Chcem auto, ale mám strach z jazdy

orchidea89
16. jan 2021

Ahojte... poprosím vás o radu. Mám 17 a chcem ísť na vodičák, chcem mať auto a jazdiť veľmi to chcem, ale na druhej strane veľmi sa bojím...mám strach z jazdy, mám z toho takú fóbiu, veľmi sa bojím keď som v aute alebo aj v autobuse a ideme rýchlo :( ..
Mal to niekto tak podobne??... Čo mám s tým robiť..?
Ďakujem .

orchidea89
autor
16. jan 2021

Viem aká je teraz situácia a že je nemožné si urobiť vodičský preukaz.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
orchidea89
autor
16. jan 2021

@beata_k a presne to nechcem :/

orchidea89
autor
16. jan 2021

@orchidea89 byť odkázaná

hiro
16. jan 2021

Podla mna je auto uplna zbytocnost a vydavky - aspon do doby ked pridu deti. Ja som mal vodicak od 19 ci 20 rokov a ani auto ani jazdenie mi nechybalo az dokym sme nemali deti. Vsade sa da dostat stopovanim, autobusom, vlakom, lietadlom aj bez auta.

orchidea89
autor
16. jan 2021

@hiro to áno máte pravdu... Mňa viac trápi ta fóbia.. pochybujem že to zmizne mám to už od malička 😕

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hiro
16. jan 2021

Najdi si dobru pracu a kup si byt. Ak si kupis a budes pouzivat auto tak len prides o zarobene peniaze.

hiro
16. jan 2021

"a nie sa akurat ucit"? Vsak nech si vodicak spravi. Bude naucena kym pridu deti. To sa neda zabudnut, raz sa clovek nauci chodit ci bicyklovat a nezabudne to ani za 10 dalsich rokov ked to bude potrebovat.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hiro
16. jan 2021

Este ma napadlo - ze prisediaci vidi jazdu uplne inak ako sofer. Este to moze byt v tom ta "fobia". Ked budes mat auto pod kontrolou ty tak je mozne ze ziadna fobia sa nedostavi.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hiro
16. jan 2021

Ja som +- 10 rokov nejazdil, spravil som si neviem ci jednu ci dve kondicne jazdy a bolo.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oli18
17. jan 2021

@orchidea89 ak mas fobiu, nerob vodicak. Bez neho sa zit da. Partner bude mat vodicak, bude to stacit. Na cestach je to o drzku. Ak nemas odvahu, tak do toho nechod.

amelia000
17. jan 2021

@orchidea89 ahoj, mam to tak isto. Vodicak som spravila s teplotami, chodenim na wc, zvracanim 🤣. Spravila som ho na prvykrat. Ale, nesoferujem :D

blah24
17. jan 2021

@hiro nemate pravdu. V dnesni dobe bych vazne nestopovala, nikdy nevite kdo vam zastavi. A vsude se dopravnima prostredkama nedostanete a kdyz ano tak za moc delsi dobu nez autem. Ja mam ridicak od 18. Aj ja se bala. Tak vedle me tak rok vzdycky nekdo sedel. A verte ze kdyby si delala ridicak az dojdou deti tak ji je uz uplne k nicemu protoze se bude bat jezdit jeste vic

simsalabim
17. jan 2021

@hiro soferovat sice nezabudnes, ale stratis pruznost reagovania na situacie na ceste, riesenie krizovatiek, davanie prednosti, sledovanie vsetkeho okolo seba, pred, za, vedla... na toto treba cvik. V malom mestecku to asi nevadi, ale BA je ine kafe, nehovoriac o vacsich mestach.

