Chceli by sme mačičku
Dobrý deň. Prosím vás pekne chceli by sme domov macicku. Ale nechceme ju dnu. Len aby bola vonku a ,,nasa’’. Kúpiť jej nejaký pelech ?? A čo dávať?? granule alebo nejake mäso ? Aj k veterinárstvo mám zájsť ? Alebo ako to je s mamičkami. Ďakujem za rady
No trosku mi je smutno z tých príspevkov, že väčšina tie macky mate ako spotrebný material(jednu roztrhal pes, druhu líška, tretiu zrazilo auto,..) a hlavne to nekastrovanie, pripadam si ako v 14. Storočí niekde na dedine🙄🙈ako by tých mačiek nebolo dosť, veď oni vôbec “netrpia”, keď ich trhá pes, alebo líška..🙈
My sme tak našli mačiatko na začiatku pola, čo pravdepodobne zakusla líška alebo kuna. Bolo ochrnute, nevedela jest, vyprázdňovat sa, tak sme ju zobrali na humánne utratenie. veterinár nás presvedčil, aby sme jej dali sancu a skúsili o ňu zabojovať, či sa z toho nedostane. Bolo to strašne, tyzden sme o ňu bojovali, až mi zomrela v aute cestou na veterinarnu kontrolu. Dalsikrat muž zachránil mačiatko, ktoré mlátil Kocur, bolo celé dohryzene a doskriabane, keby ho muž rýchlo nevzal, asi by ho ten kocúr zabil, toto našťastie prežilo a adoptovalo sa do vnútra.
@lula313 macka je lovec a macka ma rada volne priestranstvo. To, ze sa jej casto nieco stane je dost bezna zalezitost a s tym treba pocitat alebo zatvorime vsetky macky dovnutra? Myslis, ze by tie macky boli stastne?
Mali sme vyse 10 rokov perzsku macku len v byte. Mala som na nu silnu alergiu a aj tak sme sa jej nezbavili. Ja som sa potom vydala a rodicia sa prestahovali do rodinneho domu. Macka isla s nimi. Vies ako pookriala vonku, v zahrade kde sa najprv bala vkrocit? Normalne si vybudovala vztahy s inymi mackami a bolo vidno, ze je stastna a spokojna. Zial ju po case zrazilo auto, ale napriek tomu som rada ze si aspon nejaku cast zivota uzila skutocny macaci zivot. A to pritom bola nekontaktna odtazita macka ktora skriabala ked sa jej niekto chcel dotknut ked si to ona prave nezelala, ziadna mila pritulna macicka ale svojhlava chladna macka...
@lula313 spotrebny material? Ty sa aj citas co pises? Havne ze ty si potlapkas po pleci ako nadherne ste isli humanne macku utratit. Vies kolko my mame zvieratiek pozbieranych nechcenych od ludi, aj z ulice a z utulku? Jednoducho macke nevysvetlis ze na krizovatke ma cakat na zelenu, alebo ze su vonku lisky a psy. Napriek tomu sa stane nehoda, macicky lozia vsade. Napriek vsetkej starostlivosti a snahe nam ukradli aj psika zo dvora, kym mama skocila dnu na wcko, psik bol fuc. Zacipovany, na sukromnom pozemku, dva vysoke pevne ploty. Hladali sme ho aktivne rok, najazdila som stovky km, rozdali a vylepili sme tisicky letakov, za to zozbierali par pokut, osobne sme chodili a rozdavali ich, bol v telke v novinach, ponukali sme vysoke odmeny a nic. Vsetky zvieratka kastrovane, a pravidelne sledovane u veterinara, psiky kazdy mesiac strihanie, odcervene... a kopa liekov kedze maju aj zdravotne problemy. Takze mozes sa snazit kolko chces, nestastie sa moze stat
@lula313 no naozaj uslachtile, ale ja mam dvoch psov, dvoch kocurov a som na materskej s dvoma detmi, keby som behala po veterinaroch s kazdou mackou, co najdem na ulici, tak asi s detmi hladujeme. Macka pre mna nie je spottebny material, mala som kocura vyse 10 rokov len v byte, posledny rok sa mu vkuse opakovali zapaly mocaku, minula som na veterine majland, lebo to bol clen rodiny, zomrel nahle na zlyhanie obliciek, tyzden som preplakala, lebo to bolo moje prve dieta. Ale aby som tahala kazdu macku na dedine z ulice? 😯 tak to urcite nie. Nasich kocurov nemame ako uzitkove zvierata, nemame tu hlodavce, mame ich pre radost, aby s nami travili cas na dvore, ale urcite nepotrebujem, aby sa mi valali v posteli, ked vonku chytaju kadeco a robia to pre radost, nie kvoli hladu.
