icon

Čo a ako nakupujete?

24. máj 2023

Ahojte. Budúci mesiac sa sťahujem do vlastného bytu a chcela by som sa naučiť variť, ako nakupovať atd. Chodíte do obchodu denne alebo robíte týždenný nákup? A keď týždenný tak podľa plánu alebo len tak vezmete čo vidíte? Ake potraviny by sa mali mat stále doma? A viete mi poradiť stránky, na YouTube, alebo knihy kde sa dá naučiť sa variť jednoducho? ĎAKUJEM 😃

Strana
z2
mapypotkancek
25. máj 2023

Tak to potom odporúčam najmä videá, kde je vysvetleny postup krok za krokom. Dobrá je kuchyňa Lidla, pôjdeš na ich web stránku a dá sa filtrovať podľa toho, o čo máš záujem, dobrá a prehľadná stránka. Super sú aj Fit recepty, mnohé majú video a drvivá väčšina z nich je ľahká na prípravu a chutná. No a moja vychytávka je na instagrame baba chili_tathuy, Ceska vietnamského pôvodu, jej jedla keď robím podľa jej videí, chutia báječné (milujeme doma Asia/Asia fusion). Držím palce!

nyusika
26. máj 2023

@marca12 Jesus...päť kíl múky je pre mňa zásoba na 3-5 rokov 🙏😁

Tak nie v zlom - len ako ukážka, že nie všetci potrebujú zasoby tohoto typu.

U nas ale musí byť doma vždy feta, cottage, pór, tuniak v olivovom oleji, olivy a prosecco 😁

gab1sol
26. máj 2023

Nakupujem podľa potreby. Niekedy stačí len malý nákup, ak mi čosi pochybí, inokedy to je veľký nákup. A záleží aj na tom, čo práve chcem variť. Ďalšia vec - neriaď sa podľa toho, čo majú doma iní. Napr. zbytočne si nakúpiš kilá cestovín, ak ich nemáš v obľube. Čo potrebuješ, musíš vedieť ty. Naučiť sa variť je jedná vec, ale doteraz si sa asi nejako stravovala, tak asi máš predstavu, čo ti chutí a podľa toho sa zariaď.

lunademonica
26. máj 2023

Na tyzden urcite nekupuj, veci sa ti pokazia, tak 2x do tyzdna nakup

hviezdulienka16
26. máj 2023

V prvom rade blahoželám k veľkej životnej zmene 😊
Dievčatá ti už kopec toho poradili, tak ja len dodám jednu stránku, vďaka ktorej sa mi vždy podarilo navariť. Googli ju pod bonvivani 😊 Tam je naozaj všetko výborne vysvetlené a chutné.
Držím palce 🙂

simonah73
26. máj 2023

@hviezdulienka16 z bonvivani aj my mame nejake oblubene recepty. tu jahodovu bublaninu spravi aj nasa mladsia a to ma 11r, aj ked robila ju uz aj minuly rok.

vanilka83
26. máj 2023

Ja odporúčam na youtube kuchyňa lidla tam je to všetko po lopate a naučí sa varit podľa toho aj nemluvna...a ja robím na opak každý druhý den maly nákup v malých potravinách pri mojom byte presne iba to co potrebujem na varenie plus co jeme na raňajky. To sa mi osvedčilo oveľa lepšie ako týždenný veľký nákup vo veľkom obchode,kde dom vždy nakúpila plno zbytočnosti a blbosti a potom kopu veci končilo v koši. V malom obchode je malý výber,ale len potrebné veci co naozaj použijem. Varím na 2-3 dní takže robím nákup každý 2-3 deň presne podľa toho čo potrebujem inak nekupujem nič.

marca12
26. máj 2023

@nyusika pytala sa,co mame v zasobe 🤣 Ja kupujem muku aj na pol roka. Obcas peciem kolace,knedlu robim iba domacu,halusky tiez domace. A samozrejme syry,olivy a ine pochutky to tiez mam v zasobe. Tak ako som pisala,sama uvidi,co bude chciet mat v zasobe podla toho,co vari,co jedava...

ivanak149
26. máj 2023

Základné suroviny strukoviny cukor soľ muka koreniny cestoviny mám vždy doma plus nejaký ten pretlak ryby v konzerve atď...a na nákup v dnešnej dobe chodí podľa toho čo si rozmyslime že ideme variť. Kedysi sme chodili raz za týždne na väčší ale bohužiaľ už to nehrozí lebo tak človek minie viac. Keď kupujeme olej mlieko s pod tak to pozeráme kde je lacnejšie.

veselo_neveselo
26. máj 2023

Ajoj, ja by som ti poradila zacat jednoducho.
Na zaciatok si spis uplne len zakladne veci co kazdy potrebuje, a co denne aj teraz pouzivas, ci jes.
Sol, cukor, cierne korenie, olej, maslo, chlieb, nieco nan.
Co mavas na ranajky? Chlieb s maslom a dzemom? Ide na zoznam. Vlocky s mliekom? Pridaj na zoznam.
Mas rada dve teple jedla denne, alebo len jedno?
Co mas rada na obed?
U nas chlieb s niecim: platkovy syr, alebo salama, alebo natierka. K tomu trochu zeleninky, rajcina, paprika, uhorka, redkvicka. Podla toho co mas rada. Na zaciatok to neprehanaj, radsej kup pomenej a viackrat, ako vela naraz a potom sa to pokazi.

