icon

Čo je typicky slovenské? Inšpirujte ma, aký "slovenský" darček darovať v zahraničí

ketrint
3. okt 2018

Ahojte,
Chcem Vás poprosiť o pomoc. 🙂 Za mesiac letím pracovne do Švédska, stretnem sa aj s lokálnymi partnermi (dvomi), s ktorými sme v dosť intenzívnom pracovnom styku. Chcela by som im priniesť nejakú typicky slovenskú pozornosť, drobnosť, niečo milé proste.
Prosím dajte nejaký tip.
Ďakujem krásne!

K.

zltadanka
Autor odpoveď zmazal
mircalla
3. okt 2018

@negymama uz som si predstavovala sackove cajiky za 1.20 eur🙂

gurmanka
3. okt 2018

My kazdej navsteve davame Bentiannu. Je to slovenske, postavene na starych postupoch.

obcanka123
3. okt 2018

@ketrint dones im domácu pálenku , slivovicu najlepšie..to je také slovenské 😂😂😂😂

jukov
3. okt 2018

záleží na tom, či chceš zobrať suvenír alebo niečo pod zub či do hrdla, známym nosíme bryndzu, syrové korbáčiky, čokoládu študentskú pečať, a becherovku - tá im veľmi chutí 🙂 , pred nedávnom sme riešili v práci suvenír pre taliana, tak sme objednali túto kazetu, bol nadšený

dskjhfdlkdjhl
3. okt 2018

Studentska pecat je slovenska? Ja zijem v tom, ze je to Orion a teda ceska😉
Ja by som asi vsadila na nejake slovenske vysivky, alebo palickovane cipky-byvaju take obrazky, pripadne knihu o Slovensku.

stanka2612
3. okt 2018

@veronikaszabova @pininka šak keď je slina,čo to necháme pokaziť?😂😂
Baby,pobavilo ma to 👍

miriama11
3. okt 2018

Tokajske vino to mame len my a madari .tatransky caj , horec.

kapustovafliacka99
3. okt 2018

business partnerovi by som dala knihu o sk v anglictine. nejake mensie vydanie nie 5kilovu. ostiepok,brynzdu a ine nie.je to gadzovina prepacte za vyraz.
studentsku pecat,horalky a pod isto nie.v businesse sa davaju luxusne belgicke,svajciarske svetozname cokolady.ja ked som jedla naposledy horalku a studentsku,obe som vyplula.je to hnus.hlavne horalka.tokajske vino je viac madarske ako slovenske.ak piju alkohol tak tatransky caj ale opat mensie balenie, symoblicky darcek nie nejaku litrovku.ak alc nepiju,mensiu knihu a nic viac.
pistalky,fajocky,vazicky a podobne blbosti nikoho nezaujimaju taka je pravda.hlavne Svedi su nauceni na kvalitku,pozor na to.

kapustovafliacka99
3. okt 2018

ja by som potraviny nenosila.ak ide totiz o business reprezentantov,ktori maju vyssi ziv.standard,nejake sk cokolady a syry budu povazovat za druhotriednu kvalitu.tym nechcem nikoho urazit,ale taka je pravda.orion,figaro a ostatne cokoladovne totiz za kvalitu povazovat nemozno.a svedi maju velmi dobre cokolady.susedia nosia pravidelne so SWE cokolady,takze mam skusenost.

kapustovafliacka99
3. okt 2018

co si myslim,ze este moze potesit a nie je to velmi rozsirerene v Skandinavii,teda neviem o tom, su bylinkove caje a medovina.Ak zozenies medovinu v peknom baleni a pribalis nejake sypane bylinkove caje napr z bazy,salvie ci medovky,potesis ich.lebo oni caj maju radi, a bylinkove caje si chodia kupovat sem k nam do DE.ani Dani nemaju bylinkove caje co viem. Toto by som este povazovala za vhodny dar.