Mimochodom to by si takto lutovala aj kazdu mys, kazdeho krtka a potkana, co ta macka napadne? Vies, ako trpia, ked ich macka trha? To je kolobeh prirody. Ja si inak nvm predstavit, z akeho dovodu liska napadne macku 😯 a preco ta macka neujde na strom? Tak ale mozno to je len preto, ze s tym nemam skusenosti
@lindusss2016 Bohu vďaka za tento komentár! KOnečne triezve uvažovanie. Dobre napísané
@lara1507 ja mam zvierata rada, ale nemyslim si, ze je vhodne ich povysovat nad vsetko ostatne. Ako deti sme sa hravali u starkych na dedine s mackami a psami, macky mali macata kazdy rok, mali sme tam jazvecika, ktoreho veterinar snad nikdy ani nevidel a dozil sa 22 rokov! Nemam pocit, ze sme boli zo 14.storocia, viedli nas k laske k prirode, ale urcite sa zilo v sulade s nou tisickrat viac ako teraz. Starky nasiel maleho jelenceka bez mamy v lese, vzali si ho k sebe, krmili ho flaskou, vypiplali a potom vratili do lesa. Ci prezil, nikto nepatral. Taka je totizto priroda, preziju najsilnejsi a tak to proste je. Je hrozne, ako ludia dokazu jeden druheho urazat a ponizovat len kvoli tomu, ze nezdielaju rovnske nazory. Kamoske sa narodil chory syncek, vedeli, ze s nim budu behacky po lekaroch, ze ich to bude stat cas a peniaze a taktiez im lekari odporucili, aby sa zbavili psa kvoli slabej imunite maleho. Dali na.fb, ze daruju do dobrych ruk.psika z rodinnych dovodov a spustila sa tam taka debata, ze mi ich az bolo luto. Ludia im tam nadavali do bezcitnych hajzlov a ked som sa ich zastala, tak mi jedna zacala posielat sukromne spravy, ako by mi zakazala kyslik a pod. No nestacila som sa cudovat, nieco hrozne. Ja fakt nie som clovek, co sa ani len na macku nepozrie, lebo sa boji toxoplazmozy, ale obcas nastanu situacie, ktore nam kazu konat aj trosku "chladnejsie" podla niekoho. Ale to, ze nenosim kazdu macku na veterinu a neprenechsm jej svoju postel, neznamena, ze som prisla z minulosti.
@lindusss2016 ja som bola tiež v niektorej diskusii obvinená z citového strádania psa, keď som napísala, že psa jednoducho dovnútra nechcem. Tiež nerozumiem tomu, prečo sa hneď musí človek obviňovať z bezcitnosti ku zvieratám, keď ich jednoducho nechcem na gauči, v posteli, keď sa so psíkom neviem bozkávať a papať z jedneho tanierika (aj také som videla a nie je mi to prirodzené). Mám rada zvieratá, ale nepotrebujem sa k nim chovať ako k deťom a nechcem aby boli vkuse na mne nalepené ako deti. Máme zajačicu, má už 10 rokov a u týchto zvierat je to jasný dôkaz, že sa o ňu starám nadštandartne, keď mala zdravotné problémy, ak bolo treba, riešili sme operáciu, keď mala zápaly močových ciest, sama som ju z toho dostala, nakoľko veterinár ani nevedel čo s ňou. Ale tiež nemám sily ani financie ťahať každé choré zviera z problémov...
