icon

Čo je po smrti?

simculllka
26. júl 2020

Ahojte,

takto na nedeľu mam pre vás takú troška filozofickú tému. Čo si myslíte,že je s nami po smrti? Zaujíma ma váš názor, akéhokoľvek ste vyznania,alebo aj ako ateistu. Ďakujem a prosím o dodržiavanie slušného správania,bez urážania ostatných. Ďakujem ešte raz a peknú nedeľu.

tenerifka
26. júl 2020

@klarissa25 ved hej

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
tinatitti
26. júl 2020

@777januska777 prečo žijem morálny život? Nie preto, aby som šla do neba. V život po neverím. Ale preto, že nechcem robiť druhým to, čo nechcem aby oni raz urobili mne. Je to proste. Žijem tak, aby som sa za svoj život nemusela hanbiť. Nie pred okolím, pred sebou samou. Preto žijem čestne, slušne a morálne. A čo je po smrti? Smrť. Svetlo zhaslo, je koniec.

777januska777
26. júl 2020

@tinatitti a to druhé čo som sa pýtala? Myslím na ten zmysel života?

tinatitti
26. júl 2020

@777januska777 pre mňa sú zmyslom môjho života moje deti. Predpokladám, že keby sa im niečo stalo, tak odpovede na obe tvoje otázky by som mala iné. Ale teraz to cele vnímam takto.

miskaska
26. júl 2020

@777januska777 pre mna ale predsa vecny zivot nie je zmysel zivota. Zijem teraz, neupinam sa na nejaku vecnost. Som ateistka. A zijem slusne, nekradnem, neublizujem, nie som nasilna. Na to, aby som takto zila nepotrebujem strach, ze pojdem do pekla. Zijem a spravam sa tak, ako chcem aby sa spravali aj ini. Aby sa mi zilo dobre. To je vsetko.

kvietocek203
26. júl 2020

😀 Ale predsa načo sa báť smrti? Človek bol stvorený pre nebo, takže áno ak žije ako Boh kaze(teda slušne lebo Boh iba dobré veci od nás žiada) nemá sa čoho bat🙂

sunny8
26. júl 2020

Reálne skúsenosti ti nedá nikto. A tí čo sa akože vrátili zo smrti do života kecaju. Je to len výplod mozgu. Ja osobne verím na viac teórii. Buď prejdeme do ďalšieho života alebo pôjdeme do neba/pekla. Ťažko povedať

777januska777
26. júl 2020

@miskaska no ale žiješ slušne to je fajn, ale kam smeruje tvoj život? Ako som už v jednom príspevku písala, keď vidíš toľko utrpenia okolo seba a toľko bolesti. Aký zmysel má to utrpenie? aký zmysel má tá nespravodlivosť? Toľko zla je v živote a toľko ľudí zomrie, len tak. Koľko týrania a bolesti si niekedy ľudia prežijú a čo je pre ateistu potom ten zmysel? Veď to utrpenie, ktoré prežíva, je úplne zbytočné. Aký má ten človek zmysel života? A žiť dobre, veď život nedokážeme ovplyvniť, koľko krát sa nám stane niečo čo nedokážeme zmieniť. A tieto veci nám často ten život tak zmenia, že už to nemusí byť o ľahkom a dobrom živote? Ale môžeme prežívať veľkú bolesť. Kde je potom ten zmysel?

miskaska
26. júl 2020

@777januska777 utrpenie nemá zmysel. Deje sa to aj v prírode. Len zvieratá sa nad tým nezamyslaju. My sme už inde, vyvinuli sme sa...ale aj tak. Primárnym cieľom je prežiť a zanechať potomstvo. Ale ako píšem. Ľudia premýšľajú a hľadajú vo všetkom niečo viac.

