icon

Čo robiť doma bez koníčkov a priateľov?

4. okt 2024

Ahojte. Čo zvyknete robívať keď ste doma? Poviem vám moju situáciu. Mam 21 rokov a prestala som pracovať kvôli zdravotnému stavu. Presťahovali sme sa s priatelom na dom, ale já som skoro celý život žila v byte. A určite nebudem jediná kto je toho názoru že ľudia z bytu su nastavený trocha inak ako ľudia čo žijú v dome.
No problém je že já neviem čo mám robiť. Samozrejme poupratovať, variť a tak to je samozrejmé. Ale nezabere to predsa celý deň. Keď sa dá a je pekno aj pokosím a spravím si pred zahrádku. Bohužial nemám nijaké koníčky, len ľúbím čítať. A vlastne vobec neviem ako by som si mala nejaké koníčky nájsť, já netuším čo ma baví...ako malá som chcela robiť skoro všetko len mi to rodičia nikdy nedovolili a teraz je podla mňa už na také veci pozde - myslím tým napríklad - tanec, Tímové športy a tak..
A kedže sme sa presťahovali inam než som já bývala tak nemám ani kamárátky s ktorými by som trávila čas, alebo niečo podnikla s nimi.
Som z toho trocha zúfalá. Lebo celý deň nerobím nič
Iné než že upracem, uvarím a čítám si dokiaľ priateľ nepríde z roboty, čo je väčšinou k večeru až.

bublinka1426
4. okt 2024

@simona20201309 hlavne ma 21. kokos kolke by sme menili vek...:D 🙈

autor
4. okt 2024

@simona20201309 vyjadrovať sa k mojmu zdravotnému stavu sem sa nechcela ale kedže ma tu zopár ľudí má za trubku čo len chce byť doma, tak tedy mám sklerózu s aktivnými leziami na mozku. A mám ju už vyše dvoch rokov. Keď som mala maturitu som zo stresu prestala chodiť a pokaždé keď je nejaký väčší stres tak mám okamžite atak v podobe nepoužitelnosti nôh. Preto ďalej nestudujem, pretože pri každej väčšej skúške kde sa stresujem mam hned problémy a nejaké magnézium mi na to fakt nepomôže. Ďalej čo sa týká mojej roboty tak to bolo vždy chvilku v práci a mesiac na Pn kedže najst robotu kde sa len sedí, pretože nevydržím stať je docela ťažké. Tak isto ako nevládzem dlhšie ako 5 hodin sa na niečo sústrediť a po psychologických testoch sa aj ukázalo že je nemožné pre mňa pracovať v administratíve pretože zabúdám a prehadzuju sa mi písmena a číslice.
Tak ma ďalej možte odsudzovať za to že nerobím, pretože by som pravdepodobne uškodila ešte viac sebe .

kim2028
4. okt 2024

@bublinka1426 Ja už nie som až taký mladý 🙂 Budem mať 36 rokov. Dosť zle... Z domu tak ťažko niet príležitostí. Tiež v niektorých veciach som taký, že dám na ostatných. Napr. na rodičov. Tí nie sú veľmi nadšení z predstavy, že by som pracoval 4-8 hodín z domu... Mne stačí to písanie článkov pre začiatok. Vyskúšam si to a uvidím....

glade22
4. okt 2024

Poznám dvoch ľudí so sklerózou multiplex, obaja sú starší ako ty a obaja pracujú 🤔
Ale teda.. neskúšala si nejaké ručne práce? Pozri sashe, či by ťa niečo neoslovilo. Môžeš si tým napokon aj niečo zarábať

lelelienka
4. okt 2024

Ked mozes varit, upratovat, pokosit a porobit si zahradku, tak hadam sa najde aj nejaka praca, ktoru by si na zaklade svojho zdravotneho stavu mohla robit 🤷‍♀️ A mas volny cas vyrieseny - vela ho nebude. Takto to tak trochu budi dojem, ze sa ti len nechce robit. No a v 21 povedat, ze je neskoro na nove konicky, to je celkom usmevne. Ja som napriklad tie najzabavnejsie zacala robit neskor 🙂

sickynickyobsadene
4. okt 2024

No autorka ale tancovať a športovať chceš 💁 v tvojom stave?

