icon

Cítite sa lepšie po spovedi?

filipjohns
15. aug 2024

Zdravím ludia. Chodí tu niekto na spoveď? A cíti sa po nej lepšie? Ja som veriaci ale moc sa mi nechce spovedať nejakému kňazovi keď neviem čo to je zač a rozprávať mu súkromné veci. Vďaka.

rikarika
15. aug 2024

@osky holubnik si z viery v boha robí hlavne cirkev sama resp ľudia ktorí ju reprezentujú....

777januska777
15. aug 2024

@rikarika áno súhlasím. My veriaci sme často veľmi kriticki a tvrdí k druhým a pritom sami mame množstvo hriechov a aj našimi postojmi ludi od Boha sami odvadzame.

slovakboy
15. aug 2024

@morusha súhlasiť s niečim a nie so všetkým nie je rozpoltenosť. To by som musel so všetkým súhlasiť, aby som nebol rozpoltený? Alebo nesúhlasiť? Páči sa mi ako píšeš o poľnej nemocnici pre zranených. Realita je však inde. Slepá dôvera v autoritu cirkvi mi niekedy bola sympatická, už nie je. Cirkev to môže a nemusí zneužiť. Priklady poznáme. Ja proste nemôžem slepo dôverovať nejakej ľuďmi založenej inštitúcii. Nikomu. Je to proti prirodzenosti. Nerozumiem ako môže mať právo nejaký iný človek rozhodovať o tom ako mam žiť a hovoriť mi či som alebo nie som hriešny. Mne to príde choré, veď sa zamyslite nad tým ľudia. Ja netvrdim, že niekto iný mi nemôže povedať, že robim niečo zle vo vzťahu k Bohu a k ľuďom, netvrdim, že nie som hriešny a že mi nikto nemôže povedať že som hriešny a ukázať na mňa prstom. Ale môže to urobiť len ako človek voči človeku a nie hrať sa na Boha a povedať, že má od neho právo odpúšťať a neodpúšťať v jeho mene pristupovanie k Nemu. Pre úprimne veriaceho človeka je to veľká vec. A niekedy hriešnejší kňaz so všelijakými pohnútkami odsudzuje len tak deti ženy dospelých starcov. Môže to byť nebezpečné pre ich psychiku pre ich sebahodnotenie sebaúctu potom nevedia byť asertívni kde kto ich zneužije. Je to nezdravé. Oveľa krajšia mi je predstava, kde si veriaci spytuje svedomie a snaží sa o nápravu. Slobodne sa rozhodne či sa zdôverí a poradi sa s cirkevnou autoritou. Cirkevna autorita má mať prirodzenu autoritu a nie formálnu. K sviatostiam pristupuje na základe svojho svedomia a nie po rozsudku sudcom. Ja viem že tak sa tam môže priplichtiť aj vrah. Ale je to jeho svedomie a on bude súdený Bohom a civilnymi sudcami tu. Ale nie, že kňaz povie žene lebo žije s mužom bez manželstva že nemôže ísť ku sviatostiam lebo božie zákony sú také. A biskup len môže povoliť dištanc. Veď to je stredovek a ponižovanie človeka. Vyvyšovanie sa inych nad iných. Neviem možno som benevolentný k niektorým takzvaným hriechom, ktoré nepovažujem za hriech a cirkev áno. Občianska spoločnost sa vyvíjala a Cirkev zamrzla kdesi v minulosti, našťastie sa vymanila aspoň z praktík stredoveku, keď už niektoré formálne zakony stredoveku stále platia. Páčia sa mi katolíci, ktorí sa snažia a žijú podĺa svojho presvedčenia. Žiaľ ak tak pekne nežijem, nemôžem medzi nich. Viem povieš mi, že pre mňa je tá spoveď a poľná nemocnica. Ďakujem je to pekné. Ale nechcem znovu prežívať to sklamanie kedy som odsúdený za masturbáciu, za hriešne myšlienky, sexuálne prežívanie atď. Proste mi je bližší život sekularizovanej spoločnosti, modernej, vyvijajúcej sa, robiacej chyby. Ale som rád a obdivujem tých odhodlaných a kresťanské pravdy ako je odpúšťanie (veľmi ťažké) a aj život v čistote v celibáte. Neodsudzovanie hriešnikov. Tito ľudia sú ozaj soľou a svetlom. No oni sami sa nechavajú odsudzovať hriešnikmi z vlastnych radov. To mi vadí. Sudca a kat vo vlastnej hlave, ktorých takzvanemu hriešnikovi nainštaluje do hlavy prísna kresťanská vychova.

