icon

Cestujú vaše deti autobusom alebo ich vozíte do školy autom?

1. sep 2022

Dobré ráno,
Mám otázku náš 2,5 ročný syn nastupuje od septembra do škôlky. Ja do práce kde začínam 07:30 a končím 15:30 ak nebude práca naviac teda niekedy budem musieť ostať nadčas ja mám deti z predchádzajúceho vzťahu druhý stupeň ZŠ, tie cestujú autobusom (bývame na dedine). Sú samostatne tak su naučené čo sa cestovania, školy týka a pod. Môj muž ma dieťa z predošlého vzťahu od septembra bude piatak resp tiež druhý stupeň. Chlapec zahlásil, že cestovať do školy autobusom nebude, aj jeho mama mu tak povedala a muž ho má voziť do školy autom. Vysvetľujem mužovi, že druhý stupeň nemá družinu či bude stále priepustku brať a druhá vec, že čo s malým, keď ja nebudem môcť lebo ostanem nadčas kto ho vezme zo škôlky tak najprv srandoval, že škoda, ze nieje chodník cez celu trasu mohol by chodiť sám (škôlka je vo vedľajšej dedine) a potom, že malý ostane v škôlke kým ja nepôjdem z práce on sa totiž musí v prvom rade o školáka postarať a v škôlke sa malý zahrá. Lenze riaditeľka nás na stretnutí upozornila, aby sme takýchto malých brali čo najskôr o 15-tej max 15:30 tak ja neviem som mierne nasrata na muža a nechápem prečo by chlapec nemohol chodiť autobusom ako moji, alebo kopec inych detí.

zuzanockamt
2. sep 2022

@mpg Bude mať problém len otec, keďže ten týždeň je na striedavke u neho a mal sa o neho postarať.

alex2018
2. sep 2022

Ak mozem, ja by som poradila mozno trosku zmenit postoj k synovi tvojho muza. Z tvojej konverzacie dost citit akoby ku vam nepatril...rozumiem ze to nieje tvoj syn ale podla mojho nazoru by si sa k nemu mala spravat ako ku vlastnemu. Striedava starostlivost nieje o tom ,nejako prezit tyzden s votrelcom' - mali by ste fungovat ako rodina a mat vlastne pravidla.
Ja mam tiez najstarsieho 12r.syna v striedavke ale veru taketo zabomysie vojny nevedieme. Tiez byvam blizsie k skole, syn chodi peso/ na bicykli a od otca autobusom. Je samostatny a teda by som neriesila ci ho ma vozit alebo nie...Na druhej strane by som ale fakt nechcela citat na MK kydy na mojho syna. Ak je nekaky problem treba si ho vykomunikovat a urcite nie riesit cez syna nevrazivostou.

martul
2. sep 2022

@prhlavka ja viem, odnosila som ich do škôlky 3, len proste keď iná možnosť nie je.. každopádne si to treba vydiskutovať s mužom

luccija
2. sep 2022

To, ze ty mas deti samostatne neznamena, ze aj on je.Mala si nejaku poznamku, ze je zhyckany, lebo je jedinacik.Chudak decko nasnezi, bude liat a bude niekde na zastavke kvoli tvrdohlavosti rodicov..ci taka rada nech zatial pocka u mamy v robote ako nahodny cestujuci a potom bude pokracovat dalej.Cirkus cela striedavka dieta je na poslednom mieste ako medzi kamenmi

prhlavka
2. sep 2022

@martul to urcite a on s ex.

autor
2. sep 2022

@macko_usko222 Ty si odborníčka na rodinné vzťahy? 😁😁😂😂🤣 presne ako píšeš chúďa dieťa a zlá macocha a nesamostatne 2,5 ročné dieťa ! Si trápna zalez do diery z ktorej si vyšla a nevyliezaj!

autor
2. sep 2022

@luccija v tomto s tebou na 100% suhlasim na prd je striedava

autor
2. sep 2022

@luccija a co sa týka tej zastávky ty vies že kopec deti cestuje busom, vlakom a čakajú za každého počasia na zastávke? A dokonca aj dospelý...😁 veď ty to píšeš akoby tp bolo za trest...to cestovanie

macko_usko222
2. sep 2022

Musela som ti dobre brnknut na citlive miesta, moja

autor
2. sep 2022

@macko_usko222 Ano presne 😂😚😉

macko_usko222
2. sep 2022

No 4 deti mat to je zodpovednosť, to si nevedela?