leushkka
Autor odpoveď zmazal
tomiholjubavi
3. okt 2018

inak bryndza, okrem toho, ze fakt je tazke to nejako reprezentatívne naaranžovat, tiez nepadne kazdemu neslovakovi na prvy raz do chuti. to iste aj ostatné vyrobky zo salaša.
pamatam sa, ako moj muz prvy krat koštoval žinčicu. Joooj, ci sme sa nasmiali...a hlavne potom večer 😀 Pre partnerov by bolo vhodne niečo nelaxatívne 😀
Okrem chlastu hlasujem aj za šupolienky, to je krasne, slovenské, aj zaujímave...a ešte nejaku modrotlač, alebo tak..pekny obrusok do domacnosti sa vzdy zide. 🙂

sissy27
3. okt 2018

Hm, sa tu poniektoré pohoršujete, že bryndza, korbáčiky, parenica je sedlačina. Ale keby Francúz či Švajčiar vytasili nejaké ich syry, najlepšie plesňové a dobre odležané, tak to už by bolo ok 😏
Nemyslím si, že by slovenské syry boli nejaké faux pas, akurát teda by to malo byť pekne naaranžované a trošku problém vidím v transporte. Aj keď do USA sme bryndzu aj syry dopravili bez problémov - celú geletku aj balík syrov sme dali zamraziť a pohoda. Ale bolo to pre rodinu, takže žiadne aranžovanie nebolo potrebné.

@ketrint asi by som zobrala medovinu a ak niečo také zoženieš, tak nejakú menšiu knihu s fotografiami Slovenska. My sme napríklad dostali také krabičky, kde bola malá fľaška miestneho alkoholu, džem, čokoláda (tiež od lokálnych výrobcov), kvalitné pero alebo USB kľúč a krabica mala potlač rôznych symbolov tej krajiny a významných pamiatok, osobností. Ale to si dala firma vyrobiť, neviem, či niečo také zoženieš u nás.

kapustovafliacka99
3. okt 2018

@sissy27 nehnevaj sa no, ale priniest Svajciarovi sk korbacik je ako kupit knihu anatomia pre stredoskolaka neurochirugovi, alebo ohurit kolumbijcana s mletou kavou z CBA. Z tych korbacikov za netreba tak pokakat. Zakazdym ked zjem kusok, treba aspon pollitra vody kolko je tam soli.

janinah
3. okt 2018

@jukov čo mám s tým robiť kebyže to dostanem? fakt neviem....
ja nosím slivovicu,knihu z fotkami o Slovensku s angl. textom,,zarámovanú čipku,naposledy som posielalala do Kolumbie ručne maľované šatky, zo sashe.sk napr. toto pozri
https://www.sashe.sk/OpiEri/detail/folk-iv...ho...

bielavila
3. okt 2018

@ketrint necitala som oststne komenty tak sa mozno budem aj opakovat, ale za mna jednoznacne flasu kvalitnej borovicky, mozno este naozaj kvalitne vino a medovinu, ale borovicka je borovicka...mozno nejaku tu sviecku z medoveho plastu ma este napada, este ma napada med v ozdobnej flaske a dat urobit u vazne skvelej profesionalky krasne medovniky s ludovou tematikou...( ako na obr.) no a ak velmi este chces nieco pridat tak knihu o naj miestach na sk...

sissy27
3. okt 2018

@kapustovafliacka99 no ja sa zas nepokakám zo švajčiarskeho syru alebo francúzskeho champagne, a? Každému chutí - nechutí niečo iné a predstav si, aj v zahraničí je dosť ľudí, ktorým chutia práve tie naše syry.
Ale Slováci v jednom konkurenciu nemajú - podceňovať sa a zhadzovať všetko slovenské.

ketrint
autor
4. okt 2018

Ahojte všetky!

Ďakujem veľmi pekne za toľko tipov! 🙂
Niečo z toho ma napadlo, niečo vôbec,tak skúsim vybrať ...
Problém je, že cestujem lietadlom prvýkrát a neviem aké sú obmedzenia. Takže budem musieť ísť podľa kritérií čo sa môže vziať do lietadla a čo prežije cestu... 🤔
Aj čo sa mi zmestí do maličkej tašky (idem oficiálne len na jeden deň a potom 3dni si sama pobeham mesto, takže nechcem trepať veľa veci).