@0silvia0 mne zas nevadia zvierata ani doma, ale v tom pripade nesmu chodit von. Mame maleho psa, ale ten je vonku pod dohladom a doma s nami nezdiela ani gauc ani postel. Ale neviem si predstavit, ze macka, ktora chodi von, chyta hlodavce a vtaky sa mi potom povaluje v posteli a prechadza po linke, ale ak to biekomu nevadi, kludne nech si ju pusti, kde len chce, je to jeho vec.
@lindusss2016 no presne, toto aj mne vadí. Tá predstava mačky chytajúca hlodavce a potom spiaca na posteli. Zajačicu máme tiež vo vnútri, lebo je na to zvyknutá a nechcem jej robiť šoky a dávať ju v jej úctyhodnom veku von. To, že nám zdevastovala kadečo, o tom radšej pomlčím, tiež by každý nestoleroval králika vo vnútri. Každý máme inú toleranciu na zvieratá a každému je iné zviera bližšie. Niekto má rád radšej mačky, niekto psy, niekto hady. Prednedávnom tu bola diskusia o tom, ako sa zbaviť mačiek ktoré značkujú pred cudzími dverami. Tam sa teda žiadne milovníčky mačiek nestretli, až bolo ťažko čítať akú nenávisť ženy pociťujú k mačkám a čo sú schopné urobiť aby sa ich zbavili. Paradox, že v tejto diskusii sú zasa za bezcitné považované ženy, ktoré mačičku nechcú doma na gauči...
@sida456 Máme mačičku 4 roky. Od mačiatka, cez bazár. Klasickú, domácu. Bola malinká a samozrejme prvý deň skončila s nami v spálni 🙂. Ale to je samozrejme o nastavení pravidiel. Keď ju chcete mať vonku, bude vonku. Keď budete kŕmiť, venovať sa jej, ľúbiť ju, tak nebude mať problém tieto pravidlá akceptovať. Naša má pelech z prútia, ale na začiatok kľudne aj škatuľu 🙂. Mačky milujú malé priestory a hračky. Rada spáva vonku napr. na stoličke na terase. Kúpila som jej tam podložku. Ona sama si vyberie, kde chce spávať. Kŕmime na striedačku - granule, kapsičky, aj čerstvé mäsko, tvaroh, kyslú smotanu. Očkovanie má tiež. Už je aj sterilizovaná, pretože prišla prvá ruja a otehotnela. Takže sme mali 3 krásnych kocúrikov. Neľutujem!! Bolo to náročnejšie obdobie, ale krásne!! Pôrodnicu a pelech sme mali v jedálni pod stolom. Inak sú mačičky nenáročné zvieratá s úžasnou energiou. Ja som po nej túžila celý život 🙂.
@0silvia0 ja somsom mackofil, macky obdivujem, milujem a respektujem, ale pre mna su bud doma alebo vonku
Ak si chcete zobrať úplne maličkú tak asi bude musieť byť na začiatku aj vnútri aby si na vás trošku zvykla a samozrejme jej dávať jesť, ráno a večer aby mala režim, na ktorý si zvykne a zakaždým si nájde jedlo na tom istom mieste (ak vonku tak vonku) a isto ju dať vykastrovať...
My sme raz dali vykastrovat dve macky. Zmenilo im to povahu, zacali sa viac tulat, boli menej tolerantne a ked posli, nemali sme macky. Odvtedy sme nekastrovali. Vzdy sa to nejak utriaslo.
Ja osobne by som nerobila adopciu. Mali sme taku macku, znama si ju vzala do bytu, macka bola agresivna, skakala na nu, skriabala. Tak sme si ju vzali na dvor, mali sme vtedy kocura, tak sa skamaratili. Macka sa trochu unormalnila, dalo sa ju obcas aj pohladkat. Mala maciatka, no tie opustila, najviac sa o ne staral kocur. Ona zila tak nejak sama pre seba.
