Čo dávate do Mikulášskeho balíčka ako výstrahu?
Okrem uhlia a varechy, máte nejaký iný nápad?
Jasné že budú sladkosti, len niečo tam dať aj aby spozorneli decká.
Díki.
@zuzka341 my sme dostávali buráky a mandarinku. Napriklad.
Neviem ako staré maš deti.
K tym sladkostiam v baliku dostane aj maly zemiak ako pripomienku, ze aj ked dostava vsetko, nemusi to tak byt vzdy a ma to sama v rukach, aj ked dcera davno vie, ako to cele je, dostava aj 🥔, lebo kazdy ma za ten rok chvile, kedy je otrasny, tak za to zemiak. Vediem ju od malinkateho malicka k tomu, ze v zivote nie je vsetko super a uzasne a treba prijat aj kritiku, ze vzdy vsetko nevyjde, vzdy sa neda kazdemu zavdacit. Neschvalujem chvalenie deti za kazdu jednu blbost, ci vec co ma byt automaticka. Teraz to uz berie s usmevom, ze ano, zasluzi si niekedy ten zemiak 🙂
V tete drogerii alebo v hornbachu maju male ozdobene balicky s uhlim s vyzobrazenym certikom 🙈
Zo zemiakov budu hranolky to sa ratat nemoze 😁
Inac ta myslienka s obhorenym listom vyssie sa mi paci ❄️🎄☃️
@zuzka341 určite nič také ako uhlie alebo varechu deťom do balíčka nedávajte ani keď sú detičky neposlušné. Akekolvek výstrahy im v hlavičke vybudujú silného sudcu, silného kata a úbohú obeť. Tento zdedený systém vychovy robí stále veľa škôd. Deti majú byt vedené k slobode a slobodne sa majú rozhodnúť robiť radosť rodičom. Balíčky Mikuláš rozdáva z lásky a je to dar.
Môj brat dáva cibuľu, lebo tu deti nelubia . Náš malý cibulozrut by sa potešil a hneď by ju chcel nakrájať😀
Uhlie som videla v hračkárstve 🤣🤣 keby to niekoho zaujalo.
@aaalenkak rozumiem ako to myslíš. Ak je zemiak symbol toho že v živote nie je všetko len med lízať tak Ok. Ale kritika a aj pochvala sa má týkať len konkrétnej veci, ktorú urobili keď ju urobili. Kritizovať po pol roku a to ešte formou zemiaku je ako keby si dieťaťu povedala - mamka nezabúda - boh nezabúda a neodpúšťa. Robil si zle? Ty vieš že si robil. A bolo to zlé? No ak si myslíš, že nie, tak ten zemiak ti to pripomenie že áno. A už pracujú v hlavičke výčitky, obviňovanie sa , a je tam aj ten vykonávateľ trestu. Mame v hlavách naprogramované, že za zlé príde trest. Jasné, že keď si pod sebou podpililm konár tak dopadnem na zem. Alebo keď ho podpílilim druhému, tak môžem čakať od neho facku. Ale to je kauzalita a tú deti pochopia rýchlo a dá sa k nej viest upozornením na dôsledky. na konanie samotné. Nie odsudzovanim a trestanim bytosti. .A čo sa týka chvalenia za každú blbosť? Nikdy jej nie je dosť. Ale má sa chváliť konkrétna aktivita alebo výsledok toho čo dieťa urobilo a nie dieťa samotné. Dieťa milujeme nie preto, že je dobré. Ak ho budeme chváliť ako osobu a ešte aj povieme ako ho milujeme za to, že to tak pekne urobilo, znovu si v hlavičke vybuduje sudcu. Bude podmienovat lásku blizkeho dobrým konaním. Potom bude z dievčatka obetavá manželka ktorá bude tým obetaveksia čím na ňu bude muz horší. Pretože bude chcieť od muža cez dobre skutky získať lásku a svoju hodnotu. Keď však budeš denno denne chváliť v štýle: akú krásnu kresbu si nakreslila veľmi sa mi páči. Ako čisto si poupratovala to veľmi oceňujem, tak to je niečo iné. To je spätná väzba motivujúca a fokusovaná na vysledok prace nie na bytosť. Takáto pochvala umocňuje v dieťati vieru vo svoje schopnosti a zvyšuje v ňom vlastnú kompetenciu a samostatnosť.
