Čo sa to deje s ľuďmi?
Veľmi nepríjemná skúsenosť dnes. S mužom sme boli na prechádzke v parku, oproti nám skupina 5-6 ľudí, ktorí išli vedľa seba. Vôbec neuhli, tak ani ja. Narazili sme do seba. Začali agresívne nadávať, kričať. Jeden z nich už išiel do bitky.
Čo sa to deje s ľuďmi? Ja to už nechápem.
tazko povedat o aky chodnik islo ...ja by som presla pomedzi nich ak by bolo zrejme, ze neuhnu resp. zastala a pockala ........ urcite by som do nich nenaburala . Ale tak su ludia a ludia ... nie na darmo sa hovori " Mudrejsi ustupi "
Zachovali ste sa správne aj ty aj tvoj muž. Viac sa tým nezaoberaj nestoja za to. Svet je oveľa horší v niektorých prípadoch ako je len toto ale súčasne je aj oveľa lepší ako je toto. Nenechaj si znechutiť život takýmito udalosťami čo najskôr na to zabudni a nemyslí na to. Oni ukázali svoj charakter a vy svoj. Tes sa že vy ste tí dobrí a Nemyslí si že všetci takí dobrý budú. Nesnaž sa v mysli s nimi bojovať. Otrávi ťa to. Za socializmu takto chodili po chodnikoch skupiny Romov a vytláčali ľudí z chodníka. Aj mňa viackrát vytlačili. Niektorí sa im postavili a dostali bitku. Potom nastúpila polícia pretože sa to často opakovalo na jednom širokom chodníku ktorý spájal dve veľké časti Prešova a tak to tam strážili Policajti a raz ich zbili pendrekmi a dvoch vzali so sebou. Odvtedy bol pokoj. Nevravím že teraz majú toto isté robiť policajti keď to bola len taká jedna skupinka. Ale keby si polícia robila svoju robotu možno by takýto mali menšiu šancu. Keďže to ale nie je opakovanie a akurát vtedy tam žiadny policajt nebol tak vy ste sa zachovali správne a zabudnite na to.
@maciatkolulu Podla mna to debilina nie je. A oznacit niekoho nazor za debilinu je tiez hulvatstvo. Nemas daleko od tych buranov na chodniku.
Pokiaľ chodník nieje jednosmerný, čo určite nebol, prečo by sa mala autorka uhnúť...? A ešte ospravedlniť dotyčných, ze boli zarozprávaní??!! To je čo za blbosť? Keď ideme po chodníku viacerí, vždy treba myslieť na to, že nepatrí len mne a to isté hovorím deťom... Áno, pri tích by som to ešte vedela prepáčiť, že sú zakecaní... Ale dospelí kráčajúci 5 dospelí vedľa seba sú proste bezcharakterní ignoranti. Nič viac, nič menej. A či múdrejší ustúpi?? Jasné, pekné heslo, ale dokedy chcete ustupovat?
Inac neviem co si predstavujete pod tym pojmom ze "narazili sme do seba" ale vacsinou to nie je celna zrazka telo na telo. Vacsinou sa len silnejsie o seba obtru ruky alebo ruka zavadi o kabelku a clovek to hned zaregistruje a slusny clovek sa vzdy ospravedlni lebo take veci sa proste stavaju ale ked mate cloveka co si mysli ze je poloboh a vsetci mu doteraz ustupovali z cesty do blata, tak ho taketo obtretie ruk velmi rozculi... ze ako preboha si tento clovek dovolil sa mu neuhnut.
@andula77 Presne, dokedy.
Zacinam mat dojem ze tie zeny co tu apeluju na to ze autorka mala byt mudrejsia a ustupit su tie ktore sa ludom nevystupia a ocakavaju ze vsetci naokolo su mudrejsi a vystupia sa im a ked si nahodou niekto dovoli urobit opak tak ich to poburi.