morusha
15. aug 2024

@slovakboy Cirkev nie je založená ľuďmi, založil ju Ježiš Kristus a áno ľudia robia chyby, ale to platí pre každú jednu inštitúciu. O tom ako žiješ, rozhoduješ len ty sám, či o tebe rozhoduje niekto iný? Cirkev si nevymýšľa sama od seba, ale jej autoritou je Boh a Jeho zákony, ktoré prirodzene chráni a budú nemenné, čo je svet svetom, sú nadčasové a platia vždy, to len dnešní ľudia sa radi oháňajú stredovekom, lebo je pohodlnejšie a bezbolestnejšie popierať božie pravdy a upravovať svedomie podľa toho ako mi vyhovuje. Poukázanie na hriech nie je povyšovanie a ponižovanie, ponižovanie je akceptovať hriech, prekrúcať pravdu, to ponižuje dušu človeka. Žiaden kňaz sa na Boha nehrá, je len sprostredkovateľom právomoci od Neho samotného, si katolík, toto by si mal predsa chápať a nie na nich útočiť. Kedy si bol na spovedi naposledy? Kto ťa tam odsúdil za veci, ktoré spomínaš? Ak si mal zlú skúsenosť to ma mrzí, ale stavím sa, že si zažil aj mnoho dobrých a chápavýv kňazov, tých prečo nespomenieš? Vieš o tom,že len kňaz (nech by bol akýkoľvek) ti môže povedať, a ja ťa rozhrešujem od tvojich hriechov, choď v pokoji? Ani panna Mária, ani anjeli, ani svätí iba a len kňaz, a je ich čoraz menej,preto sa za nich treba modliť a nie ich odsudzovať. Mám z toho pocit, že ty si si už svoju jednoduchšiu cestu vybral a obhajuješ ju tým, že poukazuješ na chyby cirkvy a kňazov.

littledaisy
15. aug 2024

@filipjohns nečítala som všetko. Ale. Som katolička, na silu svätej spovede nedám dopustiť. Je to oslobodzujúci pocit. Kňaz je len prostrednik, odpúšťa Boh. Aj keby bol kňaz divný, nie je to podstatné.
Ak ti to ale spraví dobre, čo asi každému, choď na spoveď k niekomu, o kom vieš, že je v pohode. Za celé roky, čo som chodila na spovede, som sa na 99% stretla s milými kňazmi. Zvyšné 1% je ľudská nedokonalosť a moja pýcha...
A ak ťa to upokojí, naozaj už počuli asi všetko. Nemáš ho čím prekvapiť. Takže odporúčam.
Súkromné veci mu rozprávať dopodrobna nemusíš, ide o to konkrétne pomenovať všetky hriechy.
... A treba žiť aj so zreteľom na večnosť. Ak by si nečakane zomrel, je lepšie byť zmierený s Bohom. Učenie je, že Boh je milosrdný ale zároveň spravodlivý. Milosrdný je každú sekundu nášho života, až do tej poslednej. Po smrti je čas na spravodlivosť. Nesnažím sa strašiť,takto to jednoducho je, taká je viera.
Preto odporúčam spoveď ako liečbu, záchranu, úľavu.

osky
16. aug 2024

@rikarika a co si tym teraz chcela povedat?
Ze ked si mnohi robia z toho holubnik,treba na to navadzat este dalsich?

