icon

Cestujú vaše deti autobusom alebo ich vozíte do školy autom?

1. sep 2022

Dobré ráno,
Mám otázku náš 2,5 ročný syn nastupuje od septembra do škôlky. Ja do práce kde začínam 07:30 a končím 15:30 ak nebude práca naviac teda niekedy budem musieť ostať nadčas ja mám deti z predchádzajúceho vzťahu druhý stupeň ZŠ, tie cestujú autobusom (bývame na dedine). Sú samostatne tak su naučené čo sa cestovania, školy týka a pod. Môj muž ma dieťa z predošlého vzťahu od septembra bude piatak resp tiež druhý stupeň. Chlapec zahlásil, že cestovať do školy autobusom nebude, aj jeho mama mu tak povedala a muž ho má voziť do školy autom. Vysvetľujem mužovi, že druhý stupeň nemá družinu či bude stále priepustku brať a druhá vec, že čo s malým, keď ja nebudem môcť lebo ostanem nadčas kto ho vezme zo škôlky tak najprv srandoval, že škoda, ze nieje chodník cez celu trasu mohol by chodiť sám (škôlka je vo vedľajšej dedine) a potom, že malý ostane v škôlke kým ja nepôjdem z práce on sa totiž musí v prvom rade o školáka postarať a v škôlke sa malý zahrá. Lenze riaditeľka nás na stretnutí upozornila, aby sme takýchto malých brali čo najskôr o 15-tej max 15:30 tak ja neviem som mierne nasrata na muža a nechápem prečo by chlapec nemohol chodiť autobusom ako moji, alebo kopec inych detí.

autor
2. sep 2022

@macko_usko222 Ale ako nič v zlom ale akože ja za to môžem, že jeho matka sa zbalila od mojho muža, keď mal chlapec pár mesiacov??? Sorry ale ja žijem svoj život tak, aby som mala čistý štít . ja som žila v manželstve, kt nevyšlo to sa stáva..ale s ex máme korektne vzťahy práve kvôli deťom, aby trpeli čo najmenej našim rozvodom. Aj môjmu nevlastnemu synovi som oporou stále, keď chce. To, že rodičia chlapca su na nože a nevedia si prísť na meno..to je ich problém. Ja s mužom si stale všetko vydiskutujeme a snažíme sa nájsť kompromis pre všetkých členov našej rodiny.

A momentálne je potrebne, aby sa aj chlapec osmelil a osamostatnil.

thoughtfulweirdo
2. sep 2022

Z môjho pohľadu to zbytočne motáte. Prakticky, jednoducho- keď má otec pracovnú dobu napríklad od 7 do 16, nemôže pravidelne dlhodobo o 8 a o 13 robiť šoféra dieťaťu, a teda treba vymyslieť iné riešenie. Družinu, nejaký detský klub, samostatné cestovanie, vozenie iným členom rodiny, platená pomoc... A platí to pre všetky deti v rodine bez ohľadu na to, či sú jeho, tvoje alebo vaše spoločné.

autor
2. sep 2022

@ljzozv ďakujem za porozumenie..mne naozaj pride názor niektorych žien, že 2,5 ročné dieťa môže ostať v cudzom kolektíve aj do 17-tej ale 11ročné dieťa v žiadnom pripade nesmie chodiť autobusom, lebo bude mať psychickú ujmu...

autor
2. sep 2022

@thoughtfulweirdo ďakujem...riešenie určite nájdeme 👍

macko_usko222
2. sep 2022

Este si neodpovedala tvoj muz ma pracu rovnakym smerom ako chlapec?

prhlavka
2. sep 2022

@martul vies ona to nepovedala v zlom, ale pre kazde male dieta,ktore este,len zacina s adaptaciou na nove prostredie bez matky s ktorou do dnesneho dna bolo stale a je na nu najviac naviazane co je normalne je pre take dieta lepsie,ked ridic pride skor pon,ako ked ho tamnecha do 16:00 a zoberie ho zo skolky posledne. Tie deti si myslia,ze pre ne nikto nepride, zo zaciatku nechapu preco tam su a nechapu preco tam nie je mama. Po prvom tyzdni sama ucitelka povie rodicom,ako to ich dieta zvlada a su deti,ktore tam zozaciatku ani neodporucaju nechat na poobedny spanok, kym si nezvyknu...

