icon

Čo odhalila analytička o príjmoch slovenských žien?

8. mar 2024

Čo na to vravíte?

Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?

autor
9. mar 2024

@mircalla 12 rokov som pracovala full time ;) a popri SŠ a VŠ part time. Málo?

mircalla
9. mar 2024

@autor Ja som sankcionovana nebola. Povazujem ze normalne, ze mi pocas RD nezdvihali plat. Nebola som na RD zbytocne vela rokov, nasledne mi ho 2 krat zdvihli nadstandardne, takze som to dobehla

lienka.7
9. mar 2024

@autorka cca. 7 mesiacov mas matersku. Potom môžeš nastúpiť do práce a mas plat + rodicak, takže stratova nie si v žiadnom prípade, práve naopak, ty len získaš, keďže mas plat + rodicak 👍 a nerobia to len tie, co potrebujú peniaze, ale aj napr.moderatorky, ktoré teda min.mzdu rozhodne nemajú moja zlata.
Je to len o nastavení si priorít. To, ze teraz do 3 rokov nesedim doma na zadku a 24/7 nebeham okolo dietata neznamená ze som horšia matka od tej, ktorá je doma! A mimochodom, kedysi také štedré davky neboli a deti sa rodilo oveľa viac. Čím to asi je, hm?

mircalla
9. mar 2024

@autor A kolko si doma?

lienka.7
9. mar 2024

@autorka počas SS a VS si neplatila žiadne odvody, takže peniažky šli len tebe do kesene, stat z toho nič nemal, ty áno 😉 este aj daň ti bola v rámci DP vrátená.
A pozrime sa, AZ 12 rokov si odpracovala👌 no daj sem, kolko odvodov si poplatila a kolko si od statu vzala. A pozor, ty odvody si neplatila na to, aby si si to potom akoze "vybrala", aj to je častým argumentom tebe podobným 🤦‍♀️

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
9. mar 2024

@chodec15 úkaž mi 🙏 jednu 🍺 🍿samoživiteľku, ktorá zvláda deti sama aj pracovať (myslím deti do 3 rokov). Vlastne, načo sú komu deti a ešte aj kojenie? Rovno šupnúť na komunistický odchov do jasieľ (ktoré nie sú?) v 1 roku a tam do nich hustiť aby si nedovolili mať oni raz deti. Veď tak podone to fungovalo nie? Vieš aký to malo dopad na deti?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mircalla
9. mar 2024

@autor Uz sa konecne dozvieme kolko rokov si doma s detmi (ci dietatom)?
Mam odrobenych 27 rokov, k tomu 2 dost kratke RD, dalo by som povedat, ze som tomuto statu dala dost, a nejako sa necitim ukrivdena. Ja som si na RD oddychla

autor
9. mar 2024

Vy vôbec tušite aspoň, aké sú deti dnes chorľavé? Navyše, nik žene nezaplatí prácu 24/7 okolo deti po celé tie roky, platovú nerovnosť, čerpané OČR. Zato tie deti raz budú platiť dane a vaše dôchodky tak prosím 🤫. Takže kto tu stráca a kto získava? Klesajúca pôrodnosť a platová nerovnosť hovoria samé za seba.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
9. mar 2024

@mircalla moje súkromie nie je predmetom diskusie, venuj sa platovej nerovnosti.

autor
9. mar 2024

@chodec15 no veď nikto ma nenúti. Ani teba nik nenúti chcieť mať dôchodok 🏌️‍♀️

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
9. mar 2024

@chodec15 zopakujeme ti to v dôchodkovom veku?

mircalla
9. mar 2024

@autor Naozaj netusim, ake su deti chorlave, nakolko moje deti chorlave nie su. Nedrzala som ich doma v izolacii pri mamicke ako ty cela posrata zo vsetkeho a analyzujuca vsetko. To bude aj tym.
K tej klesajucej porodnosti si pozri statistiky od roku 2000....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
9. mar 2024

@chodec15 u nás klesá dočkáš sa, prídu z preľudnených krajín (vlastne už sú tu) a keďže ich je veľa a majú veľa detí (nik im nekázal) tak sa dôchodku aj tak nedočkáš.

gab1sol
9. mar 2024

Autorka, si neskutočne frustrovaná svojim životom. Ale máš odrobených 12 rokov, pracovala si aj popri škole, tak pevne verím, že kým prišli deti, tak si si aj niečo našetrila, aby ste mali z čoho vyžiť, keď napríklad kvôli MD a RD dočasne klesne príjem domácnosti. Deti majú obvykle dvoch rodičov, tak predpokladám, že aj otec sa stará (ak nie, to nie je chyba štátu). To je také slovenské, len kričať a nariekať, ako sa o mňa nikto nepostará… Ale urobiť pre to niečo, aby sa to zmenilo, to nie, štát, staraj sa.

