icon

Čo robí, podľa vás, rodinu?

14. jan 2020

Chcela by som vedieť Váš názor nato čo robí rodinu, či potomstvo alebo papier 😅 pači sa mi ako tu všetky buzeruju keď niekto napíše SVOKRA ak náhodou nieje vydatá. Podľa mňa ak mám s niekym dieťa, tak sme rodina ak žijeme pod jednou strechou roky fungujeme ako rodina až nato že nemame nejaky zdrap papiera a dva kružky na prstoch, on je otec mojho dietata ja som matka jeho dietata a jeho mama je babka NAŠHO dieťaťa. Alebo potom vlastne ak niesme zobratí tak babku nech deti oslovuju a hovoria o nej ako o mamke ich ocka veď to nieje ich babka lebo niesme zobrati😁
Alebo neviem poučte ma ..

autor
14. jan 2020

@nafka0483 rozculuje ma to lebo.mam.v sebe kus ludskosti a obcas sa niekoho aj zastanem ne ze sa pretekam kto nalozi viac

queen_el
14. jan 2020

Neútočila si? Začala si s tým, že manželstvo je zdrap papiera a aj tak polovica skončí rozvodom. Toto nie je útočenie na tých, čo žijú v manželstve? Práveže hneď od začiatku si útočila, aj preto prišli odpovede v podobnom duchu, len si to prečítaj po sebe...

nafka0483
14. jan 2020

Nie je nic neludske na tom, ze niekoho upozornis, ze veci pomenoval nespravne.

autor
14. jan 2020

@queen_el napisala som svoj nazor tak.ako vsetky ostatne napisali svoj nazor na frajerky. To ze premna je to.zdrap papiera nikomu nevnucujem.vyjadrila.som.svoj pocit to ze to berete osobne, vas problem

queen_el
14. jan 2020

Proste nechápeš...škoda reči, skončila som :D

kittykat22
14. jan 2020

Je rozdiel rodina a manzelstvo - to su pre mna 2 uplne rozne pojmy. Rodina je mama, otec a deti a pripadne sirsia rodina. Manzelsky zvazok je muz a zena. Ci na manzelstve zalezi si musis zvazit sama. Je jedno co si myslia ostatni. Lasku a spokojnost doma, urcite nezaruci kus papiera. Teraz sa ludia viazat nechcu nie preto, ze by sa bali zavazku, ale boja sa, ze keby to nedopadlo, tak tie problemy spojene so zrusenim su odstrasujuce. Niekto pisal, ze pred svadbou je zena vnimana inak ako po svadbe v ociach rodiny? 😀 Tak tomu sa hovori, mat tie spravne hodnoty 😀 V okoli vidim, ze zeny tlacia na prstene a svadbu zaslepene par hodinami stastia - a neuvedomuju si, ze ten vztah v ktorom su, vobec ale vobec nefunguje. Ale uz by sa radi videli pred oltarom so vsetkou paradou. Vztahy bez zvazku povazujem za velmi dobre - pretoze ludia spolu zostavaju dobrovolne, bez papiera, bez pocitu ze niekomu nieco slubili, tak to treba plnit. Su spolu, pretoze chcu - a to je krasne.

maminuska
14. jan 2020

@kittykat22 no lenže život nie je len krásny a krása takéhoto vzťahu sa ukáže plne pri rozchode, zvlášť pre toho slabšieho partnera. Manželstvo nie je žiadna romantika, ani hodina pred oltárom , je to to zmluva ktorá chráni slabšieho .

autor
14. jan 2020

@queen_el ano ano ja nechapem.mas pravdu

kittykat22
14. jan 2020

@maminuska tak to zalezi samozrejme na urcitom vztahu. Niektore zeny sa vydavaju a kalkuluju, ze ked sa rozvedu tak na nich prejde polovica majetku a kolko vytrieskaju z muza 🙂 takze o tom slabsom to nie je vzdy. Na konikovi bola nejedna diskusia. V okoli som zazila 2 rozvody a teda vobec som nepochopila preco muz z platu 3000e plati manzelke s 2 detmi 300e mesacne - deti nemaju v striedavej, ma ich 2 vikendy do mesiaca. Vo finale nechce platit ani to, tak prehodil peniaze cez fondy a zena nedostane nic.