ktochytavzite
26. júl 2020

@777januska777 @verinika4495
Ja si tiez ako aj veronika myslim ze po smeti nieje nic a oresne ludia co sa boja smrti a najradsej by zili vecne veria na zivot po smrti alebo si ho vymysleli.
A preco ludia kt neveria ziju moralbtm zivotom?Lebo neznamena ze len kri veri je aj miralbe zalozeny clovek,skor ti neveriaci sa lepsie v zivote spravaju ako veriaci;)

shilou
26. júl 2020

Ja si tiez myslim ze nic nie je..

puklica13
26. júl 2020

@777januska777 pre mna je zmyslom zivot samotny..kazde jedno rano, kazda pekna chvila kazdy nadych..neviem preco by nemal byt zmyslom zivota zivot samotny

ktochytavzite
26. júl 2020

@777januska777 no a aky ma zmysel toto utrpenie na zemi??Ked sa oytas o zmysle zivota,pyram sa aky zmysel ma ze sa naridis ptrezrpis,niekto nie aby si sa zasa vratil nadpat do neba?

777januska777
26. júl 2020

@puklica13 a utrpenie a bolesť? Lebo život je krásny, keď nám však do života príde utrpenie, vtedy tú krásu života zakrýva tá bolesť a utrpenie. A utrpenie detí? Deti, ktoré zomierajú hneď po narodení? Tieto deti nezažili ani nádych, ani ráno prežiť. Alebo človek čo leží na posteli a umiera, nemože ísť von, nevidí a len každý deň čaká na smrť. Aký zmysel má taký ťažký život?

777januska777
26. júl 2020

@ktochytavzite prepáč ako ešte raz. Asi to to telefón automaticky prepísal.

puklica13
26. júl 2020

@777januska777 utrpenie a bolest nezmensuje zmysel zivota..pre mna by bolo dodrziavanie moralky a kodexov len preto lebo bububu peklo velmi prizemnym a neuprimnym postojom..a odmenovat nebom? Ako dieta cokoladou za to ze zjedlo obed...ale to je moj postoj, nemusis ho zdielat

moni73
26. júl 2020

Ja sa zamyslam ci zivot nie je vlastne smrt. A kazdy ho mame taky, aky sme si v "zivote" zasluzili. Alebo nam mozno bolo v nebi pridobre alebo sme sa nudili a isli sme si to vyskusat. Verim v nekonecno. Verim, ze stretnem ludi, ktorych uz tu nestretnem.

777januska777
26. júl 2020

@puklica13 morálku a kódex má s veľkou pravdepodobnosťou asi každý niekde v sebe zakorenenu. Aj veľkí zločinci majú určitý kódex za ktorý nejdu (netvrdím, že zločinec je ako ateista, to je len príklad na morálku a hranicu). Mňa zaujímalo ako to majú ateisti a hlavne aký zmysel im dáva morálka a kódex (je to skôr taká filozofická otázka). Veriaci má tu morálku zakorenenu, avšak to neznamená, že nejdú aj za ten kódex aký hlása viera k akej sa radia. Každý má svoj dôvod prečo tie hranice prekračuje a každý si to vie zdôvodniť. Nejako mi pri vysvetleniach všetkých čo mi odpísali došlo, že aj ateisti majú ten morálny zákon a berú ho automaticky ako svoj život. A ďalej sa spýtam. Možno zmenšovať zmysel života utrpenie nebude? Ale nerobí ten život a ten zmysel zbytočný? Lebo v ľuďoch je predsa túžba po šťastí, každý jeden túži byť šťastný a nikto nechce trpieť. A ak človeka čaká už len utrpenie alebo hlavne utrpenie, kde má hľadať dôvod toho utrpenia?

nikitita
26. júl 2020

@simculllka Som presvedcena, že človek smrťou nezomiera. Že smrť na zemi, je narodenie na "druhom svete". A že nás to bude ťahať na miesto, ktoré zodpovedá tomu ako sme žili, mysleli a citili na zemi. To všetko bude posudzovane podľa Bozich zakonov a nie podľa toho, čo si my myslime, že je/bolo spravne.

