Čo si myslíte o ľudoch, ktorí netriedia odpad?
Ahojte. Otázka je jednoducha. Čo si myslíte o ľudoch, ktorí neseparujú odpad? Malo by to byť u nás nejako sankcionované podľa vás?
Nemyslím si nič, je to ich život, ich rozhodnutie.. neprináleží mi súdiť ich..
My bývame v bytovke s mini kuchynkou, kde sa sotva vojdú dvaja a triedime 🤷🏻♀️ mám tri malé koše pod pracovnou doskou a každý večer ich vynesiem.. na druhej strane, keď otvorím kôš s bio odpadom a sú tam plienky, či v plastoch rolky od toaleťáku, je to o ničom a v konečnom dôsledku zbytočné, lebo ten odpad potom patrí do komunálu 😞 napriek tomu s tým neprestanem..
@jj298 u nas napriklad dostavame sacky, do ktorych sa to dava a mame to tam davat s tym. Su to nejake kompostovatelne bio neviemake. Takze je to individualne, ze asi ako kde to je, ze aj so sackom alebo bez sacku. Ale jasne, nie mikrotenovy sacok alebo igelitka.
Viac nez ludia, ktori neseparuju odpad, ma seru ti, ktori sice separuju, ale stylom, ze jednu obrovsku krabicu celu (neposkladanu) hodia do kosa na papier a potom sa do toho kontajnera uz nevojde nic ine. U nas sa to deje pravidelne, ze nejaky expert (alebo viaceri) toto robia a kedze papier sa u nas vyvaza raz tyzdenne, po zbytok tyzdna mame okolo barakov bordel, lebo dalsi experti potom ten triedeny papier ukladaju dookola kontajnerov, lebo do vnutra sa uz nic nevojde. Staci potom, ze sa rozfuka vietor alebo zaprsi a je z toho uplny hnus.
Toto by som pokutovala urcite.
prečo by som si mala o každom niečo myslieť? niekto netriedi odpad, niekto sa nevie namaľovať, niekto nepoužíva make up, niekto nejedáva mäso, niekto necvičí, niekto sa až prehnane o seba stará. Nič by som nerobila, len riešila druhých. každý nech sa stará sám o seba
@tetapetra "Prečo sa nespytas na to Chorvátsko a na AT, kde ľudia ako blázni separuju, platia neskutočne prachy za to a ono to všetky končí v jednej kope." 🙂
O Chorvatsku nic neviem a o AT velmi pochybujem ze separovany odpad konci niekde spolocne - nielen ze oni nemaju skladky ako my ale odpad spaluju. Statistiky ukazuju ze Rakusko ma jeden z najvyssich podielov recyklovania odpadu a len 9% konci na skladkach (oproti nasim 31%), tipujem ze pri takom malom podiele na skladku ide len stavebny odpad ako kamenie co sa neda spalit.
@kvetinka75 Noo, ked sa niekto nevie malovat tak to je jeho vec. Ked niekomu nezalezi na ekologii tak to je vec nas vsetkych...
nemyslím si nič...každého vec. ja mám svedomie čisté...
@zafir01 u nas na dedine tiez tak, mame vrecia na papier, tie odvazaju raz do mesiaca, vrecia na plasty, tie odvazaju 2x mesacne, kazdy piatok velku hnedu nadobu s bioodpadom a zaciatkom tyzdna kyblik so zbytkami jedla, tam sa lepi QR kod. Predtym sme mali odvoz velkej nadoby na zmesovy odpad kazdy tyzden, rocne sme platili cez 200 E, teraz sme to zmenili na odvoz raz mesacne, za cca 70 E mame na rok predplatenych 13 vyvozov, je oktober a vyuzili sme to len 7x. Mame na nadobe snimac, takze ak by sme chceli viac odovozov, na konci roka to douctuju.
Viac má trápi to, že ľudia v Prešove napríklad odpad separuju a potom príde smetiarske auto ktoré všetko berie do jedného priestoru.
@jj298 Bio sa zbiera do vrecúšok, ktoré sú na to určené.
https://www.obalovo.sk/kompostovatelne-vrecia-n...
nechapem ako to moze byt “ich vec, co ma do toho”. dost vela nas do toho lebo planeta je nasa spolocna a co robia ostatni ovplyvnuje aj mna.
separujem podla mna tak 90% odpadu, hlavne teda plasty, papier, sklo. kuchynsky odpad vsak uz nezvladam a ani nemam chut lebo v zasade to ak zakopu niekde na skladke tak sa nic nestane, rozlozi sa. druha vec, ze z BA to odvazaju cez 100km niekam, co urcite nepovazujem za ekologicke
Nič, aj tak všetko skončí pokope.
