icon

Čo bude z dnešných detí?

bobulka34
26. sep 2011

Ja neviem či sa to zdá mne, ale mám pocit, že na dnešné deti sa kladú vyššie nároky a chce sa od nich zbytočne veľa vecí. Jazyky, kopec krúžkov, kopec učenia, ktoré mnohokrát nepochopia ani samotní rodičia. Každý chce mať zo svojho dieťaťa génia, pritom potláča prirodzene hranie, rozprávky pred zaspaním nečíta veľa rodičov. Sorry, ale mám pocit, že deti sú ako cvičené opice. Nájdu sa rodičia, ktorí majú peniaze zaplatia dieťaťu kopec tréningov a rozvážajú ho hore dole, lebo si to môžu časovo dovoliť.
Pritom najdôležitejšie je aby bolo dieťa zdravé a šťastné a vychované. Je to smutné, viem, že týmto príspevkom svet nezmením, ale niekedy by som chcela týmto deťom darovať kus môjho detstva. Ale čo chceme od detí, keď musíme trčať v robote do večera, lebo niektorí jednotlivci sú v práci radi a žiaľ tí menej aktívni sa im musia prisposobiť, aby neprisli o prácu. Nemyslím menej aktívni, že si nesplnia povinnosti, len proste majú iné priority a doma ich niekto čaká.

Strana
z2
jolinka
26. sep 2011

otazka zakladatelky bola, Co vyrastie z nasich deti? myslim, ze by bolo krasne keby z nich vyrastli dobri ludia, spokojni sami so sebou... a to akou cestou to dosiahnut kruzkami ci volnymi aktivitami a do akej miery ich skombinujeme nie je az take podstatne.
ta fraza Kazde dieta je ine. tu casto zaznieva... 😉 Treba sa pozriet na dieta jeho zaujmy. Su deti ktore zatazi uz jeden kruzok, uprednostnuju volnu hru, ci pomoc dospelym, ine chcu byt hlavne v kolektive, treba to zosuladit pre spokojnost vsetkych.
Moja starsia dcera 7 rokov, miluje organizovane aktivity, keby bolo na nej mala by spustu kruzkov, vsetko sa jej paci, miluje kolektiv, letne tabory, fascinuju ju spolocne dresy a kostymy. ako predskolacka mala 3 kruzky, po nastupe do skoly sme to zredukovali na jeden kruzok {tanecny subor}, mozno casom pribudne este jeden {gymnastika}, vysvetlili sme si ze viac by nestihla, ze to casovo nezvladame atd.
Mladsia dcera je tazky individualista, ma coskoro 5 r, pekne kresli ale stylom Kedy ja chcem a co ja chcem, takze zatial nechodi ani na vytvarny, nechavame tomu volny priebeh, nema ziadnu organizovanu aktivitu ak neratam pobyt v skolke.
Syn je este velmi maly, 3 rocne dieta sa proste hraje, prenho je aj pomoc hra.
Decka travia kopu casu s nami, v sobotu sme na zahrade, nedelu nejaky vylet alebo posportujeme na bycikloch, kolobezkach alebo korculiach.

jolinka
26. sep 2011

este som chcela dodat, ze nechajme nase deti realizovat si svoje sny a nie sny nas dospelych... 😎

Niektori rodicia snivaju o navrate do svojho detstva {trosicku zidealizovaneho... 😉 } ale ked privedu svoje deti do krajiny svojho detstva, zistia rozcarovane ze ich deti sa tam nudia.
Ini rodicia naopak snivaju, ze ich deti dosiahnu to co oni nemohli, a tak im vnucuju sportovu, jazykovu ci inu karieru a mozno prave ich dieta chce len tak doma citat knizky, ci varit s mamou....