ghostsgirl
14. jan 2020

Pokrvny príbuzný + pokrvny príbuzný = rodina
manžel + manželka = rodina
Mnohé mamičky zastávajú názor, že rodina je keď majú spolu dvaja ľudia dieťa. Ja sa teda opýtam: Keď sa napr. mladí opijú na diskoteke a vznikne z toho bábo napriek tomu, že sa už nikdy v živote nemusia stretnúť, keďže dajme tomu nepoznajú ani meno jeden druhého, sú rodina? Keď ženu znásilní cudzí muž, vznikne bábo, sú rodina? Keď má žena alebo muž 3 deti s 3 rôznymi partnermi sú jedna veľká rodina?
Jedna žena tu na mk raz napísala, že pre ňu nie je rodina manzel a manželka, ktorý spolu nemôžu alebo nechcú mať deti. Lebo rodinu tvoria asi len deti podľa jej nazoru.
K zdrapu papiera asi toľko že: pri rodine pre niekoho nie je papier potrebný, ok. V poriadku. Aj pre vystudovaneho lekára môže byť diplom len zdrap papiera. Lebo veď vedomosti má v hlave. No zaujímavé je, že bez zdrapu toho papiera by sa asi len ťažko zamestnal v zdravotníctve a pochybujem, že by k nemu niektorá mamička išla na vyšetrenie, ak by ten zdrap nemal. Vtedy je zdrap papiera zrazu dôležitý.

79viktoria79
14. jan 2020

@ghostsgirl v niecom mas pravdu,papier nikomu nenanutis,ale volat chlapa manzel,ked manzel nieje je trošku odveci,tak isto aj svokru...

jaskolka
14. jan 2020

Ale ved splnili to, jasne bolo povedané, že rodina samozrejme ste, oslovovať môžeš ako len chces. V úzkom vnímaní áno je to jedno,Ste rodinou. Ale rovnako aj bolo povedané, že v sirsom kontexte aj keď by ste si neustále v hovorili, manžel a manželka, pred "ľuďmi" nimi nie ste. Rovnako vonku nemáš svokru, ani svatovcov, lebo skrátka nie...v občianskom preukaze je zapísané slobodná, čiže pre verejnosť Nie si manželka. Nerozumiem, o čom vlastne malo to byt.

jaskolka
14. jan 2020

Teraz mi napadlo také prirovnanie, a tým nechcem popudit odporkyne manželstva, aj keď možno odbočíme od témy, tak sa ospravedlňujem. Co znie a spôsobí taky lepší pocit? Byť mužova 5 frajerka, alebo 1 manželka? 😃😃

ladyvi
14. jan 2020

@jaskolka toto uz zavana podrypovanim 😉 aby si raz nebola jeho prva exmanzelka 😂 (brat ako.vtip)

jaskolka
14. jan 2020

@ladyvi veď vravím, že sa ospravedlňujem, ak to niekto zle pochopi...napríklad ako podrypovanie. A stalo sa, bohužiaľ. Vôbec to tak nebolo myslene. Vždy budú vydaté zeny obhajovať manželstvo...a vždy budú odporcovia manželstva obhajovať "bez papierový" vzťah.

ladyvi
14. jan 2020

@jaskolka ja si napriklad myslim, ze ani ja ani autorka nie sme odporkyne manzelstva, ba naopak, ale kazdy vztah je iny, a niekto sa k manzelstvu dopracuje skor, niekto neskor, ale tie bezne problemy su vo vztahoch rovnake, ci su dvaja vzati, a ci nie.

jaskolka
14. jan 2020

@ladyvi to nepopieram. Ja to vnímam tak, že ak sú také hranice, "hoci ako papier" tak ľudí to núti tie problémy riešiť inak, ako "som slobodný tak buch dverami" Mrzí ma, ak ste pochopili moje trochu aj nadnesene slová, ako podrypovanie. To bol len môj pohľad. Ak by sa to tak veľmi bralo, tak aj "zdrap papiera" by mohlo byt brane ako rypanie do žien, ktoré si ten papier vážia.