A áno, bavíme sa tu o nerovnosti platov mužov a žien, ale ty tu riešiš len samoživiteľky. Tebe vadia aj bezdetné ženy, či ženy, ktoré už majú dávno odrastené a samostatné deti.

autor
9. mar 2024

@gab1sol Neviem prečo prekrúcaš a kde si nabrala čo píšeš, ale prekrúcať je asi v móde dnes že? Mne nik nevadí, som spokojná so svojím životom a šťastná že mám dar mať deti. Skôr my čo sme na RD vám všetkým vadíme (dokonca aj ženám?). Budem rada. ak moje deti nepocítia sankcie po mojom nástupe do práce a finančne nás to nepoloží.

mircalla
9. mar 2024

@autor Podla mna bude zazrak, ak si ta tam nechaju...nik nema rad ufrflane a negativne zeny....Ze sankcie...drama queen.....

stanulienkat
9. mar 2024

Preco stale spominas deti a dochodky? Tvoje deti mozno budu prisievat na dochodky nemcom. Mozno ochoreju a budu na ID. Nic nezaruci, ze ked bude zena rodit ako jablon, ze tie deti zostanu na Sk. Podla toho kam sa politicky uberame, zrejme vsetko, co ma IQ nad 100 utecie do zahranicia. Nikto normalny a mlady tu nezostane.

gab1sol
9. mar 2024

O akých sankciách stále hovoríš? Ty si dostala niekedy nejakú pokutu za to, že máš deti?
A že si spokojná a šťastná? Z tvojich komentárov to tak nevyzerá, lebo sú extrémne negatívne a frustrujúco ladené.
A ak ti nik nevadí, tak prečo ti vadí, že nejaký chlap, alebo aj žena, ktorá sa rozhodla nemať deti, ale kariéru, majú vyšší plat, zatiaľ, čo ty sa staráš o svoje deti? A aby bolo jasné, ja si ctím každú jednu ženu/matku, ktorá sa rozhodla dať svojim deťom život a plne sa im venuje.

autor
9. mar 2024

@mircalla aha ženy čo riešia platovú nerovnosť sú dráma queens 🙏.
Vyjadrite sa prosím k veci - k platovej nerovnosti a nezahovárajte už prosím. Ani jedna/jeden z vás čo tu vyrývate, ste sa nevyjadrili k hore uvedeným faktom ani len slovkom. Len odvádzate pozornosť, riešite súkromné otázky a zahovárate tému.

☝️Keď sa vás daný problém žien nedotýka, prosím zdržať sa diskusie. Ďakujem že to dokážete pochopiť. Nemalo by to robiť problém takto jednoducho vysvetlené hm? 🍬

mamina7070
9. mar 2024

a teba autorka sa ako dotyka platova nerovnost?

mircalla
9. mar 2024

Nie, len dost prehanas s tymi "sankciami". Aj aj s tym, ako pises, ze hadam Vas to po nastupe do prace financne nepolozi...ked ste to zvladli, ked si bola x rokov doma, urcite to zvladnete, ak ked budes pracovat.

mircalla
9. mar 2024

Teda ak sa mam vyjadrit k teme. Mala som za tych vela rokov, co pracujem 6 zamestnani. Nikdy som sa nestretla s platovou nerovnostou, co sa tyka pohlavia. Pracovala som aj na veducich poziciach. Stretla som sa s tym, ze zahranicni mali o dost vyssie platy ako slovaci a to aj na beznych poziciach, co je dost nefer. Kedze sa 30 rokov pohybujem v korporatnej sfere a predym v bankovnictve, tak uz mam daky prehlad
Tiez som sa stretla s tym, ze novym zamestnancom davali na tu istu poziciu casto vyssie platy, ako ludom, ktori to robili roky....Otazka trhu prace, stavalo sa to bezne, tiez nefer, ale proste tak to je.

Neviem sa vyjadrit k statnej sprave, lekarom atd, len cisto k biznis sfere. Kedze si tu nic neupresnila, o aku pracu ci oblast ide, ozaj tazko komentovat

kuki13
9. mar 2024

Je to komplikovana tema, a tazko sa rodi riesenie v patriarchalnom svete; zlepsuje sa to ale slimacou rychlostou.
Robim v korporate a u nas sa uz posledne roky dorovnava matkam po materskej plat.
Problemom je ale neplatena zenska praca a delba prace ako takej v ramci rodiny. Slovensko je konzervativne mysliace a prevaha spolocnosti nie je za rovnomernu delbu domacich prac a starostlivosti o deti. Tam kde to tak je, maju muz aj zena rovnaku sancu na karieru a uplatnenie, v opacnom pripade je to takmer nemozne.

autor
9. mar 2024

@kuki13 úplne presne si pomenovala čo ma hnevá. Nie každý má dar vystihnúť v pár vetách podstatu problémov. Ide o naozaj komplexnú témú a dôvod je prevládajúci patriarchát. Zarážajúce je, že vzelaním už prevládajú ženy a problém pretrváva v tej istej miere ako bol pred 10 rokmi. Ďakujem za prínosný koment.

zltalienka
9. mar 2024

Autorka: dala som si tú námahu a pohľadala ako sa "platovo" majú ženy v Nemecku, Veľkej Británii, Švédsku a Česku. Nuž, neutekajú ďaleko od nás. Neviem síce ako dlho v týchto krajinách ostávajú na materskej dovolenke, alebo či si tieto povinnosti delia s mužmi. Rozdiel medzi platmi mužov a žien je stále podobne "veľký" ako u nás.
Si si istá, že to len preto, že ženy idú na materskú majú nižšie platy?