katrinka8
26. sep 2011

Ja si myslim, ze mnohe deti chodia na vela kruzkov aj preto, aby sa len tak nemotali po sidlisku, kym rodicia musia byt v praci. Doba je ina ako to bolo v nasich casoch, dnes uz nie je take bezpecne nechat deti "zhanat" cele hodiny bez dozoru. Preto rodicia volia aj to, ze zabiju 2 muchy jednou ranou, ako sa vravi. Deti su pod dozorom a aj nieco investuju do ich buducnosti 😉 Kazda doba ma svoje plusy aj minusy, podla mna by sme sa len mali snazit vychovat z nasich deti dobrych ludi. A to sa da len s laskou a porozumenim - ci uz s kruzkami alebo bez nich - kazdy si pozname to svoje dietatko a vieme, co je pre neho dobre. Alebo skor - mali by sme sa z celej sily snazit to zistit a podla toho sa zariadit 😉 Ja verim, ze este stale existuje na svete dost dobrych ludi, ktori dokazu vychovat svoje deti dobre napriek dobe, v ktorej zijeme 🙂

jolinka
26. sep 2011

@katrinka8 na to "motanie" po sidlisku si velmi dobre pamatam... 😉 😉 😉
dokonca ani vtedy to nebolo az tak bezpecne, doprava bola sice redsia a pomalsia, mozno aj tych pochybnych zivlov bolo menej ktovie....
ale zase keby moje decka stvarali to co ja {ked si moji rodicia mysleli ze sa hram niekde za panelakom....} tak ich prekusnem napoly 😠 😀 😀 Vo veku mojej starsej dcery som s oblubou so segrou chodila za mesto na kolajnice, vzdy ked isiel vlak sme v poslednej chvili skocili do priekopy, dalsou zabavou bolo behanie po rozostavanych stavbach, po vratkom leseni, objavovanie skrys v ruinach zidovskeho kostola... hm romantika...ale nech to moje deti radsej neskusaju lebo osivejem 😉 😖

katrinka8
26. sep 2011

@jolinka - no to je tiez pravda 😀 Ale tak to patri zase k detstvu - deti nevedia odhadnut nebezpecenstvo. Rozmyslam, ci to trochu aj nie je tym, ze media dnes viac hovoria o takych nestastiach kadejakych, a tym padom su rodicia aj taki viac... ako to nazvat. Proste mozno predtym si to az tak plne nasi rodicia neuvedomovali, co vsetko sa moze stat, pretoze sa o tom tolko nehovorilo. Dnes sa viac bojime, lebo viac vieme. Preto sa snazime vsemozne predchadzat negativnym udalostiam. A aj to, ze kedysi zase travievali vonku spolu cas deti rozneho veku a trochu na seba dohliadali. Ja si pamatam, ako sme sa takmer "cely barak" hrali v pivniciach na strasidelny zamok. Starsi robili tie strasidelne efekty a vozili tych mladsich po pivniciach. Strasne sme sa bali, ale bola to sranda. Ked sme boli siedmacky, ficali Barbie - dnesne siedmacky maju ine problemy. Dnes sa uz deti tak nehraju, skor dospievaju. Ked si to zase porovnam s dobou mojej starej mamy, ked sa baby v 17 vydavali a mali rodiny, tiez je to ine... Kazda doba prinasa aj klady aj zapory, vzdy budu existovat slusni ludia a aj ti ostatni...

jaaty
27. sep 2011

@xlucia- ja mám kde bývať. Bývame vo vlastnom byte, čiastočne aj s hypotékou. Hovorím o tom, že nepotrebujem mať silou mocou dom -čo je teraz trend, ale stačí mi trojizbový byt. Nič zlé na tom nevidím. Práve naopak, trend mať majetky, každý rok nové auto, či exkluzívnu dovolenku- to podľa mňa nie je OK. Stačí mi staršie auto a nepovažujem to za upnutie sa na dieťa.
Poznám ľudí, ktorí majú dom kúsok od BA, dieťa chodí do tamojšej škôlky- netvrdím, že nieje dobrá. DO ZOO, kolotoče či divadla takmer nechodia, lebo sa im nechce trepať sa do BA.
Hovorím o tom, čo je pre nás dôležitejšie. ...a pre nás je to v prvom rade naša dcéra, až potom nehnuteľnosti či termínované účty s vysokou sumou.

silvia07
27. sep 2011

@katrinka8 strasidelny zamok v pivnici sme hravali aj my 😀 ...ale to sme sa poznali cely panelak...dnes neviem, kto byva vo vedlajsom vchode 😒

katecameron
27. sep 2011

@silvia07 my sme hravali pivnicneho ducha v pivnici vesali sa po potrubí vrieskali strasili sa cely panelak fakt na kazdom popschodí byvali min 3deti krat 8 poschodí no ja ked som to mojim vypravala co sme robili podla mna zavideli chudatka tak pocuvali a nakoniec povedali ze aj oni by žto chceli zazit

bobulka34
autor
27. sep 2011

sisaka uplne si napisala presne to co citim.

