Cestujú vaše deti autobusom alebo ich vozíte do školy autom?
Dobré ráno,
Mám otázku náš 2,5 ročný syn nastupuje od septembra do škôlky. Ja do práce kde začínam 07:30 a končím 15:30 ak nebude práca naviac teda niekedy budem musieť ostať nadčas ja mám deti z predchádzajúceho vzťahu druhý stupeň ZŠ, tie cestujú autobusom (bývame na dedine). Sú samostatne tak su naučené čo sa cestovania, školy týka a pod. Môj muž ma dieťa z predošlého vzťahu od septembra bude piatak resp tiež druhý stupeň. Chlapec zahlásil, že cestovať do školy autobusom nebude, aj jeho mama mu tak povedala a muž ho má voziť do školy autom. Vysvetľujem mužovi, že druhý stupeň nemá družinu či bude stále priepustku brať a druhá vec, že čo s malým, keď ja nebudem môcť lebo ostanem nadčas kto ho vezme zo škôlky tak najprv srandoval, že škoda, ze nieje chodník cez celu trasu mohol by chodiť sám (škôlka je vo vedľajšej dedine) a potom, že malý ostane v škôlke kým ja nepôjdem z práce on sa totiž musí v prvom rade o školáka postarať a v škôlke sa malý zahrá. Lenze riaditeľka nás na stretnutí upozornila, aby sme takýchto malých brali čo najskôr o 15-tej max 15:30 tak ja neviem som mierne nasrata na muža a nechápem prečo by chlapec nemohol chodiť autobusom ako moji, alebo kopec inych detí.
Mate to dost komplikovane, ale 2prestupy je podla mna vela, vozila by som ho tiez, obzvlast ked si to zela aj matka, inak nech zrusi striedavku alebo caka u mamy do kym skonci v praci.
No a tvoje deti by si mohla zas vozit ty kedze su to rozne smery. Zrejme ich ten bus nezabije ale 30min pesi po buse je teda dost na dieta s tazkou taskou. A pri spolocnom dietati sa striedat
To muza rychlo prejde, ze odchadzat pre syna o jednej a potom sa vratit do prace, neboj. To ani neries.
Tu ide asi aj o to, že ex si kladie podmienky a ak on nebude zvládať vozenie, tak striedavka nebude?
@macko_usko222 😂🤦🏻♀️ jasne
Autorka
Tebe môže byť jedno, ako to majú iní. Ide o to, ako to chcú/plánujú rodičia chlapca a aj dieťa samotné. Už to,že každý druhý týždeň musí vstávať skôr a presúvať sa z nejakej dediny do mesta, kde by mu stačilo vstať polhodinu pred odchodom. Rodičia fakt nemajú rozum kvôli svojim vzťahom komplikovať deťom život 🤦
@jaskolka V tom pripade nechvotec rano zavezie ako doposial a popoludni moze chlapec pockat doma u matky. I ked idealne by bolo chlapec pondelok- piatok kvoli skole u mamy a je po probleme.
Uprimne spoliehat sa, ze stihne prestup a plus zbytocne cestovanie v zime, v dazdi,...do toho by sa mne nechcelo.
Inak aj u nás je ŠKD aj pre piatakov a vlani dokonca aj šiestak chodil.
Kedy odchadzaju tvoje deti z domu a kedy bude musiet aj tento maly, aby stihali skolu?
@abbey1 Doma u mamy nemôže ostať, lebo keď je u nás mama mu neotvorí dvere (to je na dlhú debatu)..odchádzam by o 7-mej jemu ide bus 07:10 a mojim 07:19 len zastávku by mal na,opačnej strane ako moji..nie,je to nič hrozne pár,krát by sme s nim išli..urcite by to zvládol..inak moji od prvého stupňa cestovali na tréningy a nikdy sa nestratili ani nič podobne
Kolko sa tvoji vezu do skoly, ked stihaju bus, crstu 30 min peso a skolu zacinaju o 8?
Nejaka som zmatena. A uprimne, nezavidim tomu dietatu, ako citam tie vztahy :(
@abbey1 Píšem cca pol hodku od nas do mesta je cca 15 min. a pokiaľ si svihnu pride tesne pred začiatkom niekedy meškajú...ale tak majú na vyber 07:19 alebo nieco po 6-tej to by museli vstavat o 05:30 kym sa preberú, niečo zjedia spravia hygienu.. Inak mojich deti ti nepríde ľúto?
@abbey1 Ta posledná veta bola rečnícka otázka....