Je velmi lahke kopat do cirkvy,ktora si to necha a nebrani sa.
Koli par blaznom hodime s nimi do jedneho vreca vsetkych.
Lebo vsak,na co poukazovat na tych spravodlivych?
Treba si poriadne kopnut....

Je polozena otazka.
Treba podavat fakty.
Take,ako su dane...

Aj v politike mame vela zakonov,kt sa nam mozno nepacia..a musime ich dodrziavat...
Vsade su nejake pravidla.
Takze nebudem tu niekomu davat rady zo svojej hlavy,co JA som si vymyslela,
ale nastudujem si,co o tom hovori katechizmus,biblia atd....a potom sa tu budem zapajat.
Ze?

slovakboy
16. aug 2024

@morusha nejde o zlych kňazov. Ja som vlastne len raz stretol akože zleho kňaza, možno nemal deň. Nechcem sa opakovať.
@littledaisy to veľmi pekne napísala. Tak sa mi to páči. A že som si už vybral cestu? Ale veď o to ide. Prečo by som povinne mal ísť po ceste mojich spolubratov? Prečo mi berie niekto z ľudí moju kompetenciu si zvolit svoju cestu k Bohu? Ekumenizácia v praxi je rešpekt . Možno pôjdem nakoniec tou istou cestou ako ty, alebo ako
@littledaisy. Ale ja sa rozhodnem slobodne a nie pod tlakom výčitiek od vás, od Cirkvi, od seba.

ronie338
16. aug 2024

Ja som si robila birmovku u jedného kňaza už ako dospelá. Jemu som sa aj spovedala. A on mi povedal ze ak som na spovedi, nemusím jemu všetko povedať, ak sú veci ktoré proste nechcem mam len na ne myslieť. Aj to sa ráta. Lebo vtedy to boh počúva. A žijem v nemanzelskom vzťahu, mám dieťa a aj tak mi dal rozhresenie. Rovnako ako dodržiavanie ze nejesť mäso v piatok. Ze nemusím len v ten konkrétny deň. Hoc ktorý v týždni ale jeden by mal byť úplne bez mäsa. On odišiel a šla som pred krstom na spoveď a tam mi kňaz išiel kázať ako mám žiť. On mi vravel ze nemôže kázať o partnerskom živote lebo v takom nebol... sestra si uňho robili prípravu pred manželstvom. Bola tehotná a on jej manželovi povedal ue ani tehotenstvo nie je dôvod na svadbu ak by ju nechcel. Nesmie nasilu len aby bol kľud. Toto je kňaz ktorý keď mi niečo povie, verím mu. Lepšieho som asi nezažila

morusha
16. aug 2024

@slovakboy Nechcela som, aby to vyznelo ako nejaké výčitky skôr som chcela podobne ako @osky trochu obhájiť cirkev,lebo v poslednej dobe sa do nej veľmi kope, aj tvoj príspevok bol o tom. Takže tak, samozrejme, že svoju cestu si vyberá každý sám a predovšetkým slobodne, Boh len pozýva, nikoho nenúti. Ja verím katolíckej cirkvy, lebo ponúka cestu možno náročnejšiu, nie bezbolestnú, s obetou,sebazáporom, no zároveň krásnu, lebo nasleduje Krista. Koniec koncov ako sa hovorí, čo nič nestojí za nič nestojí 🙂Na tvojej ceste a hľadaní ťa chcem len povzbudiť. P.s. to s tvojou nepríjemnou skúsenosťou som si aj myslela, že to bola len výnimočná situácia, oceňujem, že si to priznal a zároveň verím, že človek potom akože zanevrie na všetkých ale presne ako bolo už napísané aj ja som počas života stretla len úžasných kňazov možno s pár výnimkami, ale nič čo by ma malo odradiť. Najmä v poslednej dobe mám pocit, že keď už je niekto kňaz,tak sa preto narodil, takí sú chápaví, takže vôbec sa tohto netreba báť.