usiko
27. sep 2011

@bobulka34 ja osobne si myslim,ze ucit sa cudzie jazyky uz v detsve je normalne, priam ziaduce, ked chceme dietatu dat nielen' bezstarostne a stastne detstvo' ale aj spokojny zivot po skole. A kruzky? ako inak chcete zistit, neco ma dieta talent? nadanie? pri rozpravkach a spievankach asi tazko, nie? doma nema tolko podnetov ako ma v kruzkoch, nekupite dietatu hudobny nastroj jeden, potom druhy, potom treti...ani maliarske platno ani s nim nebudete tancovat spolocenske, disko tance....ak su rodicia sportove dreva, ako k tomu dieta pride ze nesportuje? mozno by lyzovalo, korculovalo, hralo basketbal, ale doma to nikoho nenapadne,pripadne mamka a ocko bud su v praci, alebo kvasia pri telke, alebo idu tak maximalne do obchodneho centra travit sobotu aj nedelu.....a doma pri rozpravkach sotva pochopi aky je svet, sotva pochopi,ze treba fungovat v spolocnosti efektivne, ze sa castokrat treba delit o veci nepochopi, ze treba spolupracovat, prisposobovat sa a podobne.....takze : kruzky u nas ANo cudzie reci u nas ano...ja nechcem genia, len chcem aby moje dieta malo plnohodnotny zivot a robilo co ho bavi.....

fialkaa
27. sep 2011

baby, tak toto ma vobec netrapi - ci budu nase deti mudrejsie, ked pojdu do sukromnych alebo statnych skolok. iste je, ze budu mudrejsie ako my, skor sa naucia jazyky, skor sa nuacia ovladat techniku, budu zbehlejsie v komunikacii, nebudu mat problem s inymi kulturami atd. skor ma trapi ina vec - aki z nich budu ludia. pretoze uz teraz vidim, ze vychova bude tvrdy oriesok. vzdy som si myslela, ze budem svoje deti vychovavat, aby boli skromne a slusne a spravali sa ferovo. ale uz som zistila, ze to asi nebude dobry smer. nase deti budu totiz potrebovat ovela ostrejsie lakte ako my, aby sa vedeli presadit a branit. a vobec neviem, ako na to.

tanulka007
27. sep 2011

Ahojte. Pozorujem vašu debatu a myslím, že každá máte svoju pravdu. Môj názor je taký, že každé dieťa má právo sa hrať a tiež má právo sa vzdelávať. Každé dieťa je iné. Niektoré deti sa chcú iba hrať aj v siedmich rokoch a iné to nebaví už v piatich. Darmo chcete, aby dieťa bolo vzdelané chodilo na jazykové kurzy a neviem čo všetko, keď ono ešte nie je na to zrelé. Nevadí príde na to čas. Každá matka vie čo dieťa potrebuje a čo ho zaujíma. 🙂

vejula
27. sep 2011

@tanulka007 alebo to treba spojiť a vzdelavať deti pomocou hry, tak bude aj ovca cela aj vlk syty 😀 😀 😀
My uvidime, zatial sa zda že drobec by mohol mať nadanie pre fotbal kedže kope do lopty ako maly profik 😀 😀 😀 čo sa tyka jazykov, asi to moc nechcem riešiť priliš skoro, pokial by nemalo isť o rodeneho cudzinca, lebo tieto deti ked chytia nejake chyby v tom ktorom jazyku trebars aj od učitelky, tak si to v tomto veku tak zafixuju že by bol velky problem ich to potom odnaučiť. Takže ak jazyk tak jedine s rodenym angličanom alebo nemcom alebo..... A samozrejme jazyk len tiež nejakou hravou nenasilnou formou, kde sa dieťa odreaguje a nebude mu to uberať sily. Lebo psychicka pohoda je dôležitejšia ako znalosť jazyka či športu či čohokolvek ineho

