Cestujú vaše deti autobusom alebo ich vozíte do školy autom?
Dobré ráno,
Mám otázku náš 2,5 ročný syn nastupuje od septembra do škôlky. Ja do práce kde začínam 07:30 a končím 15:30 ak nebude práca naviac teda niekedy budem musieť ostať nadčas ja mám deti z predchádzajúceho vzťahu druhý stupeň ZŠ, tie cestujú autobusom (bývame na dedine). Sú samostatne tak su naučené čo sa cestovania, školy týka a pod. Môj muž ma dieťa z predošlého vzťahu od septembra bude piatak resp tiež druhý stupeň. Chlapec zahlásil, že cestovať do školy autobusom nebude, aj jeho mama mu tak povedala a muž ho má voziť do školy autom. Vysvetľujem mužovi, že druhý stupeň nemá družinu či bude stále priepustku brať a druhá vec, že čo s malým, keď ja nebudem môcť lebo ostanem nadčas kto ho vezme zo škôlky tak najprv srandoval, že škoda, ze nieje chodník cez celu trasu mohol by chodiť sám (škôlka je vo vedľajšej dedine) a potom, že malý ostane v škôlke kým ja nepôjdem z práce on sa totiž musí v prvom rade o školáka postarať a v škôlke sa malý zahrá. Lenze riaditeľka nás na stretnutí upozornila, aby sme takýchto malých brali čo najskôr o 15-tej max 15:30 tak ja neviem som mierne nasrata na muža a nechápem prečo by chlapec nemohol chodiť autobusom ako moji, alebo kopec inych detí.
@zuzanockamt cokolvek ekby sa stalo, ziadne dieta si toto od matky nezasluzi. Uplne je jedno ake je tam pozadie a kto bol comu na vine. Ten chlapec sa musi citit hrozne a pochybujem ze by dobrovolne ostal s takouto zenoua povedal otvoci ze viac k nemu chodit nebude, ale to teda tiez nevieme.
V kazdom pripade, toto su len nase "domnienky" len proste nemyslim, ze "nech si to otec vyzerie" je spravna politka, spravna je taka aby to celej rodine vyhovovlao a nie len byvalej. Kludne nemusi chciet chodit busom, lebo mama mu bachorky narozpravala hororove, ako sa aj tu opisuju :D alebo proste teraz nie je ten spravny cas na "nove veci u neho" lebo je toho na neho dost a prost etreba chvilu vydrzat a vozit ho.
@abbey1 Nechcem pôsobiť "tvrdohlavo" ale...
Dieťa tým, že je odkázané "samé na seba" vcas Vstat, obliecť sa , nachystať sa, nezabudnúť tašku, telesnú a pod. stihnúť autobus, vystúpiť správne...to je učiť sa samostatnosti 🙂
@zuzanockamt ono striedavka nie je vždy zla, niekedy je to, jediná možnosť chlapa aspoň na čas vytrhnúť dieťa z prostredia toxickej matky. Keďže muž deti do svojej starostlivosti nedostane, len tak ľahko.
@zuzanockamt Neboli zobraty..matka od môjho muza odišla ešte keď mal chlapec pár mesiacov...nerozišli sa v dobrom a odvtedy sa to "vlečie v dobrom duchu"
@missdiva ma jeden prestup
@veronikaszabova ano budú ho vyzdvihovat moji chlapci...vystúpia v tej dedine, kde je škôlka zoberú 2,5 ročné dieťa a budú čakať na ďalší autobus možno pol hodinu aj dlhšie (po daždi, snehu...) len preto, lebo je potrebne voziť 11ročného chlapca do školy 👍
@zuzana76 Ďakujem, poviem mužovi nech sa spýta v škole
@ibrunova bude, tu striedavku by som ani neriešila...je to u nich na hlavu do toho sa namiešam radšej
@macko_usko222 Lebo som pracovala takže chodili samy a pred tym zme bývali v meste...ako sa narodil malý sme sa presťahovali na dedinu..a prečo by sa malo niečo stať? Stale mali pri sebe mobil ak by niečo bolo mohli stále zavolať. Či v práci kolegyne, kamarátky majú deti, ktoré cestujú či vlakom, alebo autobusom nechápem čo je na tom zlé..?
Neviem čo to je za téma
@jaskolka presne to nie je až také hrozné...hovorila som mužovi nech sa s nim párkrát zvezie a hneď uvidí chlapec, že to nie je nič ťažké
Vsak napíš vek svojich detí. Myslim ze cely problem je to ze najradsej by si bola keby ten chlapec ani neexistoval a nic nepotreboval. Teraz ti kazi plany lebo tebe to nevychadza v praci. Ja by som nebrala pracu v ktorej mi nevyjdu v ustrety a casovo mi to nevychadza.
