Čo si myslíte o ľudoch, ktorí netriedia odpad?

20. okt 2023

Ahojte. Otázka je jednoducha. Čo si myslíte o ľudoch, ktorí neseparujú odpad? Malo by to byť u nás nejako sankcionované podľa vás?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
20. okt 2023

Ignoranti

thereisabear
20. okt 2023

Nič pozitívne.
Skôr by podľa mňa mali riešiť obaly ako také, nemusí byť všetko v plaste a krabiciach.

valeria_h
20. okt 2023

Nič.

hiro
20. okt 2023

Ja triedim este aj obaly z cukrikov :D Napriek tomu rozumiem ze niektorym ludom je ukradnute nakladanie s odpadmi. Ok, tak sypu vsetko do cierneho. Ale co fakt nechapem ze niekto ide vyhodit velku plastovu vec ako lavor a hodi ju do cierneho a to ma 50 centimetrov vedla zlty na plasty...

juliacenc
20. okt 2023

Udivuje ma preco vsetko sa ludia dokazu nenavidiet a ublizovat si. Uz aj pre smeti…

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzka0605
20. okt 2023

nic, kazdeho rozhodnutie ci triedi ci nie.a suhlasim s nazorom vyssie viac ako triedenie by sa malo riesit balenie potravin a konzumny sposob zivota, to povazujem za vacsi problem.

simca06022011
20. okt 2023

Neriešim ich. Ja ako tak separujem (plasty na 100% ale zvyšok ako sa mi chce) ale na triedenie odpadu mam po rokoch už svoj názor...
A veľa ludi na to ani nema podmienky. Napr my mame 1 km ku kontajnerom a aj tie su stale plne... čiže bud voziť autom alebo prechádzka s vrecami. V bytovke nebol problém.
Inak základ je pre mňa ten odpad eliminovať.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hiro
20. okt 2023

@nikaa951 "vysypali popolnice do jedného auta" - to sa uz 100x vysvetlovalo. Pogoogli si preco sa to stalo.

zuzubb007
20. okt 2023

Nic si nemyslim, kto chce nech triedi kto nie tak nie, mimo toho v rodinnom dome zbieraju plasty raz za mesiac to je uplne vysmech za mesiac by som mala 30 vriec plastov a kde to ma clovek akoze skladovat

guliver19
20. okt 2023

@zuzka0605 tak to nie je kazdeho rozhodnutie. Je to rozhodne kazdeho povinnost triedit!!! Nechapem taketo vyjadrenia v dnesnlm svete!

hiro
20. okt 2023

@nikaa951 🙂 Tak tak, ja este pretriedujem aj kose co idem vyhodit - zena hocikedy vyhodi potrebnu vec - napriklad som minule nasiel vyhodeny drziak co prichytava varnu dosku - odpadol, nevedela na co to je, zahodila. A taktiez pre Lego - nechapem preco vzdy ked triedim kose od deti tam je po 10-20 kociek. Ci sa nim obhadzuju a tak sa tam dostane alebo ako...

simca06022011
20. okt 2023

@zuzubb007 tak potom máš veľa odpadua treba to poriesit. Nam vyvážajú raz za mesiac a v 90% nám kuka úplne postačuje. Keď už nie tak do jedného vreca zvyšok kľudne pozbieram.

hiro
20. okt 2023

@zuzubb007 Asi by ste mali porozmyslat preco generujete tolko plastoveho odpadu, 30 vriec za mesiac je neskutocna produkcia. Nasa rodina vygeneruje mozno jeden kos s plastom za tyzden a to vratane skla a kovov (pouzivame predeleny jeden vacsi).

viestta
20. okt 2023

@zuzubb007 ako je mozne, ze za den vygenerujete jeden mech plastov? U nas sa triedi poctivo, ano, plastov je dlhodobo najviac, ale nikdy to nie je mech plastov denne. Mech plastov mame tak za tyzden.

tetapetra
20. okt 2023

Len toľko,že sa to všetkých aj tak zmieša. Platí to aj v at, aj Chorvátsku a aj u nas. Odkiaľ to viem? Pýtala som sa teraz na dovolenke chorvata, či mu to mám roztriedit, hneď mi to vysvetlil. V at? Pretože poznám človeka. A u nás? Pretože pracujem pre takú firmu.

hiro
20. okt 2023

@tetapetra Ta tvoja firma sa ako vola? Co robi? Spaluje zmiesany odpad? Triedi pomiesany odpad?

muchotrafka298
20. okt 2023

Podla mna je ovela horsie to, ked niekto uz separovany odpad znehodnocuje tym, ze tam hadze iny neporiadok. Napriklad u nas boli minule pneumatiky na sidlisku hodene v papieri, stare zhnite madrace taktiez, pouzite plienky v plastoch a uplna topka bolo stare oblecenie tiez v papieri, co bolo cele spinave a smradlave. Vedla je dost kosov na zmesovy odpad, kde to mozu hodit, ked uz teda nechcu separovat.

