Chodíte na pohreby?
Chodíte na pohreby?Ja minimálne. Dôvody mám rôzne. Buď som nebožtíka nevidela 10 a viac rokov, alebo je to mojej babky švagor a nemám citovú angažovanosť dôvod tam ísť. Alebo susede, je to pre mňa cudzia osoba. Prípadne sa necítim v tom období ok a jednoducho nejdem. To som proste ja, tak to cítim. Stále počúvam ponosy od matky, napriek tomu, že mám 43 rokov, že sa to nepatrì a mala by som chodiť. Koniec citácie mojej kolegyne. Ja som za, nech robí, ako ona uzná za vhodné. To už čo je, aby jej matka do toho stále hovorila. Prosím o slušnú diskusiu, napíšte dôvody prečo nechodíte na pohreby.
Ups...oprava *typ 🙈.
Chodím na pohreby ľuďom, ktorým chcem. Z rôznych dôvodov - blízka rodina, priateľ, kolega, sused. Nechodím, keď nechcem alebo sa mi nedá. Neradím sa ani s matkou ani s nikým iným a nevysvetľujem ani svoje pohnútky.
@anonym_autor idem ked to tak citim. A dokonca nenosim ani umele plastove "kvety".
@anonym_autor pokiaľ to nie je blízky človek, nechodím.
Chodím na pohreby ľuďom, ktorých poznám a mali sme určitú formu vzťahu - rodina, priateľ, kolega, dobrý sused, s ktorým som si rozumela, otec môjho kamaráta, otec môjho ex. Je to pre mňa posledná rozlúčka s tým človekom, odprevádzam ho na poslednej ceste, to posledné, čo môžem pre neho urobiť.
@anonym_autor Je to od teba trochu nezrelé a sebecké. Nikto nechodí na pohreb s radosťou alebo pre príjemné pocity. Tie sa, mimochodom, dostavia po, keď si uvedomíš, že si sa s dotyčným bola naposledy rozlúčiť a dala úctu jemu či jeho rodine.
Chodím rodine a mám dve veľmi blízke kamarátky tak tiež idem keď im umrie niekto z rodiny.
@anonym_autor každý ide tak , ako cíti
Chodim na pohreby len tym, ktorym chcem. Rodine typu svagor babky, ktoreho som nepoznala, urcite nie. Bud rada, ze ti neumieraju blizki ludia a na pohreby zatial chodit nemusis. Ale aj to pride, bohuzial.
A teda nejak som nepochopila, ci ti to hovori mama alebo kolegyna alebo kto vlastne. Pises jak hotentot.
Idem aj keď som nebožtíka nevidela 10 rokov, doprovodím/odveziem rodičov, rodina má držať spolu aj v smutných chvíľach.
Mám možnosť sa tam stretnúť so širšou rodinou a áno idem aj susede veď sme žili roky vedľa seba tak už z úcty k nej a za ten čas sme si nejaký vzťah vybudovali.
@anonym_autor Je to od teba trochu nezrelé a sebecké. Nikto nechodí na pohreb s radosťou alebo pre príjemné pocity. Tie sa, mimochodom, dostavia po, keď si uvedomíš, že si sa s dotyčným bola naposledy rozlúčiť a dala úctu jemu či jeho rodine.
@valria čo je na tom nezrelé? Na pohreb chodiť z povinnosti? Ja si niekoho uctim tak, že zapalim zaňho sviečku, pomodlim sa v kostole alebo budem o ňom rozpravať a spominať v dobrom. Nie každému je pohreb príjemný a berie to ako samozrejmosť.
Idem zvacsa priamemu pribuznemu teta stryko babka dedko.nie bratrancom z 13eho kolena a potom este ludom ktorych som poznala a boli mi blizki pripadne este rodicom-surodencom mne velmi blizkych ludi..pokial mam potrebu ist idem ak to tak necitim nejdem.. su ludia co su pichnuti na pohrebe pomaly kazdemu a potom taki.co nezvladnu pohreb ani blizkeho.ved to je kazdeho osobna vec...
Chodím len blízkej rodiny rodine (babky, prababky,...)so susedmi vychádzame, takže aspoň ja alebo manžel ideme. Som rada, že máme dobré vzťahy. Ja pohreby nemám rada, hlavne nikdy nechodím ku otvorenej truhle. Nerobí mi to dobre, chcem si človeka zapamätať, takéto aký bol. A tvoja, keď chce nech chodí. Moja to má podobne, ako ja takže to neriešime. Automaticky si voláme, keď zomrie niekto blízky, že ideme.
@valria čo je na tom nezrelé? Na pohreb chodiť z povinnosti? Ja si niekoho uctim tak, že zapalim zaňho sviečku, pomodlim sa v kostole alebo budem o ňom rozpravať a spominať v dobrom. Nie každému je pohreb príjemný a berie to ako samozrejmosť.
@anonym_c5d5e9 To môžeš aj potom. Posledná rozlúčka je len raz. Ak je to pre teba len povinnosť, nemusíš ani tú sviečku zapaľovať.
@valria čo je na tom nezrelé? Asi si nepochopila pointu, proste mama kolegyne, alebo hocikto iný nemá rozprávať do toho, či pôjdem na pohreb, ak nemám k tej osobe blízky vzťah. Nám keď umreli 2 susedia, tiež sme nešli, bol to pre mňa cudzí človek, ktorého som stretla desať krát za rok. A tiež keď som mame spomenula, že zomrel sused, vyskočila na mňa, prečo som nebola na pohrebe, keď som ho poznala. Ja som len pozerala, že o čom hovorí. No a takto vznikla aj debata s kolegyňou, jej mama to isté. Že mala by ísť, čo na to ľudia. Nemyslím si, že by sme mali chodiť preto, lebo to niekto nakáže.