slovakboy
16. aug 2024

@morusha Ja som sa presne tak díval ako ty v minulosti na takých ľudí a na také názory, ako mám teraz ja. Ale až keď príde praktický život kresťana katolíka a musí porovnávať život sekularizovanej spoločnosti s tou jeho, tak prídu také problémy, ako je akceptovať antikoncepciu, alebo nie? Aspoň tú minimálnu, prerušovanú súlož. Ako sa mám pozerať na rozvedených? Čo oni sú teraz exkomunikovaní z môjho kostola? Ako pristupovať k umelému oplodneniu? Veď veda dokáže zázraky, to skutočne nesmieme zasahovať do toho procesu? Čo s LGBTI? Jasné, že ich máme milovať. Ale oni nesmú prežívať lásku? Spoločnosť sa vyvíja. Svet sa nezrútil po priznaní rozvodov, antikoncepcie, dokonca ani po registrovaných manželstvách. Pre mňa to sú nové výzvy, na ktoré Cirkev reaguje stále odmietavo. Niektorí katolíci sa pohoršujú nad všetkými týmito hore spomenutými vecami, lebo oni mali sex až po svadbe, antikoncepciu nepoužívajú žiadnu, LGBTI nie sú, nerozviedli sa. Áno super, to je krásne. Ale čo ostatní? To je až taký hriech? Nie, no neupália ich. Len ich vykážu z prijímania sviatostí. A pre úprimne veriaceho je to veľký trest. Sudca a kat. Ale aj láskavý odpúšťač hriechov. Do tejto pozície sa stavia Cirkev v spovedelniciach. Ja obdivujem ľudí, ktorí sa rozhodli pre čistý život bez sexu pred manželstvom, bez antikoncepcie, bez umelého oplodnenia. Kňazov dodržiavajúcich celíbát. Len aby niektorí neboli pokúšaní okolnosťami a skončí sa ich čistota. Proste Cirkev by mala konfrontovať svoje pravidlá s etickými. A možno stačí pre začiatok aspoň byť súcitný, láskavý. Podobne ako ten kňaz, o ktorom píše
@ronie338 . Aj predstavitelia Cirkvi asi vidia, že ovečky potrebujú uvoľniť niektoré striktné pravidlá. Asi to nie je celé také jednoduché, že to my dvaja tu vyriešime a rozumiem ti, ako to myslíš. Je pekné, že Cirkev udáva ideál, ako by to malo byť. Ukazuje smer a cieľ. Cestu by si mal už každý nájsť sám s Cirkvou ako radcom. Zodpovedný pred Bohom nakoniec budeme my sami. Len ja a On. Ten kto mi kázal tam nebude. To je momentálne môj názor. A možno ho raz zmením. Asi by som mal znovu začať chodiť do kostola a na spoveď. Som teda rozpoltený? Nie, len sa rozhodujem. Prehodnocujem, volím si cestu. A myslím, že mi táto diskusia pomohla. A teraz čítam, že si prispela ešte príspevkom. Vďaka za tvoj prístup.

slovakboy
16. aug 2024

@morusha 👍rešpekt

rikarika
16. aug 2024

@osky no hlavne som chcela povedať, že každý nech si uprace pred svojím vlastným prahom☝️a to vrátane cirkevných hodnostárov a hlavne raz nás bude súdiť len a len ten hore, chvalabohu nie my seba navzájom a už vôbec nie nejakí cirkevní hodnostári.