autor
2. sep 2022

@macko_usko222 Nie, veď to, že on ho vezie opačným smerom a potom sa vracia do mesta, kde chodia moji do skoly.

luccija
2. sep 2022

Je jedno co povedala mama...teraz je u Vas teda ide o to, ze muz ho rano nestiha vziat autom do skoly?poobede musi ist sam to je jasne.Ved mu skonci skola cca o 13..a ty pojdes pre skolkara.Bud som este nezobudena, alebo nechapem.Ak nema pracu daleko no tak nech si chodi prenho po skole a vrati sa domov je to jeho syn..vela ludi si vozi aj teenegerov ina vec je, ze to maju po ceste, stihaju casovo, usetria...

autor
2. sep 2022

@luccija Ráno hoci by ho zaviezol aj keď je to opačným smerom ako chodí muž do roboty, ale musel by chlapec čakať pred branou kym začne vyučovanie, alebo by muž chodil až na ôsmu pol deviatu do roboty, niesom si istá či by s tým jeho šéf súhlasil....a jasne, že poobede by bol dlhsie v praci a tým pádom by mne s malým nepomohol...ja vidim jedine riesenie buď bude ešte družina ešte v Piatom ročníku, alebo chlapec pôjde sam autobusom

luccija
2. sep 2022

Chlapec chúďa nie je. Jednoducho dospeláci sa nevedia dohodnúť. Ja nemám nič proti vozeniu. Ja osobne prácu potrebujem, rada by som si ju udržala a keďže to, že riaditeľka MŠ stanovila pravidlo, aby sa deti bravali o 15-tej a ja jediná som sa ozvala, že to asi nestihnem..tak mi odvrkla, že teda 15:30 max.

Problem mas ty nie dospelaci sa nevedia dohodnut🙂ty potrebujes, aby chlapec isiel sam, aby bol muz po ruke, aby bol skoro doma.....no tak bude tvoje dieta cakat na teba v skolke, alebo muz bude chodit pre syna, potom sa vrati pre skolkara a pride z prace o 18.
Kazdy bojuje za svoje dieta uplne nelogicke si vziat chlapca do striedavky, ked ma u mamy skolu blizko.Nech ho muz vozi ja by som tiez nechcela, aby mi dieta chodilo 18 km s prestupom.To dieta ma len stres a mozes pisat ake si mala deti samostatne no toto nie je...neviem dokedy je otvorena skolka dieta tam bude dovtedy, pokym neprides.Mat 4 deti moje, tvoje, nase a dalsiu mamu prinasa taketo situacie.Co viem ranna druzina uz v 5 r nie je.Zatial ho vozte a, ked sa osmeli nech chodi sam

luccija
2. sep 2022

Kolko by rano stal chlapec pred skolou?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
autor
2. sep 2022

@luccija Ako teda co píšeš sa nestačím čudovať malý 2.5 ročný je naše spolocne dieťa takže starostlivosť máme o dieťa obaja nielen ja sama! Nechápem prečo by ani nie 3ročné dieťa malo doplácať 11 ročného chlapca !

A už keď potrebujem si udržať pracu pre celú rodinu aby sme mohli dopriať viac všetkým deťom! "Mojim..jeho...spoločnému"

luccija
2. sep 2022

Pises, ze nemas nic proti vozeniu, tak preco pises, ze ma ist autobusom?na mieste jeho matky trvam na zruseni striedavky, aby chlapec prejazdil denne 40 km s prestupom kvoli tvrdohlavosti rodicov.Rano nech ho vozi muz poobede pojde busom.Ved maleho si chces odnasat sama...ja som to len prebehla neviem dokedy mate skolku...to, ze povedali , ze o 15 _15:30 ich treba vybrat je odporucanie...ak je skolka do 16_17 nie je sa o com bavit.