Neznasam ked niekto ignoruje taketo zakladne pravidla slusnosti a nebudem ich ospravedlnovat a mat pre nich pochopenie. Uz parkat sa mi stalo ze do mna takto vrazila skupinka zarozpravanych deti, ale vzdy sa potom ospravedlnovali. Proste cloveku sa stane. Aj nasho trojrocneho ucim odkedy vie chodit ze sa musi okoloiducim vzdy vystupit a ak sa mu to nepodari a musia ho obchadzat, tak sa im ospravedlnim. Proste normalna ludska interakcia.
@6mia6 keby vsetci chodili tak ako sa ma, po pravej strane, tak by sa to nestavalo. Tiez zo neznasam 🙄 a este neznasam ked sa ludia cpú do dveri a nerespektuju, ze najprv sa vychadza. Zvlast ma to irituje v skolke, neviem preco 🤷🏼♀️ vtedy hovorim mojim chalanom nahlas ze “chlapci, najprv sa vychadza, az potom vchádza” a tajne verim, ze to padne na urodnu pojdu aj u tych cpáčov 😅
@andreatytler ja dcéru tiež učím aby pustila miesto v buse, vyhla sa na chodniku atď, ale bývam v Londýne a 15 ročne "deti" tu bezne nosia nože, takže ich skutočne neplanujem vychovávať k slušnosti. Takto zbytočne ohrozila seba aj muža. Raz som dokonca zastala a aj tak do mňa ženská na chodníku vrazila, pohundrem a idem ďalej. S úplne cudzími ľuďmi proste výchovné interakcie nevyhladavam.
@domak2 Ja by som sa tiez nepustila do konfrontacie s ludmi co do mna vrazia. Ja tiez idem dalej a uz duplom ak by zacali do mna skakat. Akurat nemozem prehltnut ten pocit ze koli tomu aby si niekto mohol viest pohodlnu debatu bok po boku sa ja dobrovolne vystavim nebezpeciu a stupim do smiklaveho blata. To ani napad. Asi som viac tvrdohlava ako priemer. Ale jasne ze vsetko treba zohladnovat v kontexte. Ak idem po zotmeni po chodniku a oproti mne skupinka 5 chlapov, tak to radsej prejdem na druhu stranu. Aj minule som poslala chlapika za mna do radu ked sa predbehol a dopadlo to tak ze mi hnusne vynadal a potom som sa normalne bala ci ma nebude sledovat autom domov (zijem v Kanade a tu veru 15 rocni nosia aj strelne zbrane). Takze v ten den som uz aj lutovala ze som sa ozvala.
@andreatytler V Kanade bežne nosia 15-roční strelné zbrane?? Nemá 15ročný držiteľ oprávnenia povinnosť používať ju len pod dohľadom dospelého človeka s licenciou?
Inak si myslím, že priemerné 15ročné kanadské dieťa sa správa zdvorilejšie ako 90% dospelej slovenskej populácie.
Čerstvá štúdia z USA hovorí, že 42%-tám dospelej kohorty ľudí z Generácie Z (narodení 1997-2012) bola diagnostikovaná duševná porucha a 70% GEN Z má nepriaznivo ovplyvnené duševné zdravie pandémiou kovidu. Tie decká ešte vrátia požičané. A možno aj s úrokmi.
@mamickalisticka ale ved stane sa 🙂 aj ja som minule narazila do suseda vo vytahu, lebo som hovorila nieco malej a nevsimla som si, ze tam niekto je 🙈 ale som sa ospravedlnila, zasmiali sme sa a ideme dalej. Len niektori ludia ani netusia, ze nejake pravidla spravania vobec existuju a este na teba divne pozeraju :D
Náhodou zaujímavá téma. Počula som raz o tom, že ak idú takto oproti sebe muž a žena, uhne sa väčšinou žena; ak idú oproti sebe černoch a beloch, uhne sa černoch. Aj sa od neho akoby očakáva, že on bude ten, čo pôjde z cesty.