lalala94
2. sep 2022

@autorka vieš čo, ja s tebou súhlasím. Aby 11-ročný chlapec nebol schopný ísť do školy aj zo školy sám autobusom? To už kde sme? Úplne na smiech. Poznala som takéto detičky - mojich spolužiakov na strednej ešte mamičky a oteckovia budili, vozili ich do školy a robili im desiatu, lebo neboli schopní urobiť nič z toho. 😀 Totálne nesamostatní jedinci (sranda, že doteraz všetci z nich žijú u rodičov). Ja som tiež chodila autobusom sama už ako 7-ročná a teda neuškodilo mi to. Dieťa sa naučí zodpovednosti, samostatnosti, ostražitosti a bude sa menej báť. Nechápem toto vyvážanie detí, aby sa náhodou nemuseli samé ani pohnúť.

autor
2. sep 2022

@macko_usko222 A predstav si moje deti sú samostatne od prvého stupňa, učia sa s vyznamenanim, chodia na výtvarnú, futbal, basketbal a tanečnú a pomáhajú doma...to som ale zlá čo?

autor
2. sep 2022

@lalala94 to čo robia niektorí rodičia s deťmi...nechápem..dieťa je potrebne viesť životom, ale práve tým, že mu prenechame možnosť sebarealizácie a podporíme ich samostatnosť a nie tým, že mu behame pri každej činnosti za zadkom...

lalala94
2. sep 2022

@autorka súhlas, ale asi sme v menšine. 😀 To ale vidno aj podľa niektorých tém - vozenie násťročných detí po celom meste na 25 krúžkov akoby MHD neexistovala, rodičia upachtení, 17-roční ešte nejdú sami k doktorovi, dávnejšie tu bola téma, že 15-ročná sa bojí ísť autobusom na strednú školu do iného mesta a jej matka chcela ísť s ňou. Mne je smiešne z týchto tém, preto sa do väčšiny ani nezapájam, ale tak tu mi nedalo. No každý nech si vychováva ako chce, mne je to ukradnuté. Snáď sa nejako s mužom dohodnete.

bluka2
2. sep 2022

Koľko teda trvá tá 18 km cesta s prestupom časovo?

autor
2. sep 2022

@bluka2 Cca 40min s tým, že prestup ma vedľa seba...zastávky myslim..nemusel by prechádzať cez cestu

autor
2. sep 2022

@lalala94 áno vidím, že nás rovnako rozmyšľajúcich rodičov je tu pomenej...nevadí..určite nájdeme riešenie k spokojnosti všetkých zúčastnených strán 😊

zuzanockamt
2. sep 2022

@lalala94 Tu ale nejde o ne/samostatnosť chlapca. Tvrdohlavosťou otca mu skomplikovali život. Autorka nemá čo zasahovať do rozhodnutia matky a otca dieťaťa. Nie je za neho zodpovedná. Jej ide len o vlasté pohodlie a chce dosiahnuť, aby muž skákal tak, ako ona píska. Vidno to podľa reakcií niektorým užívateľkám, že je veľmi drzá a panovačná.

ukulela
2. sep 2022

Ja ti ozaj rozumiem. Viem co ti ide. Ale ty si voci chlapcovi zaujata. Vas maly nedoplaca na 11rocneho statsieho brata. Doplacana vztah jeho rodicov. To dieta je v tom nevinne. Opakujem, keby to bolo tak, ze idu tym smetom aj spolyziaci, ide tlupa a nemze sa nieco stat, tak ok. Tolerovala by som aj prestup. Ale 18km sa bezne na ZS nedochadza. Akokolvek argumentujes, toto vsetko mal manzel zohladnovat pred ziadanim o striedavu.
A teda 40min cestovat na ZS to jeza trest
@lalala94 17 rocny este musi ist k dok s rodicom. Je to stale zakonny zastupca.

loginexistuje
2. sep 2022

ja pen jedno nechapem preco to neurobis tak aby matka pozoadala o zrusenie striedavky ak ty na sude povies ze nesuhlasis so striedavkou ako prtnwrka/manzelka tak striedavka nebude a tvoje problemy sa vyriesia
a je to aj v zaujme toho chlapca pri takychto vztahoch tak budete platit vyzivne

mpg
2. sep 2022

@ukulela Aj ja si myslím, že na piataka je to veľa, keď ide tým smerom sám. Teraz sú aj deti také, že cestou mu nejakí starší chlapci môžu zobrať mobil a nebude mať ani ako zatelefonovať.