Macky su nadherne slobodne zvierata. Preto ich vela ludi neznasa. Pre tu ich slobodu a nezavislost. Su nastavene na velku reprodukciu. A este k tomu moze mat kazde maca s inym kocurom. Aby bolo z coho vyberat. Kazde maca je tym padom ine a aspon jedno ma sancu dozit sa dospelosti. A zopar najkvalitnejsich sa dozije potom aj vysokeho veku. Tym sa udrziava zdrava populacia. Tak je to v prirode. Aj divoke zajace maju vela potomstva, aj mysi. Mala cast prezije, ale druh ako taky funguje a jedince su kvalitne.
@0silvia0 no veru tato nasa je taky "votrelec", ale strasne ju milujeme a myslim ze aj ona nas. Mame ju vo vikendovom dome, ale obcas zabehneme za nou aj cez tyzden ked sa da a ona len pocuje auto prichadzat, uz vidim len taky tien sa mihnut za mnou po ceste a uz na nas caka doma kym vojdem autom do dvora. Ona si to strihne krizom cez zahrady. Vsade chodi za nami ako psik ked sme tam, ked jeme v altanku na dvore, lahne si pod stol, ked sa kupem, sedi pred vanou a ked nasadame do auta ze odchadzame, vysadne hore na murik pri vchode a pozera na nas, vtedy mi srdce lame
Mačku na adopciu si môžete vybrať aj tu https://www.mackysos.sk/hladaju.domov/databaza....
My sme tiež brali odtiaľ. Zo synom sú nerozlučná dvojka
Ja plne suhlasim s @lula313 . Pozorne si precitajte, co pise. Nikde nepise, ze mate zachranit kazdu macku. A co je na tom zle, ze mala sucit a dala tu macku utratit. Ja by som sa tiez nemohla pozerat ako niekolko dni v mukach umiera. A nikde to neradi, ze to mate robit vy. A cudne, ze v tomto storoci existuje veterinar?? Nuz, ked chcem doma zviera a s laskou sa mam onho starat, pride mi prirodzene, ze ho dam odcervit, resp. osetrit, ked potrebuje a ano aj vykastrovat, aby sa nekotilo niekolko krat do roka. A potom to taketo laskyplne zeny hodia bud ku kontajnerom, alebo utopia, alebo sa vobec nijako nepostaraju. Vid kazdy rok na vianoce, lebo detickam sa zachcelo zivej hracky. Alebo ideme v lete na dovolenku, co s mackou?? Vyhodme ju na ulicu, ved sa postara, ved je macka. A hlavne v dnesnej dobe, ked je vsade naokolo premnozenych zvierat. A ano aj kolobeh zivota k tomu patri, aj mrtve zvierata patria k prirode, aj roztrhane. Ale uz nejake chcem , tak sa staram.
@lindusss2016
@henikav
my mame macky vonku ale aj vnutri.
@lula313 nam raz pes zahryzol do macky. maciatko malinke ziadna rana len tahalo za sebou zadne labky. masirovali sme dokonca do lavorika tepla voda a labky namocili pekne mama aj pomasirovala a dostala sa z toho.
pred rokom sme darovali maciatko vtedy este to bolo susede a o tyzden sa na dvore objavila nasa macka a s prepacenim mala roztrhany zadok pes zakusol a mila suseda zobrala macku nie k veterinarovi ale prehodila ju k nam v tom case nam umrel kocur krasny cierny niekde sa pobil a druhy kocur mu zakusol do krku vet nevedel pomoct dal mu nieco no o 2 dni posiel. ja som tyzden na nim revala co sa mi nestalo este nikdy. za ten cas co mame macky zmizli viacere bolo mi to luto ale Pufo nvm jednoducho mi prirastol k ❤. raz nam davno tusim aj 5 rokov to je nam zmizol Elvis ten bol za zahradami ho nasla sestra a oco? vzal lopatu a pochoval ho pod ceresnu kocur mal 10 rokov bol s nami 😇😇😇.