puklica13
26. júl 2020

@777januska777 nemyslim ze kazdy clovek tuzi byt stastny, resp.ze to stastie si predstavuje rovnako ..mnohym ludom robi dobre a su "stastni" ked vlastne nie su..je to otazka nastavenia..vidiet zmysel zivota v zivote samotnom je pre mna otazkou volby

nusyk
26. júl 2020

Ešte som si spomenula, raz dávno som čítala že aj dieťatko žije v brušku vo "svojom svete" "svoj čas"... Nechajme bokom ci to vníma ci nie ale každopádne to môžme brat ako druh sveta a vesmíru a na konci tohto života sa naozajstne zrodí do nového života ( dokonca tunelom so svetlom na konci🤔😊)

777januska777
26. júl 2020

@puklica13 ale ja nevravím o všeobecnom šťastí ako to asi je, ale o šťastí samotnom pre toho človeka. Poznala som jednu babu a tá mala manžela, ktorý bol pre ňu zmyslom života, avšak jej manžel zomrel a ona stratila zmysel života. Ona už nevidela zmysel v novom dni, to šťastie, ktoré mala sa stratilo a trpela. Potom neskôr začala byť veriaca a zmysel našla v Bohu a v tom, že aj jej veľká bolesť má zmysel. Ja ťa nechcem presviedčať ani nič, len ma zaujima ako to vnímaš. Lebo podľa mňa skôr či neskôr človek začne hľadať zmysel života (zatiaľ som poznala len takých ľudí, ktorí žili a užívali si život), avšak až keď sa niečo stalo v ich živote niečo vážne ťažké a zistili, že ich bolesť je tak veľká a zdá sa im bezvýznamná, až vtedy začali hľadať ten zmysel. Asi to myslíš dobre, ako mi to opisuješ, ale ja stále nerozumiem ako vnímaš zmysel života a kam tvoj život smeruje, ja nejako nechcem veriť tomu, že tvoj život len tak beží bez ničoho a nikam. Krásu života dotvárajú každodenné zážitky, ale utrpenie dotvára život samotný a nie krásu života.

sunyrose
26. júl 2020

Zdravím, po smrti už nie je nič. Stvoriteľ človeka dáva jasnú odpoveď a nenechá svoje stvorenie na pochybách. Bolo by to od nášho nebeského Otca veľmi neláskavé stvoriť nás so schopnosťou myslieť, vedieť si klásť otázky rôzneho druhu a nedať nám na ne pravdivé odpovede. Smrť je opakom života. Kto má po ruke Písmo, nájde v ňom jasnú odpoved. Táto odpoveď je zapísana v knihe Kazateľ /túto knihu pod inšpiráciou napísal kráľ Šalamún cca 1000 r. p.n.l./ a v 9. kapitole a vo veršoch 5 a 10 sa píše toto: "Lebo živí vedia, že zomrú, ale mŕtvi nevedia vôbec nič, ani už nedostávajú žiadnu odmenu, ich pamiatka ja zabudnutá. Už viac necítia lásku, nenávisť, žiarlivosť a už nemajú účasť na ničom, čo sa deje pod slnkom. a 10. verš znie takto: "Všetko, čo môžeš robiť, rob zo všetkých síl, lebo v hrobe, kam odchádzaš, už nie je žiadna práca ani plánovanie, ani poznanie, ani múdrosť". Ježiš, chvíľu pred tým, ako vzkriesil svojho priateľa Lazara, povedal, že "Lazar iba spí" /evanj. Jána 11:11/. Teda prirovnal smrť k hlbokému spánku človeka. Taký človek nevie, čo sa okolo neho deje. Smrť je opakom života. Človek, ktorý zomrel, už nevníma svoj okolitý svet - jednoducho neexistuje. Ježiš, Boží Syn dostal moc od svojho Otca, ktorou mohol mŕtvych kriesiť k životu. Ukázal, čo sa bude diať na Zemi v budúcnosti, nastane vzkriesenie "spravodlivých i nespravodlivých" - Skutky 24:15. Po smrti neprežíva už žiadna časť z nás, aj keď to mnoho cirkví vyučuje...., "duša, ktorá hreší, tá zomrie - Ezech 18:4 - a hrešíme všetci...teda zomierame všetci. Jednoducho človek dodýcha a "vracia sa do prachu", ako to Boh na začiatku ľudských dejín oznámil pre neposlušnosť Adamovi. Adam nešiel ani do "neba" ani do "pekla", jednoducho prestal existovať...Nakoľko sme po prarodičoch zdedili "hriech", ktorý sa prejavuje postupných fyzickým i duševným úpadkom a končí smrťou, Písmo pravidvo hovorí: "smrť vládne ako kráľ" a už "viac nebude" - Zjav. Jána 21:4. A to všetko vďaka výkupnej obete J.K. Preto dokonalý Ježiš za nás zomrel. A mohol pravdivo zločincovi po svojom boku sľúbiť, že s ním bude "v raji", ale až v patričnom čase, na očistenej Zemi. Židia totiž presne vedeli, že Ježiš myslel na záhradu rozkoše na Blízkom východe, ktorú mali naši prarodičia so svojimi potomkami rozšíťiť po celej zemi.....Pekný dník

