Čo robiť pri eskalácii konfliktu u susedov?
Okolité štáty už vydávajú usmernenia pre svojich občanov. Nájdeme aj my nejaké usmernenia? Čo budete robiť ak sa situácia prenesie aj na nás?
Načo si zabarikáduješ okná? AJ tak ťa budú rusi nakladať do riti zaručene :D
@katulienkax Bože, ďalšie konšpirácie o celosvetovom sprisahaní. Vlády si nevedia naplánovať ani to, aby sa dokázali s rovnakou podporou, ako mali na začiatku, dožiť konca volebného obdobia,. Niektorí politici ani po skoro troch rokoch vojny nepochopili, že Putin ich minimálne desaťročie vodil za nos. Ani druhá strana nemá najlepších plánovačov, lebo trojdňová operácia už trvá tisíc a tri dni. Vlády si nevedeli ošetriť ešte ani ten váš údajný konšpiračný scenár, aby sa všetci obyvatelia zaočkovali a do roka umreli..., ale podľa niektorých majú plány na to, ako ovládať celoglobálne dianie.
Žiadna jadrová vojna nebude. Aj keď podľa teba dáva zmysel, že vyvraždiť pár miliárd ľudí, zatiaľ čo mocní sa ukryjú v krytoch, dáva zmysel, lebo tí mocní sa budú mať v takom postapokalyptickom svete určite oveľa lepšie ako sa majú dnes...
@lienka.7 Presne, keď nemáš vlastnú studňu, zásoby dreva na kúrenie, elektrický generátor na samote hlboko v horách čokoľvek spravíš nič ti nepomôže. V paneláku stačí že vypnú vodu a elektriku a si v.... Na dedine ti to zásoby ukradnú susedia lebo nenahovarajme si že máme funkčnú políciu a záchranné zložky.
@3petka * Niečo som si v živote nadobudla a určite to nebudem opúšťať, presne ako to spravili aj ukrainci čo niečo mali nadobudnuté. *
Pozri si tohtoročný príklad z Česka, niektorý ľudia sa odmietli evakuovať pri povodni a potom ich na poslednú chvíľu zbierali vrtuľníkom zo striech.
Ak sa budeš snažiť zachrániť si majetok je väčšia pravdepodobnosť že prídeš o život, myslíš že niekto bude riskovať svoj život aby ti dal druhú šancu na záchranu, keď si odmietla evakuáciu?
V Spain tiez nic neriesia, ale vyslo par clankov ohladne atomovych krytov a tiez ich je len par, pre velmi maly pocet ludi. Bolo tam vysvetlene, ze aby protiatomovy kryt plnil svoju funkciu, musi byt v hlbke minimalne 10 metrov pod zemou, steny musia mat aspoñ 1meter hruby beton... Atd.,
Takato pripadna situacia je v sucasnych podmienkach absolutne neriesitelna, musime len verit, ze k nicomu nedojde, ako tu uz bolo spomenute, vsetci by stratili, a najma ti najvacsi bilionari
Ináč, máš informácie PRIAMO od štátu, už mi to nedalo, tak som si to vyhľadala:
https://www.minv.sk/?co_si_vziat_do_evakuacnej_...
Keď naposledy štát aktívne zasiahol, za situácie, že sa nevedelo, ako a čo, tak viete, čo z toho bolo. Už vidím všetkých tých ochotných ľudí podriaďovať sa.. akurát tento mesiac bola vyhlásená covidová amnestia. Napríklad. Nehovorím o panike, ktorá by tu nastala, keby nám začali rozdávať letáčiky. Pričom máte všetko na webovej stránke ministerstva.
Autorka - ja si myslím, ze podvedome hľadáš uistenie, že budeme vedieť, čo robiť a najmä, že to dopadne dobre..
Ale v tejto situácii nič také neexistuje, ziadné také uistenie dostať nemôžeš.
A ak to naozaj povedie k jadrovému útoku, z dlhodobého hľadiska to dobre dopadnúť jednoducho nemôže.. či už CO kryt a zásoby máš a presne sa vieš zariadiť, či nič také nemáš..