Ja neviem, tvojimbdetom zatvara vlastnybotec dvete pred nosim? Riesi ich nevlastna matka na nete? Ak ano, je mi luto I ich.
kolko rokov maju tvoje deti? a preco ako matka si im neporiesila skolu teda blizsie alebo preco ich tam neodprevadzas a neodprevadzala si ich ani ked boli mladsie? lebo keby sa bolo nieco stalo, teba riesia policajti a mohla by si ist kludne aj do vazenia.
ty si autorka tejto otazky, psychologičke?
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Ahoj, mám dcéru a manžela, ktorý odchadza z domu o 5 hod. A chodí domov o 18 hod. Dcéru som vozila autom od 3 rokov do mesta (24 km) do škôlky na 7 hodinu a chodila pre ňu + - ako ty o 15,30. Skoro vždy bola ráno prvá a chodila medzi poslednými domov, učiteľky nech si hovoria čo chcú, inak sa to nedať. Potom 1 stupeň, tiež sme chodili spolu autom, ránochidila do rannej družiny, poobede tiež v družine na mňa čakala. Vlani bola 5 tacka už bez družiny. Autobusom chodiť nechcela, bála sa. Chcela som nech chodí ráno autobusom, ja autom skôr do práce a tým pádom poobede by ma počkala len pol hodinu a išli by sme domov spolu autom. Inak poobede ani nemá spoj a nechať ju čakať 1,5 hod. niekde v meste sme nechceli. V meste je CVČ, kde funguje takzvaný klub voľného času, chodia tam práve 9,10,11,12 ročné deti. Tak som ju tam zapísala, ale ten klub je
na opačnej strane mesta, tak som ju tiez po škole zobrala autom do klubu, vrátila sa do práce a keď som skončila išla som pre ňu. V prácii to tolerovali, ten čas, čo som ju tam zobrala som si poobede nadrobila. +má 3x do týždňa rôzne krúžky, blízko klubu, tak tam z klubu odišla sama. Teraz bude 6 tacka, bola som s ňou raz autobusom, všetko jej ukázala, vysvetlila, v podstate všetko ovládala, ten strach z cestovania ju v priebehu roka prešiel. Vraj teraz už chce ráno chodiť sama, poobede nemá spoj. Klub má vybavený aj na tento rok, chce chodiť aj tam. Tak som zvedavá, ako sa zosuladime. Inak tiež som občas, výnimočné musela zostať dlhšie, vtedy zase manžel musel odísť skôr z práce a po ňu, ale to bi výnimočné.
Netlacila by som na chlapca, keď sa na to necíti a deti neporovnavala. A nerieš muža, keď si to vie zariadiť, nech ho vozí. Ty sa tiež dopredu nestresuj, možno ani nebudeš musieť zostávať dlhšie.
Zvládla som to ja, zvládnete to aj vy.
@abbey1 Ale to nema nic s "vlastná nevlastná" čim skôr sa naučia samostatnosti tým lepšie pre ne...cestovať autobusom nue je koniec sveta...skôr deti treba podporiť aby boli odvážne a nie podporovať ich v ich fobiach môj nazor
Nuž podľa toho, ako píšeš ze keď je u nás chlapec, tak mu matka neotvorí dvere, mi skôr pripadá, že tam ani nejde o to, či by bol alebo nebol dosť samostatný na cestu autobusom, ale o taky trucpodnik a riešenie vzťahov cez dieťa.
To co je za logiku že "syn je u otca," tak aj keby sa svet rúcal, tak vlastná matka ho nepusti domov? A namiesto toho, ako ho učiť samostatnosti (neverím ze je jediný, ktorý dochádza do tej školy, takze kľudne by možno celá skupina detí cestovala) ho bude ešte podporovať v tom, aby silou mocou ho voziť autom, aj keby furiky padali?
A áno, poznám decka, ktoré skutočne tak cestujú, cca to môžu byť piataci, normálne ráno asi 10 ich šlo busom na rázcestie, tam vystúpili a pekne si sadli do ďalšieho autobusu, aký ich viezol priamo pred školu. A nazad tie isté deti tak isto. V dedine totiž sme mali len po 4 ročník.
Ono "prestup" znie hrozivo, ale kľudne to môže byť proste len prejsť tri kroky a sadnúť do už cakajuceho spoja. Okrem toho, chodia tak aj starsi žiaci, takže tí ich "potiahnu" keby boli trochu popleteni, že ešte nie su si istí.
To máš pravdu, tu je jasné, že by to zvládol, ale..
no cele divne tie vztahy ale teda ja by som tiez trvala na vozeni aspon rano ak nahodou nestihne prestup a pod ale najskor by som trvala na zruseni striedavky lebo teda toto sa uplne vymyka situacii pre ktoru je urcena
Cesta autobusom este z nikoho neurobilabsamostatnu zodpovednu jednotku. Tam je milion inych faktorov.
