jednej dedine byvam, kazde dieta v inom meste v skole.
Uprimne sa necudujem matke ani chlapcovi. Mat skolu pod nosom doma a zrazu niekto chce, aby som cestival s prestupom hore dolu, riez by som nebola nadsena.
Je rozdiel vybehnut z domu 7:45 a o 7 napr. Hlavne ked to nie je nutne.

jaskolka
1. sep 2022

@abbey1 ja som pochopila tak, že do štvrtého ročníka bol poobede v družine a potom ho bral otec autom, ale teraz už družina nie je.

jaskolka
1. sep 2022

Autorka, ale keď ma len 5 minút peši od zastávky, tak preboha, kde je problém? Lebo napísala si to tak, akoby tento chlapec má prestúpiť a ešte aj potom 30 minút peši. Čiže on ma priamo spoj a 5 minút od zastávky ku škole?

veronikaszabova
1. sep 2022

@jaskolka ma spoj s prestupom a skolu 5min od zastavky.
Jej deti priamy spoj a skolu 30min od zastavky

autor
1. sep 2022

@abbey1 Veď on ide do piateho u nich v škole nie je družina...v piatom teda. Doteraz ho vozil. Inak on chcel, že bude odchádzať cez robotu a potom sa vráti aby to dorobil..a ten týždeň čo u nás chlapec nie je chce si samozrejme dorobiť to čo nestihne takže náš syn a vozenie zostáva na mne visieť ja neviem, ale čo som sa pýtala v mojom okolí deti z druheho stupňa cestujú autobusom a rodičia su s tym v pohode

autor
1. sep 2022

@jaskolka moji majú priamy spoj a školu na druhom konci mesta takže šľapu ešte cca 30min peši za každého počasia

Jeho syn ma jeden prestup pricom čaká na prestup cca 5min a v jeho rodnom meste ma školu od zastávky 5minút