A len tak námatkovým gúglením, páči sa napr. Košice:
https://www.cokosice.sk/-ukrytie-obyvatelstva
"Celkový počet obyvateľstva v meste Košice je 233 351 obyvateľov. Na území mesta Košice je evidovaných 120 odolných úkrytov pre kapacitu 23 013 ukrývaných osôb a 11 plynotesných úkrytov pre kapacitu 2 130 ukrývaných osôb, ktoré sú umiestnené v stavbách podľa § 4 vyhlášky ministerstva vnútra SR č. 532/2006 Z. z. v znení neskorších predpisov. Zabezpečenie ukrytia na území mesta Košice predstavuje v odolných a plynotesných úkrytoch 10,77 % a jednoduchých úkrytoch budovaných svojpomocne v počte 12 384 s kapacitou 234 442 ukrývaných do 100, 46 % z celkového počtu obyvateľstva v meste. Určenie vhodnej ochrannej stavby typu jednoduchý úkryt budovaný svojpomocne (JUBS) zabezpečuje mestská časť."
Takže:
1. s konkrétnymi otázkami (kde, kedy a ako?) sa môžeš ty sama aktívne obrátiť na mestskú časť/mesto/obec v ktorej žiješ.
2. podľa citovaného textu mi to prudko pripomína Titanic, len ten orchester vraj nehrá (hymnu) pre všetkých :D Čiže si môžeš vybrať zabojovať ako Jack a Rose a čakať na Carpathiu vo vetchom člne, alebo ako tí boháči, čo si dali najlepšie oblečenie, čo majú, objednali si brandy a boli pripravení umrieť ako gentlemani ;) Srandujem, naozaj sa daj do kľudu, to je najlpešie, čo môžeš spraviť.
Autorka, zodpovedne voci detom by bolo nezvolit tuto luzu, co nam vladne. Neskoro plakat nad rozliatym mliekom... Uz nam len ostava vziat handru a upratat
@viestta to mne nepíš, ja som ich nevolila. Ale neboj, oni už spravili čo potrebovali, ešte sa nažerú a rýchlo odídu aj sami nabalení a zásobení do konca života k moru do bezpečia. Ani na Bahamy už nemusia.
Mne sa páči tá predstava "úteku do bezpečia" v súvislosti s jadrovými útokmi..
Akoby nehrozila po odpaleni takýchto bômb úplná devastácia celosvetovej klímy s katastrofálnymi následkami pre zivot.. Čiže, nie, nebude to "med lizat" ani pre preživších z rádov bežných smrteľníkov ani pre bohacov, čo súkromným lietadlom odletia do sukromneho raja na druhom konci sveta..
Asi by bolo najlepšie vypnúť len internet a svet by po čase bol taký pokojný 😊. Povinne manuálna práca a človek prestane myslieť na katastrofické scenáre. Keď Rusi sťahovali jadro.zbrane na Kubu,ku USA, tiež ľuďom tak "hrabalo"? (Len sa pýtam,nerypem, nepamätám si, možno tie staršie ročníky 😁).
@oblecenie99 Ako úkryty sa budovali pivnice v panelákoch, nie? Tie sú poväčšine zapratané a upravované proti stanoveným normám (priečky, mreže). Tie odolnejšie budú tiež v takom istom stave, ako celá republika, od rozbitých chodníkov po mosty v havarijnom stave. Inak s tou panikou, keby sa začali distribuovať nejaké letáky, máš úplnú pravdu. Na tomto totiž je potrebné pracovať systematicky, ale to ide ťažko s vládou, ktorá aktívne šíri dezinformácie a voľby vyhráva šírením strachu a paniky. Osobne by som ako dlhodobo najprospešnejšie videla obnovenie vojenskej služby, ale v úplne inom prevedení ako poznáme z minulosti - ako pravidelné kurzy pre každého, kto má záujem a to bez ohľadu na jeho pohlavie, vek alebo fyzickú kondíciu, so zameraním nielen na boj, ale najmä na prežitie v krízových situáciách. Rovnako by mi prišlo omnoho rozumnejšie namiesto kamier do škôl, investovať do programu pravidelných cvičení na školách (požiarne cvičenie, prvá pomoc, ozbrojený útok...).
