icon

Čo robiť, ak neprevezmete balík z eshopu?

15. jan 2024

Dobrý večer, čo sa stane v prípade že si neprevezmem balik z normálneho eshopu? Dala som platbu na dobierku. Môžem sa obrátiť na eshop s tým ze im zaplatím aspoň náklady za balné a poštovné ? Alebo ako postupovať? Z toho eshopu si chcem v buducnosti ešte nieco objednať no nechcem byt evidovaná ako nepreberacka. Žiaľ som zistila že tovar ktorý som si objednala nie je pre mňa vyhovujúci.

Strana
z2
simca06022011
16. jan 2024

Nic len nepreber, vrati sa im to spat, mozes im napisat email ze sa osrapvedlnujes, a tovar nepreberas, pretoze ti nevyhovuje ale urobis si inokedy novu objednavku. V podstate eshopu je jedno ci ten tovar neprevezmes, alebo ho potom posles spat zase na svoje naklady. Napr. my neplatime spatne postovne, tak ako zvyknu obcanom uctovat pri zasielkach (kuriera ratam, kedysi ked isli veci cez obycajnu postu, tak sme to platili), cize ani zvysene naklady tam nie su...

@lenkakravcova zaujimalo by ma co by na to p ovedala SOI, pretoze obchodu napr. pri odstupeni od zmluvy (co sa moze kedykolvek, aj napr. neprevzatim zasielky), musi vratit vsetky plnenia spojene s objednavkou, AJ POSTOVNE. Co vela ludi absolutne netusi ;) Stacilo by to vytiahnut na sude a nevysudil by ziadny obchod ziadne postovne spat, lebo k dodaniu tovaru nedoslo.
A teda neviem ako teraz, ale blacklisty neexistuju, preotze ja musim vybavit kazdeho zakzanika, ktory si vytvori objednavku. pozor na kadejake online rady, ked raz pride soi na kontrolu moze to byt zaujimave...

lenkakravcova
16. jan 2024

@koniarova HM má iné zmluvy s poštou. Oni majú tuším fakutovane poštou len balíky, ktoré pošta doručí. Oni si môžu dovoliť mať aj také špeciálne zmluvy s dorucovacimi spoločnosťami, lebo majú viac než 100 balíkov denne na odoslanie (čo ja som rada keď mám polovici z toho za mesiac 😀).

maciatkolulu
16. jan 2024

@lenkakravcova neviem si dosť dobre predstaviť ako dajú na súd človeka,ktorý ani nemusí mať ani len slovenské občianstvo...dá si dobierku,do všelijakých boxov a je to. Budu ho hľadať cez mail ? Telefón môže byť hocijaký....

simca06022011
16. jan 2024

A autorka, hlavne im nic bez vyzvy neuhradzaj, lebo nebudu to mat s cim sparovat. CIze napis email, ak maju nejaky takyto "institut" uhrady postovneho za neprevzatu zasielku, tak ti napisu.

lenkakravcova
16. jan 2024

@simca06022011
SOI by na to nič nepovedala, pretože toto už nie je ochrana spotrebiteľa (vrátenie do 14 dní v prípade odstúpenia zákazníka od zmluvy), ale vymáhanie vynaložených poštovných nákladov - škody voči eshopu. Čiže úplne samostatná kapitola 🙂

A čo sa týka blacklistov, sú neverejné, a eshopy, ktoré ich používajú to majú v VOP, s čím zákazník pri odoslaní objednávky súhlasí, potvrdzuje (nikto to celé nečíta a tak ľudia ani nevedia čo odkliknú).

To posledné čo si písala je dobrá poznámka - treba si vypýtať variabilný symbol k platbe.

simca06022011
16. jan 2024

@lenkakravcova vsetky vacsie shopy maju zmluvy. Nie len hm... ani len obycajnych kurierov nedohodneme bez zmluvy (a to aj mensie eshopy myslim, v momente ako sa fakturuje nieco, bez toho to nejde)... A mylis sa v postovnom. Nie je to samostatna kapitola. Ale nejdem ta teda poucovat, rob si ako myslis, mam naoozaj velky eshop pomaly 20rokov, takze ma naozaj nejaka slecna z MK nemusi poucovat o tom 🙂

lenkakravcova
16. jan 2024

@maciatkolulu
V prípade, že sa presiahne škoda nad 250 Eur na poštovnom (aj také prípady sú), už je to na trestné stíhanie, zapája sa polícia do pátrania po podvodníkovi (cez IP, registrované tel.čísla atď.).

lenkakravcova
16. jan 2024

@simca06022011 Aký máš eshop? Napíš mi do správy, pozriem 🙂
A nie som slečna z MK 🙂

koniarova
16. jan 2024

@lenkakravcova 250 eur na poštovnom? Koľko je takých na SK? Jeden, dvaja? Aj to nejakí chorí objednávači.