Chodím na pohreby blízkych a na pohreby rodinných príslušníkov napr.dibrej kamošky,susedy,či kolegyne.
Môže byť rada keď nemusí chodiť na pohreby. Znamená to že jej ešte nezačali zomierať blízki ľudia. Ono to ešte len príde...
@valria čo je na tom nezrelé? Asi si nepochopila pointu, proste mama kolegyne, alebo hocikto iný nemá rozprávať do toho, či pôjdem na pohreb, ak nemám k tej osobe blízky vzťah. Nám keď umreli 2 susedia, tiež sme nešli, bol to pre mňa cudzí človek, ktorého som stretla desať krát za rok. A tiež keď som mame spomenula, že zomrel sused, vyskočila na mňa, prečo som nebola na pohrebe, keď som ho poznala. Ja som len pozerala, že o čom hovorí. No a takto vznikla aj debata s kolegyňou, jej mama to isté. Že mala by ísť, čo na to ľudia. Nemyslím si, že by sme mali chodiť preto, lebo to niekto nakáže.
@anonym_autor OMG, končím s tebou debatu....
Nechodim na pohreby, nebola som min 20rokov. Nebola som z roznych dovodov, napr tehotenstvo, choroba, atd. Az minuly rok, ked mi umrela babka. Aj to som isla sama. Deti som nechala s muzom. Za mna deti nemaju byt na pohrebe. Ja ako dieta som chodila s rodicmi a viem, ze mi to potom nerobilo dobre. Rozlucit sa da aj doma peknou spomienkou, svieckou, atd. Ale inak to je kazdeho vec. Moji rodicia su vo veku, ked uz ludia okolo nich viac umieraju a niekedy su aj 2x za tyzden na pohrebe. Maju potrebu tam ist, tak idu, je to ich rozhodnutie.
@anonym_autor OMG, končím s tebou debatu....
@valria veď si nemusela ani diskutovať, iné píšu v kľude a bez prievanu v gaťoch
Nie nechodím,naposledy som bola starkemu asi 15 rokov dozadu a najbližšie pôjdem až rodičom a vlastne tým pohreb nebudeme robiť,tak nie
@anonym_autor ty asi veľmi nevieš čo je prejaviť uctu. Ty musíš byť veľmi chladný človek. Áno idem na pohreb širšej rodine, idem susedovi, idem ľuďom z ulice, lebo sme sa poznali. Šla by som na pohreb aj kamararkinej mame, lebo tým prejavim uctu kamaratke. A to nemá nič spoločné s tým ci rada chodím na pohreby. Prosím ťa, kto chodí rad na pohreby? A nemám problém prísť aj k truhle a pokloniť sa.
Naposledy som bola na pohrebe môjmu bratovi, odvtedy veľa ľudí aj z rodiny zomrelo a nebola som. Nemôžem. Mám úzkosti.
Chodím. Rodine (ktorá je už hodne oklieštená), dobrým známym, už aj niekoľkým spolužiakom. Ako kedysi napísal Rúfus - pohreb je pokora pred majestátom smrti.
Nakoľko bývam 500km od domova, nie nechodím.
Chodím na pohreby len takým ľuďom, ku ktorým som mala blízky citový vzťah. Napr. bola som na pohrebe mojich starých rodičov a môjmu partnerovi. Ani ja by som nechcela, aby na môj pohreb prišli ľudia len "z povinnosti".
Chodím z niekoľkých dôvodov. 1.Z úcty k zosnulému, ku ktorému som mala určitý vzťah, čiže rodina, priateľ, dobrý sused, kolega,.
2.Z úcty k pozostalým, ku ktorým mám určitý vzťah, čiže pozostalí je moja blízka rodina, priateľ a podobne. Vtedy idem, i keď som zosnulú osobu nepoznala dôverne, pripadne som ju nemala rada,...
Chodim na pohreb len takym ludom, ktori mi boli velmi blizki, ale nastastie som ich vela este nemusela absolvovat.
Ale napr. som si vybrala vylet s dietatom, s kt. som bola vela mesiacov v nemocnici, namiesto pohrebu vlastnej babky, ktora zomrela v den odchodu a volal mi foter akurat ked sme tam dorazili. Bola uz roky dost chora a vzdy ked som aj z navstevy odchadzala, som ju vyobjimala a "lucila sa s nou".
Nie som veriaca, mne tieto cirkevne veci nechybaju a ako sa tu pisalo, tiez radsej zapalim sviecku a pospominame doma a spominam na nejake spolocne zazite chvile alebo prelistujem albumy a fotoknihy.
A nebude mi vadit, ked ma len v lese zakopu a nikto sa nepride naposledy rozlucit ani so mnou.
Kazdeho osobna vec, ako sa ku smrti postavi. A je mi jedno, aj keby ma oznacovali za bezcitnu, divnu alebo hociaku inu osobu.

@anonym_autor Chodim na pohreby z ucty k zosnulemu alebo z ucty k rodinnym prislusnikom...a to ja naozaj nie som sentimentalny tip a ani veriaci clovek.