Cítim sa staro
Tento rok budem mať 26 rokov. Keď na to pomyslím, prepadá ma pocit, že som už stará. Viem, že som ešte mladá a nie nejaká stará ženská, že mám život pred sebou, ale vo mne to číslo evokuje taký pocit, že "Panebože! 😱" Už 20tku som vnímala ako míľnik. 25ka štvrťstoročie - a sakra. Asi mám pocit, že od 25 to pôjde dole vodou. A 30tka ma priam desí. Na jednu stranu chcem žiť dlho, dožiť sa dôchodku a užiť si ho, na druhú stranu sa mi zatočí hlava, keď si predstavím, že ma to čaká až za 40 rokov 😕 Život je dlhý a človek ani nemá čas si ho užívať 😕 na jednu stranu viem, že mám na niektoré veci čas, ale na druhú stranu sa bojím, či som ich neprešvihla, či už nie som pozadu - rodina, deti. Asi mätúci príspevok 😕
Presne som sa minule pozastavila nad prispevkom mojej spoluziacky s tortou s cislom 26.. reku ona už má 26.. a v tom mi to došlo že aj ja budem mat tento rok 🤦 asi nám nic iné neostáva len prijať ten fakt 🤷
Chápem ťa, hovoríš mi úplne z duše. Rovnaké pocity som mala pri 20, pri 25 aj teraz pri 26. Takisto mám pocit, že som do školy chodila zbytočne a tiež som mala naplánované veci, ktoré chcem stihnúť do 27 a ktoré už asi nestihnem.
Chápem ťa a tieto reči o tom že 26 je krásny vek a máš si užívať a že si hlúpa keď si myslíš že si stará vôbec nepomáhajú ale iba to zhoršujú. Tvoje pocity sú úplne reálne. Kto určuje kedy sa človek už môže cítiť starý a kedy je ešte skoro?
Mne pomohlo keď som uvedomila, že moje pocity staroby pochádzali z 2 vecí. Za prvé - z minulosti. V minulosti v takomto veku už takmer všetci mali domy, rodiny, takmer život za sebou a pomaly sa pripravovali na dôchodok. 😀 Ale teraz je proste doba iná. A za druhé - z tlaku spoločnosti. Ľudia v mojom okolí mi nahovárali ako musím všetko dosiahnuť čím skôr, byť krásna, úspešná v práci, mať deti, rodinu, bývanie. Lebo potom už bude neskoro, budem unavená, nebudem vládať, prípadne že už nebudem môcť mať deti. Ale vieš čo, to je blbosť. Každý si ide svojím tempom, tak ako stíha a ako je to jemu najlepšie. 30 vôbec nie je hrozivé číslo, ktoré znamená že život skončil. Aj potom môžeš robiť všetky veci, ktoré máš rada a bude super lebo budeš samu seba viac poznať ako si sa poznala v 20 a budeš vedieť čo od života chceš a čo nie. A keby aj nie, tak nevadí. Podstatné je ísť svojim tempom.
Mám o 10 rokov viac ako ty a stále sa cítim na prahu dospelosti aj napriek tomu,že mám už 12-ročné dieťa. Chcela som byť mladá mama,splnilo sa mi to,teraz mám toľko plánov čo chceme vidieť, zažiť, urobiť... a dúfam,že mi zdravie dovolí takto plánovať a plniť si sny aspoň do 80😁 skús si aj ty napísať "zoznam" toho, čo chceš tento rok vidieť,zažiť, vyskúšať a ver,že sa ti zrazu život nebude zdať dlhý
Odloz si tento prispevok, za 15 - 20 rokov sa na nom kvalitne zasmejes 😉
Idem mat 35, neriešim vek, riešim ti aby som co najviac stihla,užila si,oddychla😂 keď vidím čislo 35, veď to je ešte nič, asi začnem v 70tke (ak sa dožijem) stresovať,že stárnem.
mňa keď sa niekto opýta na vek tak sa musím aspoň na minútu zamyslieť koľko to vlastne mám 😀 stále sa cítim na 18 a to už mám +10 naviac, netreba zamýšľat nad tým čo by sme mali alebo nemali stihnúť, ži prítomnosťou a užívaj si každý deň, čo má prísť príde a čo má odísť odíde 😉
@liljana koľko máte rokov, aby som sa vedela pripraviť? 🙈
Je to hlavne o nastavení mysle, na sústredenie sa na prítomné chvíle, nie čo bude potom 😉
Ja mam 50, diskusie typu mam 26 a som citim sa stara ma vzdy pobavia. Ale chapem, je to relativne, ked som mala 15-16 mi 20 rocne baby pripadali ako odpisane stareny
@pimpulienka 48. Nehovorim, ze si neuzivam tento cas. Treba si uzivat kazdy cas. Ale budes frustrovana, ze to co vsetko fungovalo doslova samo od seba predtym, vsetko sa darilo skoro same od seba. V rpaci, v zivote, zdravotne. Az si toho clovek nevazil, lebo to povazoval za samozrejmost. Teraz je ovela tazsie a pribuda viac situacii, ktore sa nepodaria. Kedysi nula zdravotne problemy. Teraz zrazu nemocnica na 3 tyzdne, zapal oblicky. V zivote okuliare, zrazu okuliare na blizko. Operacia pruhu, roztrhnuty vaz v kolene,... Bolesti v ramene,... Nic vazne, ale drobnosti, ktore predtym neboli a zneprijemnuju zivot. A to som na tom asi urcite lepsie ako vela inych. Relativne drobnosti, miesto problemy s stitnou zlazou ako ini, niekto dostal rakovinu, nasledky po covide, ... atd.