My sme na tom tak nahovno, ze tu poriadne ani nie je co nicit a bombardovat. Cize autorka ukludni sa, daj si panaka a zi svoj zivot. Ze jednou raketou poriesia nejaku letecku zakladnu? Mame tak nahovno cestnu infrastrukturu a v tak dezolatnom stave, ze ani “spojenci” by tu nemali ako zasobovat front…
@duunlo bol aj taký morbídny vtip o teroristoch a Slovensku. Že tu ich už niekto predbehnú 😅
Ja len toto : skusme sa zamysliet co by sa medzi ludmi zacalo diat keby sa zacali vydavat taketo pokyny/nariadenia (hlavne spravodajstvo, a ostatne tlacoviny).. vies si predstavit co vypukne na uliciach, v obchodoch, v bankach??? My slovaci sme narod panikarov.. takze pokial bezprostredne nic nehrozi, nic nevydavaju..
@annm81 “ Teraz haváriu lietadla DHL, pričom DHL pred časom musela zneškodňovať balík s výbušným obsahom, kde je stopa na rovnakého páchateľa.” Neboli to nahodou ti dvaja agenti Petrov a Bosirov? 😅
https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/lietadlo-f...
@duunlo Žijeme vo svete, kde táto "stopa" je na začiatku vyšetrovania každej takejto nehody braná ako reálna možnosť. Keby tam boli pasiažieri, málokoho by hneď napadla sabotáž. V momente, keď je to cargo a ešte k tomu DHL a práve v Litve, tak nik, kto sleduje situáciu sa neubráni myšlienke, či to náhodou nebol úmysel.
@tilonka však sem daj konkrétny verš kde sa to píše v biblii, ja to hľadať nebudem, ak vies ze to tam je napísané nebude pre teba problém to sem skopírovať jedine ze by nie
3 dni? Tak na 3 dni sa snad vies zbalit aj nakupit potraviny. A po tych 3 dnoch pride podla teba mier.
@valikasikulova možno by to mohlo byť proroctvo v knihe Daniel 11. kapitola
@natalka13 keď zbombardujú susedné mesto tak zdrháš a tie 3 dni ti niečo vydržia na cestu dostať sa do relatívneho bezpečia, nebudeš sa zdržiavať že ešte potrebuješ nakúpiť v obchode kde bude bitka o tovar
keď zbombardujú tvoje mesto a ty prežiješ v troskách, tiež zdrháš do bezpečia, alebo ostávaš skrytá čakať kým príde humanitárna pomoc, tak dovtedy žiješ s tých zásob
ak funguješ že každý deň musíš ísť do obchodu lebo nemáš žiadne zásoby tak to bude ťažšie
Ministri obrany Británie, Francúzska, Nemecka, Poľska a Talianska budú v pondelok v Berlíne rokovať o opatreniach na posilnenie bezpečnosti a obrany Európy. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry DPA.
Hlavnou témou diskusií bude pravdepodobne skutočnosť, že Rusko namierilo na Ukrajinu svoju novú hypersonickú balistickú raketu Orešnik stredného doletu, o ktorej sa predpokladá, že bude mať vplyv na celú Európu.
@lonely66 Putin je schoný všetkého, majú to v náture podľa mňa.

@katulienkax čo z toho že sa ukryju, čo tam budú navždy? Keď všetko naokolo bude zničené ? Ľudia mŕtvy, lekári, vedci .. áno, ale teraz sú trošku iné zbrane ako boli za 1sv alebo druhej vojny. Teraz by tu bola taká radiácia že by sa nevypestoval 20 rokov žiadny zemiak. A tí ľudia ktorí by prežili by zomreli od hladu