A na veceru, tu sa mozes realizovat viac.
Na zaciatok by som skusala jednoduche a viac nase jedla, alebo to co poznas a vies, ako by to malo vyzerat a chutit.
Napr.:
Cestoviny s tuniakom a fazulou
Ryzu s rajcinovou omavkou a tuniakom z konzervy
Tuniakova, sardinkova alebo makrelova natierka
Rezance s tvarohom, alebo s makom
Kura na paprike s cestovinou
Stuchane zemiacky s maslom a petrzlenom, a ja k tomu kefir
Omeletu, alebo prazenicu

Najdi si par jedal, ktore sa chces naucit, a z tych nakup suroviny.
Z niecoho ti ostane viac, to budes mat zas nabuduce, ako cestoviny (suche nevarene), ryzu, zemiaky, cibulu, cesnak.
Ak mas cas, pohladaj v kniznici nejaku Kucharku pre zaciatocnikov. Staci ti pozicat, nemusis kupovat, zaklady sa rychlo naucis.

A este jedna rada, do obchodu vzdy s nakupnym zoznamom. Inak nakupis blbosti podla momentalnej nalady, utratis vela penazi a aj tak budes hladna. Chce to premysliet predtym nez ides na nakup.
Ak mas obchod blizko, tak radsej sa zastav viackrat ako na jedenkrat vsetkl.

jana0215
26. máj 2023

Ak máš instagram, odporúčam aj @letmecookitforyou a @simona_malkova. 🙂 tiež majú obe pomerne rýchle a ľahké video recepty, tá prvá robí veľa cestovín. 🙂 Kuchyňu budeš mať aj vybavenú, alebo si budeš sama kupovať príslušenstvo na varenie? Odporúčam kúpiť aj mixér 3v1, kde je ponorný, sekáčik a šľahač, ja ho využívam skoro stále, stál v lidli asi 30€ a je to obrovská pomoc. 🙂

jana0215
26. máj 2023

A hlavne, pokiaľ budeš bývať úplne sama, nekupuj si veľa vecí s krátkym dátumom spotreby. Napr., 100g šunky, 2 jogurty, menšie balenie syra ti bude bohate stačiť, kým tomu skončí záruka. Aby si zbytočne nevyhadzovala jedlo a v konečnom dôsledku aj peniaze do koša. Týždenné plánovanie je super, ale pre začiatok, kým si zvykneš, by som do obchodu chodila častejšie a nakúpila si na 2-3 dni to čo na 100% vieš, že zješ. 🙂 Hlavne, kým si nenájdeš také tie "svoje" jedlá, ktoré vieš, že vieš spraviť zakaždým dobre, aj tí chutia. Ak budeš experimentovať s novými receptami, vyber si hlavne také, kde nie je pre teba veľa neznámych potravín a prísad. Píšem z vlastnej skúsenosti, kvantá jedla skončili v koši, kým som zistila čo a ako. 🙂
A ešte treba dávať bacha na to, koľko porcií z receptu spravíš. Aby si nejedla napr segenín celý týždeň. 😅

simca06022011
26. máj 2023

Najskôr sa nastahuj a uvidíš. Nákupy podľa toho čo jedavate. Určite ti ako zaciatocnicke netreba do.a 5kg múky 🙂 zbytočne nenakupuj lebo sa ti to pokazí. Uvidíš ako často budeš variť, čo budeš variť, ako rýchlo to zjete, koľko - to bude najskor.problem.odhadnut mnozstvo 🙂). základ je cestoviny, ryza, olej... co sa oplatí sú konzervy paradajky, zelenina, nejake omacky na spagety... mliečne veci, vajcia, pečivo - nakupis koľko jete. Múku kúpiš keď budeš piecť. Na bežne varenie zápražku, obaľovanie ti treba iba hladkú.
Recepty: bonvivani.sk, lidl, na YouTube ja varím jedine podla maďarského szokiho.
Ja nakupujem bežne veci raz za týždeň, veci do zásoby 4-6t ale bývam ďaleko od obchodu, čiže mam špajzu, mrazak atď. V byte v meste raz za 2t veľký nákup a malé nákupy keď bolo treba. Akciové veci sq oplatia trvanlive kúpiť ak ich používaš.
Keď tak na začiatok.si naplánujte napr 2-3 jedla, nákup, uvar postupne. Uvidíš... bežne veci raňajky, maškrty, ovocie zelenina... všetko.podla.zvykov tvojich nákup. Sleduj spotrebu na výrobkoch! Už ked kupuješ.

malamimi6
26. máj 2023

Ahoj, ja mám rada recepty z varecha sk alebo dobrú chuť.
V zásobe mám ryžu, cestoviny, krupicu, múku (musím mať v dozach lebo vždy v múke a ryži v papierovom obale mám chrobaciky🤦‍♀️),ovsené vločky, strúhanku, olej, cukor, soľ, čierne korenie, mletú papriku, nejaké korenie-gyros, kebab.., bobkový list, domácu vegetu, zemiaky, cesnak, cibuľa.
V chladničke mlieko, vajíčka, maslo (kupujem v akcii a dávam do mrazaku), Jogurty, zelenina na polievku-mrkva, Kalerab, petržlen, zeler..
Konzvervy: kukurica, hrášok, fazulka, občas sardinky..
Píšem si týždenný jedálniček a podľa toho kupujem-vtedy aj najviac ušetríme na strave. Dokupujeme pečivo a salámu podľa toho čo chceme na raňajky 🙂

autor
26. máj 2023

Ďakujem vám za odpovede! ☺️

malamimi6
27. máj 2023

@malamimi6 zabudla som ešte ovocie, kupujem lokálne a sezónne. Nie veľa naraz, ak dostaneme, robievam smoothie alebo koláč 🙂

Strana
z2