h2
17. jan 2021

@hiro Prepáč, ale nesúhlasím. Napríklad ja som v práci autom za 11-12minút. Ak by som mala cestovať dopravnými prostriedkami, mám 2 možnosti, buď dvoma autobusmi, alebo kombinácia vlak a autobus (mám na mysli medzimestské autobusy, ktoré chodia tak raz za hodinu, prípadne menej. Nie MHD.). Cesta by mi trvala určite vyše hodiny. Nehovoriac o tom, že zvyknem cestou z práce nakupovať, ale chápem, že ako chlapovi Ti to nenapadlo. 😉
Bohužiaľ, nesúhlasím ani s tým, že šoférovanie sa nedá zabudnúť. Mám vodičák od 18. Šoférovať som začala až pred tridsiatkou a totálne som to zabudla, musela som sa pozrieť, aby som trafila nohou správny pedál. 🤦🏻‍♀️ Učil má môj muž a chytal sa za hlavu. A to nehovorím o jazdení v premávke.

0silvia0
17. jan 2021

@hiro jej, ty si ako moja sestra... Ona tiez odkladala vodicak, ze ved na co, nepotrebuje, vsade sa dostane atd. A teraz ako 35 rocna si robi, popri 2 detoch, do toho korona tak nevie kedy dokonci... hovori, ze ja dobre viem, preco som to tak dlho odkladala, vraj jej to velmi nejde... Ale ona teraz musi, byvaju na lazoch a deti jej pojdu o cca 2 roky do skoly a bude ich tam musiet niekto vozit....
Ja som si vodicak robila ako 27 rocna, velmi som vyuzila pri malych detoch pri vozeni do skolky, skoly, kruzky. Teraz radsej chodim busom, necestujem sama v aute do prace, pripada mi to neekologicke a marnive, nakolko sa v pohode dostanem mhd. Idem autom len vtedy, ked idem na nakup, nieco vybavit, deti odviezt ked potrebuju. Ale syn ma 19 rokov, vlastne auto, tak uz vlastne potrebuje obcas odviezt len dcera. Rozmyslam, ze sa druheho auta v rodine zbavime...

staskast
17. jan 2021

@orchidea89 ahoj. Ja som tiež nikdy nebola predurčená na vodicak 😀 mám strach aj ako spolusediaci (manžela ide rozdrapiť ja vystupujem za jazdy koľkokrát). Šoférovať som veľmi chcela lebo chceli sme dieťa a vedela som, že to bez toho nejde. Dovtedy som to neriešila ani auto som nemala. S vodičakom prišlo auto a pomaly som začala. Som z ba 🙂 Najprv chodil manžel so mnou a potom každé ráno do roboty chodil on predomnou v aute a ja za ním. Nevedela som parkovať tak mi vždy aj zaparkoval 😀 dnes mám vodicak 7 rokov a napríklad na diaľnici som nikdy nesoferovala. Jazdím len po trasách ktoré poznám a kde sa nemusí rýchlo. Pokial nemáš auto tak podľa mna sa s vodicakom neponahla 🙂 to príde. Ja by som to bez opory môjho manžela nedala. 🙃

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
orchidea89
autor
17. jan 2021

No skúsim to kúpim si tu knižku a začnem sa pomaly učiť... Skúsiť to môžem :D ak to nezvládem tak nevadí no 😀

de_zi
17. jan 2021

@orchidea89 Ja som mala takisto strach v 17. Nebyť môjho otca, ktorý ma do toho podporil a kamošky, s ktorou som robila kurz, tak možno dodnes nemám. Alebo možno mám, len by som nenazbierala toľko skúseností, ktoré sa mi teraz o 8 rokov neskôr budú hodiť, keď budem voziť dieťatko... Takisto môžeš mať lepšie šance získať prácu.
Takže zamňa radšej bež čím skôr. Ak je to naozaj také zlé, skús psychológa, ako tu už ktosi radil. Pre nás, čo nemáme šoférovanie odzačiatku v krvi môžu byť aj prvé tri roky veľmi stresujúce ale výsledok stojí za to, len treba stále jazdiť. Teraz ma muž chváli, že vraj jazdím super. 😅 😊

sslobodnamama777
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaskolka
17. jan 2021