Najprv som bola z toho v šoku a začala to sledovať a je to úplne tak. Možno 90% prípadoch sa mi uhne hneď z cesty černoch a v 90% prípadoch muž pokračuje tak ako ide a mám sa uhnúť akože ja. To väčšinou nerobím a vždy to dopadne tak, že sa trochu uhneme obaja. Dakedy je to ok, dakedy zreteľne to toho muža obtazovalo. Tým černochom sa uhynam hneď, aby som to trochu vyrovnala. Ale veľakrát ani nestihnem a uhnú sa prví...to mám vždy chuť zakričať, nemusíte to robiť, ten chodník nám rovnako patrí obom!!
@andreatytler no áno keď niekto urobi opak a potom nadava na svet, tak ma to pobúri, lebo ten svet nie je taky zlý, len ľudia, ktorí idú do takej konfrontácie svet berú zle, lebo im ani nenapadne v ich nahnevanom pohľade, ze všetko môže byť aj inak. Vzdy sa najviac hnevaju ti co ten hnev casto sposobuju. Lebo ich pohlad na svet je z ich vnutra, ktore je nahnevane. Btw. Ja ako pubertiacka som tiež nikdy neustupovala a nie preto, zeby som išla nahnevane a chcela som si urvat kus chodníka, len jednoducho mi to nedošlo, ze sa mam dat nabok, myslela som si, ze ludia, keď chcú prejsť, tak predsa prejdú a je jedno ako, nejako špeciálne som to neriešila a verím tomu, ze veľká väčšina ludi to nerieši tiež a keď tak povedia s dovolením a je to.
@bluka2 Presne. Toto spravanie je podla mna hlboko zakodovane v ludoch ked sa to naucili od rodicov ako male deti z pozorovania a jednoduch to tak robia a ani si to neuvedomuju. Od tej zeny sa to proste ocakava ze uhne. Ocakava to muz a ocakava to aj ina zena. Je to tak a nikto sa nad tym nepozastavuje, lebo je to prkotina nad ktorou len treba mavnut rukou a urobit tak ako je to v spolocnosti nastavene. Ale preco by mala uhnut ta zena, alebo ten cernoch? No lebo biely chlap je pan tvorstva. On robi tieto nepisane pravidla a zasluzi si vacsi respekt a tak sa mu musia vsetci pratat s cesty. Na Slovensku su zeny velmi emancipovane v porovnani s inymi krajinami ale stale su v spolocnosti taketo male na prvy pohlad nenapadne rozdiely.
@777januska777 No neviem. Ja to chapem tak ze autorka si isla po svojej strane chodnika, nikoho neobmadzovala, nepovokovala. Cely svet jej bol pravdepodobne ukradnuty do momentu ked ju z toho chodnika chcela vytlacit skupina nevychovancov. Ona sa neda vytlacit. Podla mna na tom nie je nic zle.
Ja som toto nikdy neriesila a kazdemu som sa automaticky okamzite uhla. Uz z dialky som pozerala po ktorej strane chodnika ludia idu, aby som mala cas prejst na druhu stranu chodnika ak treba. Robila som to uplne automaticky, nesustredila som sa na to, len som sa proste uhla. Myslela som ze to kazdy tak robi. Potom som tomu zacala venovat pozornost a prestala sa pratat z cesty a naraz som videla kolko je na svete nevychovancov a chodia takto roztahane po chodniku a ocakavaju ze ludia sa uhnu im.
Ale musim suhlasit s tebou v tom ze toto nie je podla mna dovod na lamentovanie nad tym ze kam tento svet speje. Je to len mala skupina nevychovancov, ktori tu boli a aj budu.
@annm81 Nie, v Kanade nenosia 15 rocni BEZNE strelne zbrane. To slovko "bezne" som nepouzila a podstatne to meni obsah vety. Ale ano, su tu 15 rocni co nosia zbrane, samozrejme ilegalne. Su tu gangy a ked zijes v chudobnej stvrti je dobre mat oci na stopkach.
https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/schools-...
https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/boy-fire...
https://globalnews.ca/news/6125320/teens-man-ch...
https://www.tbnewswatch.com/local-news/two-toro...