blondtana
14. jan 2020

@jaskolka To nie je pravda, ani manželka nemá automatické práva v banke, v práci, aj jeho sa v nemocnici spýtajú na kontaktnú osobu a môže uviesť kohokoľvek iného, nie manželku, tiež všade musí dávať povolenia pre manželku, sme na tom presne tak isto a veru sa ma môj partner aj spýtal, či sa nezoberieme a som mu na to povedala, že toľko rokov sme to neriešili, prečo teraz? V práci uviedol v papieroch druh/družka, dispozičné právo z odborov, keby sa mu niečo stalo, dispozičné právo v banke, svokrovcov volám svokrovci, aj to vedia, ja som ich nevesta, aj keď bez papiera, jeho starých rodičov volám babka, dedo, starká, jeho brata švagor a nepotrebujem ho titulovať manžel, lebo ho titulujem láska, zlato, miláčik 😉

zooeynka
14. jan 2020

Mne sa zda znakom maximalnej neucty voci zene ak si ju muz nevezme za manzelku pokial mu vynosi a porodi dieta. To uz kde sme aby sme"kamaratom"rodili deti? Ja rozumiem ze muzi sa mozu skaredo chovat aj k manzelkam, takisto ich opustit pre inu zenu, ale pokial muz ani nema pokus poziadat matku svojich deti o ruku je to u mna bulo. Zeny sa mozu bit do prs kolko chcu ze nemaju zaujem o status manzelky, ze to nepotrebuju a bla bla...proste kazda chce byt "ta vyvolena"pre svojho muza, nie len nejaka priatelka co dobrovolne rodi deti aj bez potreby zavazku...vlastne naco by sa mali muzi snazit ziskat zenu ako nevestu ked vsetko od nich maju tak ci tak a pritom sa hrdia statusom slobodny.

jaskolka
14. jan 2020

@blondtana viacero veci je automaticky, manželia sa môžu pri bežných veciach zastupovať v bez povolení, ak by nedajbože bol muž dovezeny trebárs, v bezvedomí do nemocnice bez uvedenia kontaktnej osoby, tak bud manželský partner, alebo rodič, nie druh moze byť informovaný, právo na bývanie u manželského partnera, ak ten má byt, alebo dom, rôzne daňové bonusy, právo na výživu a podobne. Toto bolo myslene že manželka, či manžel majú automaticky, zo statusu. Druh toto obvykle nezíska, alebo niečo z toho po papierovom ošetrení.

jaskolka
14. jan 2020

@zooeynka úplne súhlasím 👍.

ladyvi
14. jan 2020

@zooeynka ano moj partner chodi po svete a hrdi sa, som slobodny oplodnovac svojej partnerky, ktora mi rodi jak taka putka deti, jak si pisknem. Ani som prsten nemusel kupit. Minimalne pri kazdom pive to svojim kamosom predostrie, ze som slobodny pan, a popritom zmurkne na vedla sediacu slecnu. Z extremov do extremov.
Inak myslim si, ze keby v nasom jazyku existovalo jedno slovo pre partnerovu matku, (a nemyslim tym nadavku😂), tak by sme slovo svokra naozaj nepouzivali, naozaj nemam zapotreby ju tak titulovat,beriem to len ako skratku v mojom prejave, ked ju spominam.

vroni
14. jan 2020

Mňa minule celkom pobavil článoček, kde nejaký právnik vysvetľoval, že svokru si treba vyberať starostlivejsie než manžela. Lebo s manzelom/manželkou sa možno rozviesť a zákon pojem bývalý manžel pozná a používa. Pojem bývalá svokra neexistuje, takže raz svokra, navždy svokra, žiadna bývalá. Nepočula som, že by sa nemanzelia oslovovali manzel/manželka, skôr hovoria môj muz/moja žena, čo je koniec-koncov správne. A popisovať, že lezie mi na nervy ta pani, ktorá by bola v pozícii mojej svokry, keby som si jej syna vzala, mi pripadá trochu pridlhé. Rodina sú podľa mňa rodičia a deti navzájom pripadne bezdetni manželia, ale či sú rodičia a deti papierovi ci len biologicki nerobí rozdiel v tom, či sú ci nie sú rodina.

