icon

Čo je po smrti?

simculllka
26. júl 2020

Ahojte,

takto na nedeľu mam pre vás takú troška filozofickú tému. Čo si myslíte,že je s nami po smrti? Zaujíma ma váš názor, akéhokoľvek ste vyznania,alebo aj ako ateistu. Ďakujem a prosím o dodržiavanie slušného správania,bez urážania ostatných. Ďakujem ešte raz a peknú nedeľu.

lenqua_12325
26. júl 2020

@kvietocek203 myslíš tu Bibliu a slovo od Boha, ktorá bola niekoľkokrát prepisovana aby sa to hodilo cirkvi?

mircalla
26. júl 2020

@777januska777 Ja sa spytam naopak - ty dodrzivas moralny kodex preto, aby si sla do neba? Ja preto, ze mam urcite hodnoty a zasady a skratka tie ma nepustia. A samozrejme x krat to porusim a pochybim. Som ateista, ale dbam na pocity inych resp. sa snazim, pretoze mi to svedomie nedovoli a pretoze viem snad rozlisit, ze je ok a co nie. Nema to nic spolocne s tym, ze za odmenu dufam, ze pojdem do neba. Mne cela idea krestanstva, neba a pekla pripada ako nejaka barlicka ako lahsie zit teraz...
Robit nieco, lebo ma pohana strach z pekla ci vidina neba?

viikkki
26. júl 2020

Môj názor je, nás to tak mama aj vychovávala a príde mi to také logické, som veriaca ale neverím všetkému co sa toho týka myslím ze "peklo" žijeme na zemi a po smrti sa všetci stretnú ale už sa nebudú poznať ci je to vrah alebo dobrák, podľa mňa smrťou nič nekončí neboli by potom deti ktoré v 2 rokoch vedia vymenovať všetkých vojakov zo svetovej... Neboli by ľudia čo sa vedia spojiť s tým niečím medzi "nebom" a zemou... Možno to znie trochu zvláštne ale to peklo o ktorom sa píše podľa mňa nieje, vlastná skúsenosť :Moja babička svojej mamine mojej prababicke, pri otvorenej rakve keď sa s ňou lucila povedala nech za ňou príde aspoň raz za týždeň, aj sa tak stalo každú nedeľu moju babičku na chvíľu akoby vyplo a zaspala nič ju nevedelo zobudit keď sa to stalo prvý krát dedko jej chcel už volať záchranku, vždy to trvalo len pár minút ale snívalo sa jej s nou s mamou, keď to už trvalo rok a pol začínala mat z toho zlý pocit nechcela už aby to tak bolo mala pocit akoby ju vezni na zemi, v tedy moja babička bola v tatrách na dovolenke zašla za takým liečiteľov ktorý jej povedal ze sa ma so svojou mamou už rozlúčiť a pustiť ju na druhý svet, ako jej povedal tak aj urobila, večer sa s ňou pri sviecke rozlúčila keď povedala s Bohom prešiel jej mráz po chrbte, od vtedy sa jej to už stalo len jednu najbližšiu nedeľu kde sa v tom sne opýtala moja babička svojej mami ci po smrti niečo je a ona jej odpovedala :je moja, je... A zmizla od vtedy sa to už mojej babičke nikdy nestalo... Tak či tak je to len môj názor a ako to je naozaj zistíme až po smrti 😉