@zuzka341 moja svokra dávala synovi keď bol malý vždy aj prútenú metličku, takú malú urobenú, ozdobenú vianočnou mašľou 😄, syn sa vždy potešil metličke😆, odložil si na ozdobu..... A mne, otec prihodil do čižmy aj cibuľu a zemiak ku sladkostiam,ako upozornenie, že nie vždy som poslúcha la, nikdy som nemala z toho žiadnu traumu 😆, 🎅
Tiez nedavam nic. Nevidim v tom nejaky vyznam stejnak ju to nevychova 😂 a ona je aj taka citliva dusicka, nechcem jej kazit radost z mikulasa. Inak nasi nam favali sem tam tiez uhlie alebo zemiak, pametam si ze ako starsi sme z toho mali srandu mladsi si nepametam. Ale pametam si jednu vec ako na Vianoce mohla som mat okolo 10 rokov, moja babka ma nikdy nemala.moc rada (vrak kvoli tomu ze nemala rada ani mami celkovo nemala moc rada zeny 😂) dala ostatnym detom hracky a mne metlu. Pritom som bola vzdy poslusne dieta a pametam ako ma to mrzelo, niezeby som si potrpela na darceky ale citila som sa trapne ze ostatny maju hracky a ja metlu. Ona to nejak odovodnila ze uz som slecna a mam sa ucit starat o domacnost 😃
Ja si myslim, ze kazdy ma na to iny nazor.
Vezmite si to tak.
Spravite pruser v robote v piebehu roka ako dospely? Pridu koncorocne odmeny ale vy ich uz nedostanete. Aj ked to bolo po pol roku od tej chyby. Ale firma bola kvoli tejto chybe napr.stratova, neziskala nejakych ludi pre biznis atd...cize odmena vo forme fin. odmien zial nebude. Tiez to nie je fer. Lebo kto nerobi chyby a kto je neomylny?
Deti od mala prehnane chvalime. Tiez ich chvalim lebo som milujuca, hrda mama. Ale treba mat aj objektivny nadhlad. Pretoze deti udavame vsetci na piedestal. Moje su naj,naj,najlepsie...ale tiez nie su super hrdinovia a neomylni, bez jedinej chyby..vsetko treba s mierou. A trosku nastavit zrkadlo tym detom od mala. Vediet ich usmernovat. Pretoze potom vyrastu a myslia si castokrat, ze su pupkom sveta. Vsetko sa zakonite toci okolo nich, pretoze tak boli vychovavani. Vela ludom chyba pokora. A ta je dolezita. Ked sa jej nenaucime, tak nas ju nauci zivot..
Vsetko citat s porozumenim. Sama som matka troch deti, ktore sa snazim s najlepsim vedomim vychovavat. Venujem sa im a podporujem ich. Kazde dieta ma ale inu povahu a vyzaduje iny pristup vo vychove. Osobne zdielam nazor, ze nevidim nic odludne (ak si to dieta, ak naozaj pocas roka bol "vystrety varovny prst nad jeho pocinmi" nie jedenkrat) ak si najde v baliku plnom sladkosti aj nejaky zemiak, uhlie alebo ten list...