morusha
16. aug 2024

@slovakboy Ja sa riadim heslom: nikdy nemôžeš ani len tušiť s čím všetkým človek zápasí,hoci sa môže javiť ako najviac pohodový na svete.Ja úplne rozumiem a chápem tvojim postojom, ktoré môžu nastať keď sa veriaci konfrontuje so sekulárnym svetom,dokonca si myslím, že sa s tým v určitej etape trápi každý veriaci, samozrejme že aj ja,lebo svoju vieru si každy musí vybojovať sám.Tiež som hľadala inde, keď som si nevedela dať rady, všade tam kde to znelo lákavo,chápajúco, všetko to čo v danej chvíli dávalo zmysel, hlavne nie nejaké pocity viny, načo, prečo, človek má mať k sebe láskavý postoj🙂To samozrejme apriori nespochybňujem, len tam kde som hľadala, nebolo treba božie odpustenie,dokonca hriech ako taký ani neexistoval.Čiže niekde tam blikalo svetielko,že tadiaľto cesta nevedie, že predsa viem kam patrím,že to je tá jediná pravá cesta,lebo viem Komu som uverila aj napriek nepohodliu.Takže mi bolo jasné,kde zase skončím 🙂hoci tie iné možnosti, ktoré sa človeku otvárali boli mimoriadne lákavé. S vecami, ktoré spomínaš si myslím že bojuje každý kresťan,ani mne nie je jednoduché tak žiť,ale robím tak ako v danej chvíli vládzem a predkladám to Bohu.Vzdy je možnosť predstúpiť a povedať teraz mám takýto a takýto problém, nedokážem v danom momente inak,ale veľmi to chcem zmeniť.Mozno časom sa situacia vyvinie ináč a bude to ľahšie.Keby to nebolo možné ani kňazi by tieto veci nerozhresovali, myslím ze je dôležity najmä postoj človeka a ľútosť.A keď citim k niečomu volanie a stále sa vracia,tak to beriem že Boh ma asi k niečomu volá až nakoniec zistím, aké je to úžasné a prečo som proti tomu tak veľmi bojovala. Také to božie požehnanie. Na cirkev mám trošku iný pohľad ako ty, práveže mi príde, že veľmi vychádza v ústrety, už len vyjadrenia pápeža na lgbt, postupne ako sa formovala čoraz viac odbremeňovala veriacich, už len taká dĺžka pokánia voľakedy a dnes, kedysi pôst od polnoci pred prijímaním,teraz je to všetko už len také symbolické,dokonca všetci kňazi dostali v istom roku právomoc rozhrešovať potraty, projekt rozvedeni k Bohu o pastorizacii a prijatí rozvedených do spoločenstva atď.Takí moslimovia so svojim ramadánom by nám mohli závidieť.Takze ja tam práveže vidím veľkú ústretovosť.

osky
17. aug 2024

@rikarika presne tak.
Len ten hore bude sudit.
A len ten hore nam dal pravidla.
Nikdy nesudia cirkevni hodnostari.
Oni usmernuju a napominaju...
Kazdy si to ale vysvetli po svojom.
Kdo chce kudy kam...

osky
17. aug 2024

@ronie338 velmi benevolentny a pomyleny pristup zo strany knaza.
Ako moze povedat ze nemudis hovorit vsetko?
A ako moze dat rozhresenie ked zijes v hriechu....
On bude za to niest nasledky..
A ty vravis,ze takymto knazom veris...
Veris,pretoze hovoria to,co chces pocut.
Ale to nie je spravne..

rikarika
17. aug 2024

@osky veď presne ako píšem, chvalabohu že sa nebudeme súdiť navzájom....ale bude náš súdiť len ten hore....a cirkevní hodnostári nech usmerňujú a napomínajú najmä sami seba, upratat si pred vlastným prahom je vždy robota najťažšia....