luccija
2. sep 2022

Ano si zaujata voci chlapcovi..hoc ako to zaobalis.
Otec ho chce vozit, chce to matka, chce to syn...nechces to len ty, lebo...tak ho niekedy zavezie, niekedy pojde skor a chlapec busom, aby Ti poobede vybral maleho zo skolky a budu spokojni vsetci...je nerozumne mat chlapca u vas, ked doma ma skolu cez ulicu.

luccija
2. sep 2022

Ty uz pises o nadcasoch...mozno muzovi nedovolia chodit na 8 do prace...vsetko sa vyriesi za pochodu muzov prichod ci mu dovolia chodit neskor uz si mal zistit.Chalan musi byt v strese, lebo 3 dni pred skolou nevie ako pojde.Dnes ho treba zobrat ukazat mu cestu busom..o 3 t bude drobec chory zo skolky...ano, je to tazke zosuladit 4 deti verim, ale ty tlacis na to, ze muz ho nema vozit, aby poobede mohol zastupit teba.Chlapec ma byt u matky a nech si ho berie na vikendy ci chodi raz za tyzden za nim.Ja som bola ucitelka v skolke jednoducho deti tam boli dokedy rodicia pracuju uz podla hodin som vedela kto, kedy pride a ano aj 2,5 r islo niekedy 16:50 neda sa sediet na vsetkych stolickach.Aj pracovat, aj ist skor....viem, ze to je tazke.Mozno chalan sa len boji neznameho vyskusa si to o mesiac chodi sam.Ale je mi ho luto tolko prejazdit, lebo striedavka...

betulinka1
2. sep 2022

Ako ste to robili doteraz? Tiez ho asi vozil. U nas ked sa nestiha, tak priatelov syn ide k matke domov a my pre neho prideme po praci. Chodi do skoly pri matke v dedine. Nik z toho vedu nerobi, ze pocka u mami, kedze v tej dedine druzina sice je ale deti tam moc nechodia, max do druhej. Ale hovoríme mu, ze ked pojde na druhy stupen, tak uz bude chodit autobusom.

zuzanockamt
2. sep 2022

Autorka:
Zbytočne si tu dupoceš nôžkami. Jednoducho vzťah s mužom, ktorý už dieťa má, prináša aj takéto situácie.
Ja stále nerozumiem, že načo si otec vydupal striedavku. Ako matka chlapca by som proti tomu bojovala. A je divné, že aj po toľkých rokoch k sebe ako rodičia nenašli cestu.

betulinka1
2. sep 2022

@zuzanockamt uprimne ja tiez nechapem tie striedavky z mesta do mesta. Okrem toho piatak si uz sam moze povedat, kde chce byt. Kym vsetci pridu z prace, tak je sest hodin, potom vecera, ucenie a spat . Som zvedava, kolko z rodicov sa vecer s detmi rozprava, hra alebo si spolu čítajú a venuju sa im. Dieta vypadne od kamosov zo skoly na tyzden a nemoze s nimi ist ani po obede von. Co ja viem, uz takym 11 rocnym by som dala na vyber.

luccija
2. sep 2022

@betulinka1 doteraz mal druzinu a tiez ho otec asi vyberal a zavazal.A potom stihol ist do prace, teraz by bol chlapec bol asi moc skoro pred skolou...a poobede by isiel ponho a prisiel by neskoro z prace
@zuzanockamt naco striedavka?no, lebo vyzivne...
Nikoho nezaujima, ze dieta sa pohadzuje ako vec

luccija
2. sep 2022

Uz som sa 2x pytala kolko by rano cakal syn pred skolou a dokedy je skolka?

zuzanockamt
2. sep 2022

@betulinka1 Áno, môže sa rozhodnúť,že na celú striedavku kašle a nikto s tým nič neurobí.
Je choré, aby otec trval na striedavke, keď má dieťa u matky školu vedľa domu. Radšej sa snažím zlepšiť vzťahy s matkou a navštevovať syna častejšie cez týždeň u neho doma a brať si ho na víked.