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
4. okt 2024

tak ked nenapises potom tazko ti poradit...:( je to strasne kolko ludi s MS pribuda.

s lekarkou si sa neradila, co by si mohla robit?

mozno dake dotazniky?
alebo praca v chranenej dielni?
mozno daka lahka administrativa?

preto je dolezite, si este mlada, sa urcite poradit s lekarom, co by si mohla, mas 21 a zivot pred sebou...aby si sa nezacyklila doma a nahodou este nemala dake depky..ci co.
(viem co MS obnasa, lebo som opatrovala, ale nechcem o tom tu pisat lebo je to nevhodne) ale zas sa budem opakovat, co poznam ludi s MS, pracuju ale co pises, mas dost obmedzenie.

bublinka1426
4. okt 2024

@sickynickyobsadene sport ani tanec nie je zakazany, dokonca existuju cvicenia pre SM...

autor
4. okt 2024

@sickynickyobsadene Nikde som nepísala o tom že chcem teraz tancovať. A ano športovať musím, samourejme nie nejaké extrémy. Ale pre moju chorobu je to veľmi dôležité. Preto aj chodívám kosiť. Kedže
Kosí za mňa kosačka a viem si zahradu rozdeliť na 3 diely a každý den spraviť niečo.

bublinka1426
4. okt 2024

@glade22 napodobne, poznam 3 co pracuju a maju po 40...(ale chapem ze SM ma rozne stadia..)

bublinka1426
4. okt 2024

@kim2028 drzim palce, nech sa ti dari. 🍀 urcite pomaly rozbeh je lepsi ako sa hned potknut na niecom a stagnovat.

kim2028
4. okt 2024

@bublinka1426 Jednak štádia, ale aj to, že nájsť prvé pracovné miesto je ťažký oriešok. Možno keby získalo ho tak by išlo jej to. Ja som ochorel ako študent na VŠ. Nepracoval som nikdy na TPP, mal som len brigády popri VŠ - roznášal letáky pre kaufland. Musel som s tým skončiť, lebo som išiel na dlhú vyše ročnú PN a prvýkrát na 3 mesiace do nemocnice. Ako som písal pracovné miesto sa mi nepodarilo získať aj vďaka svojím schopnostiam. Tak som rád aj za tú menšiu výpomoc pri písaní šachových článkov, hoci peniaze nemám za to, ale tie videá by som si aj tak kúpil 🙂. Mojou jedinou šancou by bolo naučiť sa niečo na počítači. Manuálne nie som zručný. Z liekov sa mi trasú silno ruky.

lelelienka
4. okt 2024

@autorka nemas talent na nejaku umelecku tvorbu? Napriklad nevies malovat, pisat, vyrabat nieco? Mohla by si to napriklad predavat (ztp ak teda v tom stave mas preukaz, maju urcite vynimky a rozne ulavy na tomto, mame v rodine) alebo trebars sa zamestnat v chranenej dielni ako uz niekto spomenul. Dalej ak by si vedela dobre cudzi jazyk alebo cokolvek v com si dobra, mozes doucovat, robit online konverzacie a pod. Dalej nejaka lahka praca z domu. Co si vystudovala? Nejaku skolu predsa mas, neda sa robit v tvojom odbore? Urcite sa snaz si najst pracu, jednak ti rychlejsie ujde cas a druha vec, nebude ta cely zivot niekto zivit, to nemozes ocakavat, potrebujes aj svoj prijem.

bublinka1426
4. okt 2024

@kim2028 urcite je to narocne. :/

kim2028
4. okt 2024

@bublinka1426 Asi tak náročné je všetko, ale nič nie je nemožné. Po 30tke sa dívajú na niekoho, čo nepracoval cez prsty. Preto čím skôr. Ja som však vážne do 30tky nemal šancu pracovať. Pretože do 32 rokov som bol úplne mimo a nebolo to vôbec na prácu. Teraz by som aj chcel, ale už ťažko. Čím je človek mladší, tak tým viac má šancí. Len nie vždy sa dá. Nevadí. Starám sa aspoň o svoje duševné zdravie...

buberova
4. okt 2024

Obávam sa že ak teraz sa "zasedíš" s tým že nepracuješ vôbec nijak, potom sa už nerozbehneš.. lebo nebudeš mať žiadne pracovné návyky ani chuť vyjsť z toho komfortu.. ozaj by som si aspoň na pár hodín denne niečo našla..

bublinka1426
4. okt 2024

@buberova toto je pravda.

h2
4. okt 2024

Autorka, nejaké zvieratko by si nechcela mať doma? To by ti bolo hneď veselšie.
Je super, že ťa baví čítať, s tým sa dá zmysluplne stráviť dosť času. Možno nejaké ručné práce by ťa mohli baviť, zvládnuť sa dá všetko, na internete nájdeš podrobné postupy na výrobu čohokoľvek. A môžeš si tým aj privyrábať, ak by si to predala. Tempo práce si určíš sama, podľa toho, ako ti dovolí zdravotný stav.