ronie338
17. aug 2024

@osky prečo pretože má normálne názory? A radšej nech sa dvaja neberú ako by sa mali rozviesť? To nie je hriech? My svadbu mat budeme ale nakoľko som ja mala zo zdravotných dôvodov odporúčané co najskôr otehotnieť svadbu sme neriešili. On vie o celej našej situácii. A nechceme malú svadbu ale veľkú ale ta niečo stojí. A nebudem mať svadbu len aby niekto bol spokojný. Ma to byt o presvedčení. O tom čomu verím. A nemyslím si ze by ma Boh odsúdil za to ze žijem s niekym koho milujem, kto miluje mňa a s láskou vychovavame aj naše dieťa. To by ho potom nemali ani pokrstiť ani žiadna slobodná mamička ani nikto rozvedený. A ani ty čo nemali svadbu v kostole lebobpodla cirkvi aj tak nie sú manželia.... sú horšie hriechy a sú veci ktoré človek proste povedať nechce nikomu inému. Chce aby to ostalo iba medzi ním a Bohom, tak prečo by mu to nemal prepacit ak ľutuje? Pretože ide o tu ľútosť

slovakboy
17. aug 2024

@morusha veľmi pekne si sa zdôverila so svojou osobnou skúsenosťou a ako to ty cítiš. Poznám to z minulosti, to volanie. Nevedel som, že už sa tak zmenili niektoré pravidlá. Mám z tvojich slov dobrý pocit.

marca12
17. aug 2024

@filipjohns Raz v zivote som sa citila neopisatelne po spovedi a to bolo ked som isla prvykrat pred sviatostou 1.sv.prijimania. odvtedy som ten pocit lahkosti nezazila a dobrych 15 rokov na spoved uz ani nechodim. Na spoved uz chodim len ked idem napr.za svedka na svadbe alebo krstna pri krste alebo ak idem na pohreb blizkeho.

barbie2023
19. aug 2024

Nie som katolík a absolútne nechápem kde zobrali túto "povinnosť" katolíci. Avšak si myslím ,že v časoch keď neexistoval psychológ tak ľudia chodili za jediným studovanym v dedine a to bol farár tak asi im bolo ľahšie ak mali nejaké trápenie a povedali mu o tom. V tejto dobe je to už asi prežitok a možno aj preto sa tak cítiš 🤷

majka2959
19. aug 2024

@ronie338 Bolo to povedané presne takto? Nebolo to inak? Možno ten kňaz povedal, že sa nemusí vyznávať z ľahkých hriechov, a to je pravda. Je nutné vyznať sa z ťažkých hriechov, ale z ľahkých je to dobrovoľné. A možno nedal rozhrešenie, ale iba požehnanie. Aj rozvedeným sa odporúča chodiť na "spoveď" akoby formou duchovného rozhovoru, kde dotyčný môže dostať požehnanie ako posilu do ďalšieho života.

elisebah91
19. aug 2024

Chodím na spoveď pravidelne a vďaka nej sa cítim pokojsie, menej nervózne uvrcane a ukricane. Celkovo viem brať aj problémy, konflikty či iné ,,polená,, viac z nadhľadom, v pokoji.

79marry
19. aug 2024

@ukgirls to som di aj ja myslela. Ale to tak nefunguje. Len kňaz Ti môže dať rozhrešenie. Ježiš Kristus tak ustanovil svojich apoštolov , aby mohli dávať rozhrešenie v mene Boha Otca . Bez rozhrešenia nemôžeš prijať Eucharistiu Božie telo a krv. A tiež na teba nečaká nebeské kráľovstvo ak nie si vyspovedaný. Preto spoliehať sa ,že na smrteľnej postelí dostaneš rozhrešenie,že budeš mať čas sa vyspovedať je naivné. Nikdy nevieš čo sa môže kedy stať. Knaz môže pri zvláštnych okolnostiach dať rozhrešenie aj mŕtvemu. Stačí si prečítať brožúrky od Cataliny Rivas, alebo knižku tenkú Stala som pri bráne neba a pekla.