akvi
2. sep 2022

@lalala94 dnes som mala dokonalu ukazku presne takychto deti, co im rodicia vsetko pod nos strcia a vozit ich budu snad aj do prace. Boli sme pomahat ukrajinskym studentom prestahovat sa z bodu A do bodu B a akurat prebiehal zapis na fakulte, parkovisko plne aut, ktore kazde priviezlo 1 decko, premotivovane mamicky posedavali na chodbe a cakali, kym sa 19-20 rocna ratolest zapise na vysoku skolu!!! A ukrajinske este deti (vacsina z nich ma 17), odkazane same na seba v cudzom svete tisice km od domu, nosili veci a tito ani tolko nemali v sebe, ze by im uvolnili miesto, aby mohli prejst v klude, cakali sme ich na druhom konci arealu, lebo vsak na parkingu boli cakajuci rodica. Mne to prislo tak smutnosmiesne vsetko. A moj 17 r. syn sa ma pyta, ze ci je normalne, aby s vysokoskolakom isli rodicia na zapis, ze jemu sa to zda trapne.. No mne teda tiez. Ale tak prist z 30 -50 km vzdialeneho mesta autobusom by asi niektori neprezili.. Lebo by nahodou v cudzom meste mohli zabludit. 😅

simca06022011
2. sep 2022

@akvi presne, nie je to normalne a ani bezne, ale tak vidis.,. bublinkova folia od malicka az do dospelosti. Je jasne ze ked dieta od mala nemusi (nemoze, nechce - kazdy rodic si to po svojom "ospravedlni") nic samo, nikde samo nesmie, lebo uchylak, lebo sa strati, lebo auto na ulici, ... tak potom zrazu sa to v 20tke nenauci. Ja si pamatam ze vo veku tohto piatacika, som bola mesiac na "vylete" cez pol Slovenska, bez mamy, bez kucharky, bez upraotvacky, s jednou ucitelkou na 20deti, chodili sme kde sme chceli okrem toho "planovaneho programu"... nechapem ako sme to prezili, nakupy/varenie a vsetko sme si riesili. A do skoly autobusmi od 1. rocnika, bez mamicky a ocka a auta - dazd, sneh kalamita.. nikto sa nevozil autickom, aby nebodaj niekde nemusel cakat 15 minut:D Pred 10 rokmi moja vtedy 14r znama odisla SAMA bez mamy do londyna na fotenie, nepoznala tam nikoho, nic, stratila sa, musela sa najst.. prezila :DD Ale to su dva tabory, ako pri inych temach, zbytocne sa hadat a presviedcat, nech si kazdy urobi ako len chce. Detto ako nemoze ostat nastrocne decko doma same, ved co keby sa dolame, podpali dom alebo ja neviem co :D

gabika99
2. sep 2022

Inak pozeráte aj na to ekonomické hľadisko? Oplatí sa Vám dvom s mužom dochádzať autom, každému zvlášť a 3 deti autobusom? Koľko mesačne precestuje? Tvoji dvaja chodia tým istým smerom ako ty? Prečo aspoň ráno nejdete spolu autom? Alebo prečo muž aspoň ráno nezoberie aj tvojich chlapcov do mesta, keď v ňom robí? Veď chlapci sú už určite ráno hore a aspoň by nemuseli chodiť toľko pešo a nemeskali by na vyučovanie. Moja dcéra doteraz bola ráno pred 7 v škole, aj keď ranna družina je len pre 1 stupeň. Povedala som učiteľke, aby ju pustili do školy, čakala pekne v triede, ak nechcela a bolo dobré počasie, sedela na lavici v areáli školy a počkali na kamošky.

kamatopo
3. sep 2022

Moja malá je už tiež piatacka. Presťahovali sme sa no školu sme nemenili. Od tohto roka už bude chodiť autobusom aj zo školy( pred tým bola v družine a ja som ju z práce brala). Ak si chce manžel komplikovať pracovný deň tým že mladý pán nepôjde autobusom tak to nech si rieši on. Ja by som mu ešte nariadila vyberať spoločného syna zo škôlky v prípade tvojich nadčasov. No hádam 11 ročný a 2.5r. je poriadny rozdiel čo sa týka samostatnosti.

ericka168
4. sep 2022

@martul ale tak dieťa ma 2,5roka takže možno môže povedať, aby prišli skor pre take malé.. Väčšinou beru do škôlky od 3 rokov ci?

mamusa123456789
5. sep 2022

Bože môj ja som ako druhácka na ZŠ chodila sama bušom a som tu a neubudlo so mňa... Od dnes máme doma prvacku a už sa ráno pýtala ci môže ísť sama autobusom do školy... Mame zastávku síce 20m od domu a šofér deťom zastavuje pri skole, ale keď to inak nepôjde tak pôjde bušom nakoľko máme doma ešte 2 ročného a 8 mesačnú a manžel chodí do práce o 5,00

mimi3008
5. sep 2022

Necitala som komenty, mam otazku, ze preco, ked vyzdvihne muz svojho syna, nemoze ist potom uz pre maleho do skolky? A inak, sice je tomu uz skoro 25 rokov a ozaj bola asi ina doba, ale ako druhacka som sama cestovala 2xtyzdenne autobusom do ZUŠ. Sla som po vyucovani domov, spravila si ulohy, nachystala som si veci, nastupila som na sidlisku na bus, vystupila som v centre mesta a este asi 10 min som sla zo zastavky peso

ibrunova
6. sep 2022

@mimi3008 no preto, lebo ten starší končí okolo 13