Ahojte. Otázka je jednoducha. Čo si myslíte o ľudoch, ktorí neseparujú odpad? Malo by to byť u nás nejako sankcionované podľa vás?
Ja som triedia aj z manželom do detailu dlhé roky všetko,, raz som bola vonku z malu a smetiari normálny, plastový, papierový odpad do jedného lebo to bolo preplnené,, odvtedy hovorím tomu oje. na ludi
@majkakvet u nás sa zbierajú dokopy plasty, tetrapaky aj kovy. Takže ja mám 5 a viac vriec mesačne. Je to žalostne málo, že to vynášajú len raz za mesiac. Ono záleží aj od fungovania rodiny a počtu členov. My napríklad dvaja robíme z domu, čiže ten odpad ostáva doma, varím denne, žiadne jedálne a restiky. Paradoxne, komunal nám vyvážajú raz za týždeň. Ja v komunalnom odpade mám tak za malé vrecko smetí týždenne. Zato triedeného za vrece a pol týždenne. Takže je to úplne nelogicky spravené.
@hiro v Chorvátsku som sa pytala majiteľa, preto to viem. Nakoľko som mu chcela plasty rozdeliť a videla som aj farebné koše. Jeho odpoveď bola taka, že to robili. Ale keď videli smetiarov hádzať všetko dokopy, vykašľali sa na to. A áno viem že Ať je nastavené separovať, ľudia separuju a oni do všetko hádžu dokopy. A aj u nás to platí. Snažím sa separovať, hlavne plasty,papiere dokonca aj z nášho koša vyberám lebo mm to má na salame. Čo ma vytáča asi najviac
Tak ak niekto neseparuje nič, tak to mi vadí, ale ak sa sem tam vyhodí všetko do komunálu, tak to mi nevadí.
Že majú nízku inteligenciu, mizerný všeobecný prehľad a že sú leniví.
triedila som istú dobu, ale keď som na vlastné oči videla ako všetko hádžu na jedno smetisko a samotným smetiarom je to jedno tak ma to potom omrzelo
@juliacenc myslím že otázka je celkom jednoduchá a nikto sa nevyjadril tak negatívne, aby sa to dalo pokladať za nenávidenie a ublizovanie..
Ja si teda nemyslím nič, každý dospely človek je za svoje rozhodnutia zodpovedný a môj názor na tom nič nezmení.. ja sa snažím triediť správne..
Nerozmyslam nad nimi..
A vlastne ma ovela viac fascinuju ludia, ktori si naivne myslia, ze triedenie odpadu nas spasi. Triedenie je len vrchol ladovca.
Musime ist cestou znizovania mnozstva odpadu!
Doma odpad triedime. Ale viac sa snazime znizovat jeho mnozstvo, napr.vyhybanim sa plastovym obalom a pod. A ano, nie vzdy to ide, bezodpadova domacnost tak skoro nebudeme..
Ludi, ktori neseparuju by som urcite nesankcionovala. To skor velke spolocnosti za nezmyselne obaly a plytvanie s jedlom ci tovarom.
@jj298 jasne, ved mne je to jasne, hocijake sacky/tasky tam hadzu. To som pisala len preto, ze keby chceli vedia tot aj pohodne vyriesit, ekologickejsie
Ze su hlupi ignoranti a nevedia domysliet dosledky svojho konania.
Mňa skôr udivuje ako sa snazi byť Európa najekologickejsia a prídeš do Číny alebo Ameriky a tam všetko zabalené v plaste dokonca osupany banan 😆🤦♀️
@beronsche presne, suhlasim.. Moj muz robi v odvetvi, ktore sa nepriamo dotyka aj odpadu a ja som doslova v šoku, ked mi rozprava, kolko denne kamionov s jedlom, ktore je este dobre, konci v odpade. Ja stale vravim, ze my tu skapeme presne koli tomu nenormalnemu plytvaniu.. Normalny clovek si nedokaze ani len predstavit, aky je toto cele nechutny biznis. Takze nejake triedenie odpadu je ako leukoplast na infarkt..
@jana_eyre_2 pozri sa o 2 komentare vysie od tvojej odpovede.
triedim podla svojho vedomia a svedomia, ostatnych neriesim.
@kristinkakvetinka a ty si myslis, ze je v poriadku balit vsetko do plastov? V tych chudobnejsich a vyvojovo zaostalejsich krajinach si ludia ani neuvedomuju, co su plasty. Kedysi balili do bananovych listov, teraz do plastov a vyhadzuju to ako tie listy kedysi do zivotneho prostredia. A potom sa divime, ze uz dojcata prijimaju mikroplasty cez materske mlieko a oceany mame riadne zaprasene plastami.
@kristinkakvetinka v Cine sa im podarí sa vzdať plastov možno skôr nez nám, aj keď sú na tom teraz ako sú (otrasne)
Inak taká Keňa a Ruanda už napríklad úplne zakázala plážové sacky a vôbec sa tam nepoužívajú
@vesimelonimarsista ja nevravím ze je to v poriadku ale na planéte nieje len Európa a preto by sa mali všetci správať ekologicky. Keď sme na dovolenke v turecku a vidím koľko sa tam vzdy vypije 2dcl plastových fliaš vody za deň a co tam je po uliciach to je čistá katastrofa.
@kvetinka75 V mojom okolí separuju skoro všetci a väčšina sú minimalisti alebo maximalisti čo nevyhadzuju potrebné veci a kúpia len to čo naozaj potrebujú. Jeden starší pán čo triedi len základ zasa v živote nebol na dovolenke lietadlom.
@lelelienka nasledky svojho konania skor nevidia ti, co zbytocny odpad produkuju... Ich konanie je omnoho, omnoho horsie aj ak by separovali ako divi....
@akvi "leukoplast na infakt" - vyborne zhodnotenie situacie..
...a xo pravnicke osoby?
nič. Každého je vec čo robí, jak robí
@juliacenc ale pred tvojim komentom také neboli..
Na tejto planéte je hlavný problém odpad,to že ho triedis neznamená ,že zmizne
Skôr by to chcelo osvetu a vysvetľovať dôvody, že prečo sa to oplatí.
Ked sme byvali v panelaku, mali sme fakt mini kuchynu 8m2. Netusim, ako by som tam separovala bioodpad, papier, plasty a sklo 🤷♀️
@jj298 Bioodpad moze mat v rozlozitelnom sacku. My tak mame.
@viestta ako ano ak sa to robi poctivo samozrejme bolo by toho malo, ked sa flase stlacaju, ja neviem flasa mlieka, zo 6 kelimkov z jogurtu, a milion plastovych obalov denne a hned mam plny kos