Tu nejde o to aby som v nom zbudzovala, ze je super zle, ved nedostane iba jeden balik s cistym uhlim a nic viac...a robim v nom traumu na cely zivot. Skor taka rovnovaha v zivote, aha tak predsa nie je ok ako som sa spraval (ublizoval, nepocuval, odvraval, bil sa...atd replikujte si podla vlastnych deti co konkretne) a ono ten, kto mi ten balik dal si to uvedomuje lebo tam je ten zemiak. Takze si nemozem robit co chcem bez ohladu na to, zeby som si nemusel niest za to zodpovednost. Nie, nie som iba super dobry a nie su ziadne hranice. Nevravim, ze kazde dieta ma dostat automaticky do balika vystrahu, ale niektorym by to skor mohlo pomoct ako uskodit, kym su este vo veku, ze tomu este veria...
na výstrahu nedávam nič, ale do balíčka dávam aj kefku a pastu
Dávam synovi vždy aj uhlie (grilovaciu briketu) a zemiak. Ale vôbec nie, ako výstrahu, alebo preto, že by neposlúchal. Ale preto, že on sa na to teší, čaká to a bol by sklamaný, keby to tam nebolo.
Vychovaj si dieťa a nemusíš ho od dvoch rokov strašiť čertami.
Zas diskusia, v ktorej sa matky predbiehaju, ktora je dokonalejsia a ktora ma najlepsie dieta a vychovu..
@slovakboy u nas je to uz trochu ine, hlavne posledne dva roky, ked uz dcera vie ako to vlastne je, Mikulasa ma ako suhrn minuleho roka s tym, ze zemiak predstavuje veci, ciny, kedy mozno to aj dobre myslela pre seba, ale poskodila inym, urazila, sklamala atd. Ale skor je dôležité preco prave zemiak - z neho sa daju urobit super hranolky, ktore ma dcera rada a teda aj tie veci, co sa urobila zle sa vo vela pripadoch mozu rovnako otocit a stat sa ponaucenim ci pre nu, alebo druheho. Staci sa s dietatom rozpravat, ukazovat mu, vysvetľovať a netvarit sa moje je najlepsie.
@spadnutaslivka páči sa mi tento nápad 👍
@aaalenkak áno páči sa mi tvoj prístup. Lepší ako bol ten môj keď boli deti malé. Len som pridal vysvetlenie z pohladu moderných vychovávateľov čo som nedávno čítal. Ako nevedomky budujeme v deťoch sudcu a obeť. Tvoj zemiak v balíčku a s patričným vysvetlením ho v tvojom dieťati určite neurobí.
Mrzí ma len jedno, že sa tu do mamičky pustili také ženy, ktoré som považovala za rozumné a nad vecou. Mám pocit, že tento kôň začína kaziť niektoré charaktery. Mamičky mi je ľúto, že pre tak nevinnú otázku, kvôli ktorej sa do nej niektoré pustili, zrušila účet. Teraz sa nad sebou zamyslite.
Preco ste take pohorsene z jednej cibule alebo zemiaku?
Vsak sme s tym vyrastli vsetci.
Mna strasili zemiakom, ale nikdy tam nebol ☺️
A u nas byva aj zemiak a cibula ale nie na vystrahu ale preto, ze s Mikulasom chodi aj cert a on je taky vymyselnik ze pridava detom do topanky aj nemaskrtky.. mala nikdy neplakala.
@zuzka341 nie nic som nikdy nedavala
Rodičia pekne vás prosím, nedavajte deťom darčeky pre "zlé" deti. Žiadne dieťa si nezaslúži na vianočné sviatky cítiť sa, že je zlé. Vychovávajte ich počas roka tak, aby ste boli so svojou výchovou spokojní. Myšlienka, že sú zlé deti a že ich snaha nie je dostatočná ich srdiečkam veľmi ublíži. Ony sa samé ešte vychovať a "vstúpiť si do seba" nevedia, ak sú v tom veku že vedia, na Mikuláša už veriť aj tak nebudú. Neberte im prosím radosť z vianočného času lebo sa vy chcete zabaviť na tom, ako sa tvária pri nájdení cibule, uhlia, varechy....

Nam vzdy davali uchlie🤣 Nasa mama nam balicky davala dokial bola s nami, dospelost za nami a vzdy nam dala do cizmy daco a k tomu uhlie😀. Ja mam 2 rocnu tiez ,este tomu nechape. A neboji sa nikoho a nicoho😉