icon

Čo si pamätáte ako najstaršiu spomienku z útleho detstva?

katkamatka7
25. apr 2021

Ahojte, mám malé dieťa, ročné, s údivom sledujem, ako rastie, vyvíja sa, čo dokáže či nedokáže. Na čo myslí, čo si do hlavičky uloží, čo nasaje ako špongia a čo odtiaľ vyhodí, keď bude staršie. Na čo si spomeniete, ako tú najstaršiu spomienku, keď ste boli malinkými deťmi?

Ja si spomeniem na plač, ako mi otec utieral slzy vreckovkou, vedľa lavičiek na sedenie v škôlke. Možno vo veku 3 rokov. Prečo som plakala, už neviem.
Pred tým ešte na to, ako pozerám na tortu a ukazujem na sviečku, to mám na fotke z oslavy jedného roka.

Údajne si deti do troch rokov pamätajú všetko a potom to už nahradia ďalšími spomienkami, ale emotívne spomienky majú pamäťovú stopu výraznejšiu.( Plač, hnev, radosť).

Pridáte svoje ?

Strana
z2
cacianka
25. apr 2021

@katkamatka7 plačem v sietovanej postielke, lebo sa mi chce cikat a nikto nikde čo by ma vybral.aj som sa pocikala. Alebo nasi prišli z pohotovosti, segra si rozbila hlavu. Cestu vlakom uz potme z vyšetrení v nemocnici a svetielka vonku, ja vycerpana od strachu a plaču. Otcovi na rukach a kricala som hraj radijko.

martina2ve
25. apr 2021

Ja si pamatam ako ma viezli do nemocnice s rozbitymi ustami (cca1-1 a1/2) neviem presne kolko som mala. Len viem ze doteraz si pamatam na to. A este sa mi vybavuje moja detska dr ako ma vazi na malickej vahe pre babatka.. Netusim ci je to moja fantazia alebo realita (🧐?!)

diewcatqoo
25. apr 2021

Uplne prva spomienka je ako sedim na dvore na nocniku. Mohla som mat tak dva roky, podla rozpravania maminy. Potom mam dost silnu spomienku na to, ako sa pri brane nasho domu zrazili nejake auta. To mohlo byt v cca mojich 3 rokoch. Od cca 4 rokov si pamatam toho uz velmi vela, zo skolky vela detailov, aj z rodinneho zivota...

Inak, mam syna, ktory ma 4 roky. Donedavna si pamatal velmi vela detailov z fakt utleho detstva, z obdobia od cca roka. Rozpraval mi, ako som ho kojila, ako sedaval v kociku, ze tam nechcel byt, lebo som tam nesedela pri nom, ze sme boli tam a tam na vylete, pamatal su vsetky pesnicky, co som mu ako malinkemu babu spievala... a nedavno u neho nastal akoby nejaky reset, vobec si tie veci, o ktorych mi rozpraval, nepamata. Svatosvate ma presviedcal napr. o tom, ze sme nikdy neboli v ziadnej zoo, nespomina si na ziadne prazdniny, ktore sme stravili u babky na dedine, nepamata si, ze sme boli niekedy pri mori.. pritom o tychto veciach sme sa donedavna normalne bavili... akurat dnes som mu pustila pesnicku od neila younga, ktoru som mu casto spievala, ked bol babo a este na vianoce ju spieval so mnou a dnes na mna cumel, ze co mu to pustam.

Kdesi som citala, ze deti si do urciteho veku uchovavaju take tie "detske" spomienky a tie potom zabudnu a nahradia ich nove spomienky, uz take, ktore sa zachovaju aj do dospeleho zivota. Tak mam pocit, ze my sme si nedavno doma presli takym resetom detskych spomienok a teraz uz nastupuju tie "normalne" 🙂

andrejka1974
25. apr 2021

Ja mam moment ako som v detskej postielke ako som zacala revat ked mama zavrela izbu a v postielke som bola vraj do 9 mesiacov, dalsi moment adi 2 roky ako som stala v kute pretoze som v detskych jasliach postrihala papierove stvorceky co si tam ucitelky nachystali

sajuli
26. apr 2021

@katkamatka7 pamatam si ako som sa hrala v detskej izbe a v jednej chvili ma napadla myslienka ze co ak ja nie som v skutocnosti ja a som niekto zly.. Mohla som mat 3-4 roky

lululucy
26. apr 2021

Ja si pamatam den ked mi tahali mandle. Od cedty do nemocnice az po to tahanie. Mala som 3 roky. Myslim si, ze prave preto sa bojim doktorov. Dalsiu vec si pamatam v skolke ked som mala asi 4 roky, ako ma donutili zjest bravcove maso s takou gigantickou chrupavkou, jasne ze som sa zgrcala. Neviem ci od vtedy, ale nejem maso 😆

katkamatka7
autor
16. dec 2021

Spomenuli ste si na niečo ešte, s čím by ste sa radi podelili?

0adka0
17. dec 2021

Ja si ako najstaršiu spomienku pamätám svoj prvý deň v škôlke, nastupovala som počas šk.roka ako 2 a pol ročná, bolo to popoludní, v škôlke prítmie a ostatné deti spali, mama sa rozpravála s učiteľkami a mňa nechali v miestnosti s hračkami, aby som sa aklimatizovala. Sedela som na drevenom oblúku, kde boli vyložené hračky a objavila som tam fľašu pre bábiku, do cumľa som strčila prst, ktorý ho prederavil a ja som sa hrozne zľakla, že som tam prvý krát a hneď som pokazila hračku😀 teraz s odstupom dlhého času si myslím, že prst prešiel cez časť, cez ktorú malo ísť mlieko a nič som nepokazila, ale ten strach bola natoľko silná spomienka, že si ju pamätám doteraz.

babatkoo
17. dec 2021

@katkamatka7 pamatam si jaslicky, tety ucitelky z jasliciek, ako som behala po dvore s kocikom prr babiky. To som mala 2 roky. Velmi som mala rada 2 tety vychovavatelky.

jamabe
17. dec 2021

Ja som mala asi okolo 2 rokov, lebo prvá spomienka je ako sedím na zemi v kuchyni u mojej starkej, celá rodina okolo ma sledovala.. Akurát dali nové linoleum, bolo krásne lesklé a ja som sa na tom šmýkala 😀 a ešte tam bola moja prastarká, ktorá zomrela, keď som mala 2,5..

Strana
z2