Ešteraz Vám Ďakujem za pomoc.

🙂

norulakp
4. okt 2018

@sissy27 netreba sa hned urazat. Tema znela busisnes darcek. Nie darcek pre priatela. Mne keby niekto priniesol syr, ktory precestoval pol Europy, taak ho rovno hodim do kosa. Ja som raz daroval tatransky caj mojmu veducemu v Irsku a s velkou nedoverou na to kukal. Myslim, ze jedine kvalitna vodka je neutralny napoj, ktory poznaju ludia takmer na celom svete a verim tomu, ze Svedi kedze su blizko Ruska, tak ju velmi dobre poznaju. a radi piju, tak by im prisla vhod.

ketrint
autor
4. okt 2018

Ahaa ešte jedna info 🙂
Business partneri sú síce vo Švédsku ale sú to povodom Gréci (vo Švédsku sú už dlho,študovali tam výšku a potom sa tam zamestnali)...

moni73
4. okt 2018

@ketrint ak sa balíš, len do príručnej - odpadá alkohol.

najinka
4. okt 2018

@ketrint alkohol kupis na letisku za bezpecnostnou kontrolou, pokial mas len prirucnu batozinu. Takze pokial letis zo slovenskeho letiska, urcite nieco najdes v duty free

sissy27
4. okt 2018

@norulakp ja sa neurážam, mne je to skôr ľúto. Nám sem prišli zahraniční partneri, my sme špekulovali, kam ich zobrať na večeru, a vieš čo zahlásili? Že oni nutne potrebujú ochutnať vyprážaný syr, lebo veľa počuli o tom, aká je to lahôdka a že je to tu veľmi populárne 😀 Samozrejme sme im vysvetlili, že populárne to síce je, ale že zas žiadne hogo-fogo to nie je, že proste lacné študentské jedlo, aj tak chceli, tak sme im to splnili 😀 kupodivu chutilo 😀
Proste si len myslím, že netreba sa hanbiť za slovenské syry, vína, či iné produkty. Sú iné, to je jasné, ale o tom to je. Ale samozrejme nie je to vhodné na dlhú prepravu.
Čo sa týka alkoholu, zrovna vodku by som ako "niečo naše" ja osobne nedávala, vodka sa celému svetu spája s Ruskom, to, že zrazu sme ju začali vyrábať na Slovensku (a s anglickým názvom) z nej nerobí nič typicky slovenské. Keď už tak borovička, medovina, tatranský čaj, demänovka...

jukov
4. okt 2018

@janinah to, čo zarámovanou čipkou napríklad, sú to len inšpirácie, odpoved treba poslať zakladateľke témy, nie mne, možno z tých naších inšpirácií niečo vyberie a možno nie, možno si nájde niečo sama, čo uzná za pravé slovenské

anitaartis
4. okt 2018

@jukov prosím ťa skade ste to objednali? Vyzerá super

jukov
4. okt 2018

@anitaartis fú, budem musieť popátrať po mailoch, ale skúsim nájsť

jukov
4. okt 2018
kapustovafliacka99
4. okt 2018

@sissy27 je rozdiel medzi darom pre kamosa ci suseda a darom pre business partnera. Aspon to by si mohla vediet a neurazat sa. A znova medzi syrom a syrom a sampanskym a sampanskym je rozdiel. Predpokladam, ze nehovorime o tom istom. Ano budem zhadzovať blbosti, ktore sa pri takejto príležitosti do daru jednoducho nehodi. Tak ako nekupim sk korbaciky business partnerovi, tak isto by som nekupila ani flasu madarskeho leca, liter talianskej omacky na spagety, balenie nemeckych curry klobasok ani viedensky rezen v skatulke. Uz vidis ten rozdiel? Nevadi, nechaj tak.