zooeynka
14. jan 2020

@ladyvi ty si to v podstate perfektne zhrnula. Tvoj partner je fakt slobodny muz. Ale aj ty sa mozes hrdit tym istym. Akurat ze u zeny-matky to uz nie je take woooow ako u chlapa ktory ma doma full servis a nemusel ponuknut svoju"slobodu". Skus uprimne povedat, nenasralo by ta keby po vasom rozchode z dalsej svojej priatelky urobil manzelku, zatial co z teba ako dlhorocnej partnerky nie?

mirage
14. jan 2020

@ladyvi ja suhlasim s
@zooeynka
Muz, co nema zaujem si ma vziat, naco mi je taky? Plny konik je tem : priatel ma nerespektuje, priatel sa nema k svadbe, priatel travi viac casu u rodicov ako so mnou a ansou dcerou, atd atd.
Netvrdim, ze manzelstvo je dokonala institucia.. Ale o zenach, co ziju s PRIATELOM a maju s nim dieta si myslim, ze si ich chlap nevazi. Ano. Ma kupit prsten, aj ked za par eur a poziadat ich, ze ich chce za MANZELKU.

ladyvi
14. jan 2020

@zooeynka naozaj uprimne ti vravim, som tu anonymne takze nemam dovod sa hrat na chrumkavu, neprekazalo by mi to. Lebo on si ma chcel vziat, ale skor ako stihol nieco povedat, tak som povedala, ze ja si snatkom vseobecne (nie s nim) nie som ista a tak to respektoval. Potom sme sa po case otvorene rozpravali, ze uz by sa "patrilo"😉, kvoli tym pravnym veciam, ale aj z lasky, ale teda bez svadby (ceremonie) a pristupila som na to, aj ked zatial sme to nezrealizovali.

Priznavam aj to, ze keby som este raz mala 20 rokov, ale rozum vtedy ten, co mam teraz, uvazlivejsie by som si vyberala chlapov vo svojom zivote (mimo terajsieho), a tak by mozno bola aj svadba so vsetkym, co k tomu patri. Ale v mojom veku uz si nic ine ako uradne neviem predstavit a vdakabohu, mojmu je to sumafuk ako to spravime. Ale...ak by mal inu zenu, ta by ho mozno inak "viedla" zivotom, a bol by uplne zhavy do zasnub a svadby. A nemohla by som sa pre nho za to hnevat a ani byt urazena, ze s inou veci vnima inak. Lebo proste novy vietor, nove spolocne cesty...

oliolijanka
14. jan 2020

@ladyvi Ja som take vludne, trefne, mudre komentare, ako tu od teba, na mk uz davno necitala, ak vobec.
Normalne mi to spravilo pekny vecer, dakujem😊
👍

aksunah
14. jan 2020

Rodina je už manžel a manželka a potom prichádzajú deti,z manželskej lásky,toto je prirodzený zaklad

ladyvi
14. jan 2020

@oliolijanka o tak to ti dakujem. Ale vdakabohu aj za podryvacov, spekulantov, mudrlantov,hlupych,mudrych, mladych, starych, lebo keby sme boli vsetci rovnakou mierou chapavi, tolerantni, ci s laxnym pristupom, tak by MK za 2 dni zakapal z nudy 😂

blondtana
14. jan 2020

@jaskolka Moja kamarátka sa s manželom rozvádzala, lebo ju odmietal živiť počas predĺženej materskej, bola sa informovať, či môže ako manželka žiadať o výživné a bolo jej povedané, že nie, že sa musia rozviesť, mňa môj partner živí teraz počas tehotenstva a nepotrebuje byť manželom a pokladá si to za povinnosť, tak isto, kým som bola nezamestnaná, všetko je to proste o ľuďoch, nie o úradných papieroch.