777januska777
26. júl 2020

@mircalla už som to tu písala, ale všeobecné hranice sú dané vo mne samotnej teda nejaký morálny kódex, ale sú veci, pri ktorých mi musí pomôcť aj myšlienka na Boha a jeho prikázania. Ja napríklad sama v sebe som veľmi pomstychtivá a pri tom aj keď viem, že nemám oplácať zlo zlom, ale mám aj tak pre druhého robiť dobro, tak osobne je táto vec pre mňa náročná a v takomto prípade áno počúvam prikázania Boha. Tie prikázania ma cvičia v ovládaní seba a v snahe byť lepšia. A áno viera je taká barlička, hlavne v tom, že človek má pocit, že všetko mu dá a bude dávať niekedy zmysel. Kresťanstvo nie je založené, len na nebi a pekle a na viere, že dobre bude len v nebi. Kresťan verí tomu, že Boh riadi jeho život a ak v živote zažíva aj utrpenie, tak že to má určitý zmysel. Je to taký pocit dôvery v niekoho, kto tu bude pre teba vždy a čokoľvek čo sa stane ti pomôže prekonať. Je to niečo ako prežíva dieťa pri matke. Dieťa je odvážne a skúša stále nové veci a objavuje, avšak ak sa zraní, tak vie, že je pri ňom mamina alebo ocino a pomôžu mu a bolesť prejde. Vážne neviem či kresťan je tak slabý a ateista taký v pohode z otázok života, z bolesti, zo strachu a všetkého. Mne osobne sa žije ľahšie, žijem s takým pokojom, nevravím, že vkuse za každých okolnosti som v úžasnom pokoji, ale väčšinou áno. Už nemám strach z toho čo ma čaká. Nebojím sa, že ako čo dopadne, nejako verím, že Boh sa o všetko postará.

kvietocek203
26. júl 2020

@lenqua_12325 Len málokto dokáže čítať Bibliu s porozumením 🙂

janeninka
26. júl 2020

@777januska777 pokukaj nieco o Viktorovi Franklovi - v koncentracnom tabore napisal uzasne dielo Hladanie zmyslu zivota, zalozil terapeuticky smer logoterapia. On prave tam nasiel ten zmysel - svojim sposobom utrepenie suvisi so zmyslom a vobec ho nevylucuje...

kofolala
26. júl 2020

Uf to je teda téma na nedeľu.
Napíšem si tu svoj názor aj keď možno tomu niekto neuverí ale o to nejde ,ide len o vyjadrenie môjho názoru ,tak ho prosím rešpektujte.
Áno po smrti je další "level" alebo akoby som to nazvala .Dostali sme tu hmotne telo ale to je len dočasne.Je nebo je peklo je očistec. Prebýva tam mnoho ako to nazvať už duší/bytostí na oných svetoch. Ale predsa ešte nejde o tom čo je tam ,ide o to prečo ste prišli sem a čo tu treba vykonať.Milujte sa navzajom.Láska je najviac.

kofolala
26. júl 2020

@kvietocek203 krasne napisane vsetko je pravda

terezka1947
26. júl 2020

Ja som veriaca a verim,ze po smrti ma caka osobny sud....a po nom sa hadam.aspon do.ocistca dostanem...neskor do neba.

mircalla
26. júl 2020

@777januska777 No ja naopak verim, ze sa musim postarat sama o seba. Tvoj nazor ti samozrejme neberiem. Ano, viem, ze keby som mala vieru sa mi zije lahsie, ale jednoducho som prilis racionalna na to, aby som ju mala, nasilu to nema zmysel. Jednoducho to tam nie je, ani nikdy nebolo...Samozrejme respketujem ine nazory

zuzka1117
26. júl 2020

Ja si osobne myslím že po smrti už nie je nič. Jednoducho musíme využiť ten čas na zemi, ktorý máme , niekto viac ,niekto menej. Samozrejme že ľudia potrebujú pocut že je tu vyšší zmysel, aby sa im zilo lepšie , aby sa im ľahšie lucilo so svojimi blízkymi, niekto ten zmysel hľadá v náboženstve, niekto v energii, niekto v novodobých smeroch ako je cesta, thetahealing atď

tripetta
26. júl 2020

@kvietocek203 Viera v peklo ťa nespasí. 🙂

medulienka81
26. júl 2020

@simculllka tí čo žijeme a tí čo zomreli čakajú. Čakáme na ten druhý príchod Najvyššieho. Bude súd. Jedni budú po pravici a druhý po ľavej strane. Vtedy On rozhodne kam smeruje tvoja duša, tvoje ja. Tak píše Biblia..