Potom tu pises o inych situaciach a porovnavas neporovnatelne. Kolko bude km cestovat vlastne ten chlapec? Tvoje deti opisujes ako samostatne, pritom ako v meste ked ste byvali, mali tu skolu zrejme za rohom a myslim vasim stahovanim ju ani nemenili a su na to cestovanie 2ja a vychadza to na par minut cesty bez prestupu a tu sa stazujes na dieta ktore je zrazu v striedavke v inom prostredi ake podla teba nesamostatne je. A dufam ze tu otazku tej psychologicke si nepolozila ty,lebo vidim tam velke problemy z tvojej strany
@macko_usko222 Mladší je siestak a starší siedmak..
Ano viem,myslela som 2autobusy. Za mna je to vela.
@macko_usko222 Vieš čo kukla som presné km je to presne 18 km
problem je ten prestup
Ad MŠ, smerodajne je, dokedy ma skolka otvorene. Riaditelka moze odporucitr mensie detu vyzdvihnut skor. Ale ak je skolka do 16, alebo 16.30, tak tam dieta moze byt dovtedy a nik ti nic nesmie povedat.
18 km sa mi na dochadzanie na zakladku zda dost. Problem je prestup. Bus moze v zime meskat, nestihne,.... tvoji idu spolu, to je ine. On tam na ten smer zrejme pojde sam. Ja by som sa bala.
@ukulela No moji majú niečo cez 10km takže tých 18km nie je veľa...nič sa nestane, keď 11roč chlapec bude cestovať do školy autobusom...neubudne z neho, rozprávali sme s mužom a on to skúsi či chlapec bude schopny sám cestovať
Nie, neubudne. No zjavne ho tlacite do toho, co nechce. Este raz, tvoji idu ako dvojica. Chodia na ten smer aj ine deti, ci pojde sam? Prestup je kde, na nejakej krytej stanici ma mhd, ci vo vedlajsej dedine na hlavny spoj? Je z twba citit, ze ty sa do toho chlapca nevies vcitit. Mna keby oco s macochou v 10r tlacili do niecoho, co si myslim, ze nezvladnem a mama do mna este hustila svoje, tak som na psycho zrela... ano, treba riesit skolkara, jasne, ale neporovnavaj tvoje deti s muzovym chalanom. To je uplne ina situacia. A je tragicke, ze to jeho rodicia nevedia akceptovat. A mimochodom, 10 a 18 je rozdiel. Je to skoro raz tolko a je tam ten prestup. Je ok, ked to skusi, ztejme sa nauci, aleja by som ho nenutila, len sa ho snazila motivovat. Tvoj direktivny postoj sa mi nepaci.
@ukulela ja myslím, že tu úraduje hlavne mama chlapca, aby ho oco vozil, keď už chce tú striedavku, tak mu to treba dať vyžrať, to si myslím. Z chlapca neodpadne, keby šiel busom. A ide tu aj o to, že o 13 by musel otec odísť z práce, aby mohol syna piataka zaviezť a potom sa vrátiť do práce. Čiže tých 18 km domov, potom nazad do práce a potom domov. Pritom mu ide spoj, ako ďalším stovkám detí.
@ukulela Chlapec ma 11 nie 10...ja ho netlacim do ničoho, muž ho na to pripravoval ešte v štvrtej triede, chlapec bol s tym celkom v pohode vravel, že skúsi neskôr to zrejme povedal mame avtej sa to zrejme nepáčilo a odvtedy nechcel už ani on..
Niekto tu radil spýtať sa či je družina aj pre piatakov tak to skúsime ako prve, ak bude družina tak ho bude muž voziť ako predtým
Ak nebude družina musí si chlapec zvyknúť sám chodiť (autobusom cestuje viac deti).