puklica13
26. júl 2020

@777januska777 ja nemusim hladat zmyael zivota..ja ho mam v nom samotnom..to ze niekto nevie,nechce,nedokaze prekonat bolest a utrpenie a hlada k tomu nejake pomocne barlicky ke jeho volba, na ktoru ma plne pravo...ale ja to k zivotu nepotrebujem, moj zmysel zivota nevedie odnikadial nikam..moj zmysel zivota je zivot samotny, uz to co konkretne ho dotvara je nepodstatne pre inych, podstatne je to iba pre mna.ty to asi cele vnimas inak a mozno moj zivot je pre teba bezvyznamny kedze ja nemam potrebu hladat nejaky vyssi zmysel...nemam potrebu ta o tom presviedcat,opakujem je to otazka volby..a k utrpeniu..je to sucast zivota, zachovanie rovnovahy v globale

miskaska
26. júl 2020

@777januska777 ja stale nechapem, ze aky zmysel zivota mas na mysli. Zivot proste plynie, bez nejake vyssieho ciela alebo zmyslu.

margaretka_
26. júl 2020

Ja verim v Boha a nesmrtelnost duse, ale ci vecny zivot nemoze znamenat aj to, ze sa dusa znova narodi na tento svet a stale znova. Ktovie

janeninka
26. júl 2020

@777januska777 vies ja som bola veriaca a nemam pocit ze by som to vtedy mala inak.. ano bolo par veci, ktore mi nedavali zmysel a mala som ich robit alebo nerobit len preto se tam je to v prikazaniach ( resp.v ich interpretacii) a uz vtedy som s tym mala problem a to som bola hlboko veriaca. S cim som absolutne nemala problem su veci, ktore mi davali zmysel preco to tak je. Napr. K pomste- viem ze nasilie, zakernost plodi len dalsie nasilie, negativizmus.. ze odpustenie pomaha hlavne mne. Tak nepotrebujem aby ma dakto hore strasil a drzal ze bubu toto nie. Aj v pripade pochybenia ma to moze mrziet, mozem sa ospravedlniť bez ohladu na to co by si o tom myslel niekto hore..

goodidea
26. júl 2020

@simculllka presne tie zážitky o ktorých hovoríš píše a vysvetľuje ich kniha od Neale Donald Walsch - Návrat domov k Bohu, v živote ktorý nikdy nekončí ....paradox smrti je, že je veľmi ťažké vrátiť sa späť...tak ako tu na zemi sa bojíme smrti..na druhej strane sa duše boja života ;)