Kanadania su povestni svojou slusnostou a zdvorilostou a decka su tu naozaj dobre. Vzdy ma znovu a znovu prekvapuju, lebo aj ked su rozbesnene, roztahane po chodniku, alebo nieco ine, konahle ich upozornim, okamzite sa uprimne ospravedlnia.
Ja si čím ďalej tým viac myslím že arogantne správanie z internetu sa pretavuje do reálneho života a potom to tak vyzerá..
Ani v tejto diskusii to nevyzerá inak však autorka - keď niekto napíše názor s ktorým nesúhlasis reagujes slovami "ty vieš tou hlavou aj niečo chápať?" Aké milé.. skoro ako chodiť roztahano po chodníku, neuhnut a narážať..
Ľudia nechcú a nevedia byť asertivni, idú hneď do útoku, hádky.. tak ako na nete, tak aj v reále.. pred pár rokmi sa možno aspoň väčšia skupina snažila to skrývať, teraz čoraz viac ľudí dáva najavo agresivitu.. či už slovne alebo aj fyzicky..
@annm81 tak Andrejka mà Asi inu skusenost zivota vo velkomeste Ja mam zas skusenost z maleho mesta 30-20 000 obyv.) a deti kanadske 15r su dost Slusne . A zila som aj v London uk a viem ake to je tam drsne teenagerske gangy baby horsie ako chalani. Zas ta anglicka mentalita je taka bitkarska Ono to mà dovod ze kazdy pub mà svojho vyhadzovaca.,pre mna je anglicka mentalita divokejsia ako mexicka. Su miesta v Londone kde je energia nebezpecnejsia za bieleho dna ako v noci v Mexico City . A ja som clovek co za slobodna isiel vsade do posh miest aj do Tych horsich. Ako spravny explorer. Najvacsia divocina je v lete v Dunajskej strede rano hnet ako otvoria brany vodneho parku je tam 100 bojovnych dochodcov co sa hrnu ako o zivot obsadit kabinky na veci a lehatka. Clovek si musi dat pozor aby mu deti neudupali ako stado hrochov.
Mne je divne ze tvoj muz len tak isiel vedla teba a sledoval tu zrazku. Moj muz a som si vsimla ze vela ich mà tendenciu ženy upozornovat ze “zavadzaju -su v ceste .” Niekomu kto je zene za chrbtom !!!. ( a ten co je v zadu by si mal dat pozor aby nevrazil do tej zeny pred sebou Ved ta nema oci na chrbte) minule v obchode knihkupectvo v shopping mall stali sme s detmi pri vchode dost sirokom pri legu co bolo tam vystavene. A Moj muz mà hnet upozornil ze “ zavadzam “ ludom co boli 3metre od nas ktori sa v tom momente otocili do prava Cize ani nesli k vychodu a kym on bol busy touto fascinujucou ale zbytocnou potrebou mà uporoznit .. tak zablokoval cestu vozickarovi ktory prave prisiel zo zadu za nim a poprosil ho aby mu uhol. 🤣to bola karma za x krat co mi Toto urobil. Long story short. Rozhodla si sa ze neuhnes aj Keby mal do teba ten clovek vrazit ani on sa neuhol zrazili ste sa co sa dalo cakat . No necitis sa ako vytaz . No Hlavne ze sa nikomu nic nestalo Lebo nikdy nevies na alebo doslova do akych ludi narazis. Ja som ako dieta bezala na kupalisku nechtiac vrazila do dakej zeny bola som vo vyske jej pupku padla a mala otras hlavy.( okuliare 4 dioptrie Cize polo slepa som ju nevidela vcas) neskor som v zivote zazila rozne davy no nepamatam si zeby som do niekoho zamerne vrazila niekedy som uhla inokedy uhli vsetci mne. Ze Niektori ludia chodia ako ovce ci teliatka je davno Jasne nie je to novinka nie je to dobou ani krajinou je to ludmi individualitami . Ak je toto najvacsia krivda problem v tvojom zivote .. tak nemas problem len ked si ho urobis .