soldi
26. júl 2020

@jvlo de javu je chyba v prenose medzi nervovymi synapsiami, nie je to nic nadprirodzene 🙂
laicky - ked prezivas nejaku situaciu, tak ten vnem ide po synapsii do "pritomnosti" ale niekedy sa stane, ze zle preskoci/odboci a vnem pride do "minulosti. a to je ten pocit, ze prezivas nieco, co so uz prezila, sle v skutocnosti je to len chyba v prenose 🙂

tripetta
26. júl 2020

Verím, že po smrti sa dostanem na miesto, kde končí rozpínavý vesmír a začína to, čo my voláme "nebo". Budú mi zodpovedané všetky otázky, budem tým, kým túžim byť, hoci si to nezaslúžim. Ako spieval Garwin Dobbins, I can only imagine. Teraz si to môžem len predstavovať, potom to budem žiť. Prvý krát, tvárou v tvár Jemu, budem spievať "halelujah", alebo budem iba v nemom úžase stáť?

janetinka27
26. júl 2020

@simculllka verim, ze tento svet ma inteligentneho a milujuceho Stvoritela. ze svet sam od seba nahodne by nevznikol taky dokonaly s takymi prirodnymi zakonmi,ale ze je to vytvor autora, ktory rozumie kazdemu procesu a pozna kazdy atom nasho sveta aj vesmiru okolo neho.
verim, ze som Jeho stvorenim, ktore stvorit chcel, som tu preto, ze mi dal dar zivota. vdaka nasej schopnosti poznania dokazeme Stvoritela poznavat skrze to, co je okolo nas stvorene a nachadzame v tom Jeho talent a zmysel pre krasu,dobro a poriadok. V Pisme sa zas dozvedame "pribeh", ktory tomu,co v zivote vidime a prezivame dava zmysel a ciel. dolezite je Otca spoznavat tak, ako On chce byt poznany. ked Ho poznavame iba skrze vycitky alebo obvinenia, ktore nespravodlivo obvinuju Boha, tak Ho skutocne nespoznavame.a tak sa nemozeme o Nom pravdivo vyjadrit a sudit Ho.
najlepsie som to pochopila vtedy,ked ja sama som nebola spoznavana.kym som bola mladsia,mala som milujucu rodinu,ktora ma skutocne chcela poznat.v zivote som mala stastie na kamaratky,ktore ma chceli spoznat. ale v dospelosti sa stalo,ze som zacala stretavat ludi,ktori boli so mnou,ale nechceli vediet kto som.to sa moze stat napriklad na pracovisku alebo napriklad v rodine manzela atd.proste tam,kde sme okolnostami spojeni s ludmi,ktorych sme si nevybrali.niekto v zivote nema nikdy to stastie aby bol skutocne poznany a v tomto poznani milovany.
preto tak vela ludi hlada pozornost v celom svete,ale nenachadza u druhych zaujem. nikto ho nechce skutocne poznat a skutocne milovat.
Otec je ale niekto,kto nas dokonale pozna a napriek tomu nas miluje. nemiluje nas pre dokonalost,krasu,dobre oblecenie ani fotky z dovoleniek.
Otec nas nenecha zahynut, ved preto poslal svojho jedineho Syna, jednorodeneho,jedineho splodeneho, ktoreho nevinna krv bola do poslednej kvapky bolestne preliata na odpustenie nasich hriechov.
Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život (Jan 3:16)

kvetinka75
26. júl 2020

To netusi nikto.

soldi
26. júl 2020

ja neverim v nic a vobec smrt ani neriesim a absolutne nedokazem pochopit ako moze niekto verit v peklo a nebo. vsak to su len take rozpravky aby ludia posluchali.
neverim, ze zivot jednotlivca ma nejaky vacsi zmysel, sme ako mravce. mravenisko ako take ma svoj vyznam a miesto v ekosysteme, ale zivot ci smrt jedneho konkretneho mravca nic nezmeni.