skorpionik30
16. jan 2024

@lenkakravcova no a preto objednavam iba z about you alebo zalanda ktore maju postu gratis ..cize ked posielam spat neplatim.nic...a neobjednavam ak naozaj nemam o tovar zaujem...ale obcas objednam.dve velkosti na porovnanie a potom jednu vratim...gratis...nakupujem za ceny ktore nemozu komkurovat inym strankam a eshopom....takze nemyslim ze ceny posty su zahrnute v cene tovarov....

monika_63
16. jan 2024

K tomu neprebratiu..stalo sa mi to 2x, vzdy kurier GLS. Raz mi mal byt doruceny balik z jedneho eshopu, v ten den som, ale musela ist s dcerou k lekarovi, tak som si rano dala zmenit den dorucenia cez gls taka moznost bola, prislo mi potvrdenie o tom, aj tak mi volal kurier, som mu povedala o tom, ze on o nicom nevie. A hned mi prisla sms z GLS, ze som odmietla balik. Pisala som do gls, co to ma znamenat, a odpisali, ze to bola chyba kuriera. Asi o mesiac som z toho isteho objednala opat, a zase kurier gls, neprisiel mi email ani sms o doruceni, az mi volal kurier, ja som nezdvihla, bola som v praci, o 20minut na to, som mu volala spat asi 3x, ani raz nezdvihol. O hodinu uz sms, ze som odmietla balik. Dnes som objednala odtial znovu, dala dorucit na postu, ziadne zamietnutie z eshopu mi neprislo, kvoli tomu.

lenkakravcova
16. jan 2024

@koniarova asi malo, snáď dúfam 🙂 Väčšina ľudí keď si objedná, tak si aj preberie. Mne to vychádza 1 neprebrata na 90 dobierok približne (a aj to väčšinou že nestihol odvetnú lehotu v Z boxe 😅 takže tam častokrát ešte doposlem znovu - len takým prípadom čo si to nechajú 18 dní na pošte a neprevezmú, už neposielam).

autor
16. jan 2024

@koniarova je to evency shop

eternity24
16. jan 2024

@lenkakravcova no neviem, či to trochu netlačis do extrému. Ja už cca 20 rokov vybavujem 99 svojich nákupom cez internet, okrem potravín kupujem cez internet všetko, oblečenie, kozmetiku, topánky, obuv, hračky, knihy, všetko. Každý mesiac mám 3-5 balíkov. A teda že v priebehu tych rokov som pár krat vrátila aj HaM, aj Zalando, aj Zaru aj kadečo. Jedoducho sa stane, že ta vec nesedí, alebo príde poškodená. Vracala som aj do iných e-shopov veci a nikto sa so mnou nikdy nesúdil a ani na žiadnom blackliste niesom.

lenkakravcova
16. jan 2024

@eternity24 vrátenie zásielky je úplne niečo iné..

eternity24
16. jan 2024

@lenkakravcova aj som pár krat odmietla prevziať aj HaM aj Lindex, aj next. A stále mi dodnes od nich chodia balíky.

maciatkolulu
16. jan 2024

@eternity24 lindex a aj next nemajú dobierku....

eternity24
16. jan 2024

@maciatkolulu a čo je na tom, že nemajú dobierku? Objednala som súmrak Lindex a zaplatila, no potom som zmenila názor a balík som odmietla prebrat. Peniaze mi boli vrátené. Keby som ho prebrala, musela by som ho ma vlastne náklady posielat spať. Alebo napr Next, omylom som preklikať zlí velkost topánok a objednala ich, zaplatila. Prišla som na to o dva dni, volala som na zákaznícky servis, oni ale už obj nevedeli zmeniť, aj keď ešte tovar odoslaný nebol. Takže zase som odmietla prebrat. Keby som ho prebrala, pri vrátení spať musím platiť poštovné, ist to odoslať a prečo by som to robila? Keď odmietnuť balík je jednoduchšie.

lenkakravcova
16. jan 2024

@eternity24 Lindex aj next? Tie neposielajú na dobierku.

lenkakravcova
16. jan 2024

@eternity24 My sme tu písali o dobierkach, pretože na tie sa viaže dobierkový príplatok u doručovateľov.

Ešte jedna taká poznámka: keď píšete o veľkých eshopoch, ako Next, Lindex, HM, Zalando - všetko akciovky alebo Sro - tak tam to nikoho nezabije, keď nejaký zákazník takto nepreberie zásielku. Rátajú s tým vo výpočte cien a pri množstve objednávok sa to stratí.
Ale pre malé eshopy, ktoré existujú na jednom vlastníkovi, môže byť takéto nepreberanie (minimálne pri rozbehu eshopu) likvidačné. Na to treba pozerať.
Ak sa jedná o veľký eshop, ten to pravdepodobne riešiť ani nijako nebude, ale keď ide o eshop malý, tak je určite na mieste kontaktovať odosielateľa a preplatiť mu zbytočne vzniknuté poštovné náklady. To je to najmenej, čo môže slušný človek urobiť.

hedviga2
16. jan 2024

@belllinka prepáč. Je dôležité čítať aj otázniky za vetou. Nevšimla som si

Strana
z2