Mne sa to tiež stalo a nie raz... Normálne som sa do nich slovne pustila... Byt ticho a neurobiť nič a potom sa niekde na nete sťažovať je také naše slovenské...ale teba chápem že si neuhla... Ani mňa to už nebaví im ustupovať a takých zadubencov je čoraz viac... Ale to je len u nás tak... Žila som v UK, Skandinavii, tam sú ľudia tolerantní a toto sa ti tam nemôže stať... My sme primitívny národ veľmi....
@monymony1 bohužiaľ výsledky sa neobjavia až za 10-15 rokov, tie výsledky u tých detí tu už máme. Nikdy deti neboli tak drzé a arogantné a bezohľadné, ako sú teraz. Nikdy nebolo až toľko šikany na základných školách, aj u starších detí a tie deti majú teraz reálne 10 až 16 rokov, takže ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko. A súhlasím aj s tým, že nevie sa správať veľa dospelých, takže nemajú to z čoho naučiť tie deti, ale to s bitkou už nesúvisí, buď tú prirodzenú inteligenciu a slušnosť mate, alebo nie.
@andreatytler až tak ukradnuté jej to nebolo, keďže mala čas uvažovať nad tým, ze neuhne ani ona. Co aj bolo z jej strany nad tým rozmýšľala už oveľa skôr. Ja napriklad tak ako som sa predtým nechýbala a často som absolútne neriešila svet a ludi okolo seba. Tak práveže teraz vždy keď idem sama si ludi všímam a hneď sa automaticky uhybam. Ked idem s detmi alebo s manželom, tak sa mi stava, ze zas si nevšímam a občas sa s niekym zrazime. Ale ja neviem vždy sa nad tým zasmejem a hneď poviem prepáčte. Stalo sa mi to aj v obchode, ze som bola s detmi zamyslena a nejako som si nevšimla a išla pani, ktorej som zavadzala, keď som ju zbadala, tak bolo vidno, že je už naštvaná dopredu, ja som sa jej ospravedlnila a usmiala sa a pani sa tiež usmiala a už nebola naštvaná. A ak sá stretnú dvaja takí naštvani na cely svet, tak je hneď roztržka na svete, pritom to môže byť len nedorozumenie alebo nevšimnutie. Je iné postaviť sa niekomu, kto sústavne sikanuje druhých a niekomu, kto si možno ani nevšimol co robí.
@andreatytler a to o tých detskach v Kanade neviem aj tu to tak je. Ja keď stretávam mladých casto su slušní a milí. Vždy keď poprosím, tak mi pomôžu. Podľa mňa mladí ľudia sú fajn, áno všade sa nájdu aj takí aj takí, ale vo všeobecnosti sa mi zdajú úplne v pohode. Neviem kde to ludia vidia tu zlu generáciu.
@stanulienkat no ale bolo, len sa to neriesilo vtedy. Dnes máš psychológov a poradcov, vtedy sa sikanovalo a nik neriešil. A nesikanovalo sa len na školách, povinná vojenská služba bola zmeska sikany, v práci sa sikanovalo atd atd. To ze dnes sa na sikanu upozorňuje, neznamená ze je jej viac, len sa snažíme proti nej bojovať.
Ty si tiez neuhla, ste na tom rovnako...a to co za argument, ze dokedy mas ustupovat? Asi si to tiez povedali
Ja nerozumiem čo sa to tu riesi. Stále je to len chodník.
@andreatytler sranda, ja to uhybanie vnimam inak, nemam pocit, ze niekedy odo mna niekto ocakaval ze uhnem, dokonca nemam pocit zr ja to ocakavam od chlapa.. ja co stretavam ludi tak na 99% sa uhneme obaja tak aby sa dalo prejst obom a este s usmevom

@stanulienkat to mozete povedat tak o 10-15 rokov ake tie deti budu- naopak tie “ deti” ktore su teraz dospele to su ti ludia ktoru boli vychovavani bitkami a krikom. Nasilie a krik co nauci tie deti? Nasilie a krik. Otvorte oci