rybka1987
4. okt 2024

@h2 tiez si myslim, ze by to chcelo psika

canany
4. okt 2024

A co tak chovat sliepky, prepelicky a skusit predavat vajicka a tak si trosku privyrobit? Mas aj o zabavu postarane.
Och zeny, vy citate co pise? Stres skodi kazdemu a mame ho v zivote stale. Praca bez stresu neexistuje. A autorka ma k tomu SM, co sa jej prenasa do noh. Ja mam panicke ataky, ked je toho vela na mna. Dnes ma pichalo na hrudi, len ja sa mozem akurat tak bodnut, moja diagnoza nie je ani na ciastocny invalidny.
Dievca drz sa, bud pozitivna a vychutnavaj si klud doma.

bublinka1426
4. okt 2024

@canany v prvom rade sme nevedeli prve, ze ma SM , takze klud 🙂

po druhe, kazda sme radili nieco na doma.
co je na tom zle? a aj to aby sa poradila s lekarom. byt len doma, do konca zivota, toto jej radis ty? ma 21 rokov... nie 100 .

nech sa nezacykli, lebo este jej hrozia aj depresivne stavy atd atd...

bublinka1426
4. okt 2024

ci bude super ked pride jar, moze sa naplno venovat zahradke napriklad, potom bude zbierat plody. len toto su sezonne prace.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2024

@canany A Ty si citala celu diskusiu? Ved o svojej diagnoze pise na druhej strane. Myslis, ze jej na prvej strane odpovedali vestice?

canany
4. okt 2024

@bublinka1426 a preco neostat doma? Ist radsej do prirody ako medzi ludi. Stres vyvolava kazdodenny kontakt s idiotmi ako bolo na jednom pravdivom obrazku. Ci uz pojde do obchodu, po ulici, do fitka alebo niekde, vsade stretne ludi.
Ja by som najradsej utiekla prec, kebyze mi stat plati invalidne, ze prezijem bez prace pre otrokarov, uz by som bola niekde na lazoch, rypkala sa v zahrade, pestovala bylinky, ovocie, chovala kadeco a snazila sa byt sebestacnejsia po tejto stranke.
Depresie jej sposobi len modry konik, politika, dianie vo svete, spravy v TV ... treba sa odstrihnut od internetu a zit svoj zivot a hned pominie aj stres a zdravotny stav sa stabilizuje.

canany
4. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl a nie je to jedno, kde pise o svojej diagnoze? Napisala, ze zo zdravotnych dovodov. Tak na co sa navazat, ze ved ma dve ruky, pracovat moze a moji znamy maju tiez SM a pracuju atd? Nestaci raz napisat, ze ma zdravotny problem a nemoze pracovat a hlada si konicky, alebo pracu na doma?
Preto som ani necitala prvu stranu, lebo by ma to len dvihlo zo stolicky, cest vynimkam, co sa vyjadrili k otazke a nie k pozadiu. Aj keby sa nechala zivit chlapom, aj keby nechcela robit cely zivot, nas je do toho prd makovy. Otazka znela inak. A to ma velmi mrzi na MK.

bublinka1426
4. okt 2024

@canany nie kazdy je pripraveny v 21 rokoch sa odstrihnut od sveta.🙂

to co pises by som brala ja, 40rocna kofa s vyhoretim po 20r prace...a tie lazy ja by som brala hned. ale praca by mi aj tak chybala, urcite by som to riesila nejakym sposobom. a urcite by som nezila asocialne.

ale ci toto je cesta pre 21r cloveka, neviem.
ale isto by som radsej zila v dome ako v byte, v com ma autorka VELKU vyhodu.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2024

@canany No, mozno by Ta skor malo mrziet to, ze si to necitala, ale pustas na tie zeny jedovate sliny, hoci nevies co pisali. No, ale chapem, kazdy podla svojich schopnosti a moznosti.

simona20201309
4. okt 2024

@glade22 ja to iste, priamo v rodine. ITeckar

nevenka
4. okt 2024

Ja chodim do zahrady zbierat jablka, cistim, robim vyzivu a vypekam jablkove kolace. Kebyze nemam na nohe zavesene deti (jedno doslova), tak by som aj sila. Teraz som len zavalena riadom, ponozkami a spodarmi...Takze skus napriklad to sitie - ciapky a nakrcniky som sila ako prve a potrebujes k tomu len uplety a sijaci stroj, napriklad staru Veritasku. To sa da popredat, napriklad na vianocnych trhoch v dedine (ja som neskusala, lebo ja ledva stihnem obsit svoje 4 deti). Alebo co dlho chcem spravit, ale nestiham - uhackovat jednoduche vianocne vlocky ako ozdoby na vianocny stromcek. Hned by som si kupila. Alebo jedna znama ma galanterku a hackovala take mile zvieratka, hracky, mala to u seba v obchode. Deti sa na to nalepili ako kliest. Vcielka, chobotnicka. Po 3-12 eur podla velkosti a zloziyosti. Kupili sme si hned 2 kusky...😇Videa na nete mas, ja som sa ucila hackovat este z casopisov a obrazkov 🤭. To su take fajn konicky na doma.