Chodíte na pohreby?
Chodíte na pohreby?Ja minimálne. Dôvody mám rôzne. Buď som nebožtíka nevidela 10 a viac rokov, alebo je to mojej babky švagor a nemám citovú angažovanosť dôvod tam ísť. Alebo susede, je to pre mňa cudzia osoba. Prípadne sa necítim v tom období ok a jednoducho nejdem. To som proste ja, tak to cítim. Stále počúvam ponosy od matky, napriek tomu, že mám 43 rokov, že sa to nepatrì a mala by som chodiť. Koniec citácie mojej kolegyne. Ja som za, nech robí, ako ona uzná za vhodné. To už čo je, aby jej matka do toho stále hovorila. Prosím o slušnú diskusiu, napíšte dôvody prečo nechodíte na pohreby.
Chodim na pohreb len takym ludom, ktori mi boli velmi blizki, ale nastastie som ich vela este nemusela absolvovat.
Ale napr. som si vybrala vylet s dietatom, s kt. som bola vela mesiacov v nemocnici, namiesto pohrebu vlastnej babky, ktora zomrela v den odchodu a volal mi foter akurat ked sme tam dorazili. Bola uz roky dost chora a vzdy ked som aj z navstevy odchadzala, som ju vyobjimala a "lucila sa s nou".
Nie som veriaca, mne tieto cirkevne veci nechybaju a ako sa tu pisalo, tiez radsej zapalim sviecku a pospominame doma a spominam na nejake spolocne zazite chvile alebo prelistujem albumy a fotoknihy.
A nebude mi vadit, ked ma len v lese zakopu a nikto sa nepride naposledy rozlucit ani so mnou.
Kazdeho osobna vec, ako sa ku smrti postavi. A je mi jedno, aj keby ma oznacovali za bezcitnu, divnu alebo hociaku inu osobu.
@anonym_85ae2a ...akoby pohreb bol len cirkevná záležitosť🙂. Naopak, mne tie civilné prídu úprimnejšie a osobnejšie.
@anonym_85ae2a ...akoby pohreb bol len cirkevná záležitosť🙂. Naopak, mne tie civilné prídu úprimnejšie a osobnejšie.
@valria tak ja som asi bola len na cirkevnych, neviem ake su tie civilne
@anonym_autor núti ťa vlastne kto? tvoja matka, kolegyňa alebo matka kolegyne? preáč ale píšeš ako hotentot - až to zaváňa výmyslom
Nechodim na pohreby hocikomu, nesledujem oznamenia, a neutekam na kazdy pohreb v okoli, velakrat ani neviem, ze niekto zomrel.. ALE blizkym chodim, chodim rodine aj takej, tkrou som nevidela ale mam s nou blizky vztah, alebo moji rodicia atd. Kvoli podpore, pomoci. Je to podla mna slusne. Posledne som bola na pohreb cloveku, ktoreho som fakt nemusela a bol moj fakt blizky pribuzny, nevidela som ho 20rokov... isla som kvoli rodicovi. Vyslovene. A potom sa stretne zvacsa kopa znamych a rodina a verte ci nie, u nas je zabava aj na karoch a casto sa uvidi rodina po rokoch, niekedy aj take kontakty sa naviazu, ktore nikdy neboli kvoli kadejakym rodinnym konfliktom.
@valria tak ja som asi bola len na cirkevnych, neviem ake su tie civilne
@anonym_85ae2a evanjelicky obrad - pohreb je veľmi citlivy, osobny. Na civilnom som ešte nebola.
Staci tu tvoje vyjadrovanie🙈
V 43 rokoch by to chcelo trochu viac ucty. Ale zas komu neni z hury dano v apotece nekoupi.
Chodim a rada. Radšej ako na svadby.
@anonym_c5d5e9 To môžeš aj potom. Posledná rozlúčka je len raz. Ak je to pre teba len povinnosť, nemusíš ani tú sviečku zapaľovať.
@valria práveže podľa tvojho príspevku je to povinnosť skôr pre teba. Pre mňa nie, inak by som na tie pohreby chodil.
@anonym_autor nie ,nechodím
Musí to byť ozaj veľmi blízky človek
@anonym_autor Nechodím, lebo som už pochovala toľko blízkych, že mi je fyzicky zle už len pri pomyslení na pohreb.V prípade, že sa neviem tomu vyhnúť, už od rána ma bolí brucho, nedokážem nič zjesť a už počas pohrebu ma začne bolieť hlava, bolesť pretrváva celý deň
@anonym_autor od pohrebu mojej matky nechodim. Je to 10 rokov. Nevidim v tom zmysel. Mna to obťažovalo, ze tam boli ludia, podavali mi ruku. Ja som sa musela schovať a nedavala som to. Keby som videla tych uzialenych ludi asi by som to tam nedala, vsetky tie spomienky. Zapalim doma sviečku.

Vzdialenej rodine ani susedovi nie, tých ani neviem kde sú pochovaný. Inak citácia sa píše v "úvodzovkách" preto sme viaceré nepochopili čo myslíš kolegyňou a matkou.