Čo pre nás znamená odstavenie od ropy a plynu z Ruska?
Čo pre nás znamená odstavenie od ropy a plynu z Ruska?
Tiez som zvedava co z toho bude, ale tiez to nevidim uplne cierno. Ten plynovod (neviem ako sa vola) je stavany tak ze vedie do europy, keby europa prestala uplne brat ten plyn z ruska tak ho nemaju kam inam a ako distribuovat a tiez zastavenie privodu plynu nejde len tak zo dna na den ale trvalo by niekolko mesiacov. Druha vec je ze sice putin povedal ze sa za plyn bude platit v rubloch, ale keby sa mu odberatelia na to vybodli tak si uvedomi, ze tie prachy za plyn a ropu potrebuje. Ale zrejme si trochu priplatime aj za plyn aj za ropu.
Paradoxne je to pre europu prilezitost sa naozaj zamysliet nad zelenymi zdrojmi energie.
Už tu bola taka kríza pred par rokmi,... Benzin a nafta. bol ešte drahší ako teraz, firmy vyrábali menej
Europa bude z donutenia urychlit rozvoj inych zdrojov energii. Pocas toho bude medziobdobie zvysenia cien (preorientovat priemysel a zivot na nove zdroje nieco potrva).
Rusko sa zase zacne postupne obracat viac na cinu a indiu ako potencialnych velkych odberatelov. Otazka je nakolko budu ochotni sa dostat do zavislosti na nom. I ked na druhej strane nie je zle upevnit vzajomny pakt aj vzajomnou ekonomickou zavislostou.
Rusko je sice velka krajina, ale nie sebestacna. Teoreticky by mohla byt, ale aktualny socialny a politicky system im to uz dlhe desatrocia (az storocia) neumoznuje.
Pritom, keby sa nevrhli do vojny, ale do tichych internych prestavieb svojho priemyslu a navrhnutiu polnohospodarskeho systemu tak, aby bol optimalne rozlozeny po krajine a korespondoval s krajinou (teda nie to, co urobili aralskame jazeru), tak by si vedeli vytvorit taku nezavislost od zvysku sveta, az by to zvysok sveta vysoko znepokojovalo.
Ropne krizy tu uz boli niekolkokrat. Vacsinou nasledovali opatrenia, aby boli vyroby menej energeticky narocne atd. Rusko plyn neodstavi, iba sa vyhraza kvoli Ukrajine. Potrebuje peniaze za plyn na fungovanie statu, ako aj na financovanie vojny na Ukrajine. Komu ten plyn preda, ked vsetky plynovody idu do Europy a Turecka? Plynovod a ropovod do Ciny musi Rusko najskor postavit. A kym ho postavi, tak sa s Cinou rozhadaju.
@adriannasvk len si zabudla dodať, že za akú cenu. Áno bude všetko, len kto to bude vedieť zaplatiť.
Poľnohospodári varujú, že je nedostatok pšenice, pretože sme dovážali z Ukrajiny. Tam sa teraz nezasialo nič. Máme chvalabohu zásoby, resp. mali sme pretože sme ich vyviezli do Nemecka. Priznal to sám premiér. A odpoveď? Slováci sú šikovní, poradia si.
Len aby sme sa nepsrali z tej ,, únie ".
@zooeynka Z Ruska pochází kolem 45 procent plynu spotřebovávaného v EU, další dodávky - z 25 procent - zajišťují hlavně Norsko a ze čtyř procent Alžírsko. https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plynovody/...
Rusko ma plyn a potrebuje peniaze, EU ma peniaze a potrebuje plyn. Bud sa dohodnu, alebo nie.
@martul Nedostatok psenice je kvoli vojne, ktoru zacalo Rusko. EU dlhodobo produkuje nadbytok potravin, takze hlad tu nehrozi. Aby sme sa neposrali z EU? Ti s lepsou pamatou si mozu spomenut, ze za Meciara bol priemerny plat 300 eur, 25% nezamestnanost, 25% uroky a zial nenasli sme u nas ropu, ani plyn ako Rusi. A ani za socializmu ropa z Ruska nebola zadarmo. Po 10 lepsich rokoch, pride zakonite par chudobnejsich rokov, ale ludia si uz odvykli od utahovania opaskov.
Ked ti nevyhovuje Unia, Rusko ta caka s otvorenou narucou. Kolonistov na osidlenie Sibiri nikdy nie je dost. 🙂
Dneska ráno to dávali v telke, že postupne sa znova budú zvyšovať ceny, teda tak predpokladajú.
fakt intímna téma, zaslúži si anonymitu. Ak ťa skutočner zaujíma fundovaná odpoveď, choď to riešiť na ekonomické fóra
@stvura no ved ale produkcia plynu v europe je zial minimalna, prakticky neexistuje a zoeeynka reagovala na vyrok
@adriannasvk ze v eu su krajiny, “ktore maju ovela vacsie zasoby plynu ako rusko”
@stvura yeah. Upokojovat sa tym, ze su ine eu staty, ktore maju vacsie zasoby ropy a plynu ako RU je viac nez znepokojive 😅
Možno je teraz príležitosť prejsť na nefosílne zdroje energii! A odstavovať autá, nevyuživať ich na každú blbosť. A šetriť aj elektrickou energiou.
@zooeynka vsak si najdi tabulku ktora krajina ma kolko plynu. Myslim,ze to je Finsko alebo Norsko🤦♀️to mam najradsej taketo ustipacne odpovede od ludi ktory nemaju ani potuchy 🤦♀️
@martul vsak sa nebavime o cene...a psenicu si vieme zasiat aj samy,mame miesta az az ked sa chce tak sa da...Slovensko vie byt samostatne len treba chciet...a ako som pisala....Rusi robia bububu ale nemaju kam vyvazat🤦♀️ nikto im nepokryje taku spotrebu aku potrebuju. Cize si nemyslim,ze by sme skoncili bez plynu a ropy, my si bez Ruska poradime, ale Rusko bez EU nie
osobne som nad tym zatial nejak nepremyslala, kedze mame vsetko na elektriku a plyn doma nemame, no uvidime ak by sa take nieco stalo, ako sa to odrazi na inych sluzbach, ktore plyn potrebuju, no zatial v telke vraveli, ze sa nemame coho bat

Zatial nic. Mame zasoby na niekolko mesiacov. Ciastocne vieme cerpat ropu a plyn z inych zdrojov. Cela Europa uz pracuje na nezavislosti od Ruska,zial Rusko nedomyslelo taku drobnost....stroje,ktore tazia ropu a plyn su nastavene na urcitu frekvenciu tazby,pokial zacnu tazit menej lebo nebudu mat komu predat, stroje sa im pokazia... takze by som paniku nerobila...navyse v EU su krajiny,ktore maju ovela vacsie zasoby plynu ako Rusko.