@liljana budem mat 41, tiež som okolo 40 pociťovala že uf a je to tu, ale už kašlem na to, jediné čo máme je vlastne prítomnosť. .
Veľa zdravicka🍀, možno nastavenie mysle pomôže aj pri zdravotných ťažkostiach, pretože to mame v tele všetko prepojené a verim na psychosomatiku 🙏🏼
Každý starne neries. Aj moje deti raz budú mať 70
Tento rok budem mat 49. Mam úžasný život. Robím prácu ktorá má baví, mám milujúceho manžela, 9-rocnu dcéru, psa, dom a spokojný život. Ráno vstávam o 5ej, cvičím jogu a trávim hodinu úplne sama. Veľa čítam. Pozeram filmy ktore sa mi páčia. Stretavam sa s ludmi ktorí ma nabijaju pozitívnou energiou. Mam rada seba a svoj zivot. Ak máš pocit ze teraz ti niečo uniká tak v 50ke budeš plakať. Začni žiť teraz.
Preco si ludia toto sami robia? Je to cele o nastaveni mysle..
Ok, tak mas pocit, ze si zabila 5r na skole, z ktorej nemas nic.. mozno profesne, ale vsetko, co zazijeme nas nejakym sposobom ovplyvni.. osobnostne.
A nikdy nie je neskoro na novy zaciatok..
Priblizne v tvojom veku som odisla do zahranicia a zacinala tam od nuly.. Najlepsie rozhodnutie, posunulo ma to aj profesne aj osobnostne. V 30-tke som ukoncila dlhodoby vztah, par rokov na to, sa vratila na slovensko, uz s manzelom a dietatom a zacinala zase od nuly.. Teraz mam zivot taky stabilny ale planov plno. pockam, kym deti trochu odrastu a chcela by som este studovat..
Mna vzdy prekvapi moj vek.. To odkial sa berie to cislo zacinajuce sa 4?? A ze depky, pche... ja sa citim uplne mlado... Ale ved v 40+ aj som! 😁
Vidím, ze nie som jediná. Napadlo ma, ci také zmýšľanie nemáme kvôli tomu, ze generácie pred nami mali už dávno deti, manžela atď. Ja som si stará pripadala už v 17tich, lebo som vždy vyzerala staršie od mojich spolužiakov. Máš rada samu seba? Keď sa strešneš s rovesníčkou ako sa pri nej cítiš? Ako sa cítiš pri mladších ľuďoch?
To je uplne normalne. Do tych 32 som tiez riesila ako starnem a pomaly aby som skok do truhly zacala trenovat... A potom som dospela. A ked sa ma dnes niekto opyta, kolko mam rokov, musim si to najprv spocitat. 🤣 To prejde, uzivaj si, ze si este zabicka, skusenosti sa dostavia, vek ti bude potom ukradnuty, ale tie cisla uz budu len vyssie ..
Mas krasnych 26 rokov, je to uzasny vek, lebo clovek uz dospel, nadobudol dake skúsenosti, no stale je mlady a moze si užívať plnymi dúškami. Ja som mala nedavno 45, citim sa mlado, no vadi mi, ze som stratila taku tu spontánnosť...nad všetkým moc premýšľam, sama sebe idem v tomto na nervy🤣🤣. Podla mňa to mas len take obdobie...mozno posun vpred. Uzivaj si zivot a plň si sny🍀🍀🍀
@pimpulienka Ano, je to pravda. U mna sa to spustilo asi az s toxickym partnerom. Neustale staznosti na nieco, kritika, dokola preberane blbosti. S tym prisli ciastocne neuspechy v praci, v zdravi. Ak dnes vidim cloveka, co sa druhemu neustale na nieco stazuje, na hovadiny, mam chut mu hodit tehlu do hlavy a okamzite ho vyhodit von zavretymi dverami. Lebo doslova ti vysava energiu a zdravie z tela. Pohoda doma je velmi dolezita pre psychicke a fyzicke zdravie.