vroni
27. sep 2011

@xlucia, ja zase nerozumiem reči tvojho kmeňa 😀 😀 😀 Veď snáď nevychovávam dieťa na to, aby mi ostalo sedieť na sukni!!!! Dávam mu čas, priestor, starostlivosť, vzdelanie atď preto, aby raz samostatne a dobre žilo a nie preto, aby mi niečo "vracalo" (tento spôsob uvažovania zase nepripadá normálny mne. Nepovažujem dieťa za banku, ktorá mi po čase x všetko vráti aj s úrokmi) Bolo (a je) pre mňa podstatné, aby sa moje dieťa dostalo na najlepšiu možnú školu a tá (žiaľ) stojí dosť peňazí (ale sú aj drahšie 😝 ) a nie to, či budeme mať záhradu (kašlem na záhradu či s dieťaťom či bez, ide len o príklad)....
Ale iné som chcela: moje dieťa miluje plávanie. Ponuka v miestnej dedine je na zaplakanie (od zlosti), takže chodíme plávať do Bratislavy. Lenže takmer všetky "tréningy" sú dvakrát do týždňa, fakt nerozumiem prečo. Ak má dieťa "len" dva krúžky, tak si nemá ani kedy poriadne vydýchnuť (nakoniec sme našli "bielu vranu", ale bola to fuška) Ruší ma, že dieťa nemôže chodiť na krúžok "len tak", lebo ho to baví, ale hneď sa od neho očakáva "výkon" (to je jedno, či je to plávanie, klavír či angličtina) Isteže chodíme s krpaňou na plaváreň aj my, ale krúžok je aj o detskom kolektíve, celkom inom učení (rodičia nemávajú taký ten zdravý odstup od schopností svojho potomstva) a dynamike skupiny.... Nijako zvlášť ma netrápi, že nemôže behať "po poliach a lesoch" - osobne v tom nevidím nič úžasné, ale chodieva sa hrať s kamarátkami, doma tiež vie vo svojej izbe stráviť hodiny (hraním sa) Podľa mňa je rovnako nezmyselné nasekať dieťaťu desať krúžkov ako nechať ho "voľne" rásť ako burinu v lese pod zámienkou "šťastného detstva"
A z toho hromadného "organizovania" všetkého času pre deti mám hrôzu aj ja.
A čo sa výchovy týka - nuž, dúfam, že bude morálnym a čestným človekom, dostatočne asertívnym na to, aby si nenechala od vychcancov skákať po hlave (a že ich po svete behá neúrekom) Osobne skromnosť za nijakú cnosť nepovažujem 😀

titkovamiriam
27. sep 2011

len odpoved na uvodnú otazku:Krásni mladí ludia 😀 a ostatné bude potom v ich rukách 😉

tanulka007
27. sep 2011

@vejula V našej školke sú anglické triedy, kde sa deti učia plynule hovoriť po anglicky od troch rokov. Ale ak ty nechceš tak nemusíš tam dieťa dať, lebo sú aj obyčajné triedy. Potom je tam anglický krúžok pre predškolákov, to je pol hodiny raz do týždna. Naša staršia tam chodila a keď prišla do školy tak učiteľka si ju veľmi chválila , že je šikovná a že má veľmi dobré základy. Tak ja by som dieťa od troch rokov na to nedala. Ale keď si niekto myslí, že je to potrebné, tak nech to urobí. Je to každého vec. Naša Lucia je zase drevo na šport. Nevie sa poriadne bicyklovať, nevie plávať, na lyžiach ešte v živote nestála a korčuľovať sa naučila iba minulú zimu. Aj to som jej kúpila korčule bez jej vedomia a šli sme na ľad. Nepýtala som sa jej či chce alebo nie, lebo zas by z toho nebolo nič. Teraz je cela happy z toho že už jej to ide. Chodí do druhej triedy a ešte v živote mi nedoniesla domov inú známku ako jednotku. Takže ty budeš mať futbalistu a ja asi nejakú právničku alebo čo ja viem? 😀

vejula
27. sep 2011

@tanulka007 hih no ved uvidime... hlavne nech je z neho dobrý a poctivy človek 🙂
Inač ma tak napadlo ako si o mne všteci mysleli že budem genialna ked som mala rok a už som vyspevovala ludove piesne ako nič.... A nakoniec som uplne obyčajna 😅 žiaden genius sa zo mna nevyklul....

Jednej kamaratky z kona tiež ocino povedal ked vravela akeho ma vynimočneho syna, že každy rodič si myslim že je to jeho dieťa genialne a čim je to staršie tym je to sprostejšie, tak ju riadne zrušil 😀 😀 😀

ma.senka
28. sep 2011

@vejula 🙂)) 😀 😀 😀

Strana
z2