Kazda z nas ti tu pise svoj vlastny pohlad. Za mna je zbytocne skoro rano vatavat, trmacat sa autobusom, ak netreba.
Ak nie je ina moznost, ok. Ak ta moznost je, nikto by ma nedonutil. ;)
... ú nás je umožnené deťom 5.rocnika, ktoré dochádzajú, že ešte môžu chodiť do družiny.... skúste sa informovať... nevieme, akú prácu ma manžel, aj keď teraz si predstavuje,že to bude zvládať, vracať sa do práce nadrabat.... neverím,že to bude fungovať celý rok... nie je to len pár dní. Keď tak ho nechaj a uvidíš... ja si myslím, že najlepšie by bolo, keby po skole išiel k mame, keďže bývajú blízko a manžel by ho potom vyzdvihol. Netlacila by som na to ze ma sám cestovať (kvôli tomu prestupovaniu- chodia autobusy často?), ale verím,že postupne v priebehu roka to zvládne a možno aj sam bude chcieť. V tom 5. Ročníku (po druzinovych rokoch) mi to príde, že deti rýchlo dospejú...
Baby, ale vy z cestovania autobusom, aj keď s prestupom robíte akoby to bol koniec sveta a z chlapca by ubudlo.
Nehovorím, že je to šťastné riešenie, ale ak nie je iná možnosť, tak čo teraz ďalej. Mala by dať výpoveď autorka a voziť deti do škôlky a školy. 🤷♀️
To že je toto čisto chyba dospelých už nejdem riešiť, to je fakt..
Doteraz to fungovalo, lebo bola družina, ťa už nie je. To znamená, že otec pôjde do roboty neskôr, a z roboty skôr, aby stíhal voziť jedného syna a ostane deti majú smolu.
V týždni, keď nebude syn, tak majú smolu opäť, lebo bude dobiehať robotu.
Absolútne nešťastne riešenie.
Autorka tebe môže byť jedno ako to majú ostatné. Vy to máte inak a musíte sa podla toho zariadiť.
Niekto ti napísal, že riešiš len ja ja ja ja... A tvoj muž môže to isté....
Musíte si sadnúť a dohodnúť sa.
Všetky nápady si už mala spomenuté, vyzistit možnosť družiny, voziť ho alebo chodiť busom. Prípadne zrušiť striedavku. 🤷♀️
@ljzozv Keby išlo o bežnú rodinu so spoločnými deťmi,tak nepoviem ani pol slova. Poradila by som natrénovať trasu s dieťaťom a nech chodí busom.
Ale tu si otec vydupal striedavku, tak nech sa činí. Znepríjemnil život všetkým. Dosť, že tomu chudákovi chlapcovi zabezpečil novú "matku" a súrodencov navyše, ešte ho aj na týždeň vytrhne z domáceho prostredia a musí sa presúvať hore dole busmi hoci to nie je potrebné, keďže pri matke má školu hneď vedľa domu. Tak nech si to otecko zariadi.
@zuzanockamt mozno ze nebolo tak, ze si ju vydupal, viditelne su tam nejake problemy aj na strane matky, ak synovi ani dvere neotvori ak "nie je u nej". Mozno preto sa otec k nemu inak stavia, a radsje aj ked zo srandy, by radsje poslal skolkara sameho do skolky ako tohto syna...
@simca06022011 Autorka písala, že striedavku chcel otec dieťaťa.
Inak v takomto veku sa už aj dieťa môže rozhodnúť, že jednoducho na ten týždeň k otcovi nechce a nič neurobí ani otec, ani súd,ani polícia (ak ju otec zavolá). Len teda matka musí dieťa riadne nachystať a nebrániť mu ísť. Nevôľu musí vyjadriť dieťa.
@zuzanockamt chcel, na zaklade niecoho urcite. Tebe sa zda ok matka ktora dietatu neotvori dvere ked nie je "jej tyzden" ? Nejde o volu a nevolu. Mozno mu v konecnom dosledku aj s cestoanim moze byt u otca lepsie, alebo aj nie.. to nevieme. NIkde sa ani nepise, ze by syn chodil na silu k otcovi.

Hold... Ked nechce chodit busom a tvoj muz chcel striedavku, nech sa zariadi.
Mensi syn - v pohode moze byt tvoj syn v skolke dlhsie ako do 15:00/15:30, pokial skolka funguje dlhsie. Ak nebudes stihat a zrovna bude mat muz na starosti vacsieho, nech ho vyzdvihnu tvoje deti.
Riesis nieco popredu, pritom za pochodu to bude mozno bez problemov.