@jj298 sú aj kompostovatelne sáčky🙂 keď už tak si vedia pomôcť. Aj papierové.
Juj, normálne by mali ísť na 20 rokov do basy preto 🙄 Sú aj horšie veci, čo ľudia robia či nerobia a štve ma to viac, ale toto je každého vec, či tak robí. V rámci možností triedime tiež, ale v medziach normy, určite nebehám za deťmi s obalom od cukríka a neobiehame sídlisko, aby sme našli ten správny kôš na vyhodenie papierika, ak ten vhodný nie je poblízku...
@janagem nemyslím ze berú vsetko
@simca06022011 neviem, pred troma rokmi brali. Prišlo jedno smetiarske auto a sypali Don jeden kontajner za druhým. Odkedy som sa presťahovala nemám odpozorovane.
@hiro zaujímavé že niektorí triedia odpad ale druhých ktorí nie, tak ich odcudzujú, pritom autami, lietadlami, cestujú všetci. V obchodoch nakupuje väčšina z nich potraviny v obaloch - plasty, sáčky a pod. Zhromaždujú veci, nakupujú oblečenie , v lete si napustia mnohí bazény, plytvá sa vodou, elektrinou , potravinami. Ne-separovanie odpadu je nič oproti iným horším veciam.
@hiro nad tým koľko kto vyprodukuje odpadu sa nikto nezamyslí, ale odsudzovať tých, ktorí neseparujú, to už áno.
@kvetinka75 nikde treba zacat. Viws nenakupit v plastovom obale cokolvek nie je take jednoduche, ale ked uz ten obal kupim s tovarom, tak ho vyseparujem. To ze, niekto napustil bazen ma neopravnuje spravat sa ako hulvat
@viestta to že niekto neseparuje odpad, nepovažujem ho za hulváta. A to, že niekto nakupuje kvantum vecí a aj nepotrebných je podľa mňa oveľa horšie ako to, že neseparuje.
Ano, treba niekde začať ale ten čo neseparuje odpad, má možno oveľa menej toho odpadu ako ten druhý.
Nemyslím si o nich nič ani mne sa nie vždy chce hľadať kam mám vyhodiť.
@guliver19 pred par mesiacmi by som tiez takto reagovala, ze je to povinnost a mal by to robit kazdy. Az kym nam inteligenti nezaviedli door to door zber. To by bolo vsetko ok, lenze nam vynasaju plasty len raz za mesiac a papier raz za dva mesiace.. Asi kazdemu, kto triedi poctivo je jasne, ze je to zalostne malo a akoze kde maju ludia mat tolko vriec odpadkov?? My mame pomerne velky dvor, takze v tomto momente tu mam 4 vrecia plastu a za plnu kupu papiera. A vynasaju az o dva tyzdne, cize sme v polke.. Dalsia kupa je bio, ktory je v tomto obdobi vzdy plny, nakolko do kompostu sa nam to nezmesti. Plus kupa na komunal. Zabera to slusne vela miesta. Nas sused nema dvor, ma dom, terasu 10x10 a malinku garaz. Kde to ma akoze skladovat?? Vobec sa mu necudujem, ze na to kasle. Som sa s nim bavila a vravi, ze triedil poctivo, teraz na to kasle, lebo to nema kde davat..
@hiro, pochybujes úplne správne. Neviem o tom, kde by sa v AT sypalo na jednu kopu, vo Viedni sa separujue o dušu spasenu (po každý druh odpadu chodia iné auta, nič sa nezosypa dokopy), smetiari sú platení ako management, keď vo Viedni niečo funguje perfektne, tak je to práve spracovanie odpadu. Ešte aj ten zberný odpad (ako stavebný materiál a tak) sa snažia zrecyklovať. Ze na jednu perfektne fungujúcu vec dve ine nefunguju, je síce tiež fakt, ale o tom tu diskusia nie je.

Radsej si o nikom nic nemyslim a ked mi to neda spat tak sa opytam, normalne slovami: “Evka a vy separujete? Nam sa nechcelo, ale nabehli sme na to postupne.” My sme separovat zacali ako decka podrastli a mna keby sa v tej dobe niekto opytal, tak mu odpoviem, ze sme sa stahovali, menili adresu, prisli deti, pracovali sme a vsetko sa riesilo postupne, takze ked prisiel na rad separovany odpad, vyzdvihla som vrecia a triedime, no prirority, najskor zachranujem seba a potom planetu