zafir01
20. okt 2023

@zuzubb007 aj u nás vyvážajú plasty raz mesačne . Nazbierame ( 2dosp+3deti ) jedno ,výnimočne dve veľké plastové vrecia . Separuju aj deti v ich izbách kde majú svoje koše

Otec pracuje ako vedúci na triediacej linke nemenovanej spoločnosti má vývoz odpadu .
Áno ,museli už viac krát vziať vyseparovane kontajnery ,a hodiť to do jedného ,pretože v tých kontajneroch boli rôzne druhy odpadu ,a tak to nemá zmysel .
Oni to si tak hodia na triediaci pás . A tam to pracovníci ( pod otcovym vedením napr robia najmä ženy ,matky s malými deťmi ) . Vytriedia niekoľkonásobne rýchlejšie ,ako keby to je zmes nevytriedeneho odpadu .a tým aj viac odpadu za kratší čas vedia vytriedit a ďalej vyviezť na ďalšie spracovanie ,a teda ani cenu za vývoz a spracovanie nemusia dvíhať .

tetapetra
20. okt 2023

@hiro Prečo sa nespytas na to Chorvátsko a na AT, kde ľudia ako blázni separuju, platia neskutočne prachy za to a ono to všetky končí v jednej kope.

viestta
20. okt 2023

@muchotrafka298 presne, toto zdviha tlak aj mne. Ked vedla stoji 5 poloprazdnych kontajnerov na komunal a oni musia drbnut svoj netriedeny do vytriedeneho

masinka
20. okt 2023

Ja separujem, aj deti k tomu vediem, manzela to nebavi ale prisposobil sa vacsine. Podla mna ma byt odmenovane separovanie, nie neseparovanie sankcionovane, to vedie akorat k rebelii a cisto z trucu bude velka cast ludi miesat bordel dokopy, len aby isli proti prudu.

muchotrafka298
20. okt 2023

@viestta jak keby si pisala o tom, co je u nas pred barakmi. 6 prazdnych kontajnerov na komunalny odpad a nie, oni si nedaju ani tu namahu, ze do vedlajsieho by to hodili. Hlavne tie plienky, to kde videli, aby davali pouzite do plastov? Nehovoriac o tom, ze v lete to strasne smrdi, ze sa nedal ani kontajner otvorit. U nas mame aj kontajner na ten kuchynsky odpad, to keby si videla, co tam je pohadzane, pouzite vlozky, papier, sklenene flase.....pohadzany stavebny odpad okolo smetiakov ani nepisem radsej.

katka700
20. okt 2023

Že sú to hulvati. Rozriedit odpad na papier, bio, plast, zvyšok a občas sklo zvládne aj cvicena opica.

simca06022011
20. okt 2023

@hiro kde sa to vysvetľoval? Vynašli sme x krát odpad na skládku a vedľa nás zastalo smetiarske auto s plastom a všetko to tam vysypalo. Haldu plastu. To som nikde nevidela vysvetlene. Iba to vysvetlili prečo niektoré druhy zmiešaju a ide to na triediacu linku. Teoreticky sú viem predstaviť ze to bol nerecyklovayelny plast, ale prečo nešiel napr do spaľovne?

Tak napr du krajiny keď netruedia a truedi sa to až po zbere. Co mi príde logické a ľudia platia viac a tým pádom sa snažia objem odpadu znížiť. My sme ešte aj stavebný odpad triedili a dávali vyviezť podľa druhov zo stavby:D

ninusa221
20. okt 2023

Nemám doma 10 košov aby som to triedila… samozrejme sklo, papier ano ale keď hodím jeden kancelársky papier do kosa k ostatným veciam tak neriešim.. nemám na to čas som rada že do 1 izbaku sa mi zmestí 1 kôš🙄
Svokrovci hlavne separovali ten bio odpad asi týždeň smrdelo to celý týždeň u nich tak sa na to vykašlali…

zafir01
20. okt 2023

@masinka vedľa susedná obec separuje všetko .každá domácnosť má QR kód a naliepa na vrecia s rôznymi odpadom . Neplatia ročne 30€ /osoba vývoz ..ale podľa toho ,koľko odpadu vyprodukujú,a ako triedia . Kamoška teraz platila miesto 150€ za 5 člennu rodinu 22€ za celý rok . Oni majú zvlášť vrecia aj na plienky napríklad .
A keď kontroloval starosta odpad na skládke ,vďaka QR vedel presne ,že Jožo vyhodil popol z krbu do vreca ,a plast do papiera ( bez QR kódu im nevezmú odpad ) .tento koncept začínajú preberať aj ostatné obce postupne .ľudia si zvykli a teraz si nevedia vynachválit ,že platia omnoho menej za odpad

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz