icon

Chcete, aby sa vaše deti o vás v starobe starali?

5. feb 2023

Na prvý pohľad to znie ako hlúpa otázka, jasné že každý by chcel. Ale na druhú stranu. Premýšľam ako napríklad 10 rokov dokáže niekto fungovať spôsobom, že práca - dieťa - rodič. Mne osobne povedali rodičia, že ich mám dať proste do starobinca, keď to bude treba,že si to tak želajú. Najprv sa mi tá predstava protivila, ale teraz keď si to viem predstaviť pri vlastnom dieťati, naozaj by som nechcela aby mal so mnou starosti a pokiaľ človek nemá na opatrovateľku, nie je to jednoduché hlavne keď nie je viac súrodencov. Aký na to máte názor? Myslíte že ste schopní sa postarať o rodičov alebo viete, že to nie je vo vašich silách?

gertrudaosem
5. feb 2023

@elizabet173 to je pravda 👍

vevapeto
5. feb 2023

@gertrudaosem viem čo to obnáša, 15 rokov pracujem ako zdravotná sestra a píšem, že sú prípady, kedy sa nedá mať ich doma.😉 ale sú prípady a je ich veľa kedy by mohli ale ich nechcú mať doma. To je rozdiel.

maryetta
5. feb 2023

Ano. Aj s tym sme kupovali nehnutelnost ak by sa trebalo o par rokov o rodicov starat. Ci o mojich alebo o muzovu mamu. To bude ozaj najmenej co mozem pre nich spravit. Mne by to nedalo dat ich niekam. K cudzim. Ked vidim ako ziju pre nas a uzivaju si vnucatka.

oriesocek
5. feb 2023

@lula313 u nás obdobne. Svokre sme riešili nedávno DSS, keďže je v horšom stave, ale je konfliktna, neprisposobiva- ani manžel ju nechce doma. Už mu včera hovorila, že jej majú dosť v DSS, tak dúfam, že ju odtiaľ nevyhodia. Skoro celý život nerobila, nič sa jej nechcelo...keď som jej povedala, nech si zasadi aspoň mrkvu a petržlen na záhradu, tak či som sa zblaznila...manzel dopláca za ňu, platí ešte na prázdny dom inkaso a energie, keďže ho vykuruju...ale práve jej zistila kamoška, že máme viac bytov, tak neviem, čo ešte plánuje riešiť, keďže domov ju nezoberieme...

miadi
5. feb 2023

Moja stara mama doopatrovala svojho muza. Ktory bol ok nez isiel na operaciu mocovych kamenov a anesthesia mu zabila mozok. Isiel tam normalny a potom mà uz nikdy nespoznal. Ani svoju zenu . Vecne sa pytal domov hoci bol doma . O svojej zene si myslel ze je zly chlap ktory ho chce zabit. Raz som tam bola na noc snimi sama. A nemohla som zaspat nieco bolo divne. Nepocula som ho dychat ako dychal ked spal. A citila som nieco zle. Instinct mi vravel nechod spat co ked mu napadne dat nam podusku na nos? Hoci vacsinou bol leziaci raz vyskocil a bol v okne chcel z neho vyskocit,,, Rano mi vravel .. myslel si ze som paholok co u nich robi za stravu ako ked bol mlady. Povedal mi ze celu noc nespal Lebo henten ( jeho zena) ho chce zabit tak bol pripeaveny na boj. Trvalo to rok nez umrel a mysleli sme ze stara mama umre prva bola uplne znicena. Ked mal vyrocie smrti povedala ze to bol najlepsi rok v jej zivote. Tiez si myslela ze to neda . Lahko sa odsudzuje tym co nic take nezazili a ked to chcu zazit ok bravo nech sa paci. Ale toto nie je o moralnych hodnotach ked si Niekto doopatruje rodica doma . Je to len ich volba a jedna z moznosti ale ti co daju rodica do zariadenia nie su horsi .

nwnw
5. feb 2023

@vevapeto nesuhlasim s tebou. Babka mala 7 pracujucich deti. Obaja s dedkom rakovinu niekolko rokov... Kym boli ako tak mobilni,dalo sa ze sme sa striedali aj sesternice a tak.. cca 11 ludi, ked uz bola v poslednej faze 3 roky, tak sa o nu starala teta 24/7. Je to narocne. Nemozes ist ani nakupit na dlhsie ako na hodinu, co a dedine je nemozne,ked najblizsi velky obchod mas 20km.
Neda sa starat o male deti a choreho cloveka a stari ludia mavaju zdravie vseliake.
Ja som za zariadenie.

vevapeto
5. feb 2023

@nwnw veď to je v poriadku, zariadenia sú na to keď to doma nezvládate. A dokonca netreba mat ani pocit viny a obhajovať, prečo sme dali babku tam.

lula313
5. feb 2023

@oriesocek a koľko platíte v dss? Je to štátne zariadenie? Ma dostatočný dochodok na platenie nakladov, či jej teda doplácate aj za pobyt? Aj my to budeme musieť časom vybavovat svokre, má už diagnózu. Manzel sa už staral o svoju babku, tá bola v bdelej kóme roky, bolo to hrozne, človek je pripútaný doma, ani na dovolenku nemôže ist, nikam. Preto to už nechcem absolvovať znova, hlavne, keď už mame deti. Tá babka nám aj umrela doma, musela som ju oživovať, je to pre mna velka trauma do dnešného dňa.

viestta
5. feb 2023

@rebeka7501 vynechajme emocie a povedzme si fakty. Dnesni dochodcovia maju deti +40, ktore maju pred sebou zhruba tak 25 rokov aby dosiahli dochodkovy vek, mnohi este deti v skolopovinnom veku, niektori deti este v skolach, ktore nezarabaju. Opatrovat rodicov na plny uvazok znamena opustit zamestnanie, co je v konecnom dosledku strata prijmu pre rodinu, ktora sa raz prejavi aj na dochodku tych deti, ktore sa o rodicov postaraju. Dochodcovia maju domy, byty, ktorych prevadzka je castokrat nad ich financne moznosti, ale nepustia ich s tym, ze by mohli uzivat peniaze, na ktore v podstate cely zivot pracovali, ale nechavaju ich pre deti, pre vnucata. Stari rodicia velmi neradi opustaju svoje prostredie, to by niektore z deti muselo opustit svoju rodinu aby sa o nich postaralo. Deti castokrat nebyvaju v rovnakom meste, obci aby sa (s odretymi usami) postarali aj o potreby vlastnej rodiny aj o potreby rodicov. Deti nie vzdy maju priestorove moznosti aby mohli prestarnutych rodicov na trvalo nastahovat k sebe.
Nie je vhodnejsie (a takto mi to vysvetlila moja mama, nie je to z mojej hlavy) predat rodicovsky dom, byt, ulozit peniaze na ucet a z tych penazi doplacat plnohodnotnu starostlivost o rodica, bez toho aby deti museli opustat pracu, svoju rodinu? Ked sa rodicia pominu, deti ten zvysok zdedia.
Tym, ze sa predlzil odchod do dochodku pre zeny na vek po sesdesiatke (a bude sa urcite zvysovat), v podstate vypadli zeny z procesu starostlivosti o seniorov. Kedysi zeny odchadzali do dochodku niekedy po patdesiatke, zhruba v 55 rokoch, boli este dostatocne vitalne aby sa o svojich prestarnutych rodicov postarali, a vacsina z nich uz mala zaopatrene deti, ktore mali svoje rodiny, takze vo vlastnej rodine uz nemali tolko zavazkov.
Domovy dochodcov nie su pomsta, domovy dochodcov su jednoducho nevyhnutnost, ktora vyplyva zo zmeny pomerov v spolocnosti. Treba sa na to pozriet realisticky.

rebeka7501
5. feb 2023

@viestta to bolo na odľahčenie témy......

miadi
5. feb 2023

Ono ludia s demenciou maju agresivne tendencie. Pamatam si ked som bola mala pradedo zil u starej mami dozival u nej mal cez 90 zobral sekeru a ohanal sa nou ze deda zabije Lebo ho nechcel pustit do krcmy.
@vevapeto Vobec nemam potrebu nieco niekomu obhajovat. Pre mna svokra uplne cudzi clovek okrem toho ze vychovala mojho muza pre mna osobne nic neurobila. Na vnucata si nevedela najst cas kym vladala nebavilo ju to a to je ok nie je kazdy na deti . Moja mama sa sama rozhodla ze by Isla do domova dochodcou ked bude stara . Ale ked Niekto pise ze “ strcili rodicov .. zbavili sa ich bla bla to je triggering. Ludia ani poriadne nevedia nemaju skusenost so zariadenim alebo demenciou ale maju svoj “naj “ nazor. Pritom casto je to o tom ze by prisli o dedicstvo keby sa tie $ dali do ustavu. Alebo jednoducho na ten ustav nemaju financie. Tak je to kysele hrozno. Neobhajujem vysvetlujem. Pre mna osobne je professionalne zariadenie najlepsia volba . Ci uz pre druhych s demenciou ci uz pre mna raz.

viestta
5. feb 2023

@rebeka7501 OK, beriem. Ale treba sa na tieto veci pozriet zo vsetkych stran.

rebeka7501
5. feb 2023

@viestta robím v takom zariadení 😔

oriesocek
5. feb 2023

@lula313 je v statnom DSS, doplacat nieco manzel dopláca (jeho brat nechce- nemoze, ale to je jedno, kedze musi zivit zenu, ktorej sa nechce robi), ona by aj dochodok mala, ale musi splacat uver, tkorý si este zobrala... takze doplaca jej na na lieky, aj na ten prázdny dom a v DSS sa plati za vsetko navyse - kazde DSS ma cennik (za sprievod k lekarovi, za pranie, upratovanie, za specialnu stravu, atd.) Nasi sa starali o babku - ktorá uz bola posledné roky leziaca a bolo to o držku, bez jedneho príjmu, babka plienkovaná, potom už na infuziach... Ja som si pred pol rokom uplne odpalila platnicky, co som dvihala otca, takze teraz po operácii chrbtice uz mozem tak dvihnut akurát liter mlieka... Takze niektorí nemaju predstavu, co je to starostlivost....

vevapeto
5. feb 2023

@miadi ten posledný príspevok nepatril tebe tak to neber vzťahovačne. A ani som necitala čo píšeš, reagujem len na osoby čo ma označili. Sú rôzne prípady, súhlasím, nikto nevidí do sračiek doma. Nikto ta predsa nenúti starať sa o svokru a ja už vôbec nie preboha.

liv1
5. feb 2023

@apolka77 mozem ti povedat, ze u nas ani sukromne drahe zariadenia nic moc 😒

cina1
5. feb 2023

@viestta uplne do bodky suhlas

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
marca12
5. feb 2023

Neviem,ci som schopna sa postarat,ale budem musiet. Rodicia uz davno vyhlasili,ze sa nemame opovazit strcit ich do starobinca. Mama doopatrovala rodicov,ocakava to aj od nas deti. Nedokazem si to predstavit,ale verim,ze to zvladneme. Ja osobne si neprajem,aby sa o mna starali deti. Nech uz so mnou nalozia akokolvek,nechcem im byt pritazou a obmedzovat ich.

liv1
5. feb 2023

@oriesocek suhlasim. Je jedno starat sa o cloveka, ktory mozno potrebuje “len” dozor, navarit, upratat, ze nezvlada take tazsie veci, nakupy, doktor atd. Ale je uuuuplne ine starat sa o leziaceho pacienta. To je masaker, to je 24/7, to je obrovska psychicka a fyzicka zataz. Nepoznam jednoho, co by neprisiel o chrbat pri takejto starostlivosti.
Odpoved .. nechcela by som aby sa deti o mna museli starat a v zivote urobim max preto, aby som nikomu nebola na obtiaz, pokial to len bude mozne. Ale samozrejme by som bola rada, aby sme v blizkom kontakte boli cely zivot.
@viestta dama som lajk na tvoj prispevok, ale po pravde s koncom tvojej spravy nesuhlasim.. domov dochodcov je otrasna zalezitost. Clovek by mal max robit preto, aby si na dochodku mohol zabezpecit opateru a aby nou nezatazoval financne rodinu. Je to vsetko zlozite, nie kazdy ma tu moznost. Ale myslim si ze mladi vobec nemyslia v tomto ohlade na svoju buducnost a ked su zrazu starsi, su mnohi odovzdani - postarajte sa. Takze starobinec ako nevyhnutnost, ani nie, ale ak predaj nehnutelnosti a aspon to sukromne zariadenie, ked uz…

pribinak
5. feb 2023

Každý kto má SILÁCKE reči že scojixh rodičov do starobinca nedá tak nech si vyskúša polohovať čo i len 80 kíl vážiaceho chlapa ktorý je ochrnutý
A nielen polohovať ale aj prebalovat a kúpať. A pridajte si, že ten človek je mentálne mimo. Udrie vás, pľuje po Vás, škriabe trhá vám vlasy - to je realita.
Pripadne si vyberie z plienky jej obsah a ponatiera sa s tým

A budte doma za 400 eur, treba si to skúsiť a pitím sa uvidi kto má aké silácke reči

Alebo ľudia s Alzheimerom, často obrátený deň - noc. Nespoznávajú najbližších, často sú agresívni, utekajú preč, treba ich tiež často plienkovat, kŕmiť, ….