autor
2. sep 2022

@zuzanockamt @luccija ukončíme debatu ok? Ja si myslim, že chlapec nie je mentálne zaostalý aby nevedel nastúpiť a vystúpiť s autobusu. Ano viem su mami, ktoré by najradšej deti az do dospelosti za ruku viedli...to je každého osobná vec. My sme s mužom už dohodnutí, že bude chodiť chlapec autobusom. Ak by bol nejaky problém bude savto riešiť potom.

zuzanockamt
2. sep 2022

@luccija No áno, výživné. Keďže už má ďalšie spoločné dieťa, treba šetriť, tak radšej nech starší cestuje denne skoro 40 km 🤦

zuzanockamt
2. sep 2022

Autorka
Snáď chlapcova matka bude bojovať za zrušenie tohto cirkusu. Chúďa dieťa.

macko_usko222
2. sep 2022

autorka ty skor nevies prezit ze sa mas prispôsobovat chlapcovi ktory neni tvoj,Ale tvoj muž zivy aj tvoje 2 deti ktore nie su jeho.A k tej praci tolko..ja osobne by som si nerobila za ziadnych okolnosti dalsie dieta ktore neuzivim aj sama a neobeham si sama..Lebo ani tvoj muz nemusi byt navzdy.AK ho chcel do striedavky, mali ste byvat pobliz chlapcovi a tvojim chalanom zmenit skolu.Lebo vy ste sa zoznamili neskor, rozhodovali ste sa kde byvat.Tvojim 2 by sa opat lepsie do skoly chodilo, lebo aj na zmeny su 2ja aako surodenci drzia spolu.Kde toto chlapča je nasilu kdesi v novej rodine s novymi ludmi a ma sa tvarit ze svet je uzasny a dokonaly a dochadzat do skoly 18km hore + 18km dole s prestupmi za kazdeho pocasia len aby si ty bolo spokojna.

ysseba
2. sep 2022

@nerya Presne, aj ja som sa zhrozila, že chce poslať 2,5 ročné dieťa do škôlky samé 😀

zuzanockamt
2. sep 2022

@macko_usko222 Žiaľ autorka pôsobí ako jeden veľký egoista. Na mieste muža by som nikdy nedovolila, aby mi niekto druhý (okrem matky dieťaťa) diktoval, čo a ako bude robiť moje dieťa. Ona nemá do toho čo kecať. Chcela chlapa s deckom, ešte do toho chcela aj spoločné (pri troch deťoch 🤷), tak nech si to teda užije.

betulinka1
2. sep 2022

@zuzanockamt
My mame striedavku ale vsetky strany sa dohodli a maly ju velmi chcel ale my ju dokážeme poriesit bez nejakych časových stresov. Plus maly je sikovny, tak dúfame, ze pojde k nam do mesta ma 8 rocne gymnázium. Cize by vznikla opačná situacia, ze autobusom by chodil k mamke. Nikto si nikoho nepohazduje. Snazime sa jeho kamosov z dediny volat k nam aby nebol izolovaný v tyzdni od kamosov zo svojho prostredia zo skoly. Ked uz bude vacsi tak si povie sam ako to chce a nikto ho nebude tlacit, ze musis byt tu lebo to chceme my.

mpg
2. sep 2022

@zuzanockamt Nech si to teraz zariadí tak, aby to bolo dobre aj pre 2,5 ročné dieťa (niektorí rodičia takéto dávajú do škôlky prvé mesiace len napr. doobeda) a bolo to dobré aj pre 11 ročného chlapca, na ktorého takáto dochádzka neviem ako bude pôsobiť, napr. bude prvý autobus trochu meškať, nechytí ten druhý pri prestupe a už je problém. Pri ceste domov to isté. A inak rodičia sú zodpovedný za deti do 18 rokov, ak by sa mu niečo stalo, tak z toho bude mať problém jeho mama a jeho otec. Tí by mali rozhodnúť ako ich dieťa bude dochádzať.