bellaverona
19. aug 2024

@slovakboy súhlasím 👍

annamivo
19. aug 2024

@filipjohns ja, pravidelne. Áno cítim sa lepšie. Vo vnútri, úľava, odpustenie ... máme skvelého kňaza, múdreho, vie presne ako povzbudiť keď sa človek cíti zle. Nemám problém ísť aj k inému kňazovi , mám skúsenost, že mi dá napr pohľad z inej strany na daný problém (hriech), ako sa mu vyhnúť atď.. a ešte, ver mi, že 5 minút po tom čo opustiš spovednicu farár zabudne, čo si mu povedal, má toho dosť a počul už kadečo. Takže kľud.... hej, kým som nebola vydatá, spovedala som sa aj s intímnych záležitosti, aj môj muž

andreatytler
19. aug 2024

@slovakboy Och, taku pravdu pises. 100% s tebou suhlasim. Verim ze Jezis by bol nadseny keby toto pocul.

vanilka83
19. aug 2024

@filipjohns cítim sa po prijati eucharistie vždy lepšie a to samozrejme bez spovede nejde...je mi jedno co mu hovorím je to ako u doktora tiež nemôže ďalej nikomu nič hovoriť a vzdy sa utesujem tým ze oni počuli naozaj už asi všetko a všetky možné hriechy.

sussie1
19. aug 2024

Pozor, tento pocit úľavy je veľmi nebezpečný. Bola som vychovávaná silnými pocitmi viny (za každé neposlúchnutie, každú "drzosť" som bola posielaná na spoveď...) a mýlila som si tú úľavu s láskou. Až si ma našiel jeden manipulátor, ktorý mi striedavo vyvolával pocity viny a bral ma na milosť, až som si ho zobrala. Urobila som už veľký krok na svojej ceste, ale stále sa z toho neviem úplne vymotať ☹

evkatk
19. aug 2024

Spoveď neexistovala v žiadnej viere až do 15. storočia. Vymysleli ju v katolíckej cirkvi, keď cirkev začala chudobnieť tým, že získaný majetok dedili deti farárov a pod. Takže sa zaviedol celibát. Predtým aj pápeži mali rodiny, deti. Po zavedení celibátu všetok majetok, ktorý cirkev získala, zostal jej. Rýchle získanie peňazí zabezpečili zavedené odpustky. Najprv boli pre bohatších. Fungovalo to tak, že "hriešnik " sa išiel vyspovedať ak sa niečoho závažného dopustil a hriech mu mal byť odpustený, ak prispel nejakou čiastkou na cirkev. Tak si kúpil odpustku a zostal bez hriechu. Neskôr sa to rozšírilo aj medzi chudobných, ktorí prispeli, koľko mohli. Robili sa aj hromadné spovede a predaj odpustiek za pomoci mníchov, atď. V jeden deň v roku, ktorý sa stal sviatočným, vyspovedali veľa ľudí, za čo predali veľa odpustiek. Zarábalo sa na množstve spovedajúcich sa. Ten deň v roku niekde nazvali odpust a dodnes je sviatkom. To, že sa prestali vyberať peniaze za predaj odpustiek, dopomohli k tomu aj nepokoje v cirkvi a hlavne to, že cirkev si uvedomila, že spoveďou sa o každom jedincovi dokáže dozvedieť všetko. Tak mala prehľad a dodnes má prehľad o každom a všetkom, čo sa deje. Za socíku sa tak cez farárov dostávali rôzne závažné info tam, kde sa nemali dostať. Veľa farárov spolupracovalo s ŠTB. Aká potrebná je spoveď zavedená umelo takmer 1500 rokov po narodení Ježiša, si môžete domyslieť. Trápiť sa tým, čo prezradíme farárovi, je scestné. Načo mu to je? No psychika človeka si to môže odnášať.

andreatytler
20. aug 2024

@evkatk O odpustkoch som vedela ale o tom ze cirkev zaviedla celibat aby zbohatla, to som netusila. Och hroza.