@liljana presne a doslovne ❤️ všetko to veľmi vplýva aj na naše fyzické zdravie, to ako sa citime, ako jednáme.
Podľa mňa by si si mala nájsť nejaký záujem ktory vyplní tvoje myšlienky..
Ak mas pocit, ze si poslednych 5 rokov zabika tak dalsie roky zi naplno
@kachita čo sa týka ruštiny som samouk, plus mám nejakých priateľov z Ruska, tak občas komunikujem s nimi, ostáva mi ešte sa poriadne naučiť písať azbukou 😀. Z angličtiny mám 2 hodiny týždenne vo firme kde pracujem, plus taktiež sa veľa učím sama, s dcérou si čítame, pozeráme dokumenty a filmy v AJ. Ja som sa nanešťastie v škole učila nemčinu, čo mi na dlhé roky znechutilo učenie akýchkoľvek jazykov. AJ som sa začala učiť v jazykovke keď som mala 25 a RJ sama doma v 35.
Neviem poradit. Ja len tolko k tomu, ze ako keby som presne o sebe citala🙂 Tiez som riesila a riesim kazdy vekovy milnik. Obavam sa starnutia, aj fyzickych zmien s tym spojenych. Ale postupom casu nejak to vnimanie "milnikov" uz tak neboli. O par dni budem mat 38. Uvidim, co poviem pred 40-kou. Nie si sama s takymito pocitmi😊.
Mas pravdepodobne IQ nad pasmom priemeru. Si hlbavy typ a citliva dusa. Taki ludia to proste tak maju, nevieme s lahkostou plavat zivotom, musime vsetko analyzovat, riesit. Mozno by som sa na tvojom mieste porozpravala so psychologom a rozobrala tieto svoje pocity, ak ta velmi tazia. Pravdepodobne su aj ine temy, ktore vnimas tazivo...
V tvojom veku som cítila to isté.... od 20 do 30 to ubehllo ako voda, potom zasa od 30 do 40 ešte rýchlejšie......budúci rok budem mať 50 a teraz prežívam svoje najlepšie roky.. som šťastná,zdravá, mám zdravé deti, milujúceho človeka po svojom boku, a cítim sa na 20 ... nemenila by som nič vo svojom živote, pretože všetko, čo som doteraz zažila ( aj dobré , aj to zlé) ma vyformovalo tak, akou som dnes... som so sebou konečne spokojná... a život nie je dlhý, je veľmi krátky... užívaj si každý jeden deň najpozitívnejšie, ako len vieš, a nauč sa zbytočné myšlienky jednoducho odháňať.....a vek je fakt len číslo, ver mi 😊
Nájdi si iné problémy, alebo počkaj kým ta dostihnu reálne problémy samé. Potom nebudeš mať cas riesit vek ani cas ale budeš makať aby si to zvládla. Druha vec je ísť di za svojimi dňami človek väčšinou ľutuje to vo neurobil málokedy ľutuje to čo urobil a nevyšlo alebo sa pokazilo to bud opraví alebo nechá tak a poučí sa.
ako si to v hlave nastavíš... pred rokom som mala pocit, že už som stará a unavená, dnes mám pocit, že som omladla o dobrých 10 rokov.
Nie, nie si pozadu. To by ma teda zaujímalo, na základe akých podnetov človek v 26tke príde na to, že je starý... Ja mám vyše 40, deti prišli až po 30tke, práca má baví a cítim sa skvele 😉. Čo sa môjho tela týka, ok, starne, ale nič ma nebolí a netrápi a ak hej, zbytočne nevymýšľam a idem k doktorovi (hlava ma bolela už v 15stke, takže to nerátam, dokonca tento dr mi povedal, že starnutím sa to bude zlepšovať 🤭). Vrásky pre mňa vôbec nepredstavujú problém, ale to je tým, že môj chlap to nikdy nespomenul a neriešil, takisto pre moje okolie toto vôbec nie je téma na rozhovor - kamošky, rodina, kolegovci. Jediné, čo mi po rokoch vadilo, boli začínajúce šediny vo vlasoch, každý mesiac to vyriešim u kaderníčky a zas sa cítim super 😁. A oproti 20tke už mnou neplieskajú hormóny, viem, že teraz sú tie najlepšie roky a verím, že v 50tke to bude ešte lepšie, lebo deti odrastú a potom budem s mužom cestovať, chodiť na víkendovky s kamoškami, v nedeľu si pôjdeme niekam na brunch, ktorý si zjem bez neustáleho prerušovania, budem schopná prečítať knihu od začiatku po koniec 😂 a milión podobných malých snov, ktoré sú teraz u mňa len v ríši fantázie. Takže, možno by stačilo, začať sa obklopovať len inými ľuďmi, nie takými, ktorí vzdychajú v 20+, že sú už starí 🤷.

@galioska 🤣🤣