Ja vodičak nemám, aj ked by sa mi zišiel, ale jednoducho mam hrôzu z toho, sadnúť do auta a šoférovať, a zároveň ma to zúfalo nebavi. Nie každý je typ na soferak, tak ako keď niekto proste nerád lieta, a podobne. Niekto šoférovanie miluje, niekto nenávidí a ma z toho strach. Sestra ma vodičak od 18 tky, nikdy v živote nejazdila.Nechape, načo ho vôbec robila.Kamosla robila 2 x autoškolu, po 3 jazdách to nechala, proste umierala od strachu, plakala len tam mala ísť, vtedy jej povedala známa doktorka, že proste sú ľudia, čo majú fobiu z toho, ako keď niekto sa bojí pavúkov, výšky a podobne. Su rôzne typy ľudí, nedá sa len tak všeobecne, že každý môže šoférovať

mpg
17. jan 2021

@orchidea89 Treba skúsiť, ale u niekoho je to len strach z nepoznaného, keď si to vyskúša a zvládne to, ten strach prejde. Ja som nemala strach śoférovať, pozorovala som to už ako dieťa, že ako ide vodič a nezdalo sa mi to veľmi zložité. Ešte som sa čudovala, že si pri tom všíma aj známych na ceste a zdraví sa s nimi, predstavovala som si, že ja sa budem sústreďovať len na cestu. Ale čím viac jazdí, tým má lepšiu istotu, len mobil neberiem.

lululka22
17. jan 2021

Ahoj. Som presne ako ty. Stále som sa bála. Odkladala. Odkladala že načo mi to bude veď mám nohy a viem dlho chodiť. 😀😀všetci ma stále nahovarali aby som šla ,zrazu bolo po 30tke,všetko stále drahšie ,muž aj auto kúpil a prišlo dieťa a ta predstava že môžem hocikam.,vsetko naložím a na nikoho nemusím čakať má zlakala. Tak som sa v marci 2020prihlasilaa. Poviem ti spotená s každej jazdy. Len na wc som behala. Dlho to trvalo kedEze bola Corona. Našťastie skúšky som spravila. Zázrakom 😀😀ale stále sa bojím. Teraz prišla zima a zase sa bojím poľadovice. Na jar musím, musím a musím sadnúť a prestať sa báť. Zvládnu to iný musíme aj mi. Držím palce a verím že to dáš. A popravde vodičák by som dávala až po 20roku života. Netreba sa tak mladému človeku ponáhľať.
@orchidea89

hiro
17. jan 2021

@h2 Kym sme nemali 3 deti tak mi bolo uplne jedno ci idem do prace 7 minut alebo hodinu alebo tri. Ci ostanem v praci aj do desiatej vecer. Ci a kedy pojdem do obchodu. Takze auto bolo zbytocne.
Teraz (no, pred koronou 🙂 ) mam denne zo 11 jazd: rozvoz do skolky, do skoly, zenu do roboty, do obchodu, mna do roboty, cez obed nieco vybavit a naspat po deti do skolky, do skoly, rozvoz na kruzky, z kruzkov, po zenu.
Teraz je to sice tak ze pracujem z domu a vozim len zenu do prace a 2 deti do skolky ale aj tak musim jazdit, treba sa o deti postarat, nieco navarit, popri tom do prace robit a keby som chodil na bicykli tak mi na to vsetko nezostane dost casu.

lucia147852
17. jan 2021

Ak chceš určite do toho chod. Ale jazdi potom. S otcom alebo niekym kto už dlhšie jazdi. Ja som si robila vidicak minuly rok. A je to 1000 a jedno nebyť odkázaná na muža. Ale nie je pravda, že sa to nedá zabudnúť. Aj keď úkony možno nezabudnes, ten stres a prehľad na ceste bude rovnaký ako keď budeš 1x začínať.