a myslim si, ze uvahy na podobnu temu su uplne zbytocne, lebo pravdu sa aj tak nikdy nedozvieme 🙂

kvietocek203
26. júl 2020

@tripetta Kde som nieco také napísala? 🙂

kofolala
26. júl 2020

@soldi neuraz sa, ale ja si o sebe myslim aj o ostatnych ludoch ,ze som/sme urcite viac ako len nejaky/e mravec/ce v ekosysteme.to je zas moj nazor

ktochytavzite
26. júl 2020

@777januska777 6e aky zmysel ma narodenie kvoli utrpeniu na zemi:{niekto netrpi ale dost ludi trpi hl male deti v afrike priklad~} aby potom zomrel a iel do neba a yil dalej nebi.Aky toto ma zmysel podla teba,ked sa pytas aky zmysel maju neveriaci,ak nie v bohu alebo dalsom 6ivote.
Ja toti6 neroyumiem logike utrpenia na zemi ked potom dalej sa zije vecny zivot,naco toto tak kompikovat zemskym zivotom,naco sa uz rovno neplodime v nebi?

soldi
26. júl 2020

@kofolala mas nan pravo. ver si comu chces. ja nikoho nepresviedcam o svojej pravde. tu nikto nepozna, takze nejake presviedcanie ani nema vyznam 🙂

tripetta
26. júl 2020

@soldi A predsa sa v Biblii pre niekoho tak "bezvýznamný" mravec spomína. 😉
Príslovia 6:6-11 Choď, leňoch, k mravcovi, pozoruj ruch jeho a skús! Hoc nemá vojvodu, predstaveného ani vladára, pripravuje si v lete potravu, zhromažďuje si pokrm cez žatvu. Dokedy, leňoch, budeš vyspávať, kedyže vstaneš zo spánku?! „Trošičku pospať, trošku podriemať, trošičku ruky zložiť na lôžku!“ a príde ako tulák bieda na teba a núdza jak ozbrojený muž.
Zaujímalo by ma, ako si veriaci v "nič" predstavujú to "nič". Minule o tom uvažoval Fatty Pillow, bola to zaujímavá úvaha.

777januska777
26. júl 2020

@ktochytavzite no to súvisí s prvým hriechom Adama a Evy, keď boli Eva a Adam vyhnaní z raja, kvôli hriechu, ktorí spáchali, inak by sme boli v nebi.

janetinka27
26. júl 2020

@tripetta ano, aj v prisloviach sa spominaju 🙂

Je) štvoro drobných (tvorov) na zemi,
a (pritom) sú múdre náramne:

25
Mravce sú malý národ,
a predsa sa v lete zásobujú potravou.

26
Hvizdáky nie sú dáke mocné pokolenie,
a (jednako) si zakladajú svoje sídla na skale.

27
Kobylky kráľa nemajú,
a (predsa) všetky tiahnu rojom usporiadaným.

28
Jašteričku chytíš rukami,
a (jednako) býva v kráľovských palácoch.

lauriema
26. júl 2020

@thoughtfulweirdo ahoj a odkiaľ sa podľa teba berie sila prírody? Všetko je od Boha aj priroda

soldi
26. júl 2020

@tripetta a co ze sa to spomina v biblii? 🤷‍♀️ v knihach sa toho tolko popise, stale su to len myslienky cloveka - cize domnienky, ziadna overitelna "pravda" 🙂

lenka9g
26. júl 2020

Každý premýšľa nad smrťou ake to bude? Kam pôjdeme a pod, zamysleli ste sa, ale aj nad tym co bolo pred narodením? Kde boli nase deti keď sme my boli deti? Ja verím, že pôjdem do neba. Ale bojím sa, že zabudnem, zabudnem na všetko čo som v živote prežila tak ako sme zabudli, kde sme boli pred narodenim.

terezka1947
26. júl 2020

@soldi tak...raz vsetci zistime,co je pravda. Lebo zomriet musi kazdy,s tym neurobime nic.
Nemysliet na smrt mozeme,no stale to nic neporiesi. Pretoze pride.

januarova
26. júl 2020

@simculllka , ja verim v Boha, ale verim aj v nieco ako reinkarnaciu. To mi dava zmysel, preco je tolko utrpenia... Ze napr. niekto v jednom zivote je zly clovek, tak sa v dalsom narodi ako obet, aby si prezil to co spachal, a aby sa posunul do lepsieho....