Vyučovanie začína na 8-mu a poobede končí 13:20 prevažne tak nechápem ako by ho mal muž voziť, možno iba ak da v práci výpoveď a bude voziť chlapca do deviateho ročníka
A na ten smer ako chodi chlapec do školy, ma tvoj muz prácu? Chodia tym smwrom a do toho mesta do tej skoly aj ine deti?ale ved nikto nehovori, ze by to nezvladal ale tam je ine ale..Ja by som ako mama toho chlapca s tymto komplikovanym dochadzanim do skoly sa tiez o chlapca bala. Ja sa jej ani necudujem a ktovie ako si ten tvoj vydupal tu striedavku ked s mamou chlapca neni ani rec, co za tym vsetko je.. Nasilu nic dobre nikdy nedopadlo. Nikto nehovori ze ho treba vodit do 9.rocnika,to ty tu prehanas neuveritelne. Len ten vek, nerob z neho nieco na co ma narok ako dieta a to znamena ze sa mate o neho postarat a pocuvat co vam hovori sam aj ked sa na to neciti, dat mu cas. Ty mi prides viac romaznana ako to dieta, lebo cely cas tu pises ako tebe ako tebe nevyhovuje to a ktovie co vsetko ti nevyhovuje ohladom toho dietata. Ved to vozenie mate len kazdy druhy tyzden. mat dieťa to je zodpovednost, sa mi vidi ze tu si rodicia deti narobia a potom nezvladaju a chcu aj pomaly 10 rocne aby dospele bolo uz aj a nech s nicim neotravovalo
Pozri, problemom su napate vztahy. Ja som sa pytala, ci maly nemoze ostat s mamou, ale vysvetlila si.... a velmi si zdoraznovala skolku. Ze riaditelka povedala.... ide o to, do kedy je skolka otvorena. Ak do 16.00, tak 15.55 ti nemoze slovo povedat. Moj najmladsi, a vecne posledny este s jednym kamosom. Vozime ho na 8, ale vyberame o 16, 16.15. Este s jednou mamou chodime z krajskeho mesta obe vzdy ltt. Nuz, neda sa svietit.... musite jest, co ste si navarli, ked ani skolku v dedine nemate. / to nie je vysmech/
@ibrunova ale jasne. Muzov navrh je blbost, pokial nema moznost homeoffice a podobne. Ale to nic nemeni na tom, ze dieya je v strede medzi 2 kamenmi.
@macko_usko222 moje deti (ako aj ja svojimi rodičmi) som od mala učila samostatnosti...už aj maly si sám po sebe uprace hračky, hodi prádlo do koša na pranie sám sa obuje a pod. áno môj výchovný štýl je iný to je pravda...chlapec je mamou až príliš hyčkany..držaný v bavlnke možno aj tým že ma len jeho. Všetko beriem, ale momentálne sa situácia zmenila, preto budem sem tam potrebovať pomoc muža.
Chlapec je nesamostatny v mnohych veciach, nielen v tejto. Ale to nie je moja vec on ma svojich rodičov, ktorí by ho samostatnosti mali naučiť
@ukulela tu škôlku fakt nerozumiem..bolo tam teda dosť rodičov a ja jediná som sa spýtala či vten čas o 15-tej je záväzný na vyberanie detí zo škôlky...tak na koniec mi bolo povedane, že max do 15:30 😐 dufam, že ten čas nie je ešte konečný, lebo naozaj neviem ako to budem stíhať
@ukulela že sú v tomto prípade na vine dospelí o tom potom... že každý chce hladieť len na to svoje a to ostatné prehliada, ani to sa mi nechce komentovať.
ale tebe príde úplne v poriadku obhajovať väčšieho chlapca a uľahčovať mu vo všetkom cestu, čiže ak si dupne nožičkou, tak ho jednoducho voziť hore dolu, odchádzať z roboty, dorábať si ju v inom týždni, lebo maminka /ktorá evidentne nechápe význam striedavky/ povedala?
a malý chlapec, ktorý len začína chodiť do škôlky, keď povie riaditeľka, že treba vyzdvihovať skôr, lebo tie detičky sú ešte malé a sú vytrhnuté z domáceho prostredia, od narodenia len s maminkou a zrazu na úplne cudzom mieste, tak to nie je na škodu zo začiatku ich tam nenechávať až do poslednej minúty otvorenej škôlky. Tak toto ti už príde príde cez??? Mimochodom všimla si si, že sa bavíme o 2,5 ročnom chlapcovi? ak je to škôlka, kde sú oddelené triedy, tak po nejakej hodine ich možno spájajú a ktovie ako to dieťa tak malé bude zvládať, byť s inou učiteľkou a inými deťmi sám. A predpokladám, že to je myslené len na začiatok škôlky, keď sa oťukajú, tak nikto nepovie ani slovo, že tam zostáva aj menšie dieťa dlhšie.
Syn 5,6,7 ročník cestoval autobusom s 1 prestupom v Jesenskom chodil do Rimavskej Soboty a prežil. V 8 ročníku sme zmenili bydlisko ale tiež dochádza autobusom. Dcéru vozí do školy partner aj on ide do práce zo školy ide busom
Tak ako ludia nie sme ako copy a past ako dokonale stvorenia po svete nechodíme. Niekto potrebuje viac času ale to neznamena ze z neho nebude odvazny clovek v dospelosti. Ked som bola dieťa, nemyslim ze som bola nejak odvazna ale ako dospela som pobehala svet a zila som v niekolkych krajinach EU. Nesamostatna by som bola vo vasej rodine tiez ked si predstavim vsetky tie okolnosti ktore si tu opisala. Bola by som uplne vedľa, to nie je standartna situacia v ktorej sa chlapec ocitol.

@simca06022011 Správanie matky nie je ok. Nevieme však pozadie - ako dlho sú po rozvode, čo alebo kto bol príčinou rozvodu atď