@stanulienkat si smiesna,z coho tu mna obvinujes. Mala som v byte 10 rokov kocura z ulice!!! Plus na dvore dvoch psov z utulku, obaja su samozrejme vykastrovany, aj kocur z ulice bol vykastrovany. Ja veterinarov poznam viac nez dobre a aj oni mna, kedze este donedavna sme mali 6 zvierat, kazdu chvilu s nimi nieco bolo. Takze laskavo si poucuj niekoho ineho. Ja som pisala len na margo toho, ze by som doma nechcela macku, co chodi von, tak isto ako psy na dvore su na dvore. Doma mame zvierata, ktore su zas doma. Tak z coho mna tu vinis a osocujes? Nie, ne udem uz zachranovat dedinske macky, je ich tu milion a vedia sa same o seba postarat. Domov mi pride uz len abesinska macka s pp, kedze chcem v buducnosti aj maciatka.
@lindusss2016 a z coho ta obvinujem????? a osocujem??? Smiesna si akurat ty. Treba citat s porozumenim a nie hned vykonstruovat problem, kde nie je. Zvelicujes, presne tak ako pri prispevku od lula. Si este raz precitaj co pisem a napis kde ta osocujem a obvinujem a z coho. Pisala som dost vseobecna aby to kazdy pochopil, no asi som sa minula ucinku.

@stanulienkat plus vsetky nase zvierata maju cipy a pasy a na dovolenky chodia s nami. Mam ti sem postnut fotky, aby si ma z takych veci neobvinovala? Ze zhanam zvierata detom? Mam dvojrocnu dceru a stvormesacneho syna, tak asi tazko zhanam zvierata pre nich. Laskavo nesud, ked nepoznas. Nasim zvieratam mechyba nic. Nebudem zachranovat vsetky, lebo si k sebe vezmem len tolko, kolko som schopna uzivit. Takze ak by som mala kastrovat kazdu macku, co sa okolo nas obsmieta, tak nvm, z coho by sme zili my.. ked si to mozes dovolit ty,, tak super, pomozes vyriesit tuto situaciu aspon vo svojom okoli
@stanulienkat A potom to taketo laskyplne zeny hodia bud ku kontajnerom, alebo utopia, alebo sa vobec nijako nepostaraju. A za tym oznacena ja a henikav. Tak to teda patrilo nam alebo nie? Sme my tieto laskyplne zeny, o ktorych pisesI?
@stanulienkat len preto, ze si nelamem hlavu nad kazdou volne pobehujucou mackou a ze nebombardujem zeny na MK s tymtym, ze maju kastrovat akazdu pustat si macky do postele, tak to neznamena, ze zvieratam ublizujem. Naopak, ako som pisala dostali u nas domov dva psy z utulku a kocur z ulice a ked som este bola mladsia a vela som cestovala, poskytovala som utulku docasky, kedze som si nemohla dovolit zviera nastalo. Tak ale zjavne tri osvojene zvierata nestacia na to, aby som tu nebola titulovana za "laskyplnu zenu" 😂
@lindusss2016 som ta obvinila, ze nemas zacipovanych psov a podobne dristy?? Ano, oznacila som vas dve, lebo ste sa do nej pustili, ako by to neboli jej nazory uplne normalne. A este raz opakujem pisala som vseobecne, nakolko tuto diskusiu tu citaju aj ine zeny (mozno cudne). A prosim ta nefabuluj, sme dospele, aspon ja.
@stanulienkat jej nazory som oznacila za nenormalne? Ved som napisala, ze to, co robi, je uslachtile, ale ja si to dovolit nemozem a pravdupovediac, az tak ma to netrapi. Kolkym som, mohla, tolkym som pomohla. Ale nebudem vnucovat svoj pohlad na vec ostatnym, ved kazdy nech si robi, ako uzna za vhodne.
@stanulienkat super ze suhlasis s tvojou kamaratkou lulou, to ze ona napisala ze povazujem zvierata za spotrebny material je samozrejme v pohode, vsak? Reagovala som na nu pretoze ona reagovala na moj prispevok, tak ak sa chces do toho zamiesat, citaj od zaciatku. Dakujem

@0silvia0 No darmo..... si lepšia 😉