Mali sme príbuznú čo sa starala o muža s Alzheimerom, totálne ju to zničilo. Nechcela ho dať do zariadenia, ale nakoniec súhlasila
Bol to chlap jak hora a ona útla žienka

marca12
5. feb 2023

@viestta takto uvazuje normalny dochodca,uz sa necudujem,po kom si zdedila svoj skvely nadhlad. Mamina ma pravdu. My sme to mali s mojimi starkymi tak,ze sme sa museli prestahovat z velkeho mesta za nimi a tak ich moja mama doopatrovala. Len vtedy este neboli rozsirene domovy dochodcov. Bola to velka zataz pre rodinu hlavne po psychickej stranke,ale aj financnej. No nelutujem to. Aj ten vztah chory starky a pomoc pre nich,lebo aj my deti sme museli pomahat,mi dal do zivota taku nejaku pokoru a ine vnimanie ludskej hodnoty. Kazdopadne ja by som takto nezatazila deti,nechcem byt nikomu na pritaz.

viestta
5. feb 2023

@liv1 ale predajom nehnutelnisti si dokazu zabezpecit plnohodnotnu starostlivost aj financne. Mozno aj k nam pride vymozenost, ktora je bezne vyuzivana v Nemecku a uz sa objavuje aj v Cechach. Spatna hypoteka na nehnuteonost. Dochodca ostava vo svojom dome, byte, dostava mesacnu rentu z predaja nehnutelnosti a po jeho smrti nehnutelnost prechadza na hypotekarnu spolocnost, jej zostatkova hodnota ide do dedicstva. Len aby deti takych rodicov boli uzrozumene s tym, ze rodicia "prehajdakaju" majetok na svoje pohodlie, lebo toto u nas nevidim velmi ruzovo.

zafir01
5. feb 2023

Nie nechcem.
Nechcem aby na mňa nezabudli. A ak by ma pozvali k sebe na sviatky, či občas na víkend, bola by som happy.. Avšak podľa stupňa odkázania.
Stále verím, že sa medozijem toho, aby mi niekto musel meniť plienky

tiezjedna
5. feb 2023

Nie, to by som im nikdy neurobila. Vídať sa, pomáhať si to áno, ale vyložene starať sa nie. Majú právo na svoj život a chcem, aby ho žili naplno

marsmykkok
5. feb 2023

@miadi no medicína je na vysokej úrovni už, myslím že málokto ostane roky úplne ležiaci. A zase človek čo prejde aspoň na wc 3 metre, napije sa, naje sa čo mu človek pripraví, o toho sa starať dá. Je to o tom, že len človek nakúpi, poupratuje, urobí jesť, pomôže možno v kúpeľni. Ale alzhaimer a iné demencie to je des. Nemôžeš nechať človeka ani chvíľku aby napríklad nevybuchol plyn, neurobil požiar. Kamoskina mama napriklad začala mať ešte aj záchvaty paniky ak bola sama. A do toho ako čerešnička na torte počúvať, že kto si, že ťa človek nepozná a tak alebo ťa obviňuje z niečoho to je klinec do rakvy .A ak je človek jedináčik, druhý súrodenec nemá záujem a tak, tak to sa nedá, jeden človek to nemá šancu zvládnuť.

avicii18
5. feb 2023

Nechcem maľovať čerta na stenu, ale starí ľudia sa v budúcnosti možno budú báť mladých. Takže otázka neznie či sa o nás postarajú, ale či nám mladá generácia umožní dožiť sa staroby. Ale to je len môj osobný názor. Ja sa pripravujem na to, že sa budem musieť o seba postarať sám (nie je v tom dvojzmysel).

vevesh
5. feb 2023

Ci by som chcela? Ja osobne ano, ak to bude v ich moci. A viem z okolia, ze kde je vola, tam je aj cesta. Samozrejme idealne by bolo, aby som sa do toho stadia nedostala, ale tak je to vo vyssej moci, nie v mojej. A celkom sa mi pacia riesenia, ze rodicia maju vlastn bocny byt pri detoch (rozumej deti maju vlastny dom s vlastnou zahradou a rodicia maju na danom pozemku byt s druhou nesusediacou zahradou). Takto sa nerusia vztahy, kazdy ma isobny priestor a naopak pomoc je "za rohom".

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pribinak
5. feb 2023

@vevesh